Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kiakadtak, hogy helikopterrel hozták a havat a síterepre

2016.01.10. Bata Attila

Kisebb-nagyobb botrány robbant ki a héten Ausztriában, miután az egyik síelő olyan filmet tett fel a Facebookra, amelyen az látható, hogy az egyik tiroli síterepen helikopterrel szállítanak havat a sípályára, miközben sokan csúsznak a pályákon és a liftek is üzemelnek tele vendégekkel.
Íme, a rövid videó, amely indulatokat gerjesztett mostanában. A készítője csak annyit fűzött hozzá: "milyen beteges ez már?"

A felvétel a tiroli Brixental síterepén készült. Több dologba is bele lehet kötni.

Először is azt látjuk, hogy egy zsúfolt hegyoldalban helikopter szállít havat a síelők feje felett. A liftek is üzemelnek a közelben és a helikopternek 1-2 lift felett is vélhetően át kell repülnie. Ausztriában tilos helikopterrel terhet szállítani a síterepek és liftjeik felett üzemidőben. A 10 évvel ezelőtti söldeni baleset óta pedig különösen érzékeny erre a közvélemény. Akkor leszakadt egy betontömb a sílift felett repülő helikopterről, amely a liftre zuhant és kilencen életüket vesztették.

A hatóságok pénteken megkezdték a vizsgálatot, hogy megsértették-e a repülési szabályzatot, jelenleg még az is kérdéses, hogy a síterepnek volt-e engedélye helikopteres fuvarra.

Sokan azt is nehezményezik, hogy túlzás helikopterrel hozatni a havat. Környezetvédelem és magas költségek a leggyakrabban hangoztatott érvek. Néhány nappal ezelőtt a franciák is hasonló módon szállították a havat a pályáik kritikus szakaszaikra, ők is kaptak hideget-meleget a helyi környezetvédőktől.

Természetesen a síterep is megszólalt a videó ügyében, amelyet eddig már majdnem 900 ezren láttak. Szerintük a vendégek nagyon hálásak voltak az intézkedésért, sokan dicsérték őket, hogy még ezt is megteszik a síelőkért. A síterep vezetője is kifakadt. Szerinte azt normálisnak tartják az emberek, ha Kitzbühelbe (a híres alpesi verseny pályájára) helikopterrel kell hordani a havat, de ha itt rendbe kell hozni a pályát, hogy a síterep működhessen és az ebből élő helyi emberek megélhetése és állása ne kerüljön veszélybe, akkor ez a világ legnagyobb problémája.

Végül, ha megnézzük a pályát a filmben, vagyis inkább annak a helyét, ahol a síelők csúsznak. Hát igen, sokaknak már hó sem jut, ahol csúszni lehetne. Erre is lehetne mondani, hogy ez már beteges.
KOMMENTEK
M61021 | 2016.01.11. 14:43
Ilyen barna hóval ki sem kellene nyitni a pályát...

Szállástippek
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.