Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Novemberben nyit Bosznia új síközpontja

2023.08.16. 2023.08.17. Fóris Gábor | frissítve: 2023.08.17.

Novemberben működni kezd az Igrišta sícentrum, legalábbis a helyi politikusok szerint, akik úgy vélik, minden készen lesz az első nagy havazásra. Rohamtempóban készül a magyar határól 250 km-re lévő síközpont, amit a Jahorinai Olimpiai Központ fog üzemeltetni a következő 30 évben.
Jól haladnak az építési munkák | Fotó: Igrista
Jól haladnak az építési munkák | Fotó: Igrista
Az Igrišta síközpontot 1984-ben hozták létre Bosznia-Hercegovinában. A hely kezdetben az 1984-es szarajevói téliolimpia tartalék- és edzőterületeként szolgált. Az Igrišta lejtői 1040-1350 m tengerszint feletti magasságban húzódnak. A beruházásról itt irtunk bővebben.

Az 546 hektár összterületű síközpont Vlasenica település területéhez tartozik, a beruházást közösen valósítja meg 42 millió bosnyák márkából (kb. 8,5 milliárd forint) az önkormányzat és a Jahorinai Olimpiai Központ, a Bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság kormánya anyagi támogatásával.
A hófrissítő rendszer augusztusra elkészült, ezt az olasz Technoalpin szállította, amely így „garantálja” majd a havas pályákat a síközpontnak. A cég a megbízás alapján 50 db hóágyút telepített és 4,4 kilométernyi vízcsövet építettek be a lejtők alá. A hókészítéshez szükséges 30 ezer köbméteres víztározó megépítse elkezdődött, jelenleg a földmunkák zajlanak. Folyamatban vannak a további területrendezési munkálatok, a víz- és villanyszerelés, valamint a négy sípálya felületének rendezése.
A hatszemélyes székliftek oszlopait már leszállította a Leitner, felállításuk és összeszerelésük jelenleg is zajlik. A felvonó a költségek több mint felét elviszi, olasz cég 24,6 millió márkáért (kb. 5 milliárd forint) építi a felvonót. Érdekesség, hogy júliusban a területrendezésnél előkerült egy hatalmas beton támfal, amelyen az olimpiai öt karika a és a 1984-es Szarajevói Téli Olimpia hivatalos logója látható.
Az építkezést próbálta hátráltatni a helyiek egy csoportja, akik júliusban útlezárással akadályozták a vízellátás bekötését, vagyis annak a vezetéknek lefektetését, amely a Jadar folyó forrásából fogja szállítani a vizet a hegyi tározóba, valamint ellátja majd az egész síközpontot, a vendégházakat, szállodákat, éttermeket és a kiszolgáló létesítményeket. A tiltakozásnak politikai vetülete is van, település polgármestere szerint a tiltakozást az SDS (Szerb Demokrata Párt) aktivistái szervezték, akik meg akarják akadályozni a síközpont megnyitását. Miroslav Kraljevića ezek után magabiztosan jelentette ki, hogy „felelősségteljesen állítjuk, hogy ezt a beruházást senki nem állítja meg semmilyen zsarolással és nyomásgyakorlással. Novemberben meg fog nyílni a Igrista sícentrum.”

Frissítés: cikkünk megjelenését követő nap érkeztek ezek a friss képek az építkezésről:
KOMMENTEK
Garajc | 2023.08.16. 04:27
Hajde Bosna!!

S mindeközben ne feledkezzünk meg a szlovén fejlesztésekről sem! Rengeteg új lift fog üzembe állni idén ősszel: Vogel, Krvavec, Golte, Rogla, Mariborsko Pohorje, Cerkno, Kope, Trije Kralji és Velika planina.

Vogel: Zadnji Vogel sílift; 10 fős kabinos; bekerülési költség: 8,5 M€; várható átadás: 2023. november közepe (továbbá jövőre a Kratki plaz és a Šija sífelvonó cseréje)

Krvavec: Zvoh felvonó cseréje egy hatülésesre; várható átadás: 2023. november

Mariborski Pohorje: A kabinos felvonónak építenek egy középső állomást, illetve a Ruška felvonót cserélik egy négyülésesre (Leitner); bekerülési költség: 7,5 M€; várható átadás: 2023. november

Golte: A régi kétüléses felvonók helyére négyülésesek kerülnek; bekerülési költség: 11 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Rogla: A Mašinžaga felvonó cseréje egy hatüléses füthető üléses, plexis; bekerülési költség: 8 M€; várható átadás: 2023. november.

Velika planina: A meglévő Šimnovec kétüléses helyett egy új hatüléses; bekerülési költség: 7 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Cerkno: Három meglévő felvonó modernizálása; bekerülési költség: 2 M€; várható átadás: 2023. november 10.

Kope: Pahernik, Kopnik és a Velika Kope (itt csak tervezés) felvonó; bekerülési költség: 10 M€; várható átadás: 2023. november.

Trije kralji: Az év végére megépül a négyüléses Veliki vrh felvonó; bekerülési költség: 3,8 M€; várható átadás: 2023. október.

Továbbá Horvátországban Platakon az idei szezonban indul az új Radeševo négyüléses sílift!
admin2 | 2023.08.16. 13:07
Köszönjük a hozzászólást.

Valóban, a szlovén kormány 63 millió eurós támogatást nyújt 10 szlovén síterep fejlesztéséhez, ahogy ezekben a cikkekben megírtuk:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...rogla-oriasi-fejlesztesek...
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...hatalmas-fejlesztes-kezdo...

A részletekről majd ősszel tervezünk cikket írni, amikor már látjuk, hogy haladnak az építkezések.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.