Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok 2006/2007: Magas-Tátra (Szlovákia)

2006.11.03.

Aki a pályákkal kapcsolatos bármilyen új fejlesztésekre számít idén a Magas-Tátrában, annak csalódnia kell. A hegység jövőjét alapvetően befolyásoló zónarendelet eddig nem készült el, és jelenleg építési tilalom vonatkozik a sípályákra. Idén csak a szolgáltatások szervezésében tudnak újításokat felmutatni a helyiek.

Sokan várják, hogy elkészüljön végre a Magas-Tátra és környékére érvényes rendelet, amely zónákra osztja fel a hegyet. Évtizedekre is eldöntheti egy terület sorsát, hogy melyik zónába sorolják be a rendeletalkotók. A szabályozás lényege, hogy egyértelműen meghatározzák azokat a területeket, ahol tilos az építkezés, vagy ahol bizonyos feltételekkel lehet fejleszteni a környezetet. Amíg nincs meg a rendelet, addig tilos új lifteket és sípályákat építeni, vagy új hóágyúkat felszerelni.

Így nem marad más, mint a szolgáltatásokban javítani valamit az előző évekhez képest. Az egyik legnagyobb változás az lenne, ha a többnapos síbérlet érvényes lenne a tátrai vasutakra is. Erről jelenleg is tárgyalások folynak a szlovák vasúttársasággal.

Fun Park épült Tarajka (Hrebienok) mellett a gyermekek és külön a sportosabbak részére. A Tarajkáról induló 2,6 km hosszú szánkópályát kivilágították, így a Fun Park-hoz hasonlóan már este is használható. Szintén világítást kapott és esti síelésre használható a Jamy melletti pálya. Újdonság, hogy a felvonók mellé értékmegőrző kabinokat építettek, ahol otthagyhatjuk a felszerelésünket.

Már tavaly is üzemelt a síbusz szolgáltatás. Az idén is lehet a szállodákból, busz és vasúti pályaudvarokról a pályákhoz utazni. A buszok a meghatározott menetrend szerint ingyen szállítják az utasokat Ótátrafüred (Stary Smokovec) és Tátralomnic (Tatranska Lomnica) között.

A parkolás tavaly ingyenes volt, ez valószínűleg az idén is így lesz, de erről még nincs megállapodás az önkormányzat és a lifttársaság között. A szezon az alacsonyabban fekvő és hóágyúzható pályákon a tervek szerint december 2-án indul. A Lomnici-nyeregben a tervek szerint december 23-án kezdődik a szezon.

A Bélai-Tátrában található Zdiar síterepén (Strednica) kisebb építkezés zajlott le az ősszel. A síterep felett található büfét átépítették és nem utolsó sorban komfortosabbá tették azzal, hogy az idén már sokkal kulturáltabb WC várja a síelőket. A parkoló elé felhúzott fakapu eddig vegyes érzelmeket váltott ki.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.