Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Rocker sílécek - tapasztalatok topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
zsoci
552 élménybeszámolót írt
552
18 éve tag
2017.01.03. 09:48
A fő előnyük hogy a gyártók el tudnak adni egy csomó új lécet! :D
A marketingesek elhitetik a gyenge sítudással bíró de pénzes síelővel hogy elég venni egy ilyen lécet és mindjárt profi lesz a pályán!
Előzmény: (steffi 191762)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2017.01.01. 21:13
Szia!

Ahogy írtam, addig a szintig tud érezhető kényelmi pluszt adni, amíg valaki nem jut el sportos, nagy élszöggel síelésig.

Illetve amikor egy jó síelő nem túl éles, forgatott-maszatolt kanyarokat síel vele, akkor könnyebb, kényelmesebb vele síelni, mert gyakorlatilag rövidebb a sí.

A síelők nagy része nem síel nagy élszöggel, nem ott és úgy terhel, és nem úgy forgatja a sít, ahogy az ideális lenne, így nekik kis tempónál, forgatva kellemesebb, ez a rocker siker oka.

Egy haladó, sportos sízésnél ez az előny nincs, mert a síző a léc elejével kezdi meg az ívet, ahhoz pedig nem előny a rocker.
Előzmény: (steffi 191762)
steffi
7 élménybeszámolót írt
7
15 éve tag
2017.01.01. 19:16
szia
végül is akkor mi az előnye a rocker pálya léceknek ??
elég sokat nézegettem az ausztriai üzleteket és túlnyomó részt már ezeket a típusú léceket árulják .szóval elég nyomasztó a fölényük a kinálatban .
Előzmény: (Lackó 191759)
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2017.01.01. 18:14
Szia!

Annyiban tér el, hogy az elejébe építenek egy enyhe rockert, ezért másnéven ezek "tiprocker" sík. Tehát nem közvetlenül a csőrnél van a "rockerpont", azaz ahol a sí lapján leér a hóra, hanem kicsit hátrébb.
A sí többi része hagyományos, azaz "camber" építésű.

Azért nevezik ezeket carve rockernek, mert alapvetően kezelt pályán, élén síelésre szánják, nem mondjuk pályán kívülre vagy ugrálásra.

Hogyan befolyásolja a kanyarodást? Szerintem rosszul. :-)Tényleg.
Bár kezdő és középhaladó szinten, komótos tempónál még kellemesebb vele kanyarogni, de dinamikus, tempósabb síelésnél semmi előnye nincs már.

A kezdő eleinte még kis élszögekkel, alig megdöntött lécekkel síel, ilyenkor még "segítség" a rocker, mert így nem harap váratlanul a sí eleje, nem vezeti be olyan határozottan a kanyarba. Szóval lapközelben a sí egyszerűen rövidebbként viselkedik és könnyebb csűrni-csavarni.
(Szerintem viszont ezek épp, hogy nem előnyök.)

A haladó síző pedig nagyobb tempóval és főleg határozott élszöggel (megdöntött lécekkel) síel, tehát az a kis rocker már semmit sem fog csinálni elöl, hiszen megdöntve ezek a sík pont ugyanolyanok, mint a normál "camberes" lécek. A haladó síző a pályán épp azt keresi, hogy a sí eleje beleharapjon a hóba, minél határozottabban vezesse be a kanyarba, tehát emiatt értelmetlen ezeknél a (tip)rocker.

Ezek a pályasíkre vonatkoznak, mélyhósíknél a rocker viszont hatalmas előny.


Jobbra szeretnéd cserélni a lécedet? Ezek, amiket nézel, szerintem semmivel sem jobbak, mint a mostanid, egy kategória, felesleges megvenni. Haladó sízőként sokkal komolyabb síket nézegetnék, de még inkább próbálgatnék vásárlás előtt.
balczerk73
24 élménybeszámolót írt
24
8 éve tag
2016.12.31. 13:49
sziasztok!

Van aki el tudná nekem magyarázni, hogy a Carve Rocker felépítés mennyiben tér el egy hagyományos camber típusútól?


Megtetszett ez a léc:
http://www.evo.com/outlet/ski-packages/salomon-kiana-skis-e-lithium-10-bindings-womens.aspx#image=107684/448295/salomon-kiana-skis-e-lithium-10-bindings-women-s-2016-137.jpg

Jelenleg egy atomic cloud 6 os sílécem van, 12 es rádiusszal.
Ezt szeretném egy jobb sítudásúra cserélni, ám már egyszer próbálkoztam egy Rossingnol temptation 74 es rocker léccel, és azzal nem tudtam síelni.

Azt hiszem számított, hogy a kötése középen volt, túl hosszúnak találtam a hátát, illetve nagyon lágy volt nekem az a léc.
Ehhez képest a Salomon KIANA cave rocker felépítése hogyan befolyásolja a kanyarodást?

köszönöm!
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.