Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szerbia: Kopaonik újdonságai a 2006/2007-es szezonra

2006.12.03. Bata Attila

Egy síterep, ahová még nem utazunk tömegesen, pedig jóval a közép-kelet-európai átlag felett fejlődik. Még pár év és elözönlik az angolok, felmennek az árak és bánkódhatunk rajta, hogy bizony korábban kellett volna idelátogatni.
Az idén két Doppelmayr lift épül, új pályát adnak át, és végre működik a webkamera!

Az angol síelő az egyik legjobb turista. Van pénze, szeret utazni, és lassanként az összes gazdaságtalan síliftet bezárják Skóciában. Pár éve felfedezték Andorrát, aztán feltették Banszkót (Bulgária) a világ sítérképére és most már erősen szemeznek Kopaonikkal, a legjobb szerb sítereppel. A szerbek pedig tárt karokkal várják őket.

A szerb kormány komolyan gondolja. Ők is nemzeti tervet hirdettek, de ebben Kopaonik is fontos fejezet lett. Az utóbbi két évben eddig 74 000 eurót költöttek a síterepre. Csak 15 000 euróba került a masszív reklámkampány Nagy-Britanniában, amely még jelentősen eltörpül a bolgárok agresszivitása mellett, de így is már 10 százalékkal többen jöttek az idén, mint tavaly.

A Doppelmayr liftépítő céget munkával évekre ellátó síterep az idén is két új négyszemélyes liftet rendelt az osztrák cégtől. Augusztus végén kezdődtek el a munkálatok és remélhetőleg Karácsony előtt befejeződnek. A Duboka I névre hallgató négyüléses a korábbi húzóliftet váltja le és mellette átadják a terep legszebb fekvésű pályáját, a Krcmar-t. A pálya az 1999-es NATO bombázások óta nem üzemelt és várta, hogy valaki megtisztítja a fel nem robbant aknáktól és bombáktól. Ez végre az idén megtörtént és 70 bombát szedtek fel a sípályán és környékén.

Duboka II néven eddig 14 éven át üzemelt egy kétszemélyes ülőlift, helyette most egy négyszemélyes viszi fel az utasokat a Karaman Greben hegy tetejére, ahol az eddigi szokásoknak megfelelően semmilyen pálya sem várja a síelőket. Kezeletlen, meredek és mélyhavas úton lehet elérni valamelyik közeli liftet. Az új liftekkel együtt összesen 23 lift várja a vendégeket (öt négyszemélyes és öt kétszemélyes ülőlift), a liftek teljes kapacitása eléri a 27 500 főt óránként, amely már európai összehasonlításban is jónak mondható. Ehhez járul még a 60 kilométeres pályarendszer (3 FIS pályával), éjszakai síeléssel és ingyenes síbusszal.

Talán hihetetlen, de eddig nem volt webkamerája a síterepnek. Idén végre ez is megváltozott. A szervezők állandó panaszait az egyik szálloda hallgatta meg és anyagilag is hozzájárult a kamera felszereléséhez és üzemeltetéséhez. A síterep angol oldala is teljesen megújult.

Azért van még mit javítani, és erre szerencsére a helyiek hívják fel a figyelmünket. Először is a sítereppel kapcsolatos információk nagyon nehezen találnak el a vendégekhez. Nyugati típusú brossúrák és térképek egyelőre nem állnak rendelkezésre. A szálláshelyek mennyisége és színvonala sem olyan, amelyet egy nagy terveket dédelgető síterep megengedhet magának, de ezeken bizonyára rövid időn belül változtatni fognak és akkor ott tartunk, ahol a cikk elején: a színvonalasabb ellátásért majd többet is kell fizetni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Junior csillagcsillagcsillag
Családias szálloda saját 400 m-es tanulópályával, Kopaonik új kiskabinos liftjétől 800 métere, kisbusz transzferrel. Félpanziós ellátás, a'la carte étterem, wellness részleg, disco, játszószoba szolgálja a vendégek kényelmét.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Viceroy Kopaonik csillagcsillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív, közvetlen pályaszállás Szerbia legnagyobb síterepén, Kopaonikon. Szobatípusok a franciaágyas deluxe szobáktól kezdve egészen a 253 m2-es luxuslakosztályig, bár, 2 étterem, könyvtár, valamint kiemelt wellness szolgáltatások.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Putnik
Teljesen felújított, 4 csillagos szálloda Szerbia legnagyobb síterepén, 1200 méterre a legközelebbi ülőlifttől. Svédasztalos félpanziós ellátás, wellness részleg medencével és sokféle szaunával, valamint sok egyéb szolgáltatás.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.