Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hétvégére már havazhat az Alpokban!

2018.08.21. Bata Attila

Augusztusban az Alpok országai is szenvednek a hőségtől, de már csak néhány nap van hátra a kánikulából, és ahogy Magyarországon, úgy az alpesi országokban is hamarosan véget ér a meleg és 10-15 fokkal hidegebb idő köszönt be a hétvégére. Az Alpokban 2000 méter felett havazásra számítunk.
Tavaly szeptember elején: félméteres friss hó Kaprunban - Fotó: Stánicz Balázs
Tavaly szeptember elején: félméteres friss hó Kaprunban - Fotó: Stánicz Balázs
Az idei hosszú, augusztusi kánikula a gleccsergyilkos 2003-as forró nyarat idézi. Ausztriában az egymás utáni hőségnapok száma már több településen is megdőlt, és a hátralévő napokban újabb települések állnak közel, hogy a 2003-as rekordokat átadják a múltnak.

Bécsben (Hohe Warte) tegnap regisztrálták sorban a 30. hőségnapot, vagyis minden nap 30 fok fölötti értékeket mértek. Ez már új rekord, hasonlóan a vorarlbergi Bregenz-hez, ahol már 16 napja tombolnak a hőségnapok. Számos település (Graz, Klagenfurt, Linz vagy St. Pölten) közel áll a rekorddöntéshez, amely a következő napokban bekövetkezhet.

Svájcban sem fáztak az idei nyáron. Június 23. óta minden hétvégén (egymás után nyolcszor) 30 fokot vagy annál melegebbet mértek. A hőséget megsínylették a vadon élő állatok, valamint a halállomány. A hadsereg kénytelen volt vizet szállítani a hegyi lejtőkön legelő teheneknek.

Sokan az izzasztóan forró 2003-as nyárhoz hasonlítják, amely rekordmértékben olvasztotta meg az Alpok gleccsereit. Szerencsére az elmúlt tél az utóbbi évek legnagyobb havazását hozta az Alpokba, így idén kisebb mértékű a zsugorodás.
Tavaly szeptember eleje: Grossglockner panorámaút
Tavaly szeptember eleje: Grossglockner panorámaút
A jó hír, hogy péntektől fokozatosan érkezik a hideg levegő az Alpok felé, amely csapadékot is hoz, az északi oldalon akár már 2000 méter alatt is havazhat. Havazás tavaly nagyjából ilyenkor, szeptember elején is történt, akkor több helyen 40-50 cm hó hullott. Most a hó mennyiségére biztosat még nem lehet mondani, elég változatos adatokat mutatnak a modellek.

Nagy valószínűséggel az osztrák gleccserek kapják a legtöbb havat, jelenleg 30-50 cm havat is mutatnak egyes modellek. Természetesen, ahogy ez lenni szokott, az idő előrehaladtával, a modellek pontosabb előrejelzéseivel, az értékek is változni fognak. Tapasztalatok alapján kisebb értékeket mutatnak majd.

A hirtelen jött tél nem sokáig időzik nálunk és a környékünkön. A következő hét elejétől, ha nem is kánikulai, de kellemes nyári időjárásra számíthatunk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.