Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: új víztározókat építenek a hóágyúzáshoz

2019.12.01. Bata Attila

Megérkezett az engedély, a síterep újabb víztározókat építhet, ezzel jelentősen javulnak a hóágyúzás feltételei a legnagyobb szlovák síterepen.
Jasná-Chopok
Jasná-Chopok
A liptószentmiklósi hivatal engedélyezte, hogy a síterep újabb víztározókat építsen a Déményfalvi-völgyben (Demänovská dolina) a Hátsó-patak (Zadná voda) környékén.

A kérelmet már évekkel korábban benyújtották, de csak az idén engedélyezték az építkezést. A síterep hóágyúit eddig egy 19 ezer köbméteres tározó szolgálta ki, amely elég hamar kiürül, főleg szezon előtt, amikor nagyüzemben folyik a hóágyúzás. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy amint kifogyott a víz a tározóból, legalább hat napra volt szükség, hogy újra megteljen.

Az eredeti tervek két változatról szóltak: egy nagyobb (32 ezer köbméteres) vagy három kisebb (összesen kb. 50 ezer köbméteres) tározó megépítése került szóba. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek. A három tározó különböző méretekben készül el (A: 15 ezer, B: 21,5 ezer, C: 13,5 ezer köbméter). A vízmélység, teljesen feltöltve, 7-8 méter között alakul majd.

Az építkezés teljes költsége, vezetékekkel és épületekkel együtt 3,7 millió euró körül alakul. A tervek szerint az új tározókkal egyharmadára lehet majd csökkenteni a mesterséges behavazáshoz szükséges időt. Bár az építkezés már az idén megkezdődött, a víztározók teljes kapacitását csak a 2020/2021-es szezonban tudják kihasználni.

A síterep tervei között fokozott hangsúllyal szerepel a minél korábbi szezonkezdet. Ennek érdekében (is) zajlik az építkezés, vásároltak korábban további hóágyúkat, sőt még a tavalyi hó tárolásával és újrafelhasználásával is próbálkoztak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Golf
Csendes, nyugodt környezetben fekvő szálloda a Stupka szálloda közelében, kilátással a golfpályára, wellness használattal, Tále síközponttól 3 km-re, Chopok déli oldalától 6 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chalets Four Leaf
Újonnan épült 2 db házikó Chopok északon, közvetlenül az új 14-es kék pálya mellett! Egyszerűen berendezett szobák LCD TV-vel és saját fürdőszobával. Bérelhető szobánként, szintenként, vagy az egész ház is egyben, max 14 fő részére!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Ski - Zahradky
2022-ben felújított, egykori retró hotel Chopok-észak Zahradky részén, 50 méterre a sípályáktól és a 6 személyes ülőlifttől 40 szobával és szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.