Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Albrecht: osztrák versenyzőből lett bolgár

2007.02.04. Bata Attila

Albrecht: osztrák versenyzőből lett bolgár A bolgárokat az idei világbajnokságon a korábbiakhoz képest nagyobb figyelem övezi, köszönhetően a nemzeti csapathoz került Kilian Albrecht miatt, aki korábban osztrák színekben versenyzett. A bolgár hatóságoknak gyorsított eljárással sikerült elintézniük, hogy Albrecht megkaphassa a bolgár útlevelet.

Albrecht története egy kicsit bennünket is érint, hiszen mi magyarok is részesei voltunk Albrecht állampolgárság-kereső kalandjainak. A világklasszisoktól hemzsegő osztrák csapatba nagyon nehéz bekerülni. Akinek kevésen múlik, hogy nem kerül be a négy legjobb osztrák közé, az a képességei  alapján vélhetően még a világ legjobbjai közé tartozik, és bármelyik ország csapatába beférhet.

Így gondolkodik Albrecht is: "Teljesen nevetséges volt, hogy egyszerűen kitettek az osztrák csapatból. A profi sport egy hivatás, ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint bármelyik más állásra. Ha meg van a képességed és a tudásod, akkor oda kell menned, ahol alkalmazni akarnak téged."

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) illetékesei nem nézik jó szemmel a mostanában elharapózó hirtelen jött új állampolgárságú versenyzőket. Gian-Franco Kasper elnök szerint, tisztában vannak azzal, hogy nagy világversenyek előtt az erős nemzetek csapataiból kimaradó versenyzők más színekben próbálnak szerencsét, és hamarosan összeül a szervezet elnöksége, hogy ennek gátat szabjon. A pletykák szerint, ezentúl legalább két éves állampolgárság után lehet csak az új ország színeiben versenyezni.

A New York Times felhívta az Ausztriában tréningező, most már bolgár versenyzőt, aki tagadta, hogy pénz fogadott volna el az állampolgárságért. Arra a kérdésre, hogy hányszor járt Bulgáriában az útlevél átvétele előtt csak hangos nevetés hallatszott a vonal másik végén és a kérdés megválaszolatlan maradt.

Albrecht kálváriája tavaly előtt kezdődött, amikor először került olyan helyzetbe, hogy kevés esélye volt bekerülni az osztrák nemzeti csapatba. Először szóba került, hogy a Dubai válogatott színeiben indul a tavalyi Olimpián, de az ázsiai ország még sí szövetséggel sem rendelkezett és nem volt tagja a FIS-nek. Mindenesetre az osztrákok adtak neki még egy esélyt az Olimpia előtt, de nem tudta magát beverekedni az osztrák csapatba.

Az idén ősszel felröppent a hír, hogy magyar színekben fog versenyezni, több osztrák síelővel együtt, de a honosítás folyamata valahol elakadt. Miután a magyar lehetőség meghiúsulni látszott, gyorsan felvette a kapcsolatot a bolgár szövetséggel. A kapcsolatfelvételben segítségére volt jó barátja, a német királyi családból származó, ma is aktív síelő Hubertus von Hohenlohe, akinek voltak kapcsolatai a bolgár szövetségnél.

A megegyezés összejött és így Albrecht már az egyik leggyorsabban fejlődő bolgár síterep logójával a ruháján kezdheti meg első futamát az idei világbajnokságon. A többi bolgár síelő versenyeztetéseinek körülményeiről nincs jó véleménnyel. "Akármelyik versenyre utaznak, mindig a legrosszabb körülmények között laknak, néha olyan szobákban szállnak meg, amely igazából csak egy WC."

Albrecht a 2002-es Olimpián a negyedik helyen végzett műlesiklásban. A világbajnokságon, amennyiben minden a tervek szerint alakul, február 17-én rendezik meg a férfiak szlalom versenyét.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.