Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Példátlan: először zárt be meleg miatt a Stelvio-gleccser

2017.08.09. Bata Attila

Közel hetven év üzemeltetés után az idei nyáron először kellett a meleg miatt ideiglenesen lezárni a sípályákat a dél-tiroli Stelvio-gleccseren (németül Stilfser Joch). Az üzemeltetők jobb híján nekikezdtek a liftek karbantartásának, de amint javul az időjárás, ismét megnyitják a sípályákat.
Webkamera péntek reggel +9 fok, ekkor még lehetett síelni
Webkamera péntek reggel +9 fok, ekkor még lehetett síelni
A Stelvio-gleccser sípályái (2758-3450 m) teljesen fordított életet élnek, mint a többi alpesi síterep. Itt a zord téli időszakban méteres hó mélyén pihennek a liftek, majd májusban kiássák őket a hó alól és kezdődhet a szezon. Síelni általában október elejéig lehet, szerencsés esetben záráskor már megnyitnak a közeli Bormio 3000 méter körüli pályái.

Először a harmincas években kezdtek el itt síelni, szervezett formában az ötvenes évek óta. Az idén megtörtént, amire eddig még nem volt példa: a meleg miatt be kellett zárni a síterepet. Hétfő reggel 6 órakor már 10-12 fokot mértek a gleccseren. Legutoljára a hírhedt 2003-as hőhullám viselte meg ennyire a gleccsert. Akkor is gondolkoztak a bezáráson, de végül sikerült megoldani a nyitvatartást. Az idén már nem.

A pálya melletti szállást korábban lefoglalóknak a pénzt visszaadják, vagy alternatív programokat (főleg túrázás) szerveznek azoknak, akik mégis a hegyekbe menekülnének a kánikula elől.

A síterep honlapja szerint augusztus 17-ig zárva tartanak. Ez természetesen változhat az időjárás függvényében. A következő napokban ismét meleg lesz a gleccseren. Lehet olyan nap, amikor még éjszaka sem csökken nulla fok alá a hőmérséklet.

A kánikula máshol is gondot okoz az olasz hegyekben. A Mont Blanc oldalában, 3071 méteren található Gonella-menedékházat vízhiány miatt be kellett zárni. A ház vízellátását biztosító hómező/jégmező teljesen elolvadt.

Az alábbi videó a Marmolada-gleccseren készült, ahol szintén kritikus a helyzet. 13 nap alatt 15 centiméterrel csökkent a gleccser vastagsága.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.