Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

esslegg által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (97)Időben csökkenő Időben csökkenő
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2023.02.25. 22:47
Mi is ma (02.25.) voltunk egy egynaposon a gyerekekkel, ahogy én láttam: előrejelzés mondta az erős szelet, így gondolkoztam, hogy körbe menjünk-e az északi oldalra Bp-ről, de végül 7.45 magasságában Besztercebányánál a jasna.sk friss infóként azt írta, hogy menni fognak a csúcsra járó liftek, így bevállaltuk a délit.

Ez be is jött, járt mindkét oldal végig. 8.30-kor Krupován még bőven volt parkoló, az enyhe hóesés valamennyire riasztóan hathatott, a kabinos alsó állomásán is jelentősen kevesebben voltak, mint két hete szombaton, mivel most nem volt sor.

Déli oldal felétől full felhő és szakadó hóesés, így egyből mentünk át az északi oldalra és az alacsonyabb részekre, gyakorlatilag egész nap ott csúsztunk. 1c felejtős, már 9.15-kor is igen jeges, fújta le róla a havat. A 11a pályától fentről nézve jobbra a freeride viszont nagyon finom, az éjszaka esett kb 10-15 cm hóban - amit az erdőben lerakott a szél - mentünk pár szuper élvezetes kört. Zahradky-nál a B1 ill. B2 lifteknél folyamatosan 5-10 perc sorbanállás, illetve az A1-es kabinosnál egyszer láttuk, hogy egész felgyűlt a tömeg, de mi azt csak a nap végén használtuk.

A szélső Grand kabinosnál (A3) volt még 3-5 perc, ezen kívül a többi kabinos és ülős lifnél minimális. A pályákon a hó állaga érdekes volt, mintha fagyott-olvadt-fagyott volna az elmúlt napokban, és erre esett rá a friss hó, amit értelemszerűen mára nem tudtak bedolgozni, egyszóval nem volt az igazi, de azért használható. 10-es, 13-as ill. 5-14-es pályák elég zsúfoltak voltak, és sokan cikáztak nagyobb sebességgel (sielők és boardosok egyaránt) a kezdők között, szerencsére mi ütközést nem láttunk. 3-as fekete pálya környékén is jó volt még a freeride / erdő, meg lentebb a letarolt erdős rész.

3 óra körül elindultunk visszafelé, fent továbbra is felhő és erősebb szél, így a délin is lementünk kabinnal a közepéig (két hete hasonló körülmények között csúszva mentünk, az teljesen értelmetlen menet volt számunkra), onnantól pedig lécen / deszkán, ahol már lehetett látni.

A korai (11.45) ebéd Biela Puton a Happy End étteremben jó döntés volt, 30-40 perc múlva már igen hosszú sor alakult ki a pultnál. A kínálat és a minőség elment, bár ár-érték arányban - hármunknak 1-1 főétel ill. ital 50 EUR - azért határeset.

Mindent egybevéve mi élveztük a napot.
Chopok vs. Katschberg lenne jobb kérdésre szerintem attól függ, hogy mit kerestek: Chopok biztosan zsúfoltabb lesz még jövő hét végén is, mint Katschi, így a pályasíelés is vszeg komfortosabb az utóbbin, freeride szempontjából viszont egyértelmű Jasna előnye (ha lehet látni :-).
Előzmény: (D.Dani 218309)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2023.01.28. 21:22
Tegnap (01.27., péntek) csúsztunk itt egy napot. 6 órás dunakeszi indulással 9.10-kor voltunk Krupován, ahol a parkoló kb. 50%-os telítettségen volt. Alapvetően freeride céllal mentünk, így első körben megnéztük a déli oldal pályán kívüli részeit, amin bár lehetett csúszni, de már nem volt az igazi, kicsit kemény volt és darabos. Következő menetben átmentünk az északi oldalra hasonló szándékkal, ami egy kicsit jobb állagot mutatott, főleg a Rovna Hola kétüléses alatti-mellett rész (ez a lift nem ment), meg tovább a régi, már használaton kívüli Poma nyomvonala körül, itt még találtunk kellemes szakaszokat, meg az erdő is ok volt. A pályákon a hó viszont igen jó állagú volt, csak minimális jegesedéssel a szokásos, meredekebb helyeken (1c felső része stb.). Tömeg még elfogadható sűrűséget mutatott, a nap során egyedül a B2-es 6-os ülősnél (Zahradky-Priehyba) álltunk sorba kb. 10 percet - ez a lift tűnik az északi oldalon a szűk keresztmetszetnek, itt végig sokan álltak, így hanyagoltuk -, a többi liftnél 2-5 perces várakozások voltak. Az új kabinos (A6, Biela Put-Priehyba) meg a kapcsolódó facilitások nagyon szuperek. A pályák és liftek többsége ment, kivéve a B5-ös ill. B7-es ülősök illetve néhány húzólift, meg a 3-as és 7-es feketék, de ezeket már készítették elő. Kissé meglepő volt, hogy a fő kabinosok csak 15.30-ig járnak - így 3 óra magasságában visszaindultunk a déli oldalra, és elkerültünk a deresi Poma felé (C6), de pont lekéstük, már nem engedtek fel. Viszont az a rész is nagyon hangulatosan nézett ki (csúszás a törpefenyők között), legközelebb tutira kipróbáljuk a felvonót. Szuper, hogy ezt a liftet újra beüzemelték, az északin is van 1-2 régi húzós (pl, a szélső kabinos - Grand - hegyállomásától balra sréhen felfelé), amikkel emlékszem, hogy gyerekkoromban, 35-40 évvel ezelőtt sokat csapattuk, ezeket is feléleszthetnék :-). Az időjárás a "szokásos" chopokos arcát mutatta: reggel egész tiszta, még egy kis napsütés is volt, az északi oldalon a völgyben felhőtenger, aztán időnként ködösebb lett, majd újra tisztult, a végén pedig elkezdett esni a hó (a szél szerencsére nem volt vészes). Összességében nagyon élvezetes napot töltöttünk itt. Jövő hétre az előrék elég sok havat mondanak, ha bejön, megpróbálunk következő hétvégén is menni egy igazi freeride napra, combközépig érő hóval (reméljük :-).
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Donovaly
2023.01.25. 11:11
A legtöbb helyen a standard napijegy / több napos bérlet nem átadható, csak egy ember használhatja, függetlenül attól, hogy nyitástól zárásig csúszik vele, vagy csak a nap egy részében, családtagnak adná át vagy idegennek el diszkontáron. A beléptetőkapukba épített kamerák segítségével ezt már tudják is monitorozni. Nem meglepő, hogy Donovaly is meglépte ezt.
Lehet ezt a szabályt nem szeretni, meg igazságtalannak tartani, de ezek a "játékszabályok", amiket szerintem illik betartani, már csak azért is, hogy következő szezonban is működjön adott síterep.
Előzmény: (D.Vali 217489)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2023.01.08. 18:52
Ezek a mostani top-top árak (karácsonyi-újévi 2-3 hét), jövő héttől talán 10 PLN-nel olcsóbb, de korrektül fent van minden időszak bérletára a honlapjukon. Gyerekes családoknak valóban nem a legoptimálisabb az árképzésük, ugyanakkor a felnőtt jegyár az osztrák közepes / hasonló méretű terepek 40-50 EUR-os napidíja alatt van, így összességében azért - egy teljes családra nézve - még mindig valamennyivel olcsóbb, illetve este 10.00-ig mennek a pályák és a kivilágítás nagyon szuper. Ezzel pedig meg lehet spórolni 1 napnyi szállást ugyanannyi sínap esetében Au-hoz képest, mi pl. reggel 8-kor indultunk Kelet-Pestről, 12.00-re ott voltunk, így az első nap is gyakorlatilag teljes értékű volt azzal, hogy este 6-7-ig csúsztunk.
Előzmény: (RM 217124)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Rusin Ski
2023.01.07. 11:57
Lengyelországi túránk utolsó napján tegnap itt síeltünk, 2 nap Bialka után. Két okból választottuk: egyrészt a gyerekek snowboardozni akartak, amiben még csak erős kezdők, így lankásabb és kevésbé zsúfolt pályát kerestünk, amit ülős lift szolgál ki. Másrészt január 6. a lengyeleknél munkaszüneti nap, ráadásul reggelre elállt a tegnapi eső és a nap is kisütött, így valószínűsítettük, hogy Bialkán nagyon sokan lesznek ismét, amit el akartunk kerülni. Ez a terep a célnak megfelelt: ment mind a két pálya, bár a 6-os ülős pályájának szélességben csak a negyedét sikerült korábban megcsinálniuk, az így egy kicsit szűkös volt, főleg a sok tudása felett síelő miatt, ezt egy csúszás után hanyagoltuk is. A 4-es ülős pályája viszont egy jó tanulópálya mind lejtése, mind szélessége szempontjából, ez látszott a rajta csúszó csoportok számán is. Itt sem voltunk kevesen, de még vállalható volt a tömeg, 3-5 perces sorbanállással. A pálya a gyenge hóhelyzet ellenére jól tartotta magát, még 16.00 körül sem buckásodott.

Vendéglátóipari egységet kettőt találtunk (plusz van pár foodtruck szerű fent a parkolónál), a 4-es ülős pályája közepénél lévő aranyos faház kandallóval, viszont csak kp-t fogadnak el, a lift tetejénél meg van egy óriási rönkház-hütte, sok-sok asztallal, széles, önkiszolgáló választékkal, elfogadható árakkal.

Snowboardot is ott kölcsönöztünk, van jópár opció, a miénk 40 PLN / fő / nap volt (szett).

Összességében egy kellemes napot töltöttünk itt, sí / sb tanulásra ajánlható.
Egyetlen negatívum szerintem a bérlet ára: több kisebb, Bialka környéki terep is a Tatry Super Ski rendszerhez tartozik Bialkához hasonlóan (ez, Koziniec, Grapa Ski, Jurgow Hawran), így ezekre az 1-2 ülőliftes, néhány km-nyi pályával rendelkező terepekre is pont ugyanannyi a bérlet, mint a jelentősen nagyobb Bialkára - nekünk, a mostani fő-fő szezonban 165 PLN / nap = 35-37 EUR volt, ráadásul 16 éves kortól csak teljes árú jegy váltható az ifjúságnak is -, ami számomra egy kicsit furcsa árképzés. Az az előnye megvan ennek a struktúrának, hogy ha valaki 4-5-6 napra megy, akkor egy több napos bérlettel nem csak egy terepen tud síelni, viszont kezdőknek tanulni nincs a "kisebb síterep - valamivel olcsóbb jegy" opció (bár lehet, hogy ez már a múlt).
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2023.01.05. 23:18
Ma egész más arcát mutatta a terep: a reggeli eső és szél elriasztotta a népek jelentős részét, így 11.00 körül, amikor a javuló időben felmentünk, szinte üres és a tegnapinál jelentősen jobb állapotú, bár tavaszias állagú pályákat találtunk. Gyakorlatilag sorban állás nélkül lehetett csúszni egész nap. Időnként az eső újrakezdte, ilyenkor a buborékos ülősliftek segítettek az elázás lassításában, de azért 16.00 óra magasságára összehoztuk. A közeli Termy Bukowina fürdő termálvize kellemesen felmelegített utána - bár a pályák helyett ma itt voltak sokan, még vacsoraidőben is.
Előzmény: (esslegg 217034)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2023.01.04. 19:20
Ma délután itt síeltünk. Kemény, jeges pályaalapon kristálycukor buckák, a lankásabb kékeken kisebbek, a piroson méretesebbek. Hó gyakorlatilag csak a pályákon, de azok nagy többsége működik. Közepes tömeg, ebéd utáni időszakban 5-10 perc sorbanállás, lightos csehszlovák bukéval (visszafogott tolakodás), sötétedés után már csak 2-3 perc. A pályák jól kivilágítottak, és a tájban hangulatosan mutatnak más kisebb környékbeli pályák fényei. Vendéglátóhelyek kínálata szuper (grill kolbász, sajt stb.) és vállalható árfekvésűek. Az időszak (újévi hét, iskolaszünet) és az aktuális időjárás fényében szerintem ár-érték arányban és élvezeti értékben elfogadható, és meg lehet benne találni a pozitívumokat - de csak jól élezett léccel.
Előzmény: (adalbert 216994)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
Topik: Snowboard
2022.12.30. 13:05
Szia,
Ha a két kötés tárcsájának az átmérője, ill. a fogazott oldalon a fogak száma és ennek a résznek a "meredeksége" megegyezik (azaz a régi kötés tárcsája láthatóan jól illeszkedik a Burton kötésbe), akkor működnie kell az összepárosításnak.
Ami a kötés méretét illeti, puha kötésekhez kevésbé értek, de nekem ránézésre a Burton kötés kicsinek tűnik a képen látható bakancshoz, a talp túl nagy része lóg le.
Biztos lehet vele csúszni így is, de szerintem irányíthatóság, kontroll stb. szempontjából nem lesz az igazi.
Én a helyedben megpróbálnám becserélni egy L-es kötésre, aminek ideálisan 4x4-es a tárcsája. Használt felszerelést is árusító síkölcsönzők tapasztalatom szerint kis ráfizetéssel nyitottak erre.
Előzmény: (yager01 216894)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2022.03.13. 00:14
3 het atfutassal de vegul visszautalta a Gopass az elore megvett berletenkenti 5 EUR-t a szamlamra, korlatlan ideig tarto felhasznalassal. Ez szerintem kulturalt es ugyfelkozpontu megoldas volt.
Előzmény: (esslegg 215477)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2022.03.13. 00:06
Tegnap minden tovabbi nelkul tudtam gazolajat tankolni szemelyautoba Sopron utan az osztrak oldalon. Ellenben Sopronban 3 kuton (MOL, OMV, Shell) sem volt dizel.
Előzmény: (- Marky - 215770)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2022.02.21. 21:31
Az elmúlt hétvégén Lomnic volt a cél egy kis családi csúszásra. Szombaton (02.19.) a nagy szél miatt az egész terep zárva volt (Zdiar-Strachan volt a mentőötlet, részleteket lásd a topicjában). A gopass-al előre váltott 2 napos jegyeket így kénytelen voltam aznap reggel visszamondani, amit csak -5 EUR / jegy veszteséggel lehetett. Ezt nem tartom kifejezetten fair dolognak, mert nem mi gondoltuk meg magunkat, úgyhogy küldtem ezügyben egy reklamációt, meglátjuk, mit válaszolnak.
Vasárnap (feb. 20.) csillapodott a szél, úgyhogy elindultak a liftek - völgyből nézve jobb oldali 8-as ülős kivételével, aminek a pályája is zárva volt, lévén erősen foltos -, 10-11 között a lenti 6-os ülősnél volt 2-3 perc sorbanállás, utána ill. a többi liftnél (középső kabinos, 4-es ülős, nyeregbe vivő 2-es ülős) gyakorlatilag semmi. A fenti kabinos felső részétől felfelé felhőben volt a hegy, és egész nap szépen esett a hó (kb. 10 cm friss), emiatt a nyereg fekete pályáját elengedtük. A Skalnate Pleso - Start közötti részen csak az egyik piros pálya ment, aminek a közepén gyorsan előjött a műhó alap, a két szélén viszont kellemes volt a friss, oda túrt hó. Többen bevállalták a freeride-ot is. A lenti részen (Start - Lomnic) a kék pályák már inkább a márciusi arcukat mutatták, olvadó, firnes hóval.
A fenti (Skalnate Pleso) Panoráma étterem nagyon korrekt minőséget hozott mind kínálatban, mind ergonómiában.
A kényszerből aznap online megvett 46 EUR-os felnőtt jegy a terep adottságaihoz mérten egy kicsit drága szerintem, a kb. 1.5 héttel korábban vásárolt kétnapos jegy 36 EUR / nap díját sokkal reálisabbnak érzem. Érdemes előre gondolkozni a jegyvásárlással, mert sokkal olcsóbb, és a megelőző napig 1 EUR díjon lehet visszamondani a megvett jegyet - bár az is igaz, hogy pénz nem jár vissza, hanem a gopass számlára kerül, és máskor használható fel.
A pályák melletti fő parkoló online vásárolt gopass napijeggyel "csak" 5 EUR, amúgy 10 EUR - cserébe aszfaltozott és 2-3 perc séta a liftektől a legtávolabbi része is. Én ingyenes parkolást a pályáknál nem láttam, van egy földes placc az út másik oldalán, de mintha az is fizetős lenne.
A faluban érdemes jegyet váltani a parkolóórából (1 EUR / fél óra), akár egy gyors bevásárlás esetén is, mert a városi rendőrség bőszen kerékbilincselte a külföldi rendszámú autókat.
Covid igazolványt egyedül az alsó lift előtti részen kérték a pályaterületre történő belépéskor, de ott sem vitték túlzásba az ellenőrzést: a sajátomat megmutattam, valamit mókolt vele, majd mondta, hogy mehetünk, a gyerekekét már meg sem nézte. Szálláson (apartman) semmit nem kértek, ahogy az éttermekben sem sehol. Maszkot sem kellett hordani se a liften se az étteremben, egyedül az Intersportban szóltak, hogy valami legyen a száj előtt.
A Magas-Tátrában még erősen tél van, úgyhogy összességében jó élményekkel tértünk haza.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2022.02.21. 21:15
Február 19-én csúsztunk itt egy szűk napot a gyerekekkel. Eredetileg Lomnic volt a cél szombatra (is), de a nagy szél miatt az egész terep zárva volt, így vészmegoldásként jöttünk át ide. Itt is erősen fújt a szél, de ment a 4-es ülős folyamatosan, ill. a völgyből nézve jobb oldali kis tányéros, míg a bal oldali már nem, ahogy a mellette lévő pályarész is már elég foltosnak mutatkozott.
Nálunk snowboard tanulás volt a fókusz, arra teljesen jól megfelelt: kellemes lejtésű és hosszúságú kék pálya, műhó alap, fokozatosan buckásodó minőséggel, kevés emberrel, gyakorlatilag sorban állás nélkül. 5 órás felnőtt jegy 22 EUR, gyerek 16 éves korig 19 EUR.
A pálya aljában egy nagyon kulturált étterem, tipikus szlovák választékkal, ill. aznap kint tárcsán grilleztek is húst, kolbászt.
Magas-Tátra környéki csillagtúrához egy napra, pl. első napi bemelegítésnek ajánlható.
Az út másik oldalán lévő Zdiar-Strednica is opció, de az szombaton nem nézett ki olyan jól.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2022.01.19. 11:22
Olyan bérletautomatákat telepítettek, amelyekben van QR kód olvasó. Bérletvásárláskor - vagy akár utána - a bérlettel össze kell párosítani a COVID certificate-t, odatartva a telefon képenyőjén vagy a papíron kinyomtatott igazolványról a QR kódot, és ha az érvényes, akkor lesz használható a bérlet is. Ezt a lifteknél lévő beengedőkapuk is nézik. Legalább is Hochkőnigben múlt hét végén így volt, de láthatóan a Skidata (legnagyobb bérlet automata ill. beengedő kapu szállító) erősen ráfeküdt erre a fejlesztésre, és megoldották a szezonra.
Másik alternatíva, hogy interneten keresztül párosítod össze a bérletedet (a sorszámával) és a COVID igazolvány QR kódját.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.02.25. 04:27
Az objektív tények alapján szerintem egyáltalán nem mutat javuló tendenciát a járványhelyzet - helyette hullámzik. Síelni pedig a Magyarországon élők felelősen a hazai pályákon tudnak, annak minden előnyével és hátrányával. A semminél több, meg persze lehet is valamennyire élvezni, de a korábbi lehetőségekhez képest egyértelmű visszalépés.
Előzmény: (skioutlet 211835)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.02.21. 10:38
Miután az elsőn 50%-ot értem el, a másik kettőt elengedtem :-)
Bár a terepek 80%-án én is jártam az elmúlt közel 30 évben, láthatóan nem égtek be a képek kellő erősséggel a memóriámba...
Köszi a kvízt, jópofa volt.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.02.16. 00:44
"Gazdag" ország szomorú luxusa...
Pedig vasárnap legalább egy tucatnyi fiatal és idősebb sporttárs még azt is vállalta, hogy léccel / deszkával a hátán - ill. a felkészültebbek túrasível a talpuk alatt - felgyalogolt jó pár kilométert azért, hogy utána a kezeletlen pályákon csússzon párat, és saját lábán "felvonozzón"...
NHH-eszaki1.jpg
NHH-eszaki2.jpg
NHH-deli.jpg
NHH-csucs.jpg
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.02.07. 19:45
Szuper a beszámoló :-)
Viszont van már topic-ja e síterepeknek, Val d'Anniviers néven, lista alján.
Amiről Zinal híres - legalábbis alpin snowboardos körökben -, az az évente megrendezett extreme carving hétvége, amit kifejezetten a fenti két fekete pálya (kellő meredekség és szélesség, asztallap simaságúra ratrakolás) miatt szerveznek ide. Egyszer nekünk is volt szerencsénk részt venni rajta, jó volt.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.01.25. 21:54
Ma fent voltunk a gyerekekkel egy szezonindító :-( pár órás csúszáson.
Bár nyitás előtt terveztünk odaérni, a hajnali M3-as kamionbalesetből fakadó kerülő miatt csak kb. 10.20-ra értünk fel. Ekkor már a pályához közelebbi parkoló elég tele volt, de azért még sikerült helyet találni. Beöltözés, majd jegyvásárlás (kb. 5 perc, normál kassza) után 10.45-kor léptünk a pályára.
Az éjszakai-hajnali hóesés szép téli hangulatot varázsolt a hegyre, ugyanakkor - ahogy korrektül jelezték a honlapon - az ilyenkor szokásos buckásodás már erősen teret nyert, főleg az 1-es ill. 3-as pályákon. Azért alapvetően jókat csúsztunk még úgy is, hogy a 4-es ülősnél az átlagos 5 perc sorbanállásra (a szemre leghosszabb sor esetén 8 perc volt) + felvonózás idejére jutott a kb. 1.2-2 perc lesiklás, de ilyen ínséges időkben ezt is meg kell becsülni. Azért a hosszú csákányos elindítása ezen valamelyest javított volna.
A 3 órás jegyünkkel háromnegyed 2-ig síeltünk, a végére kellemesen elfáradtunk.
A ma esti pályaelőkészítés és az éjszakai kifagyás után holnap szerintem is szuper pályák várhatók.
Nekünk a mai közönség is elég COVID-tudatosnak tűnt: kellő távolságtartás a sorokban ill. maszkviselés - körönként max. 1-1 embert figyelmeztettek a liftkezelők a maszk felhúzására, akik több alkalommal is kifejezetten kedvesek és segítőkészek voltak (kezdőknek gyors magyarázat ill. elindulás segítése a húzós lifteken stb.), ezt pozitívan tapasztaltuk.
Jó volt végre egy kicsit megtapasztalni az igazi telet.
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2021.01.13. 23:54
Köszi a részletes beszámolót.
Tényleg nem kötözködésként, de ha - ahogy írtad - 27 menetet mentél a felvonón, és összesen 1 óra 25 percet álltál sorba (gondolom valami applikáció mérte a telefonodon?), akkor egyszerű matekkal az átlagos várakozási idő inkább 3+ perc / kör volt (85 perc / 27 menet), mint 1-2, és ha a nap elején egyből be lehetett csúszni, azaz nem volt várakozás, akkor később ez reálisan inkább 5-6 perc / körre nőhetett. Különben nem jönne ki az átlag...
Előzmény: (bertazs 210829)
esslegg
97 élménybeszámolót írt
97
17 éve tag
2020.03.01. 11:10
Tegnap csúsztunk itt egy napot. Budapest M1/M7 kivezetőtől kényelmes tempóban 3 óra az út a parkolóig. 8.20-as érkezésünkkor már kezdtek gyülekezni a sielős társak, de a szombat és a viszonylag jó idő ellenére egész nap tömegmentesen lehetett csúszni - ebből a szempontból a hely valóban jó alternativája Stuhleck-nek. Az előző két napban leesett 20 centi hó jót tett a pályáknak, az első 1.5 órában tökéletes havon tudtunk menni, kompakt volt és jól tartotta az iveket. Utána azért elkezdődött a buckásodás, főleg az összeszűkülő részeken.

Maga a pályarendszer nem nagy, ha működik mindhárom hosszú lift, az ülős és a 2 csákányos (nekünk ment), akkor gyakorlatilag két hosszú pálya van:
(1) a Sonnkogel csákányos melletti 14-10/7 kombináció, ami egy jó carving pálya mind lejtésben mind szélességben (de tegnap az egyik részén helyi csapatok tűztek pályát, igy az délelőtt le volt zárva), de a liftjének vannak meredek szakaszai, igy felfelé is munkás,
és (2) az ülős lift "melletti" 5-11&13 vagy 5-4&3&2, amiben azért elég sok a szűkebb átcsúszó ill. katlanszerűen összeszűkülő szakasz.
Ezeken kivül még a piros 6-os egy értelmezhető és jól sielhető pályaszakasz.
A Brunnalm csákányos tetejénél lévő fekete pályák (11,12) nem úgy tűntek, hogy működnének, kezelve legalábbis nem voltak, ugyanakkor kellő hó esetén freeride-ra szuperek, ahogy a 15-ös, skiroute névvel jelölt pálya is. Ezeken tegnap egész jókat mentünk, és az erdőben is sikerült jó útvonalakat találni.
A pályajelöléseket egyébként úgy tűnik, rendezték, a kitáblázások alapján könnyen el lehetett igazodni az amúgy sem óriási terepen.

Én is meg tudom erősiteni, hogy ebédre a Pflanzlhütte (lent, az út másik oldalán) jó választás, hatalmas adag bécsi szelettel és mérsékelt árakkal.
Fent, az 5-ös pálya mellett pedig kinyitottak egy fabódét, zenével-italkinálattal-kiülési lehetőséggel az erre vágyóknak, amivel láthatóan sokan éltek.

Ami még feltűnő volt, az a nagyon sok sitúrázó: legalább 100-at láttunk a nap során, ahogy másztak fel a Hohe Veitsch csúcs irányába, ill. húzták a nyomokat lefelé jövet a hegyoldalba a liftek feletti részeken. Lentről pedig egy külön turistaúton tudtak felmenni a liftek tetejéig, nem pedig a pálya szélén, ahogy sok más terepen. Laikusként úgy tűnik, erre a stilusra talán még nepszerűbb is a hely, mint alpesi sielésre és snowboardozásra.

Összességében, 1 napos csúszásra ár-érték arányban szerintem versenyképes alternativa Brunnalm.
elsőelőzőkövetkezőutolsó
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.