Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jasná: 20 ezer köbméter havat tároltak el decemberre

2020.04.27. Bata Attila

Idén is összegyűjtötték a havat Szlovákia legmodernebb síterepén. Letakarták egy hatalmas fóliával, majd a következő szezon elején kibontják és szétterítik a havat.
Készül a nagy hókupac
Készül a nagy hókupac
A kelet-európai síterepek közül Chopok-Jasna két évvel ezelőtt úttörőként vágott bele a világ számos helyén már alkalmazott un, snow-farming eljárásba, amelynek keretében a síszezon végén megmaradt havat nagy kupacokba gyűjtik, letakarják hőszigetelt fóliával, majd szezonkezdet előtt a megmaradt hóval gazdálkodva készítik el a pályát.

Két évvel ezelőtt kb. 5000 köbméter havat gyűjtöttek össze, amelynek a kétharmad része megmaradt szezonkezdetre. Idén a koronavírus-járvány miatt hamarabb ért véget a szezon, így több hó maradt a pályák környékén. A tervek a két évvel ezelőtti mennyiség megduplázását írták elő, de a síterep túlteljesítette magát. Végül is 10 ezer helyett, 20 ezer köbméter hó került a fóliák alá.
Készül a nagy hókupac
A síterep közleményében hangsúlyozta, hogy tanultak a két évvel ezelőtti próbálkozásból, egy-két dolgot már másképp csinálnak, és remélik, hogy így több hó marad szezonkezdetre.

A dolog értelme ott keresendő, hogy kedvezőtlen novemberi időjárás esetén, amely az utóbbi években többször előfordult, nem kell várni a hóágyúkra. A tavalyi szezonról eltárolt hóval már egy kisebb pálya (pl. Biela púť ) alapját el lehet készíteni, és kezdődhet a szezon.

Chopok jelenleg zárva. A tegnapi adatok szerint a csúcson még mindig 74 cm vastag a hó. A pályán is maradt még belőle, amelyet a helyiek világbajnoka, Petra Vlhová ki is használt áprilisban egy kis gyakorlásra.
Petra Vlhova Jasnán
Közben a hegy mindkét oldalán a síterep dolgozói a leállást kihasználva facsemetéket ültettek el. Először a déli oldalon 1800, majd az északi részen 800 db új fát ültettek a jövő nemzedékének.
A déli oldalra megálmodott fejlesztésekről nemrég írtunk, de az még a távoli jövő. A közeli jövőben a síterep abban reménykedik, hogy a járvány miatti szabályozásokat május közepére már annyira enyhíthetik Szlovákiában, hogy beindítják a lifteket, természetesen korlátozásokkal. Akkor már nem a síelőket, hanem a kirándulókat várják.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Hotel Bystrina csillagcsillagcsillag
Erdőszéli wellnesshotel a Deménvölgyben, Chopok-Jasná síterepétől 6,5 km-re. Két-, háromágyas és családi szobák reggelivel, egyéb ellátás a szomszédos étteremben rendelhető. Szolgáltatások: szaunák, pezsgőfürdő, fitneszterem, játszószoba, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.