Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A sítúra előtt a biztosítást is érdemes alaposan átnézni 

2024.01.05. (x) szponzorált cikk, Tóth Levente | Bank360

A síelés több veszéllyel és lehetséges káreseménnyel jár, mint egy átlagos külföldi utazás, ezért az utasbiztosításra is érdemesebb figyelni ilyenkor. A speciális síbiztosítások a felszerelésben keletkezett kárra is térítenek, de minden esetben nézzük meg a szerződés megkötése előtt, hogy pontosan mit is tartalmaz a biztosítás. Ebben segítenek eligazodni a Bank360.hu szakértői.
A síelés, és általában a tél sportok eszközigényesek, még akkor is, ha csak hobbiként, évente egy alkalommal űzi valaki. Több tíz-, akár százezer forintot is rá lehet költeni a felszerelésre, de az sem olcsó, ha a bérlés mellett döntünk. Éppen ezért nem mindegy, hogy mire számíthatunk a biztosítótól abban az esetben, ha valami történne a drága eszközökkel. Ezen a téren jelentős különbségek vannak a biztosítók között, több szempontból is. 

Nem mindegy, hogy síelünk vagy mást csinálunk

A téli sportokra speciálisan igénybe vehető utasbiztosítás minden esetben kiköti, hogy pontosan milyen tevékenységekre térít, ha valamilyen baleset történik. Síelésre, sífutásra, snowboardozásra, jégkorongra, illetve szánkózásra szinte minden esetben fizetnek a biztosítók, de a motoros szán, a bob, a korcsolyázás vagy a hórafting általában nem férnek bele egy alap síbiztosításba. Ha olyan biztosításunk van, ami nem fedezi a végzett sporttevékenységet, akkor nemcsak a sérült vagy tönkrement eszközre nem remélhetünk pénzt, de még egy esetleg sérülés, mentés és kórházi ellátás anyagi terheit is nekünk kell viselni. Ez a választott országtól függően akár millió forintos tétel is lehet. 

Az is nagyon fontos, hogy a sporttevékenységet mindig a kijelölt pályákon, utakon végezzük, ellenkező esetben nem térít a biztosító.

Nem mindegy, hogy saját vagy bérelt lécet használunk

A síbiztosítások általában külön kitérnek a sportfelszerelés biztosítási díjára, ami a téli sportoknál különböző módon történhet. Van olyan biztosító, ahol nem tesznek különbséget és fedezik a saját és a bérelt felszerelést is, míg máshol a bérelt felszerelésre kevesebb biztosítási díjjal lehet számolni. Több biztosító nem kezeli külön a sportfelszerelést, hanem a poggyászkárra elérhető fedezetbe számolja bele a sífelszerelést és azon belül jelöl meg egy maximális összeget, ami biztosítótól függően 100 000 - 400 000 forint között van. A bérlőknek fontos információ, hogy van olyan szolgáltató is, ahol a bérelt sífelszerelésre semmilyen fedezetet nem vállal a biztosító. 

Érdemes összehasonlítani az utasbiztosításokat ebből a szempontból is, hiszen nem mindegy, hogy egy baleset esetén a sérült felszerelésre mekkora összeggel számolhatunk. Két főre, egy hetes ausztriai síelésre, autós asszisztenciával kiegészítve 15-20 ezer forint között találhatunk ajánlatokat. 

A ki nem használt síbérletre is téríthet a biztosító

Ha olyan baleset vagy betegség történik síelés közben, ami miatt nem tudjuk folytatni a sportolást, nemcsak a felszereléssel és az egészségünkkel kapcsolatban számíthatunk térítésre, hanem a síbérletre feleslegesen kiadott összeget vagy annak egy részét is megtérítheti a biztosító. Ehhez szabhat külön feltételt a biztosító, például hogy legalább három napra legyen megváltva a síbérlet. A térítés biztosítótól függően 50-100 ezer forint között alakul, sőt olyan biztosító is akad, amelyik nemcsak a bérletet, hanem az előre kifizetett sítanfolyamot is megtéríti, ha azon valamiért mégsem tudunk részt venni.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.