Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: szezonkezdetre elkészül az új kabinos lift

2022.08.25. Bata Attila

Jól halad az új, 15 személyes kabinos építése a magyarok által is sűrűn látogatott szlovákiai Jasná (Chopok) síterepén. Az új lift építése már tavaly megkezdődött, az átadását idén decemberre tervezik.
A lenti térképen A6-os néven jelölt új felvonó közvetlen összeköttetést biztosít Biela Pút és Priehyba között. Eddig ezt egy kis "kerülővel" lehetett megtenni, amely érintette a fogaskerekűt is, amely szűk kapacitása miatt elégé korlátozta az utasok számát.
Az új lift óránként 2500 utast szállíthat, amely a korábbi "kombináció" tízszerese. Másik fontos tényező, különösen Chopokon, hogy az új lift sokkal jobban ellenáll a széllökéséknek, így nagyobb szélerősség mellett is biztonságosan közlekedhet.
Munkában a helikopter
Az új lift előkészítő munkálatait már a tavalyi szezon után megkezdték, azonban a munka javának az idei szezon után kezdtek neki. Kétségtelenül az építkezés leglátványosabb időszakasza volt, amikor júliusban Tirolból érkezett helikopterekkel szállították a lift nyomvonalára az összeszerelendő alkatrészeket.

Helikopteres építkezést a világ számos pontján alkalmaznak. Egyik legnagyobb előnye, hogy gyorsabban lehet haladni. A másik fontos szempont, min például ebben az esetben is, a más módon megközelíthetetlen helyekre csak így lehet eljuttatni az akár háromtonnás oszlopdarabokat. 
KOMMENTEK
Garajc | 2022.08.26. 16:28
Érdekességképpen: akiknek esetleg kedve szottyan az Adriai-tenger panorámája mellett sielni, őnekik jó hír, hogy a horvát Platak sípályáján a felvonóépítés is jó ütemben halad. A szezon kezdetére, azt ígérik, hogy el is fognak készülni az új sílifttel.
Az új négyüléses felvonó megépítését a Strucon és Bartholet Maschinenbau pályázati konzorciuma nyerte el. A szerződés értéke körülbelül 33 millió HRK (szűk 2 mrd HUF) volt. A radeševo-i felvonó 800 méter hosszú lesz, 114 szék lesz benne, amelyek egy része kerékpártárolóval lesz felszerelve. A munkálatok 2021 szeptemberében kezdődtek.

Platak:
https://youtu.be/RHSI08fFTpY
https://youtu.be/QUkZFF1LURw
Fejlesztés:
https://youtu.be/2u36MUpYyrs
Képek a július eleji állapotokról:
https://riportal.net.hr/rijeka/rado...vi-na-izgradnji-nove-zica...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Jasna csillagcsillagcsillagcsillag
Chopok észak egyik "legleg" szállodája közvetlenül a sípályák mellett, 50 méterre a kabinos lift állomásától! 1-4 fős szobák standard és deluxe felszereltséggel. Wellness: medence, szaunák, gőzfürdő, kültéri melegvizes jacuzzik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.