Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2021.04.18.
Szlovákia: ismét nyitnak a síterepek a Tátrában
Szlovákiában hétfőtől ismét lehet síelni. Az idei évben először nyithatnak a szlovák síterepek. Az április időszakhoz képest meglepően jó hóviszonyokat találunk a szlovák magashegységekben.
2021.03.29.
Val Thorens: drónokkal teszik biztonságosabbá a síterepet
A francia síterep bejelentette, hogy hőkamerával felszerelt drónokkal pásztázzák a hegyoldalakat, hogy segítséget nyújtsanak a hegyimentőknek az esetleges beavatkozások alkalmával.
2021.03.15.
Tavasz helyett: méteres havazás az Alpokban
A hétvége óta folyamatosan havazik az Alpokban, főleg a magasabb régiókban. Most a hegység észak-nyugati részén (a francia-svájci határ két oldalán) magasabb a frissen hullott hó mennyisége. A hét közepéig folytatódik a havazás.
2021.03.12.
Három hazai helyszínen síelhetünk a hosszú hétvégén
Az előttünk álló háromnapos ünnepen még pontosan három magyar síterepen indítják be a lifteket, tehát akár naponta máshol is síelhetünk itthon. Sátoraljaújhelyen idén most lehet utoljára síelni, Eplényben és Mátraszentistvánban pedig az időjáráson múlik, hogy meddig tart ki a szezon.
2021.03.09.
Videó: medve üldözte a síelőt a romániai sípályán
Újabb medve tévedt a sípályára Romániában, ezúttal is Predeal síterepén. Egy síoktató elég hosszú felvételt készített a találkozásról és arról, ahogyan próbál gyorsabban síelni, mint a medve futni.
2021.03.09.
Eplény: 100. napnál tart a síterep ebben a szezonban
A mai napon a 100. üzemnapját kezdi meg az eplényi Intersport Síaréna. A síterep az utóbbi napokban ismét beindította a hóágyúkat. A legfontosabb, ülőliftekkel kiszolgált pályáik továbbra is síelhetők. Remélhetőleg, messze még a szezon vége.
2021.03.08.
Videó: a gyönyörű Sellaronda covid idején, túrasível
Sajnos a múlt héten az is eldőlt, hogy idén már nem nyitnak ki a Dolomitok síterepei, így a híres Sellaronda megsíelése ebben a szezonban kimarad mindenkinek. Vagyis ez nem teljesen igaz. Van, aki túrasível már megtette a kört és fantasztikus videót készített a túrától.
2021.03.06.
Videó: windszörffel is lehet csúszni a svájci hegyek haván
Közel egy évvel ezelőtt két napon át forgattak a svájci wind- és sárkányszörfösök a Svájci-Alpokban, Engadin közelében. Egy rövid előzetes a napokban látott napvilágot erről a kalandról.
2021.03.05.
Jasná: havazás miatt felcserélték a hétvégi programot
Hétvégén öt év után ismét világkupa futamokat rendeznek a szlovákiai Alacsony-Tátrában. Ahogy öt éve, az időjárás most is befolyásolja a programot. Szerencsére, most úgy néz ki, hogy a szombati nap programját kell "csak" megcserélni a vasárnapival.
2021.03.03.
Kreischberg: megkezdődött a régi sílift bontása
Pontosabban, inkább azt kellene mondani, hogy megkezdődött az új kabinos lift építése, amely a régi lift helyére érkezik. Ebben az esetben is igaz, minden nagyobb építkezés bontással kezdődik.
2021.03.03.
Április 6-ig zárva maradnak az olasz síterepek
Ahogy az egyik síterep üzemeltetője kommentálta a hírt: Olaszországban gyakorlatilag úgy ért véget a síszezon, hogy el sem kezdődött.
2021.03.02.
Kolašin 1600: remek szezont zár a montenegrói síterep
Covidos időkben, a montenegrói korlátozások közepette is remek szezont fut jelenleg a "legifjabb" montenegrói síterep. A tavalyi szezonnal összehasonlítva sokkal jobbak a számok, igaz akkor hóból volt egy kis hiány.
2021.02.27.
A sílifteket leállították, de a síelés nem állt le
Európa több országában sem lehet beindítani a lifteket, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani a síelésről. Ezekben az országokban érdekes és teljesen legális megoldásokkal pótolják a síelés örömeit.
2021.02.25.
Körkép: hol lehet Európában síelni februárban?
Még februárban is korlátozottak a lehetőségek azoknak, akik síelni szeretnének. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
2021.02.24.
Lengyelországban továbbra is üzemelhetnek a síterepek
A mai sajtóértekezleten Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kéthetes próbaidőszak lejárta után is nyitva maradhatnak a lengyel síterepek.
2021.02.23.
Chopok-Jasná: márciusban világkupa verseny
A célegyenesbe értek az előkészületek a március 6-7-én rendezendő világkupa futamokra, amelyeket elég közel rendeznek a magyar határhoz, a hazai síelők egyik kedvenc szlovák síterepén, Jasnán. Sajnos, idén a versenyeket csak a televízió előtt követhetjük.
2021.02.22.
Nassfeld: kötelező a negatív koronavírusteszt a sípályákon
Hétvége óta szigorítottak a legnagyobb karintiai síterepen is. Mostantól csak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel (akár PCR vagy antigén) lehet síelni. A síterep tesztállomásokat hozott létre a síelőknek.
2021.02.22.
Így indul újra a síelés Izraelben az enyhítések után
Az idei szezonban számos országban találunk arra példát, hogy az aktuális járványhelyzettől függően hol engedélyezték, hol bezárták a sílifteket. Izrael példája azért lehet érdekes, mert az ország már elérte az átoltottságnak azt a fokát, amelynél meglépték síterepük megnyitását.
2021.02.17.
Kitört a havas Etna, látványos képek
Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki tegnap az Etna szicíliai vulkán. Érdekesség, hogy a hegyen síterep is található, amelyet idén a korlátozások miatt még nem lehetett megnyitni.
2021.02.16.
Tirolban negatív tesztet kérnek a síeléshez
Az osztrák vírushelyzet jelenleg a tiroli tartományban tűnik a legsúlyosabbnak, itt a vírus mutációja okoz gondokat. Hétfőtől az összes tiroli síterepen csak negatív teszttel lehet síelni.
2021.02.15.
Szőllős Barnabás a 13. helyen végzett a világbajnokságon!
Az egykoron magyar színekben, azonban az utóbbi három évben az izraeli válogatottban versenyző Szőllős Barnabás nagyszerű eredményt ért el, a 13. helyen végzet az alpesi világbajnokság mai alpesi összetett versenyében.
2021.02.14.
Március 5-nél korábban nem nyithatnak az olasz síterepek
Az eredetileg engedélyezett február 15-i időpontban nem nyithatnak ki az olasz síterepek, az új céldátum március 5-e. A lenti cikk a korábbi hírt tartalmazza, frissítésekkel.
2021.02.14.
117 km/órás sebességnél, hátrafelé síelve kerülte el a bukást!
A cortinai alpesi világbajnokságon vasárnap a férfi lesikló versenyt versenyeztek. Több érdekes esemény is színesítette a versenyt, azonban a francia Maxence Muzaton látványos mentéséről sokáig fogunk még beszélni!
2021.02.14.
Tinder: síelős képpel nagy az esély a randira
Természetesen már arra is készült felmérés, hogy milyen képpel a legesélyesebb, hogy összejön a randevú a népszerű párkereső alkalmazáson, a Tinderen. Nem is lenne annyira érdekes a dolog, ha nem a síelős képek vezetnék a listát.
2021.02.12.
Igazi téli nagyüzem a magyar síterepeken
Csütörtöktől egy elég hosszú, legalább tíznapos, de akár kéthetes hideg periódus érte el Magyarországot, amely a következő időszakban ideális feltételeket nyújthat a hazai pályák üzemeléséhez.
2021.02.08.
Havazás miatt maradt el a világbajnokság első versenye
Megtréfálta az időjárás a szervezőket és havazás miatt már az első napon halasztani kellett az első versenyt. A női alpesi összetett (lánykori nevén kombináció) versenyeinek pótlásáról később döntenek.
2021.02.07.
Két hét a tévé előtt: kezdődik az alpesi világbajnokság!
A megnyitó ünnepséggel ma este kezdetét veszi a 46. alpesi világbajnokság. A helyszín az olaszországi Cortina d'Ampezzo, ahol hagyományokban igazán gazdag a síelés és az ezzel kapcsolatos versenysport is.
2021.02.07.
Szaharai homok színezte meg a hegyek havát
Szombaton a légtömegek nagy mennyiségű szaharai homokot szállítottak a kontinens felé, amelyből rengeteg rakódott le a síterepek és a hegyek havas részein, alaposan megváltoztatva a hó "fehér" színét. Olasz, francia, andorrai és svájci hegyekben és településeken is készültek képek az érdekes és nem is olyan ritka jelenségről.
2021.02.05.
Szlovénia: az összes síterep kinyithat a hétvégétől
A szlovén kormány csütörtöki rendelete szerint szombattól az összes síterep üzemelhet az országban. A síeléshez Szlovéniában továbbra is 24 óránál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni.
2021.02.05.
Lengyelország: február 12-től ismét nyithatnak a síterepek
A lengyel kormány mai döntésének értelmében a következő hét péntektől az összes sípálya kinyithat az országban.
2021.02.04.
Ausztria: nagyon lecsökkent az idei síszezon forgalma
A bécsi Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO) gazdaságkutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint jelentős visszaesés tapasztalható az idei osztrák téli szezon eddigi forgalmában, a helyzet csak kissé javulhat a szezon végére.
2021.02.03.
Balhé egy illegálisan üzemelő sílift miatt Csehországban
Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek. A legtöbb sítereppel rendelkező országok közül csak Svájcban és Ausztriában lehet síelni, igaz az utóbbi helyen a turisztikai korlátozások miatt szinte kihalt a síterepek nagy része.
2021.02.02.
Franciaország: februárban sem nyitnak ki a síterepek
Tegnap este a francia kormány bejelentette, hogy a síterepeken továbbra is tilos a síliftek üzemeltetése. A tilalom február végéig biztosan érvényben marad.
2021.02.01.
Fantasztikusan néz ki a Magas-Tátra, Nógrádból nézve!
Az alábbi képeket az MTI fotósa, Komka Péter készítette a mai napon Salgótarján környékéről. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően csodálatosan látszanak a Magas-Tátra hófödte csúcsai még Nógrád megyéből is.
2021.02.01.
Zermatt: modern lift épült, de hol a személyzet?
A jövő már kopogtat a svájci Zermatt síterepén. Nemrég helyezték üzembe azt a tízszemélyes felvonót, amelynek üzemeltetését már a modern technológiára bízták, az emberi beavatkozás csak legvégső esetben.
2021.01.31.
Csoda: órákon át a méteres hó alatt, túlélte a lavinát!
Újabb fantasztikusan havas hetet zártak az Alpok hegyei, bár ezúttal nem a csodás havas képekre fókuszálunk, hanem a lavinaveszélyre, amely nagyon sok gondot okoz az Alpokban, főleg a francia és svájci oldalon.
2021.01.30.
Körkép: hol lehet síelni januárban?
Korlátozottak a lehetőségek január elején azoknak, akik síelni szeretnének. Az ilyenkor leginkább látogatott külföldi síterepek nagy része ideiglenesen bezárt. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
2021.01.28.
A Dolomitok sípályái február 15-én nyitnának, ha engedik
A címbeli mondatban az a lényeg, hogy a Dolomitok síterepei még nem engedték el a szezont, és ha lehetőségük nyílik, akkor még vállalják a nyitást az utolsó 1-2 hónapra.
2021.01.28.
Schladming: remek verseny, nézők nélkül, szakadó hóesésben
Idén is nagyszerű versenyt hozott a szlalom versenyek csúcseseménye, a schladmingi éjszakai verseny, vagyis a Night Race. A koronavírus miatti korlátozások miatt az idén kb. 45 ezer nézővel kevesebben tekintették meg a versenyt a helyszínen.
2021.01.25.
Bosznia-Hercegovina: közös síbérlet négy síterepre
Múlt hét kedden jelentette be négy boszniai síterep (Jahorina, Bjelašnica, Ravna planina és Vlašić), hogy ezentúl egy közös, 10 napos bérlettel, mind a négy síterep használható mind a belföldi, mind a külföldi síelők részére.
2021.01.24.
Már 5-6 méter vastag a hó a szlovén hegyekben
A hétvégén újabb havazás "kapta el" az Alpok déli oldalát, és ilyenkor az olasz, dél-ausztriai és dél-svájci síterepek mellett a szlovén hegyek sem maradnak ki.
2021.01.22.
Szlovénia: szombattól ismét kinyithat néhány síterep
Két hét szünet után ismét engedélyezik azoknak a szlovén síterepeknek a megnyitását, ahol a régióban javultak a koronavírus fertőzöttségi adatai. Hétvégétől nyithat Maribor-Pohorje, Kope, Vogel, Krvavec és Velika planina.
2021.01.20.
Hochgurgl: leégett a síterep motorkerékpár múzeuma
Igazi világszenzációnak számított a 2015 novemberében átadott komplex épület a tiroli Hochgurgl síterepén. Az épületben a síterep állomása mellett kialakítottak egy motorkerékpár múzeumot is, amely hétfő hajnalban, a páratlan motorokkal együtt, a tűz martalékává vált.
2021.01.19.
Lavina: biztonságosabbá vált a Magas-Tátra
Lavinaveszély szempontjából jóval biztonságosabbá válhat az idei szezontól a Magas-Tátra legmeredekebb sípályája, a Lomnici-nyereg alatti rész. Itt található a "híres" fekete pálya, valamint mellette egy olyan rész, ahol kedvező hóviszonyok esetén a freeride síelők szeretnek lejönni.
2021.01.16.
Hol lehet síelni Magyarországon a hétvégén?
Az idei szezon legjobb hétvégéje előtt állnak a hazai pályák. A pályák számában és hosszában is a legtöbb most áll a hazai síelők rendelkezésére. Egy rövid körkép a síterepek közösségi médiában közzétett információi alapján.
2021.01.15.
Ausztria, Svájc: méteres havazás az elmúlt napokban
Intenzív havazás érkezett az Alpok északi oldalára az elmúlt napokban. Egy nagyon rövid szünettel két hullámban egy méter körüli friss hó hullott 2-3 nap alatt Ausztria nyugati részében, valamint Svájcban.
2021.01.12.
Méteres havazás érkezik az Alpok északi oldalára
Az év első nagyobb havazása kezdődik ma az Alpok északi oldalán. A déli oldalon (Karintia, Kelet-Tirol, Olaszország vagy Szlovénia) már bőven hullott ezen a télen, most itt az ideje, hogy a főgerinctől északra található síterepek is részesüljenek a hóból.
2021.01.10.
Hamarosan sorra nyithatnak ki a hazai síterepek
Tartós hideg periódus köszöntött hazánkra, így az összes hóágyúzható síterepünkön megkezdhették a hógyártást. Jelenleg Eplény síterepén lehet síelni, de a következő napokban folyamatosan nyithat meg a többi síterep is.
2021.01.09.
Megemelték a gyorshajtás büntetését Ausztriában
2020 első felében ötvenen vesztették életüket az osztrák utakon gyorshajtás miatt kialakult balesetekben. Ezek után néhány osztrák tartomány keményebb fellépést sürgetett a gyorshajtókkal szemben, amelynek eredménye a január 1-től életbe lépett módosítások.
2021.01.08.
Franciaország: január 20-ig zárva maradnak a síterepek
Tegnap este bejelentették a francia kormány döntését, amelynek értelmében az eredetileg január 7-ig érvényben lévő tiltást január 20-ig meghosszabbítják, így a következő két hétben továbbra sem üzemelhetnek a francia síterepek.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »