Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sok minden kerül elő az olvadó gleccserek alól

2012.09.03. Bata Attila

Sok minden kerül elő az olvadó gleccserek alól Az idei nyár is komoly olvadást hozott a gleccsereken. Az eltűnt vagy csak laposodó hó- és jégtakaró alól a múlt emlékei kerülnek elő. Holttestet, háborús gránátokat, vagy évtizedekkel korábban lezuhant repülőgépről származó tárgyakat is találtak augusztusban az Alpokban.
2001-ben tűnt el egy müncheni hegymászó az osztrák Ötztali-Alpokban. A rendőrség feltételezte, hogy egy gleccserszakadékba zuhant, de a holttestét nem találták meg egészen idén augusztus 23-ig, amikor is egy 51 éves hegyi vezető 3000 méteres magasságban észrevette, hogy egy kéz nyúlt ki a hóréteg alól, sőt az áldozat feje is látható volt. Az áldozatot helikopterrel elszállították, a fogazata alapján beazonosították, a boncolás szerint kihűlésben halt meg.

A francia Alpokban is kísért a múlt. A Mont Blanc melletti Blossons-glecseren 1966 januárjában zuhant le egy indiai repülőgép, amikor elvétette a landolást a genfi reptér irányába. A repülőgép mind a 117 utasa életét vesztette a katasztrófában. Nemrégen turisták szóltak a hegyi mentőknek, hogy valami nagyon csillog a hómezőn. Két vállalkozó kedvű hegyi mentő felment körülnézni, de csak a repülőgép maradványait, kábeleket, roncsdarabokat találtak, és egy diplomata táskát az indiai külügyminisztérium feliratával. A hegyi mentők viccesen megjegyezték, hogy aranyra vagy ezüstre számítottak, de helyette csak papírokat és roncsokat találtak.

Lassan 100 év elteltével még mindig kísért az első világháború. Ebből a korszakból származó gránátokat találtak az olasz Presanella egyik gleccserén. Az olasz hadsereg augusztus végén gyakorlatozott 3200 méter magasságban a gleccseren, és akkor bukkantak körülbelül 200 darab gránátra egy 100 négyzetméteres területen. A gránátokat biztonságba helyezték.

Az augusztusi kánikulában olvadó gleccserekre jó példa az olasz Stelvio-gleccser:

Az augusztusi kánikula idején
Az augusztusi kánikula idején

Az augusztusi 31-i havazás után
Az augusztusi 31-i havazás után
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.