Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóviszonyok: vegyes a kép a hétvégi síelés előtt

2009.12.03. Bata Attila

Hóviszonyok: vegyes a kép a hétvégi síelés előtt Vasárnaptól keddig havazott az Alpok nagy részén, de hatalmas változásokat nem hozott a hóviszonyokban. Nagy általánosságban elmondható, hogy a magasabban fekvő síterepek jártak jobban, így ha valaki komolyan fontolgatja a síelést, akkor ezen a hétvégén a legjobb pályákat itt lehet találni.
A hételejei havazásnak vannak nyertesei, de sajnos vesztesei is. Dél-Franciaországra a Meteo France kiadta a narancssárga riasztást, 1,5-2 méter havat ígérve, de ebből csak 30-40 cm hullott a déli részen. A magasabban fekvő, slágerterepek végig felhőben voltak, nagyobb megszakításokkal havazott is, 30-40 cm hó hullott a legtöbb helyen, ezzel jelentősen felfrissültek a pályák. Ma reggel csodás, napsütéses, havas reggelre ébredt a Francia Alpok. Nagyon jól járt Olaszország, itt a méteres friss hó sem volt ritkaság. Hétvégén kinyit Mondolé, hivatalosan is megkezdődik a szezon a Tonale gleccseren, ahol 80 cm friss hó hullott. Szintén havazott Svájcban is. Elmondható, hogy szinte az egész hegyvidékre 20-30 cm friss hó érkezett, innen inkább a havazás miatti balesetekről érkeztek hírek.

Ausztriában a gleccserek és a magasabb terepek (pl. Obergurgl, Heiligenblut) jártak jól. Vorarlbergben végre megkezdődhet a többször is elhalasztott szezon. A Salzburg-kártyásoknak nincs jó hírük. Salzburgban csak a magasabb részeken esett sok hó, például a Zell am See melletti Rudolfhütte (2300 méter) környékén 60 centimétert mértek. Az egyik vesztes Saalbach, ahol elmarad a hétvégi rendezvény, hiába esett 15 cm a Zwölferkogel tetején, a völgyben nincs hó.

Küzdenek az időjárással Flachauban. A múlt hétvége után ismét üzemelni fognak, ezúttal több pályát szeretnének megnyitni az 1300 méter feletti részeken. Az üzemeltetők szerint a szokásos novemberi alapkészítés most sajnos elmaradt. Általában két hét alatt készítik el a pályákat szezonkezdetre, erre most összesen három napjuk volt.

Obertauern tegnap kora reggel: egy kevés hó itt is esett
Obertauern tegnap kora reggel: egy kevés hó itt is esett
Maradnak a gleccserek, ahol legalább fél méter friss hó hullott az elmúlt napokban. Kaprun mellett népszerű lehet majd Mölltal is, hiszen itt 80 cm friss havat mértek és egy rendezvény is lesz a hétvégén. A szomszédos Heiligenblut is a hét nyertese, a faluban 20 cm, a síterepen, 1700 méteren 70 cm, a 2600 méter magas Schareck környékén pedig 100 cm hullott hétfő estig. Itt is lehet síelni péntektől a felsőbb pályákon 22 euróért.

Ha már a nyerteseknél tartunk, akkor szólnunk kell Kelet-Tirolról. A falvakat 15-20 cm hó borította be, a síterepek magasságában pedig 40-60 cm hó esett. Hiába jók a hóviszonyok, a tavaly egyesült Matrei és Kals síterepe csak december 11-én nyit ki. Brunnalm in St. Jakob síterepe is jól járt, 80 cm hó esett, így semmi akadálya a hétvégi nyitásnak.

Nem jöttek be a számítások Nassfelden, a nagy havazás elmaradt, 10 cm friss hó esett, ez valószínűleg nem sokra lesz elég hétvégén.

Stájerországban is újabb síterepek nyílnak a hétvégére. Az eddig is üzemelő Turracher Höhe és ski amadé mellett, a szezonnyitást tervezi Tauplitz és Lachtal magasabban fekvő pályáival. Kreischberg már a múlt hétvégén is üzemelt, mostanra már hat liftet lehet használni 28 eurós napijegyért.

Csütörtökön és pénteken újabb meleg front teszi próbára a pályák hórétegét és a síelők idegeit. Péntek estétől újabb lehűlés várható kisebb mennyiségű havazással már az 1000 méter feletti régiókban is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Almdorf Stadl
Önálló faházak Stadl an der Mur szélén, Kreischbergtől 11 km, Turracher Höhétől pedig 22 km-re. A 70, illetve 100 m2 lakóterületű házak 6-9 fő befogadására alkalmasak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kreischberg Pool Villas
Vadonatúj, luxus színvonalú házak a kreischbergi kabinos alsó állomásától 200-300 méterre. Az exkluzív berendezésű, 8-10 fős házak mindegyikéhez szauna ill. merülőkád v. kültéri, fűtött kismedence tartozik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Alpin Murau csillagcsillagcsillag
A hotel 2006 végén nyitotta meg kapuit az Alpok szívében, Murauban, mely kedvező áraival, barátságos vendéglátóival várja egész éven át az aktív sportok szerelmeseit. Szauna, csoportszoba, internet, sítároló van a házban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.