Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ledecká a világkupában: a snowboardos elverte a síelőket

2019.12.07. Bata Attila

Ismét megtörtént a csoda. Az eredetileg snowboardos, de már síelésben is olimpiai bajnok cseh Ester Ledecká ismét megelőzte a síelőket. Első világkupa győzelmét lesiklásban aratta.
A 24 éves cseh versenyző ismét sokkolta a világot. Ezen a hétvégén a kanadai Lake Louise-ban versenyeznek a legjobb női versenyzők. Helyi idő szerint péntek reggel az első lesiklóversenyt rendezték meg, nem egyszerű körülmények között. Folyamatosan szakadt a hó. A rajtot kétszer is el kellett halasztani, a pályamunkások nagyon komoly munkát végeztek, hogy versenyt lehessen rendezni.

A verseny alatt a havazás folytatódott, a látási viszonyok sem voltak ideálisak, de a versenyt elindították. Igaz, a pályát lerövidítették, a rajtot lejjebb hozták, időben kb. 20 másodperccel síeltek rövidebb futamokat, mint az utolsó edzésen.
A győztes menet
Sokáig úgy tűnt, hogy a versenyt, életében először a svájci Suter nyeri, de jött Ledecká 26-os rajtszámmal. Magabiztosan síelve, szinte végig vezetve, hatalmas meglepetésre elsőként ért célba. Az öt időmérőpont közöl csak a legelsőn volt 4 századmásodperces hátrányban. Célba érkezéskor ugyanazt a meglepett arcot láthattuk tőle, mint amikor tavaly az olimpián 1 századmásodperccel verte az osztrák ellenfelét, igaz akkor szuper óriás-műlesiklásban.

Ledecká életében először nyert világkupa futamot a síelőknél, amúgy ez a 18. győzelme, a többi tizenhetet snowboardban aratta. Lake Louise fekszik neki, hiszen tavaly itt megnyerte az edzést, és hetedik lett a versenyen, ez volt eddigi legjobb világkupa szereplése.

Ledecká ezzel a harmadik cseh síelő, aki világkupa versenyt tudott nyerni. Korábban Olga Křížová Charvátová nyert 1983-ban kombinációban és 1986-ban szlalomban, valamint a világbajnok Šárka Strachová nyert kétszer szlalomban Aspenben, 2008-ban és 2009-ben.

Magyar idő szerint ma este újabb lesikló versenyt rendeznek a kanadai síterepen, holnap pedig a szuper-g következik, amelyben végül is az uralkodó olimpiai bajnok...
KOMMENTEK
minerel | 2019.12.08. 15:33
Ahogy kell! 👍🏻
vénasszonyok nyara | 2019.12.09. 11:02
A gyors számok (lesiklás, kombináció lesiklás, super-G)megrendezése merénylet a fiatal sportolók testi épsége ellen. Ha döntési pozícióban lennék, beszüntetném a versenyeket ezekben a számokban. Tudom, hogy nem leszek népszerű a véleményemmel, de komolyan gondolom, amit írok. Nem beszélek a végletekről, amikor egy jobb sorsra érdemes fiatal belehal egy bukásba. Pusztán csak a szinte 100%-ban várható következményeket nézzük:
140-es tempónál (ami egy jobb autó esetében is elég nagy sebesség, pedig van biztonsági öv, airbag, gyűrődő zóna)egy bukás nagy átlagban olyan sérülést hoz, ami tönkre vágja évek munkáját és az amúgy is elég rövid versenyzői pályafutásból kiesik egy-két idény.
-A 35. életév és a versenyzés befejezése után is van még élet, amit kellemesebb ép ízületekkel és keresztszalagokkal leélni. Lindsey Vonn térdéről tankönyvet írhatna egy térdspecialista.
Nagyon szép sport lenne a sízés, ha csak technikai számokban (műlesiklás, óriás műlesiklás és paralel szlalom )rendeznének versenyeket. A mai technikával és lécekkel ezekben a számokban is van azért tempó. lehet, hogy visszaesne a sportág nézettsége és kevesebb reklámbevételt generálna a tévéközvetítés, de megmaradna sok fiatal testi épsége. Az sem probléma, hogy csalódást okozna sok olyan nézőnek, aki nyálcsorgatva vár nagy és látványos bukásokat (jó pár éve egy versenyző gyakorlatilag kettészakadt, mikor beakadt a majomhálóba, egy versenyzőnek nem oldott ki a kötése és ahogy pörgött a havon szabályosan lecsavarodott a lába). Lehet persze jönni a többi sporttal pl. box. Hát az sem kultúrembereknek való sportág (kivéve, ha valaki szeretne rokkant parkolókártyát Parkinson-kór miatt beszerezni.
bouquetk | 2019.12.09. 16:44
Ezen az alapon a teljes élsportot, versenysportot be lehetne tiltani, pl. női torna kézilabda és még sorolhatnám. Ja és a hegymászást, sarkvidéki expedíciókat, egyszemélyes föld-körüli vitorlázást, autóversenyt stb. Szerencsére nem a vénasszonyok döntenek ebben.
vénasszonyok nyara | 2019.12.09. 20:30
Vártam már egy szóról-szóra ezzel megegyező választ. Mondjuk lehetne személyeskedés nélkül kultúrember módjára is, de mindegy. A női torna és a kézilabda nem tesz jót az ízületeknek, de belehalni azért nem lehet. A sziklamászás nem egy látványsport, mint az alpesi sí, amit milliók néznek és a lesiklást veszélyességben legfeljebb a Free Solo közelíti meg. A Vendée Globe nem érinti fiatalok tömegét, hanem néhány idősebb, tapasztalt vitorlázó versengése. És ne aggódj, nincs semmi közöm a FIS-hez.
bouquetk | 2019.12.11. 07:07
Sajnos nem jött àt a kommentem lényege. Tiltások soha nem oldják meg a problémát. Először nézz magadba, amikor pl. az összes bokszolót lebunkóztad.
vénasszonyok nyara | 2019.12.11. 08:31
Nem írtam le a tiltás szót. Pusztán nem rendeznék ezekben a számokban versenyt. Magamba néztem. lehet boxról költőien hadoválni, mint szegény, debil Szegő szokott. De, ha tárgyilagosan próbáljuk meghatározni a lényegét: üsd meg úgy felebarátod fejét, hogy az addig folyadékban úszó agya nekiütődjön a koponyacsontnak és ennek következtében eszméletét veszítse. Minél többször következik be ez az áhított eredmény, annál nagyobb az illető számára a Parkinson kór esélye. Ettől függetlenül nem gondolnám, hogy pl. Henry Maske bunkó lenne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.