Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nem épül összekötő lift Les 2 Alpes és Alpe d’Huez között

2023.08.10. Bata Attila

Hazánkban is kiterjedt rajongótábora van a hatalmas területeket felölelő francia sírégióknak. Két ismert síterep, Les 2 Alpes és Alpe d’Huez régóta dédelgetett terve a közös liftről újabb elutasítást kapott.
Les 2 Alpes
Les 2 Alpes
A helyi önkormányzat képviselői július végi döntésükkel leszavazták a két síterepet összekötő felvonó megépítését, ezzel a téma jó időre ismét lekerült a napirendről. A két síterep közötti összeköttetés már hosszabb ideje szerepelt a tervekben, de még egyszer sem kapott engedélyt.

Először 2017-ben, majd később 2019-ben utasították el a döntéshozók a liftkapcsolat megépítését. 2020-ban változtak a viszonyok, mindkét síterep ugyanazon tulajdonos kezébe került. Az összeköttetés tervei is változtak, a globális felmelegedés miatt a korábban a magasabb régióba tervezett liftet lehozták a völgyek magasságába.
Ez egy korábban elutasított terv még 2016-ból, akkor mindkét oldalon 2100 méteres magasságban épültek volna az állomások
A legutóbbi terv egy kb. 2 kilométer hosszú lifttel számolt, amely Les 2 Alpes központját kötötte volna össze Alpe d’Huez Bergers nevű részével. A helyi önkormányzat környezetvédelmi okokra hivatkozva nem támogatta az építkezést, amely Natura 2000 területet is érintett volna.

A helyi önkormányzat nehéz döntést hozott, de nem szerettek volna belemenni egy hosszan elhúzódó harcba a helyi környezetvédőkkel. A döntésük nem példa nélküli, az elmúlt évben ez a harmadik síterepeket összekötő projekt Franciaországban, amely megy a levesbe. Tavaly nyáron a Valmeinier-Valfrejus, idén januárban a La Clusaz-La Grand-Bornand összeköttetés hiúsult meg.
Alpe d
Alpe d'Huez
A projekt egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy megépítésével csökken a közúti forgalom a két síterep között, most a helyi önkormányzat egyéb megoldásokban gondolkozik ennek enyhítésére. A tervekben környezetbarát buszok üzemeltetése szerepel a következő szezontól, valamint nagyobb parkolók kialakítása, ahonnan már buszokra terelik a síelőket. 
KOMMENTEK
bertazs | 2023.08.21. 07:19
Sajnálom, pedig nagyon jó lenne a felvonó összeköttetés, hogy ne kelljen busszal végigküzdeni 1 órán kersztül a szerpentíneket le-föl. Legutóbb amikor voltam, nem is tudtunk átmenni egész héten Huez-ből Les 2-re, mert az utazási iroda busza nem vitt át, a helyi járatok meg nem közlekedtek sofőr hiány miatt. csak azok jutottak át, akik saját kocsival voltak. Egyébként meg nem gondolnám, hogy egy felvonó nagyobb környezeti károkat okozna, mint a busz és személyautó forgalom. Főleg, hogy az elektromos busz is csak látszólag környezet barát...

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.