Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Téli hangulatot hozott a nyárvégi havazás az Alpokban

2023.08.29. Bata Attila

Vasárnap este óta havazik az Alpok magasabb régióiban, amely természetesen nem teljesen szokatlan dolog augusztus utolsó napjaiban, de a mostani havazás egyik furcsasága, hogy napokkal a kánikulai hőmérsékletek után érkezett a havazás.
Zermatt, Fluhalp hegyi vendéglő, 2620 m
Zermatt, Fluhalp hegyi vendéglő, 2620 m
A svájci lavinakutató intézet előrejelzése az Alpok északi oldalára 60-100 cm közötti friss havat jósolt vasárnaptól kedd estig. Persze ezeket az értékeket nem a sípályákon kell keresni, hanem magasan fenn, legalább 3000 méter felett. Augusztusi havazás ilyen magasságban nem meglepő. Inkább az volt sokkoló sokaknak, hogy pl. a svájci Zermatt esetében négy nap alatt csökkent a hőmérséklet 31,2-ről 0,5 fokra és fehéredett be a táj kb. 1600 méteres magasságban. A hétfő reggeli francia havazásról már írtunk. Az olasz hegyek sem maradtak ki az augusztusi télből. A 2796 méter magasan található Oberto Maroli menedékház tulajdonosai 40 cm vastag hóról számoltak be a teraszukon, amelyhez a lenti képet csatolták.
Oberto Maroli menedékház ma reggel
Oberto Maroli menedékház ma reggel
A mostani havazás még nem sokat jelent a síelés szempontjából, a három üzemelő alpesi gleccserpálya azért frissítést kapott. A múlt héten bezárt Stelvio pálya pedig újranyithat a héten. A többi gleccser nyitására szeptember második felében kerülhet sor.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.