Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zipline pályák itthon és külföldön - kalandra fel!

2017.05.24. 2023.05.01. sielok.hu | frissítve: 2023.05.01.

Adrenalinra vágysz? Ha szeretnéd átélni a repülés élményét, de nem akarsz kiugrani egy repülőből vagy beiratkozni egy siklóernyő tanfolyamra, akkor a megazipline-t neked találták ki! Repülhetsz fekve vagy ülve, egyedül vagy párban, itthon és külföldön is. Készen állsz a kalandra?
Zipline-pálya a Schladming közeli Gröbmingben | Fotó: Martin Huber
Zipline-pálya a Schladming közeli Gröbmingben | Fotó: Martin Huber

Zipline, megazipline, flying fox

A zipline két magaslati pont között kifeszített kötélpálya, melyen egy speciális eszköz segítségével át lehet csúszni. Kevésbé hivatalosan egy izgalmas játék, csodás panoráma, sebesség és repülési élmény.

Az átcsúszópályáknak sok fajtája létezik, az egészen kicsi játszótéri gyerekcsúszóktól a kalandparkok fák között kifeszített csúszópályáin át az igazán látványos, hegyen-völgyön átívelő megazipline vagy flying fox pályákig. Ez utóbbi típusokból gyűjtöttük össze az itthon és a környező országokban fellelhető lehetőségeket. A nagy zipline pályákat gyerekek általában 8 éves kortól, 30 kg-os testsúlytól használhatják.

Magyarországi pályák

Zempléni Kalandpark - Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhelyen a Szár-hegy és a Magas-hegy között közlekedő, "Dongó" névre keresztelt kabinos lift kötélpályája mellett található 2 db átcsúszópálya, ahol ketten is csúszhatunk egyszerre. Az 1030 méter hosszú pályán akár 80 km/órás sebességgel lehet száguldani egy siklóernyő-beülőben ülve. További infók a zemplenkalandpark.hu oldalon.
A "Sólyom" névre keresztelt átcsúszópálya a Zempléni Kalandparkban | Videó: Zempléni Kalandpark

Sobri Jóska Élménypark, Kislőd (Bakony)

A Bakonyban található Kislőd mellett épült meg a második magyarországi zipline pálya. Itt nem ülőhelyzetben, hanem a sárkányrepőlősökhöz hasonlóan, hason fekve, fejjel előre csúszhatunk egy épített emelvényről a tó felé. Szintén 80 km/órás sebességet lehet elérni és a pálya hossza is kb 1 kilométer. További infók a bakonyikalandpark.hu oldalon.
A bakonyi Sobri Jóska Élményparkban található megazipline pálya | Videó: Sobri Jóska Élménypark

Ausztriai pályák

A Schladminghoz közeli Gröbming kalandparkjában átadott Zipline Stoderzinken egy 1600 méter magasról induló és 2,5 kilométer hosszú drótkötélpálya. A négy egymás mellett párhuzamosan futó drótkábelre külön-külön, egy-egy ülést szereltek, így négyen is elindulhatunk egymás mellett ezzel az őrülettel. Közben pedig élvezhetjük az akár 115 km/órás sebességet vagy a kilátást néhol 120 méterrel a földfelszin felett. További infók a zipline.at oldalon.
A Schladming mellet található Zipline Stoderzinken
Bad Gasteinben a drótkötélpályát a város felett feszítették ki, így madártávlatból gyönyörködhetünk a lélegzetelállító kilátásban, a zubogó vízesésben, az itt-ott még havas hegyekben, a patinás hotelekben és a zöldellő városi parkokban. A Flying Fox a Villa Solitudetől indul, keresztezi a gasteini vízesést, majd a Quellparkba érkezik. A pálya hossza mintegy 270 méter és akár 50 km/órás sebességet is el lehet rajta érni.
Igazi adrenalinbomba Gasteinben a Flying Fox kötélpálya
A Leogang melletti Flying Fox XXL még nagyobb izgalmakat ígér, 1,6 kilométer pálya, amin akár 130 km/órával is száguldhatunk! A panoráma itt is fantasztikus, hatalmas hegyek vesznek körül, a levegő süvít a fülünk mellett miközben 140 méterrel a talaj felett hasítjuk a levegőt. További infók a flying-fox-xxl.at oldalon.
Flying Fox XXL Leogang - még hosszabb, még gyorsabb!

Szlovéniai pályák

Az ország legnagyobb zipline parkja Bovec felett található. Az Ucja kanyonban található 10 pályából álló túrát 2,5 óra alatt lehet teljesíteni. Az év minden napján, naponta kétszer-háromszor indulnak vezetett túrák. További infók a zipline.si oldalon.

Ugyancsak Bovec felett található a két hegyet - Mt. Kanint és a Mt. Rombont - 1300 méteres tengerszint feletti magasságban összekötő pálya a Krnica-völgyben. Itt 5 különböző kötélpályán repkedhetünk a zipline parkban, melyek 500-700 méter hosszúak és 60 km/óra sebesség érhető el. További infók a ziplineslovenia.si oldalon.
Közép-Európa legnagyobb zipline pályája a Soca-völgyben
Planicán nemcsak a világ egyik legnagyobb síugrósánca található, hanem az egyik legkülönlegesebb zipline pálya is. Itt ugyanis a síugrósánc felett repülhetünk, egy kicsit átélve a síugrás mámorító érzését. A különleges repülést 566 méter hosszan és 85 km/órás sebességgel élvezhetjük. További infók a planica-zipline.si oldalon.
Planicán a síugrósánc felett repülhetünk
Planicán található a világ legmeredekebb zipline pályája
Planicán található a világ legmeredekebb zipline pályája
Egy kőhajításnyira a bledi tó békés partjától, a Dolinka folyó felett 7 zipline pályán összesen 4 km hosszan lehet élvezni a Júliai Alpok nyújtotta csodálatos panorámát. A teljes túra 2,5 óra alatt tehető meg. További infók a zipline-dolinka.si oldalon.
2,5 órás adrenalin túra a Dolinka folyó felett

Horvátországi pályák

Omis városától 5 kilométerre a Cetina folyó csodaszép kanyonjában található egy összesen 8 kötélből álló zipline pálya. Az összesen 2100 méteres pályarendszeren nem mindennapi kilátásban lehet részünk. További infók a zipline-croatia.com oldalon.
Az Omis melletti zipline, mely a Cetina folyó felett vezet
Kép: zipline-croatia.com
Kép: zipline-croatia.com
Pazin mellett egy négyrészes zipline várja a repülni vágyókat. Az első két 80 méteres pálya után egy 220 méteres, majd egy 280 méteres pálya következik, amin 50 km/óra sebességgel lehet átcsúszni, olyan látnivalók felett mint a hatalmas szakadék szélére épült középkori vár vagy a "Nagyi háza" névre hallgató barlang. További infók a central-istria.com/en/zipline webcímen.
A négy szakaszból álló Zipline Pazinnál
Ha ismersz olyan hazai vagy külföldi megazipline pályát, ami Magyarországról jól megközelíthető, de nem szerepel a fenti listában, kérjük, hogy jelezd nekünk az alábbi komment mezőben! Köszönjük.
KOMMENTEK
Stani | 2017.06.07. 15:46
A nyári időszakban minden hónap első hétvégéjén a kapruni magashegységi tavaknál kifeszítenek egy zipline pályát, a felső tó mellett, lényegében a duzzasztógát felett vezet, csodás magashegységi kulissza közepette. Tavaly benne volt a belépő árában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Bergresort Hauser Kaibling
2019-ben átadott, luxus színvonalú hütték a Schladming 4 hegy sícentrumban, Hauser Kaibling sípályái mellett. A max. 10 fős hütték mindegyike szaunával, valamint kültéri jacuzzival felszerelt!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.