Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már épül a fedett sícsarnok Litvániában

2009.07.22. Bata Attila

Már épül a fedett sícsarnok Litvániában Litvánia is elkezdte az első fedett sípálya építését. A közlemény megjegyzi, hogy ehhez hasonló építményt korábban még nem építettek sem Litvániában, sem a balti államokban. Oroszországot leszámítva, legjobb tudomásunk szerint Litvániában épül az első fedett síterep a volt keleti blokk országaiban.
Az új létesítményt a már jelenleg is turisztikai célpontnak számító Druskininkajban építik meg. A közel húszezer lakosú városka már nagyon régen a gyógyfürdőiről híres, az utóbbi években egy aquaparkot is építettek, és most készül egy újabb turistacsalogató beruházás. Olyan mintha nálunk Hajdúszoboszló úgy döntött volna, hogy felhúz egy fedett sípályát.

Múlt hét csütörtökön az ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött az építkezés, amelynek végén egy eléggé érdekes megoldással találkozhatnak majd a síelők. A tervek szerint három pályát építenek egymás mellé, kettő (egy hosszú és egy tanuló) a fedett csarnokban, a harmadik pedig a szabadban fog majd elhelyezkedni. A külső és a belső pályák együttes hossza meghaladja az 1000 métert. A szervezők szerint a pályák üzemeltetése nagyban függ majd az időjárástól. A benti pályákat 30 fok felett bezárják, a külsőt pedig csak fagypont alatt nyitják meg. Tegyük hozzá, hogy ezen a részen a téli átlaghőmérséklet végig fagypont alatt van, nem ritkák a mínusz 10-20 fokos fagyok sem.

A belső és a külső pályák látványterve felülről
A belső és a külső pályák látványterve felülről
A polgármester biztos benne, hogy a sícsarnok sikeres beruházás lesz, és ezt az aquapark példája alapján gondolja. Az aquapark megépítése óta megduplázódott a lengyel vendégek száma, háromszor több lett turista érkezett, és a gazdasági válság ellenére tavaly hat százalékkal több vendéget fogadtak. Kevés város kínál ilyen egyedülálló szórakozási lehetőségeket télen és nyáron, a síelés és gyógyvíz hosszútávon csak erősítheti egymást.

A csarnokhoz állami, uniós, illetve magánpénzeket is felhasználnak. A befektető körülbelül 50 millió litát (kb. 4 milliárd forint) költ a projektre, míg az Európai Unió pedig 40 millió litával (kb. 3,2 milliárd forint) támogatja az építkezést.

A tervek szerint az építkezés 2011 januárjára fejeződik be és évente 150.000 látogatót várnak.
A fedett pálya belülről
A fedett pálya belülről
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.