Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tátralomnic kabinos liftje valaha világrekordnak számított

2023.03.17. sielok.hu

Lenyűgöző panoráma, kávézó és szálláshely is várja mindazokat, akik felmerészkednek Szlovákia második legmagasabb pontjára, a Lominici-csúcsra. A jellegzetes piros kabin 1989 óta szállítja az utasokat a hegytetőre. Elődje 1941-ben kezdte el a személyszállítást. A különleges kötélpályás felvonó akkoriban világrekordnak számított.
Az útvonalon csupán egy kabin üzemel, ami max. 15 fő szállítására alkalmas. | Kép: síelők.hu
Az útvonalon csupán egy kabin üzemel, ami max. 15 fő szállítására alkalmas. | Kép: síelők.hu
Tátralomnic a Magas Tátra egyik síközpontja. A település 1892-ben írta be magát a történelembe. Itt létesítették ugyanis az első állami klimatikus gyógyhelyet a Magas Tátrában. Kötélpályás felvonóval innen lehet feljutni a legkisebb óriáshegység második legmagasabb csúcsára.

A tátralomnici síközpont felső állomásán van a Kőpataki-tó, amely 1751 m tengerszint feletti magasságból biztosítja a lesiklást a síelés szerelmesei számára. Ide átszállással gondolás felvonón érkezik a síelő vagy a túrista. Innen, a Kőpataki-tótól lehet feljutni a szlovákiai hegyek legizgalmasabb látványához.
Már a 19. században is felmerült az ötlet, hogy a Tátra egyik csúcsát felvonóval is megközelíthetővé tegyék. Szóba került a Nagyszalóki és a Gerlach csúcs. Végül a Lomnici csúcsra esett a választás. A felvonó megépítése azonban váratott magára. Közbeszólt az első világháború, amely késleltette a terveket. A felvonót végül 1936-ban kezdték el építeni, az állami fürdő orvosigazgatója, Juráj Országh kezdeményezésére. A rendelkezésre álló források szerint azokban az időkben egyedülálló építménynek számított nem csak az ország határain belül.

A Kőpataki-tóra lovakkal, majd onnan feljebb, emberi munkaerővel hordták fel a mintegy 300 tonna építő anyagot. A kötélpályát 70 munkás építette. Egy szerelő kötelet 36 hordár vitt a csúcsra. A kötélpályát 1941-ben bocsátották a közönség szolgálatába.
1945-ben az alsó állomást a németek megsemmisítették, majd 1949-ben a felvonót ismét üzembe helyezték.

A jelenleg használatban lévő svájci gyártmányú piros kabin 1989 óta szállítja a kirándulókat a csúcsra, amely 2634 m tengerszint feletti magasságban található. A 855 m szintkülönbséget nem egész 9 perc alatt küzdi le a felvonó. Az üzemeltetéséhez jelenleg 2 tartókötelet használ, amelyek sínekként mozognak a két állomás között, és egy vonó kötelet, amely magának a felvonónak a mozgását biztosítja. A vontató kötelet a kopás miatt 2020-ban cserélték ki.

A helyiek a formája miatt a Lomnici csúcsot "gyedo"-nak, azaz nagyapónak, vagy öregnek hívták. Hosszú orrát és az állát is látni vélik sokan, ezért a gyerekek is szívesen kirándulnak a csúcsra. A tapasztaltabbak pedig hegyi vezetővel hódítják meg "nagyapót". Ezt a nevet jelenleg a csúcson található kávézó viseli. A teraszra lépve azonnal meghallhatjuk a csendet, ahogy a helyiek mondják: a csend királyságában lépünk. A kilátás lélegzetelállító. Nyugat felé az egész Magas-Tátrát, keleten a Bélai-Tátra (Belianske Tatry) vonulatát, ahogyan a Pieninekben a Korona-hegyet is láthatjuk. Kedvező időjárás esetén belátjuk egész Szlovákiát.
A Lomnici-csúcson épített kilátó 2634 m tengerszint feletti magasságban található.
A Lomnici-csúcson épített kilátó 2634 m tengerszint feletti magasságban található.
Itt található az ország legmagasabban fekvő botanikus kertje. A csillagvizsgálót 1957 és 62 között építették, azóta a nap csillagászati megfigyelését, a kozmikus sugarak mérését végzik benne.

A csúcson mindössze 50 percig lehet tartózkodni. Az útvonalon csupán egy kabin üzemel, ami max. 15 fő szállítására alkalmas. A Kőpataki-tótól minden nap 9.00 és 14.00 óra között közelíthető meg a csúcs. Az utolsó visszaút 15 óra 10 perckor indul. A népszerűsége miatt a függőkabinos kötélpályára célszerű előre jegyet vásárolni.

Azt mondják, mindenkinek életében legalább egyszer meg kell tapasztalnia a magaslat nyújtotta élményt, ahogyan javasolt akár egy éjszakát is eltölteni közel a csillagokhoz a Lomnici-csúcson, az itt található valamelyik vendégszobában.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.