Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok: hegyoldalon rekedt freeridert mentettek meg

2024.01.29. Bata Attila

A síelős rémálmok egyike vált valóra vasárnap délután Chopokon egy 34 éves lengyel síelő számára. Pályán kívüli területen síelt, majd a hegyoldalban egy olyan részre tévedt, ahonnan már nem tudott se lefelé csúszni, se visszamenni, vagyis fennakadt a hegy közepén, ahogy a képeken is látszik.
A síterep északi oldalán található freeride zónának vágott neki egy lengyel síelő, a Retranslačný Žľab (vályún) részen síelt le a Derešsky kotol (1655 m) irányába, amikor elakadt a nehéz terep- és hóviszonyok között. Telefonon sikerült elérnie a hegyimentőket, akik egy drón segítségével meg tudták állapítani a síelő pontos helyzetét a hegyoldalban.

A hegyimentők fentről leereszkedtek a bajba jutott lengyelhez, majd beülőbe tették és leengedték a veszélyes részen. A Derešsky kotol résztől már együtt síeltek vissza a fekete 3-as pályára, majd a síterep központjába.
Kép és szöveg a szlovák hegyimentők oldaláról.
KOMMENTEK
pinter14 | 2024.01.29. 08:28
Szinte méterre pontosan erről a magasságról másztunk vissza egy ismeretlen, de ügyes szlovák sráccal kb. 5 éve. Egy szakaszon az addig tökéletes hó tökéletes jéggé változott és meghaladta volna tudásunkat, életveszélyes volt.
Életem legnehezebb 1 órája volt visszaküzdeni magam..
//később elég sokat elemeztem az elmúlt napok időjárását es 1800m körül lehetett egy durva melegedés és ónos eső eshetett//
nógrád | 2024.01.29. 09:30
Vajon miért nem tudott visszamenni? Annyira jeges volt, hogy attól félt, ha lecsatol, akkor a síbakancsban kicsúszik?
Mindenesetre helyes döntést hozott.
bouquetk | 2024.01.29. 09:54
Ezen a két képen látszik, hogy mennyire csalóka a perspektíva. A másodikon egy majd függőleges fal, az elsőn semmi különös.

A visszamászáshoz. Ahhoz, hogy ne legyen oroszrulett, kellene minimum egy jégcsákány, de abszolút biztonságos egy pár hágóvassal lenne. Ilyen szettet kevés rider visz magával.
pinter14 | 2024.01.29. 10:19
Biztos van aki jobban ért hozzá, de ha nincs hágóvas/jégcsákány akkor kicsatolni életveszélyes.
smth83 | 2024.01.29. 12:00
pinter14: gondolom emlèkezetes marad az eset , szerencse, hogy tudsz róla itt most ìrni. 🙃👌

Az esethez visszatèrve , lengyel , gondolom volt már párszor ezen a terepen , de mèg ìgy is meglepetès èrheti az embert 200m -re a pályától. Azèrt hosszúnak tűnhetett az az idő , amìg kimentettèk. 😬 Atèrzem....🫡
keskesonka | 2024.01.29. 12:32
A jégcsákány meg pláne a hágóvas erős túlzás, hágóvas csak kemény jégen kell meg sziklán. Ilyen helyen inkább plusz veszélyforrás. Még a kemény hó, laza jég is általában enged annyit, hogy a bakancs orrával lehessen lépni.

A hó nem néz ki jegesnek, szóval innen bakancsban sétálhatónak tűnik felfele, bár ki tudja milyen volt alatta vagy fent a traverz. B opcióként az úriember traverzolhatott volna hátrafele kb 4 m-t és lerolózhatott volna a kicsi kuloárban a nagyobbba, bár lehet nem látta onnan ahol volt. Ezért fontos benézni előre, mielőtt ilyenre adja valaki a fejét.

Ha erre hegyimentőt kellet hívni, nem sok keresnivalója volt ott. Érdemes lenne a freeride sí mellé valami oktatást is venni...
bouquetk | 2024.01.29. 15:35
keskesonka amit a hozzászólásod első bekezdésében írsz, az finoman szólva sem találkozik a valósággal. Az említett eszközök szerepe kettős. Egyrészt segítik a mozgást, (ez inkább a vas) másrészt, - és ez legalább olyan fontos - esélyt adnak egy kicsúszás estén annak megállítására, illetőleg el sem jutunk a kicsúszásig. (Mert ne legyenek illúzióink, egy kicsúszás megfogása gyakorlat nélkül ...) Egy firnbe még talán lehet lépést rúgni, de jégbe biztos nem. A szituáció a következő: megáll a delikvens, konstatálja, hogy tovább nem. Ha szerencséje van, tud egy kis párkányt taposni, ahol viszonylag stabil a helyzete. Le kell csatolnia, ha van zsákja fel tudja kötni a lécét, ha nem, ott marad. Most kellene lépéseket rúgni, - ha sima freeride kötése van, akkor jó eséllyel egy normál síbakancsban, ami erre nem igazán alkalmas. A kezének semmiféle fogás nincs, a síbot semmire sem jó. Ha egyet is hibázik, rögtön kicsúszik és esélye sincs megfogni magát. Ezer és egy olyan eset volt Ha van egy csákánya, máris van egy fix pontja. A szerszám csőrét, vagy a végét leszúrva szép lassan kirugdoshat két stabil lépést, és így tovább. Ha van vasa, akkor ez egész sokkal gyorsabb. Ha ő akkor úgy érezte, hogy ennyi, jó, hogy nem kockáztatott. Csak az számít, hogy ő mit gondolt megvalósíthatónak. Számtalan olyan baleset volt, amikor hasonló szituációban a kicsúszás végzetes következményekkel járt.

És igen, minden pályán kívül mozgó embernek kellene egy alapfokú téli tanfolyam.
körmendi | 2024.01.29. 15:37
1. Idén nagyon sokszor volt dühöngően viharos szél eddig.( 110-150 km/h)
2. Látható hogy jóval kevesebb a hó, a kuloár is szokott szélesebb lenni ha jól kibéleli a hó.
3. Fagyos tömör, cementes, majdnem jeges lehetett a hó, itt még nagy plusz esetén is ritkán olvad meg ebben az időszakban igazán. Bár volt némi eső korábban.
4. Hó felszíne is a szélfútta durva ráspoly szerű (közeli kép figyelmesen...)
5. Elvétette a kuloárt amit nem nehéz. Fenntről nézve nem látható hogy a kezdetben kellemesnek tűnő árnyékos hegyoldal durván meredekké és sziklássá válik.
6. Neki az árnyék és nap határán kellett volna mozogni (kép messziről) lefelé csúszva jobbra tartani-egyszer én is elvétettem de jóval feljebb észleltem és korrigáltam. Tényleg nem kellemes.
7. Ha már megáll az ember ilyen helyzetben egy függőlegesnek tűnő helyen és nincs mersze továbbindulni, akkor fél, akkor hibázik, akkor tényleg kicsúszik és végigpattoghat néhány sziklán.
8. Ha a léc orra fordítva nézett volna könnyebb lett volna de kitolatni a kis kuloárba igen bizonytalan...
Összességében NAGYON BÖLCSEN DÖNTÖTT HA MÁR IDE LAVÍROZTA MAGÁT
Én még az is szép teljesítménynek tartom, hogy 2-3-4 órán keresztül lábon/lécen tudott maradni egy kicsúszásveszélyes helyen, hiszen csak az árnyékok változását nézve látszik , hogy kb ennyi idő volt igy optimális esetben a mentés.
pinter14 | 2024.01.29. 17:21
Retranslačný Žľab amugy egy sielhető kuloár, de körmendi jól leirta veszélyeit.
Lengyel koléga pedig elvetette egy 20m-el.
De legnagyobb veszély h. EGYEDÜL volt.
skioutlet | 2024.01.29. 20:08
Többször volt szerencsém itt lecsúszni. A legbiztonságosabbnak a tavaszi időszak második felét gondolom, amikor a lavinák nagyja már lecsúszott, napközben nem fagy. A másik időszak lehet, amikor viszonylag kevés friss hó (20-40 cm) esik és az alatta lévő hóréteg nem glattjég (összeért hó van). A mostani szituban jól döntött a lengyel sporttárs. Legfeljebb akkor dönthetett volna jobban, ha körültekintőbb lett volna az aktuális hóviszonyakróĺ, és el sem indult volna a katlanba, bár valószínűleg rutinos síző lehetett.
Ezzel együtt: inkább ne sízzetek itt le, legfeljebb ha valóban a helyet (és a te sítudásodat) igen jól ismerő valaki ebben támogat.
rabandris | 2024.01.30. 00:34
Mondjuk talán nem kell a poszt írónak feltétlenül szlovák-magyar szakfordítónak lennie, de a  kotol az katlant jelenti ( Deres meg a katlan feletti hegycsúcs neve)  , de a szlovák-angol fordítás meg boilerezik :D  Teljes vicc. Žľab meg a couloirt jelenti, a Retranslačný meg retranszlációst.  ( értem én, h nem hivatalos földrajzi elnevezés) A posztok alapján meg szerintem itt mindenkinek a szája jár, de szerintem itt még a fenti felszólalók közül egy sem merne lejönni :D. Sőt fingja sincs az alapvető biztonsági felszerelésekhez, feltételekhez, ami nélkül ilyen helyre egyáltalán szabad  elmenni csak a tudatlan vakmerőség vihet az embert ilyen helyre a minimális magas hegyi tapasztalat nélkül, amiről az itteni posztokból sugárzik. 
babeneba | 2024.01.30. 10:31
rabandris A fenti hozzászólók legalább egyikéről tudom, hogy gyakorlott túrasíző, freerider, komoly hegymászó, 7-ezres csúcsokat mászott, ráadásul a 80-90-es években, amikor még nem dívott nem a kereskedelmi hegymászás. ( http://www.komarnicki.hu/page.php?3 ). Nagyon jól tudja, mit kell ilyenkor tenni. Mielőtt valakit lefikázol, jó lenne leírnod, hogy te hogy állsz a tudásoddal, milyen eredményeid vannak...
rabandris | 2024.01.30. 10:46
Maradjunk annyiban , h nekem meg papíron van az Alpinvereintól, hogy értek ehhez. Meg ezenfelül alpinista diplomámis van, de most talán kéne f** méregetésbe belebonyolodni. Nem nevesítve fikáztam, csak elvárnám, hogy akkor felelősen le kéne írni hogy laikusként megfelelő hely- és hóismeret és biztonsági felszerelés, illetve azoknak megfelelő használatának ismerete nélkül ilyen helyre nem megyünk. Pont. se több, se kevesebb. Még akkor se, ha ha a "fekete" pályán le merünk döngetni. Nem vitatkozunk a jégcsákány és a hágóvasról , nem okoskodunk, hogy tavasszal olvadt hónál lehet vagy sem, Az előítéletem meg onnan vannak, hogy leginkább a magyarországi turistákat kell menteni, mert rájuk a legjellemzőbb, hogy a kockázatvállalási hajlandóságuk fordított arányban áll a síelés s a magas-hegyi ismereteikkel.
bouquetk | 2024.01.30. 11:18
pinter14 Miért volt itt lényeges, hogy egyedül volt? Ha ketten vannak mennyivel vannak beljebb?
Nyilvánvaló, hogy sok esetben, jó ha van társ, de itt legfeljebb ketten álldogáltak volna ugyanott.
babeneba | 2024.01.30. 14:06
rabandris Most akkor tényleg tanácstalan vagyok. Egy tanult kolléga száll bele olyanokba, akik már akkor is profin másztak, amikor ő még meg sem született (" a fenti felszólalók közül egy sem merne lejönni :D. Sőt fingja sincs az alapvető biztonsági felszerelésekhez, feltételekhez, "). Részemről a hegymászáshoz, pályán kívüli síeléshez hozzátartozik a mások tisztelete.
rabandris | 2024.01.30. 15:18
Szerintem olvasd vissza a kommenteket, abból inkább a teljes témával kapcsolatos képtelenség sugárzik vissza. Vagy ha polkorrekt szeretnék lenni, akkor alapvető dolgok nem hangzottak el, ami a témában elvárható lenne. Igen ezért szállok bele a profin mászokba is. Igen amikor már kevesebb a hó és ami van az se jeges, de még jellemzően a couloirban meg van eleg megrekedt a hó, akkor tényleg egyszerűbb letalálni rajta, és valószínűleg nem veszélyes de ettől függetlenül a fenti megszólalok valahogy nem jutott eszébe, hogy ez egy főleg a Deres alatti gleccserkatlan a lavinák tipikus kifutási területe, ezért alapvetően jó és stabil sí tudás mellett is életveszélyes lehet arra járni. Vannak Jasnan sítúra/freeride túravezetők, Ők ismerik a hegyet. Tudják, hogy mikor és hol lehet lejönni saját magunk és mások veszélyeztetése nélkül és lavinafelszerelést is kölcsönöznek ( és annak alapvető kezelésére betanítanak) . A lengyel srác, meg amikor úgy döntött, hogy megpróbál helyismeret nélkül lemenni, akkor már rosszul döntött. A többi az csak szerencse volt.
jóska63 | 2024.01.30. 17:35
Nem a lavina veszély volt a gond, hanem a jég+kő+meredély. ha lavina veszély lett volna a gond onnan egyszerű egyenesen lejönni, hogy ne sértsd meg a gyenge réteget és vagy megelőzd a lavinát. A tudás, helyismeret és a felszerelés hiánya volt a gond. Nagyon is jól döntött a lengyel úr, hogy felismerte a képességeinek a határát.

Amugy többszőr sieltem le arra, táblás lavinákra különösen érzékeny terület. De tavasszal a lavina ciklus után tényleg jól sielhető és az egyik elöttem szolóval sieltem 10-13 éves koromban elöszőr a másikoldali nagy katlanban elöszőr, tisztán emlékszem a 35-38 évvel ezelötti csúszásra, hogy üllök a slushban és vissz le, illetve lejjebb a sebbeségre, amit el lehet érni, hogy az óriás kanyarak érzetre szlalom kanyarokká válnak, manapság La Graveban és osztrák schartékban érzek hasonlot, de inkább csak La Graveban
Szeleta | 2024.01.31. 02:02
Rabandris! Hozzászólásod méltatlan stílusú, kioktató és nagyképű. Minimum egy elnézést várok a többi hozzászóló felé. EQ-ban gyenge vagy, lehet, hogy kiváló síelő vagy, de az még roppant kevés.
csongi54 | 2024.01.31. 04:43
Miért kell ilyen helyre menni? Semmi érteleme.
bouquetk | 2024.01.31. 09:44
Pont arra jutottam, mint jóska63. Most speciel nem a lavinaveszély volt a gond. (Attól, mert felül jeges, még persze lehetett volna az, ha van benne egy instabil réteg, amit egy hóprofillal állapíthatunk meg.) A delikvensnek ezzel (is) szerencséje volt, nem gondolnám, hogy nagyokat elemzett. Ha akkut lavinaveszély van a HS emberei nem kolbászoltak volna körülötte, és a mentésnek sem ezt a módját választották volna. Egyszerűen a tag túlvállalta magát.

Rákerestem M. Peto kalauzában:
https://www.miropeto.sk/skialp-spri...evodca/chopok-derese/Dere...

Nála ez a könnyűek közé tartozik. Nála.
Elég sokat jártam az Alacsony Tátra főgerincét sível, ez a rész kifejezetten magashegyi.
deckard | 2024.01.31. 12:58

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Talberg apartmanok
Újonnan átadott, különleges építészeti kialakítású, modern berendezésű, önellátó 2-4 fős apartmanok az erdő szélén, Tále sífelvonójától 2 km-re, szép kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Wellness Hotel Repiská csillagcsillagcsillag
A szálloda egy nagy fenyőerdő közepén található Chopok-észak sípályáitól 3 km-re. Egy- és kétágyas, részben pótágyazható szobái reggelivel, vagy vacsorával foglalhatóak. Wellness: medence élményelemekkel, pezsgőfürdő, háromféle szauna, élményzuhany, fitneszterem.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.