Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hermann Maier befejezte a versenysportot

2009.10.15. Bata Attila

Hermann Maier befejezte a versenysportot Az utóbbi évtized egyik legnagyobb síelőjével lett szegényebb az osztrák férfi alpesi csapat és a világ sísportja. Hétfőn Bécsben, egy sebtiben összehívott sajtóértekezleten, a harminchét éves Hermann Maier saját maga jelentette be visszavonulását az elképedt újságírók előtt.
Az vitathatatlan, hogy a legtöbb síelőt karrierje folyamán többször is hátráltatják a sérülések. Hermann Maiert talán még az átlagosnál jobban sújtották sérülések és balesetek. Ennek ellenére, szinte mindent megnyert, amelyről síelő valaha is álmodhat. Mi lett volna, ha egy kicsit kevesebbet fekszik a betegágyakon?

Már a karrierje is úgy kezdődött, hogy egyből véget ért. Tizenöt éves korában abba kellett hagynia a versenyzést egy makacs térdsérülés miatt. Innentől kezdve a család síiskolájában, Flachauban oktatta a síelést télen, míg nyáron az eredetileg kitanult szakmájában, kőművesként dolgozott. Egészen 22 éves koráig, amikor 1994-ben ismét elkezdett versenyszerűen síelni. A tartományi versenyek győzteseként 1995-ben a semmeringi osztrák bajnokság hozta meg számára a kiugrást hazai szinten.

A tavaszi körülmények között rendezett óriáslesiklásban 141-es rajtszámmal, utolsónak indulva, úgy lett tizennyolcadik a végén, hogy közben kétszer is bukott. Az 1996/97-es szezonban indult először komoly VK versenyeken, és első győzelmét is ekkor szerezte kedvenc számában, Super-G-ben, 1997. február 23-án Garmisch-Partenkirchen pályáján. Érdekesség, hogy előtte egy hónappal Chamonix-ban az egyik karját törte el. Azóta összesen 54 alkalommal állt a dobogó tetején VK versenyen, amelyhez hasonló teljesítményt nagyon kevesen mondhatnak magukénak.

A következő évben két olimpiai bajnoki címet is nyert Naganóban. Az egész világot bejárta a közvetítés, amikor hatalmasat bukott a lesiklás alatt, és 40 métert repült a levegőben, csak a pálya szélére állított biztonsági háló tudta megfogni. Három nappal a hatalmas bukás után már olimpiai bajnok lett. A többi síelő ekkor ragasztotta rá a híressé vált Herminátor becenevet. Abban az évben az összetett Világkupát is megnyerte.

1999-ben két számban nyert világbajnokságot Vailben, majd a kétezres év is feledhetetlenre sikerült. 2000-ben 10 VK futamot nyert, egy szezon alatt 2000 VK pontot sikerült begyűjtenie, megnyerte az összetett, valamint a Super-G, a lesiklás, és az óriás-műlesiklás szakági versenyeit is. Egy évvel később újabb sikerek, 13 VK győzelemmel beállította Stenmark rekordját, és természetesen nyerte az összetett versenyt és két szakágit.

2001 augusztusában történt a hírhedt motorbaleset, ahol a lábát is majdnem elvesztette. Egy átlagember örült volna, ha újra járni tud, de Maier visszatért a pályákra és 2003-ban megnyerte minden osztrák síelő álmát, a kitzbüheli versenyt – Super-G-ben. 2004-ben szintén összetett VK-t nyert, 2005-ös VB-n az utolsó aranyát vihette haza, a 2006-os Olimpián betegen is két érmet szerzett.

Sokan azt mondják, hogy itt kellett volna abbahagynia. 2007-ben szinte semmit sem nyert, a közeli Hinterstroderben rendezett versenyen a köd is hátráltatta a többieket, egyedül itt tudott érmet nyerni. Közben az Atomic sem látott már benne fantáziát, a távozásának okairól több pletyka is keringett akkor, végül a Head-hez került Bode Miller mellé. Az előző két szezon tekintve, 2008 novemberében teljesen váratlanul lett első Lake Louiseban.

A nyarak különleges veszélyt tartogattak számára motoros balesete óta. Egyszer vízisível bukott hatalmasat, néha több veszély leselkedett rá, mint a pályákon. Az idén is a nyáron sérült meg. A nyár végén megműtötték, a műtét után bizakodó volt, a szeptemberi söldeni edzésekről is biztató hírek érkeztek, állítólag már a decemberi amerikai gyors futamokra készült. Elmondása szerint múlt pénteken, egy hirtelen döntést hozott, hogy szeretne egészségesen visszavonulni, ezért abbahagyja a síelést.

Az egykori nagy ellenfél, Stefan Eberharter szerint jó döntést hozott, „a saját életéről neki kellett döntenie.„
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Happy Flachau apartmanok
Az apartmanház Flachau központi, ám mégis nyugodt részén várja vendégeit, a StarJet 1 felvonótól kb. 300 méterre és 100 méterre a legközelebbi pékségtől. Szauna és infrakabin is kényezteti a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hideaway Dachstein West
2022 decemberében megnyílt új apartmanház, alpesi környezetben Dachstein West síterep annabergi A1-es felvonójától 8 km-re. 4-6 fős kényelmes, tágas apartmanokkal és 8 fős Penthouse lakással és wellnessel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpin Apart Flachau
Az Alpin Apart vidékies hangulatú, 2-8 fős modern apartmanjai Flachau / Reitdorfban találhatóak, a SpaceJet 1 felvonó völgyállomásától kb. 2,5 km-re. A ház elől ingyenes síbusz indul a sífelvonóhoz. Wellness: beltéri és nyáron kültéri medence, szauna, gőzkabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.