Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Les 2 Alpes: látványos a pokoli hegyikerékpáros futam

2018.07.18. Bata Attila

Idén már 19. alkalommal rendezték meg a hegyi kerékpárosok kultikus futamát a franciaországi Les 2 Alpes síterepén. A július első hétvégéjén megrendezett versenyen 800 versenyző állt rajthoz, hogy havon, jégen vagy köves hegyoldalban le- és néha feltekerjen összesen 25 kilométert.
A Mountain of Hell verseny már kivívta a hírnevét az elmúlt két évtizedben. A leglátványosabb képek mindig a gleccseren készülnek, ahol kb. 800 biciklis zúg le egyszerre a keményre fagyott hóban.

A verseny belülről, az idei férfi győztes kameráján keresztül
Az idei versenyt július elsején, vasárnap rendezték. Pénteken lehetett edzeni, megismerni a pályát. Szombaton egy rövidített pályán, 2600 méteres magasságból indulva és az 1300 méteren található célba érkezve megrendezett selejtezőn döntöttek a másnapi verseny rajtsorrendjéről. Akárcsak a Forma 1-ben, itt is fontos a rajtpozíció, hiszen a pálya nagy részén nem könnyű előzni.

A nyolcszáz induló vasárnap reggel 9-kor indult a gleccserről 3400 méteres magasságból. Ahhoz, hogy közel 800-an kerékpárjaikkal felérjenek időben, már hajnal 5:30-kor elindultak a liftek a bringásokkal a rajt helyszínére. Ennyi idő kell, hogy mindenki beálljon a rajt pozíciójába. Összesen 29 sorba kellett rendezni a bringásokat. A korai kelést és a hűvös időjárást (+5 fok 3400 méteren) ilyenkor csak a káprázatos napkelte tudja kompenzálni.

A rendezők összefoglalója a versenyről
Reggel kilenckor megkezdődött a verseny a jegesre fagyott havon. Később vizes hóban, majd köves talajon, vékony ösvényeken, változatos felszínen ereszkedtek le a bringázók. A cél 900 méteren van, de előtte egy részen még felfelé is kell tekerni.

A leggyorsabban a gleccser aljában lehetett száguldani. Mivel aznap vezették be a vitatott sebességrendeletet Franciaországban, így poénból (is) rendőrök mérték radarral a bringások sebességét, többen számoltak be 100 km/óra feletti csúcssebességről, az idén megdőlt a rekord is 127 km/órával.

A látvány
A verseny az utóbbi időben valamelyik mozifilm témája köré is szerveződik. Korábban a Rocky vagy a Men In Black filmek után idén a Karib-tenger kalózai következett. A legjobb jelmezekbe beöltözött versenyzők díjakat kaptak, többek között megspórolják a következő évi verseny nevezési díját.  
KOMMENTEK
supershape | 2018.07.18. 10:31
Az a fejkamerás videó szenzációs! Mindent visz. :)
Trailrider | 2018.07.18. 15:50
Nem is ismertem. A Megavalanche régóta népszerű, de nem tudtam, hogy a szomszédjában is rendeznek hasonlót.
kiskakas8 | 2018.07.19. 09:39
Király! Eszméletlen jó mindkét videó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.