Isten bizony, leszállok a ruccsolásról. Amint kivégeztem :)
Nézsonra járt, nyalkás brigyók
turboltak, purrtak a zepén,
nyamlongott mind a pirityók,
bröftyent a mamsi plény.
A nyelvészkedés olyasmi, mint a tiszta víz, akkor érezzük, milyen fontos, amikor nincs. A halandzsával az a baj, hogy utólag kimagyarázni, hogy mi micsoda, több idő, mint ha a "terminus technicus"-nál maradtunk volna. Csak ebben a fórumban immáron 3. értelmét nyerte a ruccsolás: ha visszaolvastok, ebben a fórumban Replaci használta először 2007.03.20-án, méghozzá rolózás/oldalcsúszás értelemben. Akkor ő (egyébként helyesen) azt, amit ma klaci nevezett ruccsolásnak, aktív sodródásnak hívta. Aztán Aaron tavaly novemberben valami egyenes siklás-szerűt nevezett ruccsolásnak. Szóval kétlem, hogy akárcsak itt a fórumban mindenki ugyanazt gondolná, ha ezt a halandzsa-szót hallja. Engedve a kérésnek, mivel jómagam is síoktató vagyok, nincs olyan magyar szakmai kifejezés, hogy "ruccsolás". Meg lehet nézni: A Sízés, Sízés2000, Sízés+3, SMSz tematika...
Leszálltam.
--------------------------
Jóska, ha a "lendület a hegy felé"-re gondoltál, az egyáltalán nem egyszerű gyakorlat, nagyon is nehéz. De tényleg úgy néz ki, mintha egyszerű lenne. És valóban nagyon jó gyakorlat a dinamikus egyensúly-érzék javítására. Itt van egy példány belőle:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
De a forgatás-karcolás témaköréhez is van hasonló:
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:
Ebben vannak gyakorlatok karcoláshoz is.
Gyuri