Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lhoce: lesíeltek a világ 4. legmagasabb csúcsáról

2018.10.02. Bata Attila

Vasárnap két amerikai hegymászó, James Morrison és Hilaree Nelson megmászta a Himalájában a 8516 méter magas Lhoce (Lhotse) csúcsot, majd felcsatoltak és körülbelül 2000 méteres szintkülönbséget lesíeltek a kettes számú táborba.
Kép: thenorthface/Instagram
Kép: thenorthface/Instagram
A Lhoce felső részén egy nagyon hosszú és nagyon meredek kuloár található, amelyet már többen is megpróbáltak síelni, de a feljegyzések szerint még senki sem síelte meg a tetejétől az aljáig.

A kísérletre ősszel került sor, ilyenkor már szinte alig mozognak hegymászók a környéken. Hilaree Nelson, a kétgyeremekes édesanya az első nő, aki 24 órán belül már megmászta a Mount Everestet és a Lhocét elmondta, hogy a mászási körülmények ideálisabbak tavasszal, azonban az ősz jobban kedvez a síelésnek.

A nyári havazás után jóval több hó borítja a hegyeket, a tavasszal hómentes részek is gyakran síelhetőek. Igaz, a megnövekedett hómennyiség nagyobb lavinaveszéllyel is jár.

A párt két másik hegymászó (filmesek) és három sherpa kísérte fel a csúcsra, amelyet vasárnap 13:30-kor értek el. A hírek szerint a hegymászás és a síelés összesen 17 órán keresztül tartott.

A mászás és a síelés útvonala (Kép: thetimes.co.uk)
A mászás és a síelés útvonala (Kép: thetimes.co.uk)
A páros két társukkal együtt három évvel ezelőtt a világ hatodik legmagasabb csúcsáról (Cso Oju, vagy angolul Cho Oyu, 8201 m) szeretett volna lesíelni, de lavina elvitte az alaptáborukat. Amikor a mentőhelikopter elszállította őket, akkor megfogadták, hogy visszatérnek, de ezúttal a helikopterből lenyűgöző látványt nyújtó Lhoce oldalában akarnak majd lesíelni.

A világ öt legmagasabb csúcsáról eddig csak a Mount Everestről síeltek le, majd idén a lengyel Andrzej Bargiel lesíelt a K2-ről. Most már a Lhocét is ki lehet húzni a listáról. Még maradt a Makalu (8462 m) és a Kancsendzönga (8586 m).

Amint képeket vagy videókat kapunk a síelésről, beletesszük a cikkbe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.