Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tavaszias meleg itthon és a környező országokban

2008.02.26. Bata Attila

Tavaszias meleg itthon és a környező országokban Az utóbbi napokban szokatlanul meleg időjárás köszöntött be hazánkban és a környező országokban. Több helyen, pl. Szlovákiában és Csehországban is megdőlt a melegrekord. Annak ellenére, hogy az enyhe időjárás erősen olvasztja a pályákon levő havat, itthon Mátraszentistvánban és Eplényben is lehet még síelni.

Itthon egész hétre tíz fok feletti hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológiai állomások, amely igazi rémálom a síelőknek így február végén. A szokatlan meleg ellenére a műhavas pályák egyelőre még tartják magukat, az eplényi Skiarénában és a mátraszentistváni Síparkban is tavaszias körülmények között lehet síelni.

Szlovákiában a tíz nappal előtti kegyetlen hidegben számos kisebb pályának sikerült újra kinyitnia, de az előző hétvégén ezek a pályák kénytelenek voltak ismét bezárni. A tavaszias időjárás az alacsonyabban fekvő pályákról leolvasztott legalább 10-20 cm hóréteget. A Magas-Tátra és a lengyel határ közelében lévő pályák bírják legjobban a meleget, itt kevésbé viselte meg a meleg a pályákat.

Szlovákiában tegnap számos helyen megdőlt a melegrekord. Pozsonyban, Kassán és szinte a legtöbb helyen új rekordokat jegyeztek fel. A legmelegebbet a magyar határhoz közeli Losoncon mérték 19 fokkal. A síterepektől nem messze található helyeken is nagyon meleg volt. Besztercebánya környékéről 17,8 fokot, Zsolnáról pedig 16,2 fokot jelentettek.  A helyi meteorológiai intézet szerint egy ideig marad az enyhe idő, és várhatóan március 6-7. körül tér vissza ismét a hideg idő, éjszakai fagyokkal.

A szomszédos Csehországban is megdőlt vasárnap a melegrekord. Ceské Budejovicén ezen a napon még sosem mértek ilyen meleget. A 21 fokos csúccsal alaposan meghaladták az 1990-ben mért 17,9 fokos korábbi rekordot.

A meleg idő miatt veszélybe került a németországi Zwieselben rendezendő hétvégi alpesi Világkupa. A bajor településen még éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet, és nem tudják előkészíteni a pályákat. Ha megérkezik a csütörtökre jelzett hidegfront, akkor valószínűleg meg lehet rendezni a hölgyek versenyeit.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.