Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia: havazás hozott javulást a magasabb régiókba

2023.01.11. Bata Attila

Szlovákiába is megérkezett a várva várt havazás a hét elején, azonban összefüggő hótakarót még csak magasan, 900-1000 méter felett találunk a szlovák hegyekben. Főleg a Tátrákban javultak a hóviszonyok, az alacsonyabb síterepek inkább a lehűlésnek örülhetnek.
Jasná-Chopok: felfrissültek a fenti pályák
Jasná-Chopok: felfrissültek a fenti pályák
Mivel régen néztünk szét a szlovák terepeken, néhány szó az előzményekről. Az év első napján már itt is lassan egy hete a tavasz vette át a szerepet a téltől. 65 síterep üzemelt az év elején (általában 80-85 szokott ideális esetben), de mivel a tavasz folytatódott, a számuk folyamatosan lecsökkent tegnapra körülbelül 40-re.
Vrátna ma. Szépen látszik a hegyen a hóhatár.
Vrátna ma. Szépen látszik a hegyen a hóhatár.
A bezárt síterepek között találunk néhány ismert nevet, mint pl. Martinské Hole, Myto vagy Krahule. A magyar síelők előtt ismert Kassa környéki Jahodná-Epres-tető is bezárt átmenetileg. A másik nosztalgikus környékbeli síterep, Plejsy idén ki sem nyitott, ennek a síterepnek a történéseiről még írunk a szezonban.
Martinské Hole, friss hó, január 14-én újra kinyitnak
Martinské Hole, friss hó, január 14-én újra kinyitnak
A tél hiányát jelzi, hogy Csorbatón 33 éve nem történt meg az a csúfság, hogy elolvadt a hó januárban. Idén sajnos, voltak januári napok összefüggő hótakaró nélkül 1350 méteres magasságban.
Donovaly ma
Donovaly ma
Közben életbe lépett a rendelet, hogy 10%-kal csökkent a síbérletek és vendéglátás ÁFÁ-ja, ebből azonban semmit sem fogunk érzékelni a síterepeken és vendéglőkben, ezt nem „hárítják át” a vendégekre, hanem egyfajta állami támogatásként fogják fel a szolgáltatók.

Ezt a sok rossz hírt a tél visszatérése törte meg hétfőről keddre. Ezer méter felett 5-10 cm hó hullott, a Magas- és az Alacsony Tátrában 2000 méter felett kb. 40 centiméter. Csorbatónál ismét 14 cm a természetes hó vastagsága és a sífutópályákat is szépen megcsinálták.
Kubínska ma, rá sem ismerni a pályára
Kubínska ma, rá sem ismerni a pályára
Jasnán ma 108 cm havat mutatott a meteorológiai állomás mércéje. A havazás után tegnap már a hegyimentőknek is dolguk akadt lavina miatt. Itt nagyon várjuk a Dereše felvonó újraindítását a déli oldalon, eddig nem sikerült, főleg a hóhiány miatt.

Lengyelországban is javult a helyzet. Zakopane városában 18 cm hullott, a környékbeli hegyekben pedig 20-30 cm hó. Itt hétvégén síugró világkupa versenyt rendeznek, igazi őrület várható a környéken. 
KOMMENTEK
basquiat | 2023.01.12. 10:41
Tegnap már ment a Deres felvonó :)
nógrád | 2023.01.12. 15:02
Az nagyon jó hír! A régi, gyorsvonati sebességű tárcsás lett beüzemelve vagy valami új?
Bata Attila | 2023.01.12. 15:24
@basquiat
köszi a hírt!

@nógrád
a régi maradt
nógrád | 2023.01.12. 15:56
Köszönöm az infókat!
Remélem minél hamarabb ki tudom próbálni! A Deres felvonó már nagyon hiányzott délről. Ezzel a Kosodrevina-Chopok kabinos is tehermentesítődik egy kicsit. Nem volt az normális, hogy Kosodrevina fölött csak egy felvonó volt a déli oldalon.
Azolo | 2023.01.12. 20:28

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Záhradky apartmanok
Egyszerűen berendezett apartmanok a Chopok északi oldalán, a Záhradky állomásnál találhatóak, karnyújtásnyira az innen induló 2db hatüléses lifttől: A házban 3db 2-9 fős "retró" apartman található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.