Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fennakadást okozott Svájcban a május végi tél

2007.05.28. Stánicz Balázs

Fennakadást okozott Svájcban a május végi tél Ki gondolta volna ezt múlt héten a májusi nyár közepette? Feltételezem nem sokan! Az elmúlt hét forrósága után ismételten visszaköszönt a tél az Alpokba, ezúttal már komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben és a mindennapi életben.

Vasárnap estétől szinte megállás nélkül havazik Franciaországban és Svájcban. A hóhatár elég változó, átlagosan 1200 m körülire tehető, de helyenként 500 méterig is "lehavazott", ami bizony a sokat tapasztalt helyieket is meglepte. Ott ahol néhány nappal ezelőtt még vígan strandoltak és napoztak az emberek, most elővehették a hólapátokot!

A közepes, azaz kétezer méter körüli magasságokban vasárnap este óta közel fél méter, helyenként 70 cm hó esett! A magasabban fekvő régiókban ennél még több. A svájci meteorológusok további havazásokkal számolnak, egyes területeken még további 50 cm is eshet.

A helyzet komolyságát jelzi, hogy a mai nap folyamán Wengen, Grindenwald, Lauterbrunnen és Mürren is el volt zárva a külvilágtól. Grindenwaldnál a völgyben is havazott, ami azért meglepő, mert 500 m körüli magasságban fekszik. Hasonlóan alacsony helyezkedett el a hóhatár Interlakenben is (570 m), itt a múlt héten még strandoltak.

A hó súlya alatt több fa is az utakra dőlt. A hó és a kidőlt fák miatt számtalan svájci út továbbra is zárva van. A lavinaveszély miatt a magasabb svájci hágókat átmenetileg lezárták, így a híres Gotthard hágót is. Le kellett állítani a Jungfrau vasutat is, mivel a folyamatos havazás miatt képtelenek tisztántartani a sínpárt.

A havazás a mai nap folyamán már elérte Ausztriát is, igaz egyelőre még csak a nyugati tartományokat, Bregenzben  már csak 8 fokot mutatnak a hőmérők. Az osztrák meteorológusok a hegyekben kiadós havazást jósolnak, a hóhatárt 1100 méterre teszik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.