Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Történelem rovat

Bauhaus remekmű vagy a világ legrondább síközpontja?

2024.02.02. sielok.hu
A Grand Massif sírégió Chamonix-tól északra, a svájci határtól nem messze helyezkedik el. Flaine a síterep szívében 1600 méter magasan lévő nagy, szögletes, szürke apartmanházakból álló település, ránézésre olyan mint egy szürke, szocreál lakótelep. Egyesek szerint a világ legrondább téli üdülőhelye, mások szerint a Bauhaus stílus építészeti műemléke.

60 éves a pécsi sípálya felvonója

2024.02.02. Fóris Gábor
Volt idő, amikor a Mecsekben akár 50-60 centi hó is esett, és a sípálya szinte egész télen működött. Ezért építettek 60 éve egy kezdetleges felvonó szerkezetet, ami ma is működik. A felvonó akkora dolog volt akkor, hogy még a Filmhíradó is beszámolt róla.

Közép-európai síterepek, ahol valaha nagy élet zajlott

2023.04.25. Fóris Gábor
Számos európai országban vannak elhagyott síterepek, ahol már csak a felvonók nyomait találjuk meg, vagy még azt sem. Ezek egy része az éghajlatváltozás miatt zárt be, van, ahol a rossz gazdálkodás miatt szűntek meg, sok kisebb terep pedig képtelen volt felvenni a versenyt a nagyobb síterületekkel.

Tátralomnic kabinos liftje valaha világrekordnak számított

2023.03.17. sielok.hu
Lenyűgöző panoráma, kávézó és szálláshely is várja mindazokat, akik felmerészkednek Szlovákia második legmagasabb pontjára, a Lominici-csúcsra. A jellegzetes piros kabin 1989 óta szállítja az utasokat a hegytetőre. Elődje 1941-ben kezdte el a személyszállítást. A különleges kötélpályás felvonó akkoriban világrekordnak számított.

Az ország legnagyobb síközpontját egykor a Mecsekben tervezték

2023.02.01. 2023.02.26. Fóris Gábor | frissítve: 2023.02.26.
Volt, amikor a magyar síélet egyik központját a Mecsekbe tervezték. Azóta eltelt 75 év és mára csak két lesiklópálya maradt a tervből, ráadásul évről évre egyre kevesebb a sízhető hó. 1948-ban Pécs városába álmodta meg a magyar síélet egyik centrumát a pécsi Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) a Magyar Síszövetséggel és a honvédséggel karöltve.

Összes cikk ebben a rovatban (40)
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.