Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jasná világkupa: naponta 20-25 ezer látogatót várnak

2016.03.03. Bata Attila

Az év eseménye következik a szlovákiai Liptói-régióban. Szombaton és vasárnap rendezik meg a nők alpesi síversenyeit az Alacsony-Tátra és Szlovákia legjobb síterepén, Jasnán. A versenyt még izgalmasabbá teszi, hogy a szlovákoknak két olyan versenyzője is van, aki a győzelemre is esélyes a vasárnapi versenyen.
Szeptemberben már beszámoltunk a versenyről, annak szlovákiai múltjáról. Ebből sok minden nem változott, kivéve az érdeklődést, hiszen jóval több néző érkezhet a vártnál.

Jasna: 2016. március 5-6.
Jasna: 2016. március 5-6.
A legfontosabb, hogy jegyet már hetek óta nem lehet kapni a versenyekre. Aki a helyszínen szeretett volna jegyet venni, az inkább a tévében nézze itthonról. Szeptember óta a két legjobb szlovák szlalomos Veronika Velez-Zuzulová és Petra Vlhová olyan remek szezont produkált eddig, hogy az sem lenne meglepetés, ha valamelyikük nyerne vasárnap.

Ismerős pályákon fognak versenyezni
Ismerős pályákon fognak versenyezni
Szombaton az óriás-műlesiklást rendezik, abban nem annyira jók, itt Zuzulova, szokásához híven, még rajthoz sem fog állni. Zuzulova az idősebb és tapasztalt síelő, aki ahogy a nevéből is látszik külföldi, francia férjet választott. A férje a francia válogatottnál edző, így Zuzulova is a franciákkal készül az év nagy részében, a jasnai futam legalább jó alkalom lesz, hogy hazalátogasson arra a pályára, ahol még nem versenyzett.

Az ülőhelyről nézve: épül a célegyenes, balról érkeznek a versenyzők, jobbra felül az állóhelyek kezdődnek és lesz még egy másik kivetítő is
Az ülőhelyről nézve: épül a célegyenes, balról érkeznek a versenyzők, jobbra felül az állóhelyek kezdődnek és lesz még egy másik kivetítő is
Ezzel szemben a 20 éves Vlhová a környék szülötte, itt nőtt fel, rengeteget versenyzett Jasnán. Természetesen népszerű is, posztereivel még a helyi kocsmákban is találkoztunk.

Ilyen felülről, az ülőhelyek piroslanak és balra fent az állóhelyek teraszosan kiépítve
Ilyen felülről, az ülőhelyek piroslanak és balra fent az állóhelyek teraszosan kiépítve
A két szlovák már múlt hét csütörtökön megérkezett, és már Jasnán gyakoroltak. No, akkor még nem a versenypályán, azt nemcsak a hobbisíelők, hanem még előttük is lezárták a hóviszonyok miatt.

A szervezők már december eleje óta építik és hóágyúzzák a verseny pályáját, a legrosszabbkor jött nekik a februári tavasz. A meleg ugyan megolvasztotta a pályát, de a FIS pályaellenőrzése engedélyt adott a versenyre, 30 -40 centi havat mértek február 24-én. Azóta valamelyest javultak a hóviszonyok, szombatra pedig felhős időt ígér a helyi meteorológia.

Szlovák divattervezők és klasszis síelők: Mikaela Shiffrin (USA), Anna Swenn-Larsson (SWE), Frida Hansdotter (SWE), Nina Loeseth (NOR), Ana Drrev (SLO), Veronika Velez-Zuzulová (SVK) és Petra Vlhová (SVK)
A két szlovákot az amerikai zseni Mikaela Shiffrin és a svéd Frida Hansdotter előzheti meg a leginkább. Shiffrin tegnap érkezett Pozsonyba, és már is részt is vett egy különleges rendezvényen, ahol szlovák divattervezők ruháit mutatta be a már említett szlovák és svéd és egyéb vetélytársaival.

Az érdeklődés óriási. A hazai sikereknek és a kedvezményes áraknak köszönhetően a jegyek már elkeltek. A szervezők és a rendőrség napi 20-25 ezer látogatóra készül fel. A tervekhez képest újabb lelátókra, újabb szurkolói zónára és újabb kivetítőkre volt szükség. A síterep parkolóiba csak az engedéllyel rendelkezőket engedik be. Liptószentmiklóson (Liptovský Mikuláš) öt parkolót jelöltek ki (ahogy a képen is látható), amelyeket folyamatosan töltenek a síterephez legközelebbi parkolóval kezdve. Innen ingyenes buszok visznek mindenkit a Biela Pút liftig. Az ígéretek szerint 73 buszt állítanak csatasorba, amelyek 3-5 percenként szállítják az utasokat. Az öt parkoló közül a lustábbaknak szerencsés a középsőt kihagyni (ulica Polnohospodarska), itt nincs közvetlen buszmegálló, át kell gyalogolni egy másik parkolóba.

Parkolók és a verseny helyszíne
Parkolók és a verseny helyszíne
Két választás is bekavart a hétvégi versenynek. Kiderült, hogy a Szlovák Sí Szövetség tavaly áprilisban szabálytalanul választotta meg a vezetőit. Ezért a megválasztott vezetőség helyére visszakerültek a régi arcok - hat nappal a verseny előtt. Mindkét szlovák versenyző apja elégedett volt a jelenlegi vezetéssel. Nagyon sok a kritika, hogy ezt nem pont a verseny előtt kellett volna meglépni.

Szombaton országos, politikai választás is lesz Szlovákiában. Egy sínemzettől nem is olyan meglepő. hogy korábban a síterepen, sőt még a fenti hüttékben is lehetett ilyenkor szavazni. A szervezők nem akarják a rendezvényt még ezzel is komplikálni, így idén a helyiek itt nem találnak szavazóurnákat. A közel 700 szervezőnek és az itteni vendéglők, hütték, szállások kiszolgáló személyzetének valahogy meg kell oldania Liptószentmiklóson, ha állampolgári jogaival akar élni.

Tegnap jól nézett ki a pálya
Tegnap jól nézett ki a pálya
A pályát már jegesítették, ma és pénteken már a helyszínen edzenek a versenyzők, ha a pálya minősége is engedi. Szombaton az óriás-műlesiklás, vasárnap pedig a szlalom futamait rendezik. Az elsőt 10:30-kor, a másodikat 12:30-kor. A versenyeket az Eurosport élőben közvetíti.
KOMMENTEK
százas | 2016.03.03. 16:06
A szinte áthatolhatatlan kerítést már élő erővel védték a múlt hétvégén is. Brutál tömeg lesz, letettem a látogatáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Srdiecko csillagcsillagcsillag
A 2018-ban felújított Srdiečko (Szívecske) hegyi szálloda egyike a kevés pályaszállásoknak Chopok déli oldalán! A wellness központtal rendelkező hotel a 4-üléses Srdiečko völgyállomástól 50 m-re várja vendégeit modern szobáival.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Stráni Panzió csillagcsillag
Kedvező ár/érték arányú családi panzió szobákkal és apartmanokkal Myto (500 m), Tále (5 km) és Chopok dél&észak (11 km) közelében. Saját éttermében reggeli, félpanzió és teljes ellátás is rendelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.