Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Francia síterepen épült az Alpok leghosszabb zipline pályája

2024.01.02. Bata Attila

Az idei téli szezonban fogadja az első síelőket a franciaországi Chamrousse síterepén épült drótköteles átcsúszó pálya, amelyet nemzetközi nevén zipline-nak hívunk, de a franciák továbbra is a tiroli (tyrolienne) kifejezést használják erre.
A nemzetközi helyzet és vele együtt a klímaváltozás már annyira fokozódik, hogy a 2000 méteres hegyekben is kulcsszóvá vált a négyévszakos fejlesztés fogalma. Ennek legújabb példája az itt épített zipline, amely már nyár óta fogad látogatókat, de az idei szezon lesz az első, amikor két síelés között is le lehet csúszni az Alpok leghosszabb zipline pályáján.
Az építő, az MND cég bemutatója
A leghosszabb pálya (1932 méter) úgy jött ki, hogy a tervezők két hatalmas oszlopot is beraktak a drótkötél alá, azonban a kb. 60-80 km/órás sebesség így is elérhető. Ehhez persze az is kell, hogy a 2253 méteres magasságból induló pályán kb. 600 méternyi szintkülönbség után lehet megérkezni 1650 méterre, a síterep központjába.

A zipline útvonala 30-60 méterrel a sípályák felett vezet el, ezeken a pályákon rendezték az 1968-as olimpia síversenyeit. Ha már nosztalgia, akkor egy 130 méter hosszú himalájai stílusú függesztett híd is épült a fekete pálya felett, ahol szintén az ötkarikások síeltek.

Mindkét fejlesztést nyáron adták át, része a négyévszakos terveknek. A zipline-ra a síterep honlapján lehet jegyeket vásárolni. Erősebb nyáron napokon kb. 70 utast fogadtak. Az átcsúszót szólóban (35 euró) és párosan (65 euró) is lehet használni. A nem síelők részére a belépőjegy tartalmazza a közeli kabinos (Croix) használatát, amely mindenkit a starthelyre szállít.
A helyi régió tudósítása
Az 1,8 milliós beruházással, és a jövőre épülő bobpályával a síterep további programokat szeretne ajánlani vendégeinek. Itt nem szeretik annyira a négyévszakos kifejezést, inkább a két legfontosabbra, a télre és a nyárra koncentrálnak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.