Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpia 2010: végre megérkezett a havazás

2010.02.11. Bata Attila

Olimpia 2010: végre megérkezett a havazás Mintha a természet szándékosan játszana a szervezők idegeivel, a szokatlanul enyhe és esős január után helikopterekkel és teherautókkal kellett a Cypress-hegyre szállítani a havat, hogy elkészüljenek a pályák. Tegnap váratlanul havazott, eddig 10 cm friss hó hullott és végre fehér az egész környék!
Szerdán annyira váratlan hóvihar tört a Téli Olimpia havas versenyeinek egyik színhelyére, hogy még a meteorológusok sem bíztak benne. Az előrejelzések háromnapos esőzésről szóltak, amelyet a katasztrófahelyzet eddig hallatlan profizmussal kezelő szervezők tudomásul vettek, és ismét csak megnyugtattak mindenkit, hogy nem kell aggódni, időre elkészülnek mindennel. Valószínűleg a szervezők sem bánták annyira a téves előrejelzéseket.

Helyi idő szerint szerda délután 1 órakor jelentek meg az első hópihék, majd kisebb-nagyobb szünetekkel kora estig tartott a havazás. A magasabb helyeken 10 cm, de az alsóbb régiókban is 5 cm friss hó esett. Természetesen ez még nem az a hómennyiség, amitől megoldódott minden gond, és le lehet állítani a helikopteres és teherautós hószállításokat a távolabbi hegyekből, de már a hegy látványa is sokat javult.

A havazás ellenére is járnak a hóval megrakott teherautók (kép: Seattle Times)
A havazás ellenére is járnak a hóval megrakott teherautók (kép: Seattle Times)
Az eddigi állapot szerint a világ tévénézői kénytelenek lettek volna a kopár, barnás hegyoldalak nézegetni a közvetítések alatt – már ha az operatőrök szívesen mutatták volna – így azonban ismét fehérbe borult a környék és hamisítatlan téli hangulat költözött a Cypress-hegy aljába is. A havazás jelentőségét úgy is nézhetjük, hogy ezen a helyszínen január 15-én (!) havazott utoljára, azóta csak eső áztatta a pályákat.

További kérdés, hogyan folytatódik a három naposra becsült csapadékos időjárás. A meteorológusok szerint a hóhatár valahol 1000-1900 méter között alakul a következő napokban, amely már így is elég tág határ, de sajnos annyira nem, hogy a 931 méteren található cél is beleférjen.

A következő napokban mindenki árgus szemekkel fürkészi majd az időjárási előrejelzéseket, hiszen a hóhiány mellett megjelent a másik rettegve várt ellenség a köd is. Tegnap már a hatalmas köd miatt félbe kellett szakítani a férfiak lesikló edzését is a szomszédos Whistlerben. A Cypress-hegyen, ahol a hódeszkás szlalom és freestyle versenyeket rendezik, is aggódnak a köd miatt. A szabály szerint csak akkor indulhat a verseny, ha a versenyzők tisztán látják a rajtból a célt, vagyis a kb. 250 méteres pályát teljes hosszában.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.