Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Oakley technikai ruházat

2018.02.16. (x) szponzorált cikk

Magashegységek hiányában a télisportok teljesen más megítélés alá esnek Magyarországon. Hazánkban kevesen engedhetik meg maguknak, hogy a nemzetközi trendeket követve, mindig a legfrissebb szerelésben csússzanak. Cikkünk elsősorban a kezdőknek szól, akiknek az Oakley segítségének köszönhetően példákkal szeretnénk útmutatót nyújtani a tökéletes ruházat kiválasztásához.
Ne legyünk álszentek és vágjunk rögtön a közepébe: az első és legszembetűnőbb dolog síruházat vásárlásakor az egyértelműen az ár. A hétköznapi vásárló lelkesedése nagy valószínűséggel ilyenkor lankad, hiszen ahhoz hogy tetőtől talpig felvértezzük magunkat hóálló felszereléssel az egy kisebb vagyonba kerül.
A leggyakrabban felmerülő kérdések az a „mi ér ezen ennyit!?” és a „nem helyettesíthető valami hétköznapibb ruházattal?” vonalon mozognak, amik joggal merülnek fel a laikus vásárlókban.

Az aláöltözőket, protektorokat és egyéb rétegeket leszámítva a síruházat alapvetően a nadrágból, kabátból és kesztyűből épül fel. Mindezek közös tulajdonságai, hogy egyrészt magas szintű komfortérzetet biztosítsanak, védenek, valamint melegen és szárazon tartanak.
Általában minden gyártó saját technológiákkal és fejlesztésekkel dolgozik, ami különösen igaz az Oakley-ra, hiszen a kaliforniai cég évről évre a technikailag legfejlettebb anyagokkal dolgozik. Ahhoz, hogy a legtökéletesebb ruhadarabokat gyárthassák a profi sportolóikon elvégzett vizsgálatok segítségével fejlesztették ki a hő és izzadás szempontjából kritikus pontokon megerősített termékeiket. A technikai ruháik BioZone és FN Dry technológiával vannak ellátva valamint természetesen GoreTex védjegyű termékek is megtalálhatóak a palettán. Ezek a termékek nem csak teljesítményben, de élettartam szempontjából is az egyik legjobb alternatívát nyújtják.

Az Oakley nadrágjai a már fentebb említett technológiával vannak felruházva, melynek köszönhetően 10000 vagy akár 15000 mm-ig is képesek a ruhán kívül tartani a nedvességet. A kínálatban egyébként általában egy kicsit bővebb szabású nadrágokat lehet találni, amiket kifejezetten érdemes lehet választani abban az esetben, ha aláöltözőben, vagy éppen protektorral kívánunk csúszni.

Az FN Dry technológia egy több anyagból és rétegből álló, tulajdonképpen ötvözetet jelent, ami egy bélésből, egy membránból, valamint egy külső héjból áll. A legbelső réteg melegít és komfortérzetet biztosít, a membrán a hőcirkulációért és a légáteresztésért, míg a külső réteg pedig ahogy már említettük, a víz és a csapadék kívül tartásáért felel. A nadrágok ergonomikusan kialakítottak és a felszerelésünkhöz is tökéletesen passzolnak, ugyanis a bokarész a bakancsokhoz, míg a derék kialakítása felsőruházatunkhoz illeszkedik, így akár hozzá is csatolhatjuk a kompatibilis kabátjainkhoz. Combrésznél külön kialakítottak zipzáros részeket is, melyekkel szabadon állíthatjuk a nadrág szellőzését.
A kabátválasztás rendszeresen szokott meglepetéseket okozni, hiszen nem egészen olyan egy sí, illetve snowboard kabát kialakítása, mint ahogyan azt egy nulláról induló kezdő elképzeli. A nadrággal ellentétben a kabátok nem feltétlenül vastagok, hiszen nem anyagmennyiségével, hanem inkább anyagfelhasználásával biztosítja testünk melegen tartását, amit alapvetően a mozgásunkkal termelt hő benntartására alapoz. Ennek értelmében a modern snowboard kabát egy szuperkönnyű viselet, ami mindamellett, hogy szárazon és melegen tart a mozgástartományunkat is maximalizálja, ami szintén nagyon fontos egy-egy nehezebb pálya esetében. A kabátok apróbb, de hasznos tulajdonságai közé tartozik a kialakításából adódóan könnyedén hozzáférhető szemüveg és médiatároló zseb, illetve a bukósisakkal kompatibilis kapucni, ami az olyan védőfelszerelést is gyártó cégeknél, mint az Oakley, már alap felszereltségnek számít.

Kesztyűk esetében némiképp máshogy alakul a helyzet, hiszen csúszási stílusunkhoz mérten választhatunk belőlük. Ha az egész napot szeretnénk a hegyen csúszással tölteni, akkor érdemes a klasszikus értelemben vett, robosztusabb megjelenésű, esetleg síbot-kompatibilis, Thinsulate, vagy GoreTex-béléssel ellátott változatokat választani, így garantáltan nem fog átfagyni a kezünk. Viszont ha valaki jobban szereti a trükkökhöz kialakított parkokban és a hüttében felváltva elütni az idejét, az bátran válassza az úgynevezett park kesztyűt, melynek kialakítása kiváló mozgásteret biztosít az ujjainknak, ami egy-egy grab eseténél mindenképp előnyt jelent. De a park kesztyűk anyaghasználatukban is különböznek, hiszen a tenyér gumírozott bevonatot kapott, míg a felsőrész általában neoprén anyaggal öleli körbe a kezünket. Ennek hátránya természetesen az, hogy hamarabb átázik, viszont az anyag tulajdonságainak köszönhetően könnyedén meg is szárad.
A fentiek fényében már lehet egy nagyjábóli elképzelésünk a tökéletes síruházat megválasztásához, de ne feledjük, hogy ezek a termékek minden egyes szezonban friss háttértudást igényelnek, melyeknek garantáltan birtokában vannak a szaküzletek eladói, így minden esetben bizalommal fordulhatunk hozzájuk.

Fontos azt is észben tartani, hogy a havas sportok sérülésveszélyesek, ezért semmiképp sem elégedjünk meg a silány minőségű, replika felszerelések beszerzésével, ugyanis ezekkel a testi épségünket is kockára tehetjük. Az Oakley-t elsősorban szemléltető brandként használtuk, de az egyik legnagyobb múltú cégről van szó, melynek köszönhetően minden apró részletre kiterjedő snowboard és sítudás birtokában vannak, ezért mindenképpen ajánlott lehet a kaliforniai márkától beszerezni a teljes télisport-felszerelésünket!
A síszemüvegek és bukósisakok technikai oldalát, valamint választási útmutatót korábbi, hasonló terjedelmű írásainkban már bemutattuk, így ha ezekről is részletesebben szeretnél tájékozódni, akkor azt az alábbi linkekre kattintva megteheted:
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.