Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás a francia, skót és afrikai hegyekben is

2007.05.28. Bata Attila

Havazás a francia, skót és afrikai hegyekben is Miközben kishazánkat ideiglenesen kánikula árasztotta el, nehéz elképzelni, hogy tőlünk nem messze havazott. Az Alpokban, főleg a svájci-francia határ környékén, hétfő reggelre 1000 méter felett vékony hótakaró borította a tájat.

Kelet-Svájcba és a szomszédos francia területekre ideiglenesen visszatért a tél. Chamonix, a franciák síterepe igazi téli arcát mutatja. Az előrejelzések szerint 1300 méter felett havazást vártak, de helyi jelentések szerint még az 1000 méteren fekvő részeket is teljesen behavazta a május végi tél.

A Chamonix Les Grands Montets síterepéhez tartozó Argentiere részét pásztázó webkamerák egész nap behavazott tájakat mutatnak. A kétezer méter magasságban túrázók általában 50 cm vastag friss hótól tesznek említést. Hihetetlen, hogy ma délben, 1000 méteren, 0 fokot mért ugyanaz a hőmérő, amely öt nappal ezelőtt még 27 fokot mutatott!

Avoriaz (F) Flaine (F) Les 2 Alpes (F)
Chamonix (F) CairnGorm - Skócia Tiffendel - Dél-Afrika

Talán még nagyobb szenzáció, hogy havazott a skót hegyekben. Rosszmájúak szerint az egész téli szezonban nem volt ilyen hideg CairnGorm síterepén mint az utóbbi napokban. Az 1244 méteres tengerszint feletti magassággal "büszkélkedhető" skót felvidéki síterepen még most is van annyi hó, hogy pályán kívül lehessen síelni.

Afrika déli részére hamarabb érkezett meg a havazás a szokásosnál. A múlt héten a természetes havazásnak és a majdnem négynapos mesterséges havazásnak köszönhetően egy kis szakaszon megnyitotta kapuit a dél-afrikai Tiffendell síterepe. Kis terep, kis pályával (kb. 75%-át lehetett síelni a 360 méteres pályának), de valószínűleg elmondhatják, hogy itt üzemelt az első pálya az idén, a déli félteken.

Ausztráliában már nem sok van hátra az idei szezon hivatalos kezdetéig. Az utóbbi napokban megérkezett hidegfrontnak köszönhetően felcsillant a remény. Most már lehet   hóágyúzni és a fontosabb síterepek valószínűleg megkezdhetik a szezont a június 8-10-i hétvégén.

A szomszédos Új-Zélandon jelenleg nem a legjobb a helyzet. Tavaly ilyenkor már a hóakadályokat kellett eltüntetni, míg az idén jobbára a kopár pályákat lehet bámulni, és csak remélni lehet, hogy megérkezik a hidegfront. Meteorológusok szerint 20 éve nem volt ennyire enyhe a májusi hónap Új-Zélandon mint az idén.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.