Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magas-Tátra: télen megduplázódott a magyar vendégek száma

2023.06.04. Bata Attila

A helyi turisztikai hivatal képviselője szerint a járvány után visszatértek a síelők a Magas-Tátrába. A szállóvendégek száma már meghaladta a járvány előtti szintet. Leglátványosabban a magyar vendégek száma emelkedett, tavalyhoz képest megduplázódott a számuk a síszezonban.
Napos márciusi nap Tátralomnicon
Napos márciusi nap Tátralomnicon
2023 első három hónapjában 153 ezer vendéget fogadtak a magas-tátrai szálláshelyek, amely 50%-kal magasabb az előző szezonhoz képest. Az emelkedés önmagában még nem meglepetés, hiszen most már járványügyi korlátozások nélkül lehetett síelni és szállást foglalni Szlovákiában. Sokkal beszédesebb, hogy meghaladták a járvány előtti utolsó szezon 130 ezres számát is.
Tátralomnic: kabinos lift visz fel a pálya tetejére
Tátralomnic: kabinos lift visz fel a pálya tetejére
Nőtt a belföldi és a külföldi turisták száma is, utóbbiak a forgalom egyharmadát tették ki. A külföldiek között leginkább a magyarok száma emelkedett az előző télhez képest, kétszer annyi magyar foglalt az idén szállást a Magas-Tátrában. Rajtunk kívül Romániából és a Baltikumból érkeztek többen az előző évhez képest.

A Bélai-Tátra síterepei is elégedettek a szezonnal. Bachledkán ugyan még nem érték el a 2019-es szintet, de 35%-kal több síbérletet adtak el, és a Lombkorona Sétány látogatóinak a száma 90%-kal emelkedett.
Zdiar/Strachan ülőlift felső állomása
Zdiar/Strachan ülőlift felső állomása
A zdiari Strachan síterep is elégedett az idei számokkal. A síelők visszatértek a pályára, bár itt sem érték el a 2019-es számokat. A síterepet napi átlagban 520 síelő kereste fel, míg a másik zdiari síterepen, Strednicán 440 bérletet adtak el napi átlagban. Mindhárom Zdiar környéki síterep forgalmának jót tett, hogy visszatértek a szomszédos lengyel síelők.

Az előző szezon nem a legjobb előjelekkel indult. A megdrágult energiaköltségek miatt a bérletárak is megemelkedtek, ezen felül a turizmus egyéb szolgáltatásaiért is mélyebben a zsebbe kellett nyúlni. Vélhetően a drágulás miatt többen elmaradtak a sípályákról, vagy kevesebbet hódoltak a szenvedélyüknek.
A Lomnici-nyereg: fekete pálya haladóknak és profiknak
A Lomnici-nyereg: fekete pálya haladóknak és profiknak
Az emelkedő árak mellett az időjárás sem volt igazán kedvező. A január itt is katasztrófa volt a síterepeknek. A helyi meteorológiai intézet szerint ez volt a legenyhébb január 1931 óta. Ennek ellenére, a mesterséges hónak köszönhetően a síterepeknek nem kellett bezárniuk. Csorba-tónál december 3-án, Tátralomnicon december 17-én kezdődött a szezon, utóbbi helyen, a nyereg pályáján még idén májusban is lehetett síelni.
KOMMENTEK
nyakasimre | 2023.06.05. 18:31
Nő a magyar síelők száma, de a üzemeltetők nem képesek a gopass és a parkoló autómatákat magyar kezelö felülettel ellátni.
nógrád | 2023.06.05. 22:12
Chopokon is lehet mindenféle egzotikus nyelvet választani a síbérlésnél, olyat is, ahonnan szerintem még az életben nem voltak látogatók, de magyart nem.
Ellenben Kosodrevinán az étteremben lehet mulatós zenét hallgatni az ebédhez. Igaz kicsit furcsa szlovákul hallgatni. :)
Viszont a breznóbányai Tesco automata pénztára beszél magyarul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.