Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Finnországban is megkezdődött a síszezon

2016.10.11. Bata Attila

Lassan már kezdünk hozzászokni, hogy Európában októberben nemcsak a gleccsereken lehet síelni, hanem az alacsonyabban fekvő pályákon is, javarészt az előző szezonról eltárolt hónak köszönhetően. Tegnap Ruka fogadta az első síelőket, így már Finnországban is megkezdték az idei szezont.
Egyre népszerűbb az un. snow-farming, vagyis az a módszer, amikor az előző szezonban hatalmas kupacokba gyűjtik a havat, majd lefedik valamilyen szigetelő anyaggal és úgy hagyják egész nyárra. Aztán amikor beköszöntenek az első hideg napok, a fólia alatt megmaradt havat szétterítik a sífutó vagy lesikló pályán és kezdődhet a síelés.

Nyitás előtt
Nyitás előtt
Erről már mi is írtunk többször, például az olasz Livigno, vagy az osztrák Kitzbühel is alkalmazza ezt a módszert, amelyet először a gleccsereken próbáltak ki évtizedekkel korábban. A norvég Geilo síterepe is ennek köszönheti, hogy már szeptemberben lehetett náluk síelni.

Ruka most először próbálta ki ezt a módszert, az előző szezon végén körülbelül 30 ezer köbméter havat tároltak el, ebből a fele meg is maradt. A finn síterep ezt még csak próbának szánta. Az eredményeket biztatónak értékelik. Az már biztos, hogy jövőre még több havat tárolnak el, hogy hosszabb pályafelületet tudjanak októberben behavazni.

Nyitás előtt
Nyitás előtt
A síterep már korábban meghirdette, hogy a 10. hónap 10. napjának 10. órájában megkezdik a szezont (10. perchez és másodperchez nem ragaszkodtak). A sok tízes jól hangzik, ezzel viszont azt érték el, hogy hétfő reggel 10-kor azért nem kellett attól tartani, hogy iszonyatos tömeg lepi el az egyetlen behavazott pályát.

Az időjárás mostanában (és a következő napokra is ezt jósolják) nulla fok környékén alakul, éjszaka kissé alatta, napközben fölötte. Az üzemeltetők szerint balszerencsés (enyhe) időjárás esetén is egy-két hétig ki tudják húzni ezzel a hómennyiséggel.

Tavaly májusban zárt a síterep, az idei idényzárót május 7-re tervezik. Ez azt jelentené, hogy több mint 200 napot tudnak üzemelni ebben a szezonban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.