Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopokon beindították a legendás síliftet

2023.01.13. Bata Attila

Az idei szezon is elég sok újdonságot hozott Chopok mindkét oldalára. A déli oldalon ötéves szünet után helyreállítottak egy legendás húzóliftet, a nosztalgiázók és a pályán kívül síelők örömére.
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Új kabinos lift épült az északi részen, ugyanitt hatalmas szálloda építésébe fogtak, délen pedig egy öt éve használaton kívüli sífelvonó reaktiválásának lehetünk szemtanúi.

A Zadné Dereše (Hátsó-Deres) részen 1981-ben adták át a klasszikus felvonót. A hazai gyártóról a keretes részben írunk lentebb.
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
Kép: Jasná
A lift annak idején Csehszlovákia leghosszabb és legnagyobb szintkülönbséget áthidaló felvonójának számított. Legény volt a talpán, aki a kb. másfél kilométeres távot és az 500 méteres emelkedést kibírta, főleg az indulás utáni hatalmas és hirtelen húzóerő után is a talpán maradt. A sílift a napos oldal piros pályáját és a freeride zónát szolgálta ki.

Öt évvel ezelőtt a felvonó meghibásodott, azóta várt jobb sorsára. A legendás Tátrapoma H210 az idei szezonban 720 fő/órával növeli a síterep szállítási összkapacitását óránként. 

A sítérképen C6-os jelű lift helyreállítása december végére fejeződött be. Ezen a héten, a megérkezett havazás után már tesztüzemmódban működött. A "hivatalos" átadást szombaton tartják meg.

A lift adatai:
Típus H210 húzólift
Gyártó Tatrapoma
Hossz 1553 méter
Szintkülönbség 507 méter
Átadás dátuma 1981
Oszlopok 14 db
Vonszolók 155 db
Kapacitás 720 fő/óra
Sebesség 4 m/s
Tátrapoma – Tátralift
A hetvenes években Késmárkon (Kežmarok) alakult egy vállalkozás, amely a régió különböző műhelyeiből jött létre, elsősorban javítási-karbantartási munkákra szakosodva. A szlovákok átszervezték a járási rendszerüket és hamarosan az egész poprádi járás hozzájuk tartozott. Ugyanebben az időben lett egyre népszerűbb a síelés Csehszlovákiában, azonban hiány volt síliftekből a síterepeken.

A csehszlovákok tárgyaltak a kor legismertebb felvonógyáraival, végül a francia Poma gyárral kötöttek licenszszerződést 1975 novemberében. Az első H210-es típusú felvonót 1977 februárjában telepítették Jasnára, az északi oldalra, a Zahradky részre.

A csehszlovákok fokozatosan átvették a franciák termékpalettáját és már ülőlifteket is forgalmaztak. A 100. felvonójukat Donovalyban építették meg, ugyanitt, ugyanebben az évben készült el az első háromszemélyes felvonójuk 1983-ban.

Privatizáció után 1995-ben vették fel a Tátrapoma nevet, amelyet 2010-ben változtattak Tátraliftre.

Az elmúlt évtizedekben Csehszlovákián kívül számos országba szállítottak sílifteket. Magyarországon 1988-ban építették meg az első húzóliftjüket, amelyet több is követett. Az utóbbi években libegőket is átadtak nálunk, például Lillafüreden vagy Sátoraljaújhelyen. 
KOMMENTEK
skioutlet | 2023.01.13. 17:12
Azok számára akik a Chopokra mennek síelni (és már tényleg elég jól síelnek) kihagyhatatlan ez a sífelvonó!

Nehéz leírni, milyen érzés a liften a viszonylag nagy tempóval felsiklani a hatalmas hegyoldalon, ezt jobb megélni:)

Természetesen napos időben a legszebb, azonban ködös időben, havazás idején is elég izgalmas. Alig várom, hogy újra mehessünk!
Lacpet | 2023.01.14. 13:11
Mindig óriási élmény volt 20-25 évvel ezelőtt a Deresen snowboard-al csapatni a porhóban, a törpefenyvesben! 🤟😃

Nagyon jó hír,h újra működik a 'gyilkos' felvonó, kiváncsi vagyok mennyire 'szelídült meg' a felújítás során..:)

Régen jártam a déli-Chopok-on, amikor a hóhelyzet kiadja, elmegyek/ünk oda újra csúszni, egyúttal tesztelve ezt az új felvonót!:-)
magnum56 | 2023.01.14. 18:59
Letesztelheted, hogy tudsz-e már repülni.
De ha nem, itt majd megtanulsz. ;)
Bata Attila | 2023.01.15. 15:52
Igen, tegnap megvolt a pezsgős ünnepség, az üzemeltetők szerint hozza a régi formáját, ugyanúgy kirepít a startnál, mint régen :)
esslegg | 2023.01.28. 21:24
Tegnap (01.27.) voltunk egy napot csúszni Chopokon, valóban működik ez a lift is. Sokan nem voltak rajta :-), de jól nézett ki. Mi egy utolsó menetet akartunk menni vele, de sajnos pont lemaradtunk róla (15.30-kor zár), már nem engedtek fel. Sebaj, legközelebb...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Stupka csillagcsillagcsillag
3 csillagos szálloda az Alacsony Tátrában, Tále síközpontban wellness részleggel (medence, szauna, jacuzzi). Reggelis ellátás igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.