Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Milliókat jelenthet a síbiztosítás: erre érdemes odafigyelni a megkötésekor

2024.01.29. Tóth Levente | Bank360

Síelés, snowboardozás vagy akár szánkózás közben egy rossz mozdulat is elég lehet egy súlyos sérüléshez, ami sokba kerülhet külföldön, főleg, ha hegyi mentésre is szükség van. A speciálisan erre kidolgozott síbiztosításokkal viszont napi néhány száz forintból megóvhatjuk magunkat a nagy kiadástól, de érdemes összevetni, hogy mire és mennyit fizetnek a biztosítók ajánlatai - javasolják a Bank360.hu szakértői.
Egy helikopteres mentés több millió forintba is kerülhet
Egy helikopteres mentés több millió forintba is kerülhet
A téli sportoláshoz, azon belül pedig elsősorban a síeléshez és a snowboardozáshoz a biztosítók speciális csomagokat kínálnak. Ez azt jelenti, hogy az általános, például városnézésre vagy tengerparti nyaraláshoz kínált biztosításokhoz képest a síbiztosítás azokat a szituációkat is számításba veszi, amelyek csak a síelés közben fordulhatnak elő. Ilyen lehet például a hegyi mentés, a sífelszerelés elvesztése, megsérülése vagy a felelősségbiztosítás. Utóbbi akkor jelenthet hatalmas segítséget, ha mi okozunk akaratlanul balesetet sportolás közben valaki másnak. Összességében több millió forint kiadástól kímélhet meg bennünket a megfelelő, síelésre kitalált utasbiztosítási konstrukció.

Mekkora térítésre számíthatunk, ha baleset történik?

A biztosítási összeg általában attól függ, hogy pontosan mi történt a biztosítottal és hogy az adott eseménynek milyen anyagi vonzatai vannak. Megtörténhet, hogy síelés előtt vagy közben megbetegszünk, ezért nem tudjuk kihasználni a megvásárolt síbérletet, ekkor a biztosító általában állja az orvosi ellátást (amennyiben szükség van rá), illetve a fel nem használt síbérlet után is fizet valamennyit. Nagyobb a baj, síelés, snowboardozás közben sérülünk meg vagy leszünk rosszul, és le kell minket hozni a pályáról. Ennek a legdrágább formája a helikopteres mentés, ami akár több millió forintba is kerülhet.

Az alap síbiztosításoknál általában van egy felső összeghatár, amennyit a biztosítók egy-egy biztosítási esemény után kifizetnek, ezt érdemes már a biztosítás megkötése előtt megnézni. Jelentős eltérések lehetnek a biztosítók és azon belül az egyes biztosítások között is. Van, ahol a hegyi mentést mindössze 3 millió forintig biztosítja az alapcsomag, míg máshol akár 15-20 millió forint is lehet a limit.

A biztosítás megkötése előtt érdemes megnézni, hogy az adott sípálya mellett milyen áron vállalják a mentést az ezzel foglalkozó cégek, elképzelhető ugyanis, hogy egy kisebb, 3 millió forintos térítés nem tudja fedezni egy esetleges helikopteres mentés teljes költségét. Ha mindenképpen szeretnénk beleférni a biztosító keretébe, érdemes olyan biztosítást választani, ami akár több tízmillió forintig is fedezi a költségeket.

Szintén érdemes megnézni kötés előtt az orvosi ellátás költségtérítésére vonatkozó részeket. Ez szintén nem olcsó mulatság, és ezen a téren is különböző feltételeket kínálnak a biztosítók. Az alapcsomagok 10 millió forinttól indulnak, a drágább biztosításoknál azonban akár korlátlan összegig is fedezheti a költségeket a biztosító. Az is előfordulhat, hogy olyan kórházban látnak el, ahol elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) is, ezért érdemes kiváltani és magunkkal vinni az útra.

Érdemes tudni, hogy ha egy betegség vagy baleset miatt a tervezettnél előbb vagy később kell hazautazni, a biztosítások az ezzel kapcsolatos költségekre is kiterjednek általában.

Mi történik, ha miattunk sérül meg valaki más?

A legtöbb síbiztosítás tartalmaz sí felelősségbiztosítást is, ami akkor nyújt segítséget, amikor nem szándékosan, de mi okozunk bajt valaki másnak. Ez lehet személyi sérülés, például egy síbaleset közben, ami a mi hibánkból következett be.

Ahogyan azt más térítési tételeknél is láthattuk, a biztosítók között jelentős különbségek lehetnek abban, hogy mekkora összeget fizetnek, ha baj történik. A külföldön felmerülő ügyvédi költségekre 500 000 - 5 000 000 forint közötti összeget fizetnek a biztosítók a választott csomagtól függően. Emellett a másnak okozott sérülésre is hasonló összegre számíthatunk.

Érdemes arra is felkészülni, hogy az általános eljárás minden ütközéses balesetnél, ahol valaki megsérül, hogy a rendőrség helyszínel, rögzíti a körülményeket és megállapítja, hogy melyik fél okozta a baleset. Így akár büntetőjogi következményei is lehetnek a balesetnek, amiben egyébként szintén tud segítséget nyújtani a síbiztosítás.

Mennyibe kerül a biztosítás?

A fenti biztosítási összegekhez és baleset esetén a lehetséges felmerülő költségekhez képest aprópénzért köthetünk biztosítást. A Bank360.hu utasbiztosítás kalkulátorával számolva 7 napos ausztriai síelésre, autós asszisztencia nélkül akár 3553 forintért is kapunk ajánlatot. Ha szeretnénk tutira menni, és ezért magasabb biztosítási összeget választunk, a drágább konstrukciók ugyanerre a túrára 11-13 ezer forintba kerülnek.
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.