Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szauna Ausztriában

ÜZENETEK (75)Időben csökkenő Időben csökkenő
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.01.29. 12:59
Sok butaságot összehordasz. A Magyar nem tolvaj nép, hanem lovas nép! Elmondhatnád nekünk, hol van olyan magyar hotel Ausztriában ahol 150 Eurót fizetsz fejenként! És biztosan magyar lopta el a sízsákodat? Én elég sok helyen megfordulok nyugaton, de én nem veszem észre, hogy rossz hírünk lenne bárhol. Jó, én nem is várom el sehol, hogy kussoljanak a pénzemért, sőt el szoktam beszélgetni a szállásadóimmal. Így sok hasznos információval is gazdagodok, pl. időjárás, sípályák állapota. Veled ellentétben engem nem zavar, ha megbámulják a páromat, meg az sem ha engem.
Egyébként volt valami jó tapasztalatod is? Esetleg leírhatnád azokat is. Sajnálnálak, ha ennyi pénzt elköltesz és ilyen sz@rul érzed magad!
Végezetül többen örülnénk, ha vállalnád magad és kitöltenéd az adatlapod, sőt feltölthetnél egy-két képet magadról. Megkukkolnám!
mitro
1153 élménybeszámolót írt
1153
16 éve tag
2011.01.29. 12:28
Tudtam, hogy a nő az oka mindennek! :)
De ide figyelj! Ha annyira dekoratív a párod, teljesen mindegy, hogy van-e rajta fürdőruha vagy nincs, akkor is meg fogják bámulni! Mint ahogy "megbámulnak" mindenkit, hiszen ösztönösen a mozgó tárgyak felé fordul a tekintet egy ingerszegény környezetben. Szerintem te túlmisztifikálod (vagy a párod?) ezt az egészet. Az pedig, hogy szemtelenkednének, nem hiszem el. Ez is csak egy gyenge feltételezés, hiszen ki sem próbáltátok. Mint ahogy minden csoda 3 napig tart: szokni kell ezt is, néhány alkalom után fel sem fog tűnni, hogy minden szem rá(d) szegeződik. Vagy ne menjetek olyan helyre, ahol nem tudjátok betartani a hallgatólagos szabályokat! Fürdőruhában inkább ti tűntetek kukkolóknak! Ez a ciki.
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.01.29. 11:52
Figyelj Barátom!

Nem tűnik fel, hogy téged mindenki félreért? Az nem jut eszedbe, hogy esetleg te látod rosszul a világot?
Egyébként ezt a seggtolást nem igazán értem. Nem lehet, hogy véletlenül egy melegpornó-forgatásba csöppentél bele?
peter08
18 élménybeszámolót írt
18
18 éve tag
2011.01.29. 09:57
Én is nagyon fontosnak tartom a jó modort, aminek része lehet a helyi szokások tiszteletben tartása, de azt ennél magasabbra értékelem, ha az ember képes a másik szemével is nézni a világot, nem csak a magáéval. Vannak az életben fontos, kevésbbé fontos és tét nélküli dolgok, és jó ha tudunk különbséget tenni. Az, ha a mellettem szaunázó ember büdös vagy rám rázza valami váladékát, vagy egy étteremben ontja magából a cigarettafüstöt, miközben én próbálom a vacsorám illatát élvezni, szerintem megér annyit, hogy udvariasan, nem bántó módon figyelmeztessem a másik embert, hogy vegye észre magát. De hogy gatyában vagy gatya nélkül érzi-e jól magát - ami lássuk be, tényleg csak azt befolyásolja, láthatom-e minden testrészét - nos ha valaki emiatt balhézik, szerintem az nagyobb bunkóság, többnyire csak azt jelenti, annak az embernek épp kellett valami indok, hogy veszekedhessen. Persze ezt is meg lehet érteni, aztán egy pillanat alatt visszatérni a saját magunk által választott tevékenyég élvezetébe. Uff.
Előzmény: (Pulmy 106707)
Daddy
343 élménybeszámolót írt
343
19 éve tag
2011.01.29. 09:24
Értem én indulatod, de nincs igazad. A szaunázás eredeti "technikája" szerint ez meztelen testtel történik. Azok a népek, országok ahol ez átvett szokás, ott különböző gyakorlat alakult ki. Van ahol fürdőruhában, van ahol meztelenül szaunáznak. Hogy ne legyen egyszerű az élet, az sem mondható, hogy országonként azonos a gyakorlat. Voltam én már Ausztriában is fürdőruhás szaunában.Ehhez kapcsolódóan megjegyzem, hogy ott akkor rajtam kívül mindenki osztrák volt.
Én úgy alkalmazkodom, hogy előtte benézek a szaunába, és ha a döntő többség pucér, akkor meztelenül szaunázok. Ha fürdőruhában vannak, akkor én is abban maradok.
Egyébként férfiember könnyen teheti ezt szemérmesen, mert a szaunatörülközőt, lepedőt (amit nem bevinni illetlen és gusztustalan) a belépéskor derekára szoknyaszerűen fogva takarja testét. Helyet foglalás után pedig az alóla kilógó részét az ölére hajtja. Ez biztos takarja azt, amit nem akar a jelenlévők számára közszemlére tenni.
Ha nem, akkor nagyobb lepedőt kell bevinni. :-)
Én még nem találkoztam szaunában, kukkolóval.
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2011.01.29. 08:43
Ott a pont!:D
Csak nehéz megállni!
Előzmény: (PEDRO 106703)
Pulmy
869 élménybeszámolót írt
869
13 éve tag
2011.01.29. 08:05
Kedves testvér!

A viselkedésed csak téged minősít,de rajtad keresztül minden honfitársad meg fognak bélyegezni,még tovább rontva az amugy sem túl jó hírnevünk!
Sajnos a hozzád hasonlók miatt vannak sok terepen és szállashelyen kíírva-CSAK MAGYARUL-különböző tiltások.
Egyeértek sörapuval egy idegen helyen neked kell alkalmazkodni hozzájuk és nem fordítva!
Ha ez nem tetszik akkor maradj otthon és ne ronsd mások hírnevét a bunkóságoddal!
Tanuld meg a szabály az szabály!!!!!!!!!!!!!!!
PEDRO
838 élménybeszámolót írt
838
16 éve tag
2011.01.29. 07:53
NE ETESD A TROLLOKAT!
Előzmény: (Sörapu. 106702)
Sörapu.
1360 élménybeszámolót írt
1360
15 éve tag
2011.01.29. 07:46
Drága Barátom!
Ha bemegyünk egy mecsetbe levesszük a cipőnket, pedig ez nincs kiírva. Ha otthon nem tanultuk meg, akkor is levesszük, mert más is így csinálja. Sorolhatnék még analógiákat, de remélem ennyiből is megérted. Te mentél egy számodra idegen közegbe. Az elvárható viselkedés az alkalmazkodás, vagy a távozás lett volna és számomra visszatetsző ahogy itt minősítesz embereket.
rockenstein
354 élménybeszámolót írt
354
15 éve tag
2011.01.29. 00:30
A finn szauna jótékony élettani hatását elsősorban a bőrön fejti ki. A forró, száraz levegő érintkezik a bőrrel, ennek hatására a bőr hajszálerei kitágulnak, a pólusok megnyílnak, és rajtuk keresztül az izzadsággal méreganyagok ürülnek. A kipárolgástól a bőr felett néhány milliméter vastagságú, a környezeténél hidegebb légpárna alakul ki, ami egyfajta hőszigetelő rétegként megvédi a szervezetet a túlzott felmelegedéstől. Így csak a bőrünk melegszik fel, az érzékeny belső szövetek nem (az idegsejtek például néhány tized fokos hőmérséklet növekedést tudnak csak tolerálni, ezért nem szabad egyszerre sokat szaunázni). A szaunázás utáni hideg fürdőben pedig a kitágult hajszálerek hirtelen összehúzódnak, ezt a hideg-meleg váltást többször ismételve az érfalakat körülvevő izmokat tudjuk edzeni, ami segít az erek rugalmasságának megőrzésében, ezáltal csökkenti az érrendszeri megbetegedések kockázatát, és ugyanezért segít a visszértágulat megelőzésében is. A másik fontos hatás a tüdőben megy végbe, hasonló módon, mint a bőrön, itt pedig a hörgőcskék tágulnak/szűkülnek. Közben a forró levegő a légutakban megöli a betegségek kórokozóit (legalábbis egy részüket), ezzel segít megelőzni például a megfázást, és egyéb légúti fertőzéseket.

Mindebből következik, hogy a teljes meztelenség nyilvánvalóan egészségesebb, így ugyanis a teljes bőrfelületen ki tud alakulni a védelmező légréteg. Vizes fürdőgatyában gyakorlatilag megfőzzük a golyóinkat, kedves férfitársaim! Hozzáteszem, magam is sajnos fürdőruhás szaunakultúrával rendelkezem, prűd magyarként. Sajnos ebben is fényévekkel le vagyunk maradva a fejlett nyugattól...
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2011.01.28. 22:41
Ha ezt nagyanyám írta volna akkor lehet nem is csodálkoznék!:D
A kultúra meg arról szól, hogy alkalmazkodom az adott hely szokásaihoz vagy egyszerűen nem megyek be! Aki pedig a szaunakultúráról a kukkolásra aszociál az a saját IQ-ját minősíti.
EszterM
62 élménybeszámolót írt
62
14 éve tag
2010.01.06. 18:55
Vagy nem engedem meg a gyerekeimnek, hogy ki-be rohangásszanak percenként... Azért merek ítélkezni, mert én tényleg nem engedem meg az enyémeknek.:)
Előzmény: (gulac01 78651)
gulac01
16 élménybeszámolót írt
16
17 éve tag
2010.01.06. 11:18
Na azt én sem. Jártam egy budai uszodába, ahol pont az volt, amit leírtál. Párszor még elnéztem nekik, vártam hogy az edző rászóljon a csemetékre, de meguntam:/ Többet nem megyek... Sajnos nagyon kevés hely van, ahol betartják csak az olyan alapszabályokat, hogy mondjuk úszósapkában és nylon szatyorral nem ácsorgok bent, vagy a testemről csordogáló izzadtságot nem rázom rá a szaunára:(
Előzmény: (Mil 78649)
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.06. 11:09
szép, szép, csak annyit tennék hozzá, hogy többfajta szaunahangulat létezik. tényleg van a csendes, nyugis, meditálós. van a mozgalmasabb duma-röhögés, összejöttünk és megbeszéljük az élet dolgait hangulat. és van amikor az úszók, illetve az úszó és vízilabda tanoncok bejárnak felmelegedni sportolás közben, után. ezek mind jók lehetnek. személy szerint én csak az "átjáróház" hangulatot nem szeretem, az olyan semmilyen hangulat.
Előzmény: (gulac01 78640)
gulac01
16 élménybeszámolót írt
16
17 éve tag
2010.01.06. 10:32
Sziasztok,
Szerencsére már Mo-on is sok helyen van kultúrája a szaunázásnak (meztelen). Egyre több helyen az országban, mint pl. Sárvár, Esztergom, Egerszalók, és még jó néhány, ahová a szaunamesterek betették a lábukat. Több mint 25 éve rendszeresen szaunázom, de amikor életemben először, kb. 5 évvel ezelőtt találkoztam ezzel a szokással Ausztriában, nekem is rettenetes furcsa volt és frusztrált. Ez mostanra teljesen elmúlt, teljesen meg lehet szokni és jobban is esik. Ezeken az oldalakon megtudhattok többet a szaunázás szabályairól és a felöntésekről:) Jó olvasást és szaunázást:)
http://www.szaunavilag.eoldal.hu/cikkek/a-szaunazas-szabalyai/szabalyok
http://www.szaunamester.hu/

Kriszta
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.06. 08:27
csak abból gondolom, hogy ha megnézed a közfürdőinket, úgy vannak kialakítva, hogy elég nehéz elképzelni az úszás után a levetkőzést, a fürdőruhák eltárolását, szaunázást, majd a felöltözést... pl a Széchenyiben nem tudom ez hogy működhetne. ott elég átjáróház a szauna, nemcsak a kialakítása miatt, hanem főleg a külföldi túrista vendégkör miatt, akik mindenhova bedugják az orrukat és már mennek is.

máshol is úsznak egyet az emberek és aztán beülnek egy kicsit felmelegedni.

ettől még lehetünk prűdek, persze.
Előzmény: (gaboca 78608)
gaboca
3375 élménybeszámolót írt
3375
15 éve tag
2010.01.06. 00:25
,,a fürdőruhás szaunázás pedig nyilván azért elterjedt Magyarországon, mert a szauna fürdőhöz, medencéhez, strandhoz kapcsolódik..."
Nem, nem azért... Prűd nemzet vagyunk... :-)
Nem mellesleg a fürdő ruháktól kellemetlen szag van a szaunában.
Előzmény: (Mil 78527)
Mil
800 élménybeszámolót írt
800
17 éve tag
2010.01.05. 16:28
informatív leírás, jó olvasni, köszi érte :)

szaunáztam már olyan helyen ahol törülközőket tettek ki, az tetszett. mindenkin rajta volt.
részemről maradna a törülköző/fürdőlepedőhasználat, senkinek nem terhelném a perifériális látását és én se kívánom, hogy egy broki bemozogjon a látómezőmbe. talán még nem botrány ilyet leírni :)

szerintem "a ne tessék odanézni" sem jó megoldás, ugyanis, ha odanézel, ha nem, mindenképpen valahogy viszonyulsz, míg fürdőruhában vagy lepedőben ez a kérdés fel sem merül. nyilván nem szégyenlősség kérdése, sokkal inkább érdektelenslg és esztétika kérdése.

a fürdőruhás szaunázás pedig nyilván azért elterjedt Magyarországon, mert a szauna fürdőhöz, medencéhez, strandhoz kapcsolódik...

ahol pedig vagy tíz évig törzsvendég voltam ott esténként majdnem mindig ugyanaz a törzs-törzsvendég öntött fel, emlékszem várták, hogy beessen a hosszú nap után :)
Előzmény: (HPali 78516)
HPali
124 élménybeszámolót írt
124
20 éve tag
2010.01.05. 15:43
Tegyük tisztába a szabályokat az osztrák/dél-tiroli szaunákban, szigorúbb helyeken ezeket sűrűn ellenőrzik és számon is kérik. Kevésbé szigorú helyeken csak kiírják a hely vendégkörére jellemző kelet-európai nyelveken:

- fürdőruhát nem szabad viselni. Nagyobb fürdőkomplexumokban is, ahol a medencés-melegvízes-masszírozós rész fürdőruhás, az un. saunaworld ott is külön részleg, naturista (és külön pénzbe is kerül).
- a papucsot kint kell hagyni a szauna előtt.
- száraz szaunába száraz bőrrel illik és érdemes bemenni.
- száraz szaunában a láb és a fenék alatt is törülközőnek kell lenni, a bőr és a fa nem érintkezhet (higiénia). Egy törülközővel elég nehéz elérni, hogy az ember alatt is legyen és takargassa is magát - ha valaki szégyenlős, két törülközővel érdemes mászkálnia.
- viszont gőzbe nem túl bölcs (van, ahol nem is szabad) törülközőt bevinni, mindenhol van slag, azzal érdemes magunk előtt és illik magunk után lemosni az ülőhelyet. A gőz használata így mindenképpen nyilvános meztelenkedéssel jár, szégyenlősöknek nem ajánlott.
- amiről huligan ír, amikor nem lehet szabadon közlekedni a szaunába, az az un. felöntés, aufguß. Ez egy szertartás: a szaunamester némi szellőztetés után (általában) három körben vizet locsol a kövekre, a gőzt rálegyezi a bent ülőkre. Esetleg a harmadik kör előtt havat/jeget adnak mindenkinek, a ráöntött vízbe valamilyen illataromát tesznek és még egyéb módon és anyagokkal (csokoládéval, mézzel, stb.) megbolondított felöntés létezik. (Van Ausztria legjobb felöntése díj, felöntés-bajnokság, stb.) A felöntés alatt bejönni tilos, kimenni végső esetben lehet - aki bevállalta, az alsó ülésen azért általában kibírja. Ha szaunamesterek csinálják a felöntést, az időpontokat kiírják valahova a fürdőben - érdemes úgy időzíteni, hogy 3 v. 4. körre kijöjjön egy felöntés (utána egy hidegvizes merüléssel). Ahol a törzsközönség csinál ilyet a saját szórakoztatására (mint Göstlinben a régi fürdőben), ott volt a szaunahasználatra félórás ciklus, de nem volt mindig esemény...

Még egy: hallottam bosszankodni magyar nőt, hogy ő minek nézegesse idegen férfiemberek bögyörőjét. Ahogy akkor neki megjegyeztem: nem kell nézelődni. Ha kellemetlen a látvány azért nem, ha kellemes - legalábbis férfiembernek, akkor pont azért csak óvatosan.
pboszi
1 élménybeszámolót írt
1
14 éve tag
2010.01.05. 00:13
Üdv!

Én nem vagyok nagy szaunás, DE: a naturszaunába is száraz, tiszta fürdőlepedővel KELL bemenni! Mindenhol kirakják, ha elfogyott kérni kell. Ne a saját, vizes frottir-türölközőt
használjuk! Ennyit a higieniáról. Aki szégyenlős az nyugodtan maga elé (fiúk) vagy maga köré (lányok) teheti a lepedőt. Ezért senki sem fog szólni ill. rosszallóan nézni.
Egyébként az a tapasztalatom, hogy csak az ismerősök előtt szégyenlősek az emberek pl: baráti pár v. kolléga(nő)esetében. Az idegeneket észre se vesszük, nem érdekelnek.

Mindenkinek további jó szaunázást! Péter
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.