Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

rethy által küldött hozzászólások listája

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.09. 15:59
Nagyon ügyesek!!!

Hány évesek?

Próbáltad összerakatni a lábaikat szűzhóban? Utána pályán tudatosabban fognak a szokásos csípőszéles léctartással síelni (persze, ha felhívod a figyelmet erre) és még a csípőszög is határozottabb lesz. Legalábbis ez a tapasztalatom NEM GYEREKEKnél.
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.09. 09:00
De hogy próbáljak valamit adni a kedves karcolni vágyóknak is. Mi akadályozza meg leggyakrabban a sízőt a karcolásban?
- az egyensúlyérzék még nem elég fejlett
- az egyensúly meglenne, de bátorság (bevállalás) hiányzik
- türelmetlenség

Ha a mai karving léceket elég erősen élére állítjuk és terheljük, a saját sugara minusz a görbítésből eredő sugárcsökkenés ívén elkezd élen futni. Nincs ebben semmi mágia, csak fizika. A korábban már belinkelt videon szépen le van rajzolva (csak várjátok ki, a közepe felé van):
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


Az egyensúlyérzéket lehet javítani a korábban már emlegetett "lendület a hegy felé"-vel. A bevállalást azzal, hogy aránylag lapos egyenes pályán kezditek "imbolygással", a fenti videon ezzel kezdődik a "hosszúlendület karcolva" rész. A legnagyobb gond az szokott lenni, hogy a síelő "túlcsinálja" a dolgot. Egyfajta irányítási kényszer, ő akarja irányitani a lécet, pedig a karcolásnál neki csak utaznia kéne rajta, egyszerűen hagyva, hogy a léc az ívben végezze a dolgát. Ebből következően ráforgat, nem hagyja élen futni azt. Vagyis a karcoláshoz kell egy koncepcióváltás fejben. Az irányításra két lehetősége van a síelőnek: meghatározhatja az élváltás pillanatát (csípő átemelése a léc felett, ez nagyon jó pl. ütközések elkerülésére is) és növelheti a terhelést a lécen (erőből rányomva, nyújtva a lábat, célszerű az ívkülső lábra koncentrálni), ezzel rövidítve az ív sugarát.

Gyuri
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.09. 08:42
Laci, ha kiragadsz egy mondatot az összefüggéseiből, hamis lesz az állításod is. Nem arról volt szó, hogy sízünk-e telitalpon vagy sem. Az én észrevételem klaci azon kijelentéséről szólt, hogy "Nézd csak meg, a síelők nagy része (kezdők, középhaladók) telitalpon síel, és csak fékezéshez használja az éleket. Ha nem így lenne, sokkal kevésbé buckásodnának a pályák." Ezt már másodszor kell visszaidéznem, ez egy kicsit bosszant :(. Erre írtam azt, hogy "Egyetlen szitu van, amikor nem talpon sízel: párhuzamos léctartással egyenesen előre siklás (esetleg oldalcsúszás, ha lejtőn oldalt kell sorbanállni a felvonónál, de ezt ne tekintsük sízésnek)." Vagyis szó sem volt arról, hogy ne sízne bárki telitalpon egyenes siklásban (a felvonóhoz egyenes laposon is telitalpon csúszunk be). És mindketten tudjuk azt is, hogy az egyenes siklásnak alapvető szerepe van a síoktatásban, ha itt nem sikerül a jó alaptartást kialakítani, később ezt már csak "vérrel és verejtékkel" lehet.

Gyuri
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.08. 20:46
Isten bizony, leszállok a ruccsolásról. Amint kivégeztem :)

Nézsonra járt, nyalkás brigyók
turboltak, purrtak a zepén,
nyamlongott mind a pirityók,
bröftyent a mamsi plény.

A nyelvészkedés olyasmi, mint a tiszta víz, akkor érezzük, milyen fontos, amikor nincs. A halandzsával az a baj, hogy utólag kimagyarázni, hogy mi micsoda, több idő, mint ha a "terminus technicus"-nál maradtunk volna. Csak ebben a fórumban immáron 3. értelmét nyerte a ruccsolás: ha visszaolvastok, ebben a fórumban Replaci használta először 2007.03.20-án, méghozzá rolózás/oldalcsúszás értelemben. Akkor ő (egyébként helyesen) azt, amit ma klaci nevezett ruccsolásnak, aktív sodródásnak hívta. Aztán Aaron tavaly novemberben valami egyenes siklás-szerűt nevezett ruccsolásnak. Szóval kétlem, hogy akárcsak itt a fórumban mindenki ugyanazt gondolná, ha ezt a halandzsa-szót hallja. Engedve a kérésnek, mivel jómagam is síoktató vagyok, nincs olyan magyar szakmai kifejezés, hogy "ruccsolás". Meg lehet nézni: A Sízés, Sízés2000, Sízés+3, SMSz tematika...
Leszálltam.
--------------------------
Jóska, ha a "lendület a hegy felé"-re gondoltál, az egyáltalán nem egyszerű gyakorlat, nagyon is nehéz. De tényleg úgy néz ki, mintha egyszerű lenne. És valóban nagyon jó gyakorlat a dinamikus egyensúly-érzék javítására. Itt van egy példány belőle:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


De a forgatás-karcolás témaköréhez is van hasonló:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Ebben vannak gyakorlatok karcoláshoz is.

Gyuri
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.08. 16:27
Viszlát, és kössz a halakat !
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.08. 16:11
Ennek most mennyi köze van ahhoz, hogy telitalpon síelnek-e a kezdők, vagy sem? Merthogy az eredeti állítás telitalpról szólt.

Rutschen: vagyis az osztrák ismerős szépen csúszik. Németül is kb. ennyi értelme van. De mégiscsak, ez nem mond semmit sem a karcolásról, sem arról, hogy technikailag mit csinál.
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.08. 15:43
Ruccsolás: bárhogyan is síel az osztrák barátod, olyan kifejezés síben, hogy "ruccsol" nincs. Gyanítom máshol sem, mert a gugli ezt adta arra, hogy "ruccsol": "A keresett kifejezés (ruccsol) egyetlen dokumentumban sem található meg."

Ennélfogva nem is értem, mit akartál ezzel a szóval leírni, én a rolózásra tippeltem. De lehet, hogy a forgatásra gondoltál. Ki tudhatja (rajtad kívül persze)?

Mit csinál az, aki nem karcolt lendületet csinál? Természetesen forgatottat. Persze, ha tud síelni. Itt is élen megy a sí, de csak olyan szögben, hogy a síelő még+ rá tudjon forgatni, így rövidítve az ívet. Persze manapság nem feltétlenül éles a határ, a kikormányzás akár mindkét esetben történhet karcolva; a különbség inkább az, hogy a bekormányzásnál az élváltás élről-élre történik-e vagy forgatással.

De az előbbi hozzászólásodban ezt írtad: "a síelők nagy része (kezdők, középhaladók) telitalpon síel". Akárhogy érted is az élen síelést, ez az állítás nem igaz.

Egyébként más is lusta visszamenni az elejére megnézni, hogy mi alatt mit értetek (kvázi mi a fórum saját használatú külön szótára), így viszont a "hivatalos" szótár szerint értelmezve a szöveg sokszor lehet hamis. Ergo célszerű lenne a "hivatalos" terminológiát használni itt is.
rethy
8 élménybeszámolót írt
8
14 éve tag
2010.03.08. 12:21
Pedig supersport_dude neked van igazad! Majdnem. Egyetlen szitu van, amikor nem talpon sízel: párhuzamos léctartással egyenesen előre siklás (esetleg oldalcsúszás, ha lejtőn oldalt kell sorbanállni a felvonónál, de ezt ne tekintsük sízésnek).Úgyhogy jóformán senki, a kezdők sem talpon síelnek, talpon a libalegelőn sem lehet megcsinálni egy ívet. Aki nem hiszi, járjon utána: Carving mindenkinek DVD, egyenes siklás vs. oldalcsúszás, rézsútcsúszás fejezetek.
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Kattints a képre a videó megtekintéséhez:

Az, hogy MEKKORA az élezés mértéke, persze más kérdés. Ruccsolás ugyan nem létezik, de tény, hogy az élezés mértékétől függően a léc rolózhat (nem keverendő a léc tudatos forgatásával) vagy futhat tisztán élen, karcolva. Na, ez utóbbit szokták kevesen tudni és csinálni (na persze aki tudja, az sem karcol mindig, mert az is unalmas lenne és zsúfolt pályán nem is szabad, balesetveszélyes).
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.