Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

Hol lehet síelni Európában július közepén?

2024.07.13. Bata Attila
Közép-Európát elérte az első tartósabb kánikula. Az Alpok gleccserein is érződik a változás akár a hóviszonyok, akár a nyitvatartás tekintetében. A héten francia gleccserek zártak be, de ezzel egyidőben újabb pályákon lehet síelni Svájcban.

Hauser Kaibling: nyolcszemélyes felvonó épül Schladmingban

2024.07.05. Bata Attila
Még kicsit várni kell az idei szezon kezdetére. Azonban már nyáron is dolgozni kell azért, hogy decemberre minden készen álljon a rajtra. Főleg akkor, ha egy új liftet kell decemberig beüzemelni. A Schladming régióhoz tartozó Hauser Kaibling síterepén ezzel a kellemes problémával néznek szembe.

Körkép: hol lehet síelni június közepén?

2024.06.10. 2024.06.17. Bata Attila | frissítve: 2024.06.17.
Bár a legtöbb síelő számára a szezon a tavasz beköszöntével véget ért, a lelkesebbek még később is szemeznek a kínálattal. Június közepe változatos képet mutat a síterepeken. Gleccserek zárnak, gleccserek nyitnak, aki most júniusban síelne, az a megszokottnál jobb hóviszonyokat talál.

Átadták a gyalogos függőhidat Sátoraljaújhelyen

2024.06.04. Bata Attila
Ma délután ünnepélyesen is átadták a sátoraljaújhelyi Zemplén Kalandparkban a 80 méter magasban húzódó gyalogos függőhidat, amelyet a „Nemzeti Összetartozás Hídjának” neveztek el.

Hatalmas havazással indult a június az Alpokban

2024.06.01. Bata Attila
Június első napjára, a meteorológiai nyár kezdetére sok helyen befehéredtek az Alpok csúcsai. A legcsapadékosabb régiókban közel egy méter hullott, azonban számos helyről érkezett jelentés 50-70 centiméter friss hóról.

Új tervek Lackenhof-Ötscher síterepének fejlesztésére

2024.05.31. Bata Attila
A hazai síelők körében is népszerű alsó-ausztriai síterep megmentése új fejezethez érkezett a héten. Hétfőn komoly fejlesztési tervekkel álltak elő az üzemeltetők a következő évekre. Bár a tervek megvalósulásához jelenleg még nem minden feltétel adott, de az üzemeltetők bizakodva tekintenek a jövőre.

Montgenévre: új tízszemélyes lift a francia-olasz határon

2024.05.22. Bata Attila
A Hautes-Alpes régió legrégebbi síterep komoly fejlesztéseket tervez a következő években. Az olaszokkal közös síterepet üzemeltető Montgenévre az idén egy tízszemélyes kabinos liftet állított forgalomba, majd három év múlva egy hasonló típust terveznek megépíteni.

Május 24-től ismét látogatható a Dachstein-gleccser!

2024.05.19. Bata Attila
Már csak néhány napot kell várni és megújul Stájerország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Dachstein-gleccser. Kilenc hónap építkezés után elkészült a gleccser hegyállomásának épülete és a nyári szezon előtt, május 24-től ismét látogatókat fogadnak.

Bovec-Kanin: befektetőt várnak a síterep megmentésére

2024.05.16. Bata Attila
A héten nagyon várták az egykori miniszterelnök asszonyt, jelenleg az infrastrukturális fejlesztésekért felelő minisztert, Alenka Bratušeket a Goriška régióba, hiszen az elmúlt hetekben több pletyka is szárnyra kapott a Bovec-Kanin síterep jövőjével kapcsolatban.

Stelvio: méteres hó borítja a Giro kerékpárverseny útvonalát

2024.05.05. 2024.05.15. Bata Attila | frissítve: 2024.05.15.
Hétvégén elkezdődött a híres olasz kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia. Valter Attila sikerei és a 2022-es magyarországi rajt után a hazai kerékpáros rajongók is fokozott figyelemmel követik az eseményeket. Az idei útvonalterveket átírhatja az időjárás: a Stelvio síterepének környékén még a hó az úr!

Szlovéniába visszatért a tél, Maribor kinyit a hétvégére

2024.04.25. Bata Attila
Továbbra is megbízhatóan szállítja a meglepetéseket a szeszélyes április. Ezúttal Szlovéniában döntöttek a frissen érkezett havazás után, hogy ismét beindítják a lifteket. Ezúttal Maribor-Pohorje várja a síelőket, akik elmondhatják, hogy április utolsó hétvégéjén is tudtak a helyi pályán síelni.

Hirscher ismét versenyez, de már holland színekben

2024.04.24. Bata Attila
Meglepő bejelentést tett az osztrákok közel öt éve visszavonult síelője. Marcel Hirscher visszatér a versenyzéshez, azonban ezúttal már nem az osztrákok mezében, hanem édesanyja szülőhazájának, Hollandia színeiben.

Támad a tél! Április végi síelés Toszkánában?

2024.04.22. Bata Attila
Ahogy mondani szokták, az április végi havazás nem szokatlan, de azért nem is megszokott dolog. Különösen mostanában, amikor az előző hetekben melegrekordok dőltek meg, és most olyan helyeken is havazik, ahol az idei szezon nem kényeztett el bennünket sok hóval, mint pl. Toszkánában.

Havazás kezdődött, sok helyen havas a táj Európában

2024.04.16. Bata Attila
Úgy tűnik, hogy nem véletlenül nevezik sokan az áprilist szeszélyesnek, hiszen ezúttal is rászolgált a nevére. A hónap első felében sorra dőltek meg a napi melegrekordok, majd a hétvégi nyári hőmérsékletek után rövid idő alatt 15-25 fokot csökkent a hőmérséklet. Van, ahol közel harmincat!

Chopok, Csorbató és Tátralomnic továbbra is síelhető

2024.04.12. Bata Attila
Erősen a szezon vége felé közeledünk a szlovákiai síterepeken is. Északi szomszédunknál már csak három síterep állja a sarat, Chopok, Tátralomnic és Csorbató. Április második felében megkezdik a felvonók karbantartását, amely befolyásolja a síterepek nyitvatartását.

Megszínezte a havat a szaharai homok az Alpokban

2024.03.31. Bata Attila
Nem akármilyen időjárást hoztak el a húsvéti ünnepek a még üzemelő síterepeken és itthon. Az már igazi meglepetés, hogy március végén rövid idő alatt kb. fél méter hó hullott. Az pedig már csak a bónusz, hogy érkeznek a beszámolók, sárga, narancssárga vagy egyéb színű hóról.

Fehér húsvét: erős havazás az olasz és francia hegyekben

2024.03.28. Bata Attila
Még nem mondta ki az utolsó szót a tél az Alpok déli oldalán. Az elmúlt 24-48 órában ismét intenzív havazás érte el a dél-francia és olasz hegyeket, valamint a Svájci-Alpok déli oldalát.

Húsvéti síelés: hol üzemelnek még a síterepek?

2024.03.26. 2024.03.28. Bata Attila | frissítve: 2024.03.28.
Az előttünk álló hosszú hétvégére esnek a húsvéti ünnepek. Sokaknak remek alkalom egy utolsó síelésre, mielőtt a felszerelést nyárra nyugdíjazzák. Vannak még üzemelő síterepek közel-távolabb, ahol erősen tavaszias körülményekre kell számítani. Mondjuk ebben nincs sok újdonság február óta.

Siker: tíz éve készült a Magas-Tátra turisztikai videója

2024.03.25. Bata Attila
Nehéz elhinni, hogy rohan az idő. Tíz évvel ezelőtt az egész világot meghódító zenés-táncos őrületet meglovagolva a magas-tátrai turisztikai hivatal elkészítette a régió imázsfilmjét. A turisták azóta is érkeznek, köztük, a tavalyi adatok szerint, egyre több magyar.

Kopaonikon újra hóágyúznak, jövőre fejlesztéseket terveznek

2024.03.22. Bata Attila
Szerbia legnagyobb és legismertebb síterepe ismét komoly fejlesztések előtt áll. Jövőre már biztosan megépül az új víztározó. Az új liftek tervei is elkészültek. A héten pedig újra beköszöntött a tél. Annyira lecsökkent a hőmérséklet, hogy még március második felére is bekapcsolták a hóágyúkat.

Chamonix: új felvonót kapott az ikonikus síút a gleccseren

2024.03.21. Bata Attila
A francia Chamonix felett található Vallée Blanche, amely az Alpok talán legismertebb off-piste útvonala. Hatalmas szintkülönbség, páratlan panoráma és síélmény vár a (hóviszonyoktól függően) kb. 20 kilométeres síút teljesítőire. Mostantól könnyebb visszajutni a településre, átadták az új kabinos liftet.

Ismét hóágyúznak Chopokon és Tátralomnicon

2024.03.18. Bata Attila
Amit lehet, még megpróbálják kihozni a szlovák síterepek az idei szezonból. Bár már jelentősen lecsökkent az üzemelő síterepek száma, de a magasabb régiókban még találunk jó hóviszonyokat a kora délelőtti órákban. Mától egy hidegfront és vele együtt az újraindított hóágyúk javíthatnak a pályák állapotán.

Covid: Krvavec ingyenes síeléssel ünnepli a bírósági ítéletet

2024.03.17. Bata Attila
Hétfőn mindenki ingyen síelhet a szlovéniai síterepen. Az örömre az ad okot, hogy a héten a bíróság igazat adott az üzemeltetőknek, és jogtalannak nyilvánította a síterep pénzbüntetését, amiért a covid alatti tiltott időszakban is nyitva voltak. Az első ezer síelő még ingyen pólót is kap.

Hihetetlen hóviszonyok Portugália egyetlen síterepén

2024.03.14. Bata Attila
Az biztos, hogy az idei tél nem sokban hasonlít a megszokottra. Miközben a közeli osztrák síterepek nagy részét már be kellett zárni, addig Portugália egyetlen síterepét hosszú idők óta nem látott mennyiségben temette be a havazás.

Saalbach: hétvégén kezdődik a világkupa döntője

2024.03.14. Bata Attila
Sajnos egyre több jel utal arra, hogy a végéhez közeledik a síszezon. Az alacsonyabban fekvő pályák hóhiánya mellett az is emlékeztet erre, hogy hamarosan véget ér a legjobb versenyzők világkupa sorozata. A következő napokban, március 16. és 24. között, az ausztriai Saalbachban rendezik a döntőket.

Tényleg ennyire rossz volt a február a síterepeknek?

2024.03.13. Bata Attila
Igen, de azt is mondhatnánk az alábbi statisztikák alapján, hogy a lehető legrosszabb. Vagyis, ami a számokból is visszaköszön, sok esetben az eddigi legrosszabb. Sok sítereppel együtt mi is csak emésztjük még ezeket a számokat, az apró síterepek nehéz helyzetbe kerültek.

A szezon legjobb napjai a francia és olasz pályákon

2024.03.12. Bata Attila
Az előző hétvégén immáron a harmadik hatalmas havazás söpört végig az Alpok déli oldalán. Ebből a Francia-Alpok északi síterepei is részesültek. Visszatért a tél, méterekben áll a hó március közepén, sok síterep biztosan nyitva tart húsvétig.

Kedvelt karintiai síterepek jutottak nehéz helyzetbe

2024.03.11. Bata Attila
Már a szezon is nehezen indult néhány karintiai síterepen, ha áldozatokkal is, de még lehetett síelni. Az idei tél hószegény napjai és az emelkedő költségek tovább növelték az amúgy is bajban lévő síterepek gondjait.

Szlovénia: kisebb havazás a Júliai-Alpok síterepein

2024.03.08. Bata Attila
Az elmúlt időszakban havazás érkezett a szlovén hegyekbe, elsősorban a Júliai-Alpok síterepei örülhetnek, de itt sem mindegy, hogy melyik völgyet választjuk. A havazás még holnap is folytatódik.

Lehűlés után újra hóágyúznak a Tátra síterepein

2024.03.07. Bata Attila
Hosszabb enyhe és síeléshez kedvezőtlen időjárás után megérkezett a hideg és a havazás Szlovákia északi síterepeire. Ma a hóágyúkat is beindították az Alacsony- és Magas-Tátrában.

A szezon havazása az USA-ban: 320 cm 4 nap alatt

2024.03.06. Bata Attila
A nyugati országrész, főleg Kalifornia és Nevada tartományok síterepei átvészelték az idei szezon legnagyobb havazását. A hatalmas mennyiségű friss hó mindenhol jól jött az eddigi átlagosnál gyengébb szezonban. Mostantól sok helyen akár április végéig is lehet síelni.

Pályán kívül: medve támadt síelőre Észak-Macedóniában

2024.03.06. Bata Attila
Egy külföldi turistákból álló csoport síelt tegnap a legismertebb észak-macedóniai síterep, Popovka Sapka hegyoldalában, pályán kívül. Az egyik dán síelőre medve támadt és megsebesítette a lábán.

Nagyszerű képek a hétvégi hatalmas havazásról

2024.03.05. Bata Attila
Az olasz-francia határ közelében található síterepek egy ideig fellélegezhetnek, hiszen az elmúlt napokban annyi hó hullott mindkét oldalon. A havazás ma is folytatódik, ezúttal nem áll meg az olasz hegyekben, valószínűleg a nyugat-ausztriai felsőbb régiókba is érkezik egy adag.

Lavina: ideiglenesen járható a betemetett olasz alagút

2024.03.04. Bata Attila
A sok hó nemcsak örömet okoz a síterepeken, hanem problémákat is az utakon is. Olaszországban, az Aosta-völgyben vasárnap lavina zúdult le a hegyen, amely az országutat is elérte és betemette a Gressoney-völgybe vezető alagút bejáratát.

Isola 2000 elzárva, öt nap alatt 2 méter hó hullott

2024.03.03. Bata Attila
Nagyon havasan alakultak ez előző napok a Francia-Alpok déli hegyeiben. Rengeteg csapadék hullott a régióban, az alacsonyabb részeken túl sok eső, fenn a hegyekben pedig rég nem látott mennyiségű hó. Lavinaveszély miatt Isola 2000 síterepéhez vezető országutat lezárták.

Rengeteg hó, hatalmas havazás – csak kissé messze tőlünk

2024.03.02. Bata Attila
Sajnos, az idei szezonban a hómennyiség legjava nem a környékünkre érkezett, de ha valaki csodálkozik, hogy hova tűnt a hó, akkor van egy-két tippünk a számára. Norvégiában tízméteres hó alól kell majd a sílifteket kiásni, a Nyugati-Alpokban a hétvégén 100-150 cm, Észak-Amerikában pedig 200-300 centi hullhat hétfőig.

Képek és videók a nagy olasz-francia havazásról

2024.02.29. Bata Attila
A hétvégén és a hét elején hetek óta nem látott képeket mutattak sok helyen a webkamerák: havazott. Az Európa déli részét érintő havazásban főleg az Alpok déli része, a Pireneusok kapott sok havat, de a havazás lehúzódott Korzika, Mallorca, az Etna és Észak-Afrika (Algéria) magasabb részeire is.

Videó: így mentettek egy felvonóból kiesett snowboardost

2024.02.28. Bata Attila
Az alábbi eset a hétvégén történt az olaszországi Campo Imperatore (Gran Sasso) síterepén. Egy snowboardos tartott felfelé a sílifttel, de kiszállás előtt túl hamar emelte fel a biztonsági korlátot és kicsúszott a székből.

Havazás után kinyitott a legreménytelenebb francia síterep

2024.02.27. Bata Attila
Képzeljük el azt a síterepet, amely egész télen arra vár, hogy mikor kezdődhet meg végre a szezon? Már többször is közel voltak egy pálya megnyitásához, de a természet mindig közbeszólt. Aztán február végén leszakad az ég, hó lep el mindent, és hirtelen az összes (30 km) pályát meg lehet nyitni.

Újabb nagy havazás kezdődött a francia és olasz hegyekben

2024.02.26. Bata Attila
A hétvégi havazás után ismét a tél a főszereplő az olasz és francia hegyekben. Ezúttal is az Alpok déli oldala kap rengeteg havat, azonban a havazás ereje kelet felé egyre csökken, így ezúttal a dél-ausztriai pályákra már csak kevés jut belőle.

Véget ért a hazai síszezon, a Mátrában és Normafán bezártak

2024.02.25. Bata Attila
Február 25-én befejezi az idei szezont a Mátraszentistváni Sípark, ezzel az utolsó hazai síterepen is véget ér a síelés. Szintén ezen a napon a Normafa Parkban is zárul a szezon a sífutók részére.

Havazás után fellélegeztek a karintiai síterepek

2024.02.24. Bata Attila
Hihetetlen, hogy egy nap mennyit számít az egész síszezon szempontjából. Körülbelül 24 óra alatt annyi hó hullott, hogy lassan kisimult a karintiai síterep-üzemeltetők az utóbbi időben sűrűn ráncosodott arca. Felcsillant a remény a márciusi síelésre.

Kb. 70 centiméter havat kaptak a Dolomitok síterepei

2024.02.24. Bata Attila
Az elmúlt 24-36 órában komoly havazás érte el az osztrák-olasz-szlovén hármashatár környékét. A ma reggeli képek és meteorológiai adatok alapján felfrissültek az Észak-Olasz síterepek. Az ismertebb településeken 20-30, a hegyekben 50-70 cm hó hullott ma reggelre.

Véget ért a szezon az eplényi síterepen

2024.02.22. Bata Attila
A Síaréna Vibe Park közösségi oldalán jelentette be, hogy február 23-án tartanak nyitva utoljára. Pénteken befejezik az idei síszezont, azután már tavaszi-nyári programokkal várják a látogatókat.

Hatalmas havazásra adtak ki figyelmeztetést Ausztriában

2024.02.22. Bata Attila
Régi ismerős tér vissza az olasz-szlovén-osztrák háromszögbe, a régóta hiányolt havazás. A havazásból bőven részesül Ausztria középső és nyugati részei is. Holnapra Tirol, Dél-Tirol és Karintia egyes részeire a közelgő havazás miatt narancsszínű (a 2. legmagasabb fokú) figyelmeztetést adtak ki az osztrák hatóságok.

Havazik az osztrák hegyekben, a hétvégén nagyobb adag jön

2024.02.20. Bata Attila
Tegnap óta havazik Ausztriában az Alpok északi oldalán és a magasabban található régiókban. A havazás hamarosan véget ér, rövid időre ismét megemelkednek a hőmérsékletek, de egyre biztosabban látszik a hétvégi havazás, amelynek péntek lesz a legerősebb napja.

Végre! Havazás érkezik az Alpokba

2024.02.19. Bata Attila
Felcsillant a remény, hogy hosszú idő után újra átfogó és nagyobb havazás érkezik az Alpokba. Bár még kissé korai részletesebb jóslatokba bocsátkozni, most az látszik, hogy hétvégére visszatér a tél, és 1000 méter felett havazni fog.

Síbérletek: okostelefonok válthatják a plasztikkártyákat

2024.02.19. Bata Attila
A beléptetőkapuk gyártója lehetővé tette, hogy ezentúl a szokásos plasztikkártya helyett az okostelefonunk legyen a síbérletünk. A folyamat nem halad űrsebességgel, de néhány ismert osztrák síterepen már le lehet leváltani a régi bérleteket.

Bovec-Kanin: továbbra is bizonytalan a síterep jövője

2024.02.18. Bata Attila
Az idei síszezon teljesen elmaradt Szlovénia legmagasabb síterepén. Ezt már ősszel is sejteni lehetett, de azóta még nem érkezett megoldás. A helyi önkormányzat a síszezon végére nagyon szeretne választ kapni, hogy mi lesz a sorsa a boveci sípályáknak és felvonóknak.

Csúnya véget ért a fényképezés Chopokon

2024.02.17. Bata Attila
Tanulságos baleset történt az Alacsony-Tátrában szerdán. Egy 29 éves lengyel állampolgár fotókat készített a meredek hegyoldal szélén, de elvesztette az egyensúlyát, kb. 300 méterrel lentebb találták meg a hegyimentők.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.