Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

106 éves magyar síelőt csodál Amerika

2017.02.22. Bata Attila

Síelésnél a kor nem számít, és ezt pont egy magyar származású amerikai síelő bizonyítja be nekünk évek óta. Lou (Lajos) Bátori csodaszámba menő síeléseitől százéves kora óta szinte minden évben hüledezik a síelős közösség. Múlt héten a kedvenc síterepén ismét csúszott egyet, immáron 106 évesen!
Így síelt 102 évesen (Kép Crystal Mountain / Facebook)
Így síelt 102 évesen (Kép Crystal Mountain / Facebook)
Hat évvel ezelőtt már írtunk erről a példa nélküli síelőről, aki akkor töltötte be a 100. életévét és továbbra is hetente háromszor síelt. Ezzel be is került az országos amerikai médiába. A síelést azóta sem hagyta abba, évente találhatunk róla képeket vagy cikkeket, amint 100 fölött is síel.

A közösségi média világában rengeteg véleményt lehet olvasni az örökifjú síelőről, csak pozitívumokat. Akik ismerik vagy valaha is találkoztak vele, kiemelik rendkívüli emberi tulajdonságait, emberségét és humorát. Akik nem ismerik, gyakran csak annyit írnak róla, hogy "te vagy a példaképem', "te adsz nekem motivációt mindenhez", vagy "szeretnék hozzád hasonlítani".

Síelés 106 évesen 2017. február 13-án
Az előző cikkünk óta történt néhány dolog, de azért nézzük át az előzményeket is. Lou, ahogy mindenki hívja, Lajosként született 1910. július 31-én Erdélyben. Nemesi család (Báthory) leszármazottjaként, közel a híres Drakula várhoz.

10 éves volt, amikor elkezdett síelni az erdélyi hegyekben, és máig is tart ez a szenvedély. 14 éves korában az apja úgy gondolta, hogy hasznos lenne számára, ha egy ideig külföldön tanulna. Svájci, német és angol bentlakásos iskolákban tanult tovább.

Már 19 éves korában is látszott rajta, hogy szereti a kalandokat. Londonban befejezte a tanulmányait, majd a szülei tudta nélkül vett egy motort és az egyik barátját rábeszélte, hogy motorozzanak haza Magyarországra. Hat hétig tartott az út a jobbára sáros földutakon.

1929-ben érkezett az USA-ba, ahol egy kutatóintézetbe került, ahol 15 évig dolgozott. 1944-ben édesapja a magyarországi helyzet elől az USA-ba menekült és rábeszélte fiát egy közös cég beindítására. Papíralapú segédeszközöket gyártottak számoláshoz, de a 60-as évek közepén, az első számológépek megjelenése után, Lou úgy érezte, hogy ez már nem hiányzik neki és ismét mérnökként dolgozott.

103 évesen a kép jobb oldalán (Kép Crystal Mountain / Facebook)
103 évesen a kép jobb oldalán (Kép Crystal Mountain / Facebook)
1968-ban nősült meg. Felesége ragaszkodott ahhoz, hogy Michiganbe költözzenek, de neki nagyon nem tetszett az ötlet. Minden New Yorkhoz kötötte, a barátai, a munkája. Ahogy utólag mondta, gondolkozott egy kicsit a dolgon. Végül is a költözés olcsóbb volt, mint egy válóper. Természetesen azt mindig úgy mondta, hogy szeretett felesége hallja. Remek humorát szinte az összes interjúban megvillantja.

105 évesen a kép jobb oldalán a tavalyi síelés után (Kép Crystal Mountain / Facebook)
105 évesen a kép jobb oldalán a tavalyi síelés után (Kép Crystal Mountain / Facebook)
A feleségével nagyon sok időt töltöttek együtt, tavaly augusztusi halála hatalmas veszteség volt számára. Judith 97 éves korában hunyt el, és természetesen ő is korát meghazudtolóan sportosan élt.

A lenti CBS interjúban arról beszél, hogy hetente háromszor síel Crystal Mountain síterepén. A síterep pedig megbecsüli leghíresebb vendégét. 100. születésnapjára külön parkolóhelyet kapott az ülőlifttől 30 méterre.

100 évesen, hat évvel ezelőtti riport
Nehéz elképzelni, hogy valaki 96 éven át síeljen. Mai fejjel szinte hihetetlen, hogy valaki 20 év síelés után üljön először ülőliftre 1940-ben. Sokan kérdezik, hogy mi a hosszú élet titka. Ahogy 2015-ben mondta: "egy jó feleség, csak a legjobb alkoholt szabad inni, és jól kell megválasztani a szülőket."

Évszázadnyi bölcsességét szívesen osztja meg a fiatalokkal: "Annál butábban nem tudod az életedet elpocsékolni, ha csak arra vársz, hogy történjen veled valami. Mindent visszakaphatsz, a cipődet, a házadat, vagy a személyes dolgaidat. Egyet nem: az időt. Használd ki a lehető legjobban!"

Reméljük, hogy Lajos bácsi síeléseiről még a következő években is írhatunk.

KOMMENTEK
Domag | 2017.02.22. 18:30
Gratulálok, megpróbálom követni!!
Balog Attila | 2017.02.22. 18:59
Valóban csodás ezt olvasni, s abszolút követendő életfilozófia. S remélem minél többen követhetjük példáját.
winterplayer | 2017.02.23. 21:54
Ámulatba ejtő!Isten éltessen még sokáig Lajos bácsi!!
surany2017 | 2017.02.24. 17:22
Gratulálok ehhez a szép korhoz és kiváló sportteljesítményhez. Kedves Lou, igyekszem utánad, az 39 év, hogy a jelenlegi eredményed elérjem én is, csak egy röpke pillanat, de igyekszem
ILDIKOPETHO | 2017.02.28. 10:07
Hihetetlen, mi erőt nyújt a sízés... 55 évesen tanultam meg sízni, most 61 évesen azon töröm a fejem , mikor és hol sízzek ... állandóan a sízés vonzásában élek . .. Ez ad életerőt, kedvet és megbecsülését az egészségemnek ... Tanulok tőled Lajos bácsi .
Husszár Katalin | 2017.02.28. 10:36
Hát ha valami inspiráló az életben, akkor ez valóban az!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.