Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismerd meg a Balkán 10 legnagyobb síterepét!

2023.01.23. Fóris Gábor

Egyre nagyobb konkurenciát jelentenek az Alpoknak a Balkán nagy síterepei. Az élen Bulgária, Szerbia, Bosznia, Montenegró, és Macedónia áll, de arról kevesen tudnak, hogy Görögországban is különleges élmény síelni. Összegyűjtöttük a Balkán legnagyobb síterepeit, ahol a sízés mellett nagy hangsúlyt kap a wellness is, de lehetőség van a ratrakos és a helikopteres sízésre is.
Bosznia legnagyobb síterepe: Jahorina I Fotó: sielok.hu
Bosznia legnagyobb síterepe: Jahorina I Fotó: sielok.hu
A nagy balkáni síterepek környéke az elmúlt években óriási változáson ment keresztül, sorra nőttek ki a földből a színvonalas, de megfizethető wellness szállodák és pazar apartmanházak, leszámolva a hetvenes-nyolcvanas évek Jugoszláv szocialista modernista stílusú szálláshelyeivel. Mutatjuk a legnagyobb és legnépszerűbb síterepeket.

Banszko (Bulgária) - 75 km pálya

Az ország délnyugati részén, 936 méter magasan fekvő Banszkóban a Pirin hegység érintetlen természeti szépsége az ősi bolgár kisváros történelmi hangulatával ötvöződik. Banszkot már évek óta felfedezték az angol síelők, akik repülővel csoportosan érkeznek a korszerű, és az elmúlt években rengeteg fejlesztést kapott síközpontba. A síterep méretben még lemarad az Alpok felkapott síterepeitől, de a szolgáltatások színvonalában már közelítik őket. Ehhez társul egy olyan árszínvonal, amely a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Ezeknek az áraknak (is) köszönhetően drasztikusan emelkedett az idelátogató síelők száma az utóbbi években.

Borovec (Bulgária) - 58 km pálya

Bulgáriába is későn indult a szezon, január közepéig csak néhány pályára tudtak havat készíteni, 28 pálya közül csak hét hóágyúzott pálya nyitott ki.

„A havat nem garantáljuk, csak a szállodai és éttermi szolgáltatásokat, ezért kérjük a turisták megértést” - mondta a január első hetében bolgár sajtónak Malin Bistrin, a helyi turisztikai vállalkozások szövetségének elnöke. Január végére sokat javult a hóhelyzet, és megnyithatott az összes felvonó.

A síterep 2022-ben elnyerte a World Ski Awards díjat, az üdülőhelyet Bulgária legjobb síterepének és Európa egyik legjobbjának nyilvánították.

Az első lesiklóversenyt Borovecen 1930-ban rendezték meg, az üdülőhely először 1974-ben szerepelt a Nemzetközi Síszövetség (FIS) alpesi naptárában. A 70-es és 80-as évekbe Borovec modern síparadicsommá fejlődött, szállodákkal, éttermekkel és széles sípálya-hálózattal. A síterepen elérhető a sífutás, az éjszakai sízés, a szánkózás, hómotor bérlés és egész napos sítúrára is lehetőség van.
Kabinos felvonó a bulgáriai Borovec síterepen
Kabinos felvonó a bulgáriai Borovec síterepen

Kopaonik (Szerbia) - 55 km pálya

Kopaonik síközpont 55 km-es alpesi sípályákból és 12 km-es sífutópályákból áll, a legnépszerűbb szerb síközpontnak számít a közvetlenül Szerbia és Koszovó határán. Egyre több magyar fedezi fel síterepet, abból is látszik, hogy egyre több hüttében és étteremben van magyar étlap. Az idei szezont december elején két hóágyúzott pályával nyitották, de itt is csak január közepére érkezett meg a havazás.

Elkészült egy új vegyes „lecsatolós” üzemetetésű 6 személyes székes és 10 személyes gondolás felvonó terve, mely az egyik legforgalmasabb, négyülésest, 1300 méter hosszú felvonót fogja leváltani a következő szezontól. Az idei síszezonra a szerbiai síterepek nem változtattak a síbérletek árain, a szállások árai 15-20 százalékkal emelkedtek.

A síterep egyéb szolgáltatásait között megtalálható a bobpálya, zipline, tubing, és a hóquadozás is. Idéntől változik a Kopaonik Nemzeti Parkba való beléptetés, érkezéskor nem kell megállni a a sorompóknál, mostantól távozáskor kell fizetni a napidíjat, a rendszám felismerő rendszernek köszönhetően az interneten előre is le lehet róni a díjat.

Jahorina (Bosznia Hercegovina) - 47 km pálya

A 2022/23-as szezonban már 16 felvonóval várja a síelőket. Az idei szezonra elkészült "SnowFactory”, egy olyan hókészítő rendszer, amely minden körülmények között, a levegő hőmérsékletétől függetlenül mesterséges havat állít elő. Elkészült két új sílift is, egy 900 méter hosszú csákányos és a gyerekeknek egy 120 méter hosszú mozgójárda.

Az eddig 5 kilométeres kivilágított éjszakai sízésre alkalmas pályák hossza 3,5 kilométer pályával egészült ki, így mostantól 8,5 kilométer hosszan lehet sötétedés után is sízni. A különleges élmények közé tartozik a ratrakos panoráma túra vagy a hómotor bérlés, pónilovaglás és mélyhó túrákhoz szükséges hótalp kölcsönzés.

„A sípályákon jelenleg több egy méter vastag tömörített hó van, kilenc felvonó és húsz sípálya nyitott ki, valamint idén már 600 méteres szánkópálya is üzemel" – olvasható az üzemeltető, az OC Jahorina közleményében. Az elmúlt 20 év telének legmelegebb decembere volt a Bosnyák hegyekben, ezért a sípálya csak január 14-i hétvégén tudott kinyitni.

A január 21-i hétvégén jelentős mennyiségű a hó érkezett a boszniai hegyekbe, Jahorinán több mint 60 cm hó esett, így pár napon belül az összes felvonót el tudták indítani.

Kolasin (Montenegró) - 45 km pálya

A balkáni országok egyik legtávolabbi síterepe, Budapesttől 750 kilométerre minimum 10 órás autózással érhetjük el, cserébe érintetlen hegyek között találhatjuk magunkat. A síterep a szűk kanyargós hegyi utak miatt egyébként is nehezen megközelíthető. A világból egyre több síző érkezik repülővel a síközpontba.

- Nagyon sok foglalásunk van külföldről, főleg Ukrajnából, Oroszországból, Nagy-Britanniából, de még Izraelből is, várhatóan teltházunk lesz január végétől március elejéig mondta Duro Dinović síoktató a montengrói Pobjeda napilapnak.

A tél január harmadik hetében méteres hóval köszöntött be egész Montenegróban, Kolasinban azonnal megteltek a sípályák, amelyek idén először kaptak sízhető havat.

Megérkezett a várt havazás - Irány a Ski Center Kolasin!
Az idei szezontól ingyenes transzfert vezetett be a fővárosból Podgoricából három síközpontba (Kolasin, Zabljak, Niksic) a Montenegrói Turisztikai Szervezet, hogy minél többen síeljenek, gondolva a repülővel érkező turistákra is. Az ingyenes transzfert igénybe vevőknek további kezdemény is jár, 25 százalék engedményt kapnak a síbérlet árából.

A síterep az előző, 2021/22-es szezonban lett nagyon népszerű, amikor egy közös sílifttel összekötötték a Kolašin 1450 és a Kolašin 1600 síterepet. A Balkánon Montenegró rendelkezik a legnagyobb potenciállal a motoros-szán-túrák szervezésében, mivel a hegyek 2000 méter feletti tengerszint magasságban helyezkednek el, ahol a téli szezon többnyire decembertől május elejéig tart. A hegyekben 1000 kilométernyi hómotor ösvényt lehet bejárni.

Parnassos (Görögország) - 36 km pálya

Görögországról mindenkinek a tengerparti lubickolás jut eszébe, kevesen tudják, hogy sízni is érdemes oda utazni. A legnagyobb görög síterep az ország közepén, Athéntől kétórás autóútra található a 2260 méter magas Parnassos-hegy tetején, ahonnan pazar kilátás nyílik a Korinthoszi-öbölre. A síközpont Arachova falu mellett fekszik, amit régóta a „Téli Mykonosnak” hívnak. A település a hideg hónapokban egy nagy szórakoztatóközponttá válik, csúcskategóriás üzletekkel, síkölcsönzőkkel, luxusszállodákkal, termálfürdőkkel, nagyszerű éjszakai bárokkal és remek éttermekkel.

A hüttéket vagy ahogy itt hívják a tavernákat hamisítatlan görög hangulat jellemzi. A kis romantikus tavernákban ízletes görög fogásokat szolgálnak fel, amelyeket a környék termelőitől szereznek be.

A síközpont 23 pályával (3 nehéz, 8 közepes, 8 könnyű és 4 nagyon könnyű) valamint 13 húzó és ülőlifttel büszkélkedhet. Érdekes, hogy a sífelvonóknak nincs számuk, hanem ókori görög istenekről és mitológiai személyekről, költőkről, hadvezérekről vannak elnevezve. Parnassos az ókori Görögországban Apollón szent hegye, és a „Kasztaliai-nimfák”, azaz a múzsák lakhelye volt.

Mavrovo (Észak-Macedónia) - 25 km pálya

Csodálatos tájak, gyönyörű tó, zöld lejtők, kolostorok, tiszta levegő, egészséges környezet - olyan értékes kincsek, amelyekkel Mavrovó környéke büszkélkedhet – így reklámozza magát Európa egyik legolcsóbb síközpontja, amely elsősorban macedón, görög és albán sízőkre számít.

Az első felvonót 1964 és 1967 között építették, azóta 25 km lesiklópálya épült, 30 km-nyi sífutópályája pedig leghosszabbnak számít a Balkánon. A síközpont az ország nyugati részén az albán határ közelében található, novembertől április végéig hó borítja, de idén későn jött a havazás, a szezon január 22-én kezdődött meg.

Négy éve nagy terveket szőtt a síterep, egész éves sí- és túraközpontot akartak létrehozni. A terv megvalósításához tanácsadónak a norvég Geer Olsen nyerték meg, aki a 2014-es oroszországi Szocsiban megrendezett téli olimpia lebonyolításáért volt felelős, azonban a Covid-járvány keresztülhúzta a számításokat, pedig akkor Olsen azt nyilatkozta, hogy a következő 40 évre tervez fejlesztéseket. 2021-ben a német Travelcircus portál 120 európai síközpontot elemzett, amelyek közül a Mavrovó bizonyult a legolcsóbb síterepnek.
Végtelen hómezők! Bemutatkozik az észak-macedóniai Mavrovó síterepe

Brezovica (Koszovó) - 16 km pálya

Az évszázados erdők, buja rétek és végtelen legelők vidéke tele van hegyi virágokkal, gyógynövényekkel és ritka vadfajokkal. Itt van Koszovó egyetlen komoly síterepe, a legmagasabb részeken igazi alpesi klíma uralkodik, így akár 280 napig is kitart a hó. Magyar turista síző ritkán vetődik erre, ellenben a KFOR kötelékben szolgáló magyar katonák rendszeresen síelnek itt. A Brezovica-i síközpontban kilenc felvonó található ugyanannyi sípályához – ezek közül a leghosszabb 3500 méter.

A szezon itt is sokat késett, január közepéig nem tudták beindítani a felvonókat, majd ide is megérkezett a havazás, a január 20-i hétvégén egy méteres hó hullott. A síterep szerb tulajdonban van, közvetlenül a Macedón határon, ideális esetben 128 napig használható síelésre.

„Ha hóágyúink lennének, minden más lenne. Kidolgoztunk egy új üzleti tervet, de meglátjuk, hogyan alakul” – mondta Lubisha Stojanović, a Brezovica Síközpont vezetője a Szabad Európa Rádiónak.

Amíg a tulajdonos Ski Resort of Serbia három másik síterepét (Kopaonik, Tornik, Stara Planina) folyamatosan fejleszti, addig a bizonytalan politikai helyzet miatt a koszovói síterepükön csak a szükséges javításokat végzik el, hogy működni tudjon a síterep.

A Balkán 10 legnagyobb síterepe #balkántop10

Síterep neve Ország Pályák hossza
Banszko Bulgária 75 km
Borovec Bulgária 58 km
Kopaonik Szerbia 55 km
Jahorina Bosznia 47 km
Kolasin Montenegró 45 km
Parnasszosz Görögország 36 km
Pamporovo Bulgária 30 km
Mavrovo Észak-Macedónia 25 km
Popova Sapka Észak-Macedónia 20 km
Vitosa Bulgária 20 km
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Viceroy Kopaonik csillagcsillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív, közvetlen pályaszállás Szerbia legnagyobb síterepén, Kopaonikon. Szobatípusok a franciaágyas deluxe szobáktól kezdve egészen a 253 m2-es luxuslakosztályig, bár, 2 étterem, könyvtár, valamint kiemelt wellness szolgáltatások.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Junior csillagcsillagcsillag
Családias szálloda saját 400 m-es tanulópályával, Kopaonik új kiskabinos liftjétől 800 métere, kisbusz transzferrel. Félpanziós ellátás, a'la carte étterem, wellness részleg, disco, játszószoba szolgálja a vendégek kényelmét.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Putnik
Teljesen felújított, 4 csillagos szálloda Szerbia legnagyobb síterepén, 1200 méterre a legközelebbi ülőlifttől. Svédasztalos félpanziós ellátás, wellness részleg medencével és sokféle szaunával, valamint sok egyéb szolgáltatás.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.