Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Felvonóhálózat építésével lendítik fel a turizmust Szerbiában

2023.07.18. Fóris Gábor

A magyar turisták és sízők számára kevésbé ismert Zlatiborban két éve épült meg a világ lehosszabb, 9 kilométeres gondolája, ami azóta fél millió utast szállított Zlatibor város és a Tornik síközpont (1496 m) között.
A világ leghosszabb kabinosa visz fel a Tornik-csúcsra | Fotó: goldgondola.rs
A világ leghosszabb kabinosa visz fel a Tornik-csúcsra | Fotó: goldgondola.rs
A gondola 72 darab, 10 személyes kabinja jelenleg 800 utas tud szállítani óránként. A szintkülönbség 531 méter, az utazási idő 30 perc. A tulajdonos önkormányzat újabb útvonalak megépítést tervezi, amely elsősorban a nyári turizmusnak kedvezne, valamint tervben van egy újabb sípályarendszer megépítése is.
A Gold Gondola Zlatibor és Tornik között | Fotó: goldgondola.rs
A Gold Gondola Zlatibor és Tornik között | Fotó: goldgondola.rs
Mivel a Gold Gondola nyereségesen működik, ezért első lépésben egy újabb 4,5 kilométeres szakasszal tervezik kibővíteni a Ribnica-tótól a Čigota (1422 m) csúcsára, ahol egy újabb síközpont is létesülne.

A Tornikra vezető felvonó középső állomását úgy építették meg, hogy két újabb felvonó szakaszt be lehessen kötni a rendszerbe. Egyik lenne a Čigotára vezető gondola útvonala, a másik pedig Mokra Gora irányába. A természetvédők próbálják megakadályozni az építkezést, de a Čajetina (Zalatibor) önkormányzat mindenképpen meg szeretné valósítani a beruházást.

„A Zlatibor Libegő beruházásait működésének első évében kifizettük, már nincs banki hiteltartozásunk, valamint pénzügyi kötelezettségünk a berendezés beszállítója felé (francia POMA), így a jelenlegi bevételünk tiszta haszon, ezért további létesítményekbe szeretnénk befektetni a panorámás felvonók használói számára. Hamarosan megkezdjük a munkát a gondola második szakaszán, a Ribnički jezera melletti köztes állomástól a Čigota csúcsáig" – nyilatkozta a helyi sajtóban Milan Stamatović, Čajetina önkormányzatának elnöke, aki szerint a gondola új ágának tervei már megvannak, az eszközbeszerzésre pályázatot írnak ki 2023 év végéig.
A szerbek a világ leghosszabb (60-70 km) gondolás felvonóhálózatának megépítését tervezik.
A szerbek a világ leghosszabb (60-70 km) gondolás felvonóhálózatának megépítését tervezik.
A szerbek nagyot álmodtak, mert szeretnék a jövőben a népszerű gyógyfürdő Pribojska Banja és Emir Kusturica filmrendező városa, Mokra Gora felé is kihúzni a drótkötelet, főleg a bakancsos turizmus fejlesztése miatt. Ezzel a világ leghosszabb (60-70 km) gondolás felvonóhálózata jönne létre.

Mindkét település turista központ, Mokra Gorát a szerb „Hollywoodnak” nevezik, mert ott él Emir Kusturica filmrendező. Sok szerb és külföldi filmet forgattak Kusturica falujában, és itt rendeznek rendszeresen egy nemzetközi filmfesztivált is. Itt található Kusturica saját sícentruma, az Iver nevű síterep, ahol szállodája is áll.

"Reméljük, hogy a gondola folytatása talán Pribojska Banja és Mokra Gora felé megy. Már korábban is felmerült az ötlet, hogy Priboj önkormányzatával, Mokra Gorával és Emir Kusturicával is együttműködjünk, így behálózhatjuk Pribojt és Mokra Gorát" – tette hozzá Milan Stamatović.

A terv grandiózus, hiszen a Ribnica-tavi középső állomástól Mokra Gora légvonalban 18 km, Pribojska Banja (Pribor-fürdő) 14 km-es távolságra van. További terv, hogy felvonót eljusson a Tara hegység 1301 méteres csúcsára és tovább szerb „Grand Canyonig”, Perućacig, ami további 20 km távolságra van.
Emir Kusturica síel Iver nevű sípályáján
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.