Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Chopok-Jasná: jeges pályák és halálos baleset

2024.01.23. Bata Attila

Szlovákia legnépszerűbb síterepén hétfőn halálos baleset történt. Egy síelőt találtak súlyos sérülésekkel pályán kívül, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Pályán és pályán kívül is sok helyen életveszélyesen eljegesedett a hóréteg, a helyi hegyimentők komoly figyelmeztetést adtak ki.
Jasná hétfő reggel. Napsütés és kemény pályák.
Jasná hétfő reggel. Napsütés és kemény pályák.
Hétfő reggel a síterep dolgozói egy súlyosan megsérült síelőt találtak pályán kívül az északi oldalon, a Konský grúň nehezen megközelíthető részén. Azonnal értesítették a hegyimentőket, akik elsősegély után helikopterrel kórházba szállították.Hírek szerint a 67 éves lengyel nő kicsúszott a pályáról az erdőbe, ahol vélhetően fának ütközött. A lengyel síelő a kórházban belehalt sérüléseibe.

A baleset után a síterep lezárta az északi oldal legmagasabban található pályáit jegesedés miatt. A figyelmeztető táblák mellett a pályákat megpróbálták kötelekkel is lezárni, de ezt sokan nem tartották be. A síterep szóvivője szerint a pályaviszonyok két óra alatt nagyon megváltoztak, ezért volt szükség - a hegyimentőkkel egyeztetve - a lezárásra. Később, a funitel kabinos lift sem közlekedett. A közösségi oldalakon néhány kommentelő azt állította, hogy az üzemeltetők arról tájékoztatták őket, hogy túl sokan merészkedtek a jeges pályákra.

A hegyimentők is beszámolnak a jeges viszonyokról és figyelmeztetést adtak ki az oldalukon: nem javasolják a síelést sem a pályákon, sem pályán kívül. A figyelmeztetés az északi és a déli oldalra is vonatkozik, természetesen a jegesedésnek kitett részeken.

A hegyimentők azt is hozzáteszik, hogy hétfőn 23 alkalommal kellett menteniük a síterepen. További 80 síelőt pedig ratrakkal kellett „kimenteni” a jeges pályákról. Kiemelik, hogy a jelenlegi hóviszonyok között „megfelelő sítudás és felszerelés nélkül veszélyes, sőt életveszélyes a téli sportolás a hegyen.”

A jegesedés okának az erős szelet jelölték meg. Múlt hét csütörtökön még eső esett a síterepen, majd csütörtök este beköszöntött a jégkorszak. A felpuhult, nedves hó lefagyott. Péntekről szombatra egész éjszaka nem emelkedett mínusz 10 fok felé a hőmérő higanyszála a csúcson. Ilyen előzmények után kezdődött meg a szombati világkupa verseny, ahol a jeges pályán sokan buktak, köztük a helyiek kedvence Petra Vlhová. Az elmúlt napokban átlagban 40-55 km/órás szél fújt, időnként 100 km/óra feletti széllökésekkel.

A haláleset egy nappal a világkupa verseny után történt, ahol Vlhová is megsérült. Szombaton Rózsahegyen egy szlovák, vasárnap Wallis kantonban egy svájci orvos vizsgálta meg a szlovák versenyzőt. Szalagszakadásokat szenvedett a térdében, az operációra akkor kerül sor, ha a duzzanat a térdén mérséklődik. Edzője szerint valószínűleg két héten belül megoperálják. A következő három hónapban pihennie kell, de májustól már valószínűleg edzhet és szeptemberben térhet vissza a pályákra a jelenlegi feltételezések szerint.
KOMMENTEK
Sansovino | 2024.01.25. 20:45
Schladmingban is fénylett a pálya rendesen. Persze vízzel is megszórják, hogy... Így aztán ez már nem is sízés, hanem síkorcsolyázás leceken. Bolond egy dolog, még ha a profiknak ez nem nagy gond is. De remélem csak győz az ész és maradnak a hónál ha elfogynak a használható térdek. Mert voltam már hegyen jegen, de nem azért mentem és nem élveztem. Nem szórakoztatott. ☺

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Besenova csillagcsillagcsillag
3 csillagos hotel a Gino Paradise termálfürdő és aquapark területén, 15 km-re Rózsahegy és 27 km-re Chopok/Jasna síterületeitől. A szálloda vendégei részére ingyenes a belépő a Besenova élményfürdőbe (medencék, csúszda).
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.