Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2020.10.01.
Stubai: pénteken kinyit az ötödik tiroli gleccser is
Az öt tiroli gleccser közül utolsóként nyit ki hétvégén Stubai. Természetesen a szezonkezdetnek megfelelő kínálattal, az első hétvégén még csak 2 pályán lehet síelni.
2020.09.30.
Mölltal: pénteken indul a szezon a gleccseren!
Október 2-től Karintia egyetlen gleccser síterepe ismét fogadja a téli sportok szerelmeseit. A nyári szünet után megkezdődik az őszi síelés, amely a tervek szerint jövő év májusáig kitarthat.
2020.09.29.
Havazott a Magas-Tátrában! Fehér a Lomnici-csúcs
Ma reggelre Szlovákia legmagasabb részeit is elérte a havazás. A Magas-Tátrában körülbelül 1900 méteres magasság felett lett fehér a táj. A Lomnici-csúcs meteorológiai állomása 4 cm havat mért kedd reggel.
2020.09.29.
60 cm! Hétvégén Szlovéniába is megérkezett a havazás
A hétvégi havazás elért az Alpok déli oldalára is, ahol a legnagyobb mennyiségű havat a szlovéniai Júliai-Alpok magasabb részei kapták, de az ország alacsonyabban fekvő síterepei is befehéredtek egy-két napra.
2020.09.29.
Hatékony módszer lehet az osztrák kabinos liftek fertőtlenítésére
Egyre több módszer lát napvilágot mostanában az idei síelés biztonságának növelésére. Néhányról már mi is beszámoltunk, és a közeljövőben is figyelemmel kísérjük az újdonságokat. Egy tiroli cég a zárt terek vagy zsilipek fertőtlenítésre használt módszert alkalmazná a síterepek kabinos liftjeiben.
2020.09.28.
Hatalmas havazás után hétfőtől nyitva a svájci síterep!
A hétvégi havazás több helyen egy méterhez közeli hómennyiséget hozott az Alpokban. A svájci Glacier 3000 síterepen péntektől vasárnapig 70 centiméter hó hullott. A síterep vezetősége gyorsan reagált a rendkívüli eseményre, egy liftet és a mellette található pályát előkészített a hétfői nyitásra.
2020.09.28.
Havas szeptember vége az Alpok magasabb részein
Hétvégén megérkezett az első nagyobb havazás az Alpokba. Franciaországtól Ausztriáig végig havazott, kisebb-nagyobb mennyiséget hagyott a hegyen. A magasabb részeken 70-80 cm hó hullott, de az igazi szenzáció, hogy az alacsonyabb magasságokban is 10-15 cm havat mértek az Alpok több országában is.
2020.09.26.
Sölden és Kaunertal: újabb osztrák gleccsereken lehet síelni!
A hétvégén újabb két tiroli gleccser kezdte meg az idei szezont. Sölden már pénteken, Kaunertal pedig szombaton nyitja meg kapuit a síelők előtt.
2020.09.25.
Ausztria: az idei szezonban betiltják a síelés utáni bulizást
Ahogy ezt várni lehetett és akár nagy pénzben is fogadni rá: az idei szezonban nem látunk olyan síelés utáni bulikat, mint korábban. Az idei szezon megmentésének egyik legfontosabb intézkedése, hogy kocsmákban, vendéglőkben és bárokban jelentősen szigorítanak, így búcsút mondhatunk az apres-ski buliknak.
2020.09.23.
Ausztria: kisebb síterepek lehetnek az idei szezon nyertesei?
Természetesen mindenki készül a síszezonra, még akkor is, ha jelen pillanatban elég sok a bizonytalanság. Mostani ismereteink szerint szigorúbb szabályokra kell számítani, és a vendégek nagy része a kevésbé zsúfolt helyekre igyekszik majd. Ez utóbbi tényezőben látnak lehetőségek a kisebb osztrák síterepek.
2020.09.22.
Schladming-Planai: helikopter segített az új lift építésében
A járvány kapcsán eléggé olcsó poén pozitív hírről beszélni, de az mindenesetre jó dolog, hogy a sok nehézség ellenére továbbra is van élet a síterepeken és vannak olyan jelentős beruházások, amelyek megvalósítását még a járvány sem tudta megakadályozni.
2020.09.21.
Kezdődik! Már csak egy hónap a söldeni világkupa versenyig!
Már egy hónap sincs hátra az idei szezon első világkupa versenyéig, amelyet az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően az ausztriai Sölden síterepének gleccserén rendeznek meg.
2020.09.20.
Schnalstal : megkezdődött a szezon az olasz gleccseren
Péntek reggel újabb gleccserterepet vehettek birtokba a síelők az Alpokban. Dél-Tirol gleccserterepe, Schnalstal / Val Senales, kezdte meg a 2020/2021-es szezont. Szokás szerint a pályát főleg a versenyzők használják ebben az időszakban.
2020.09.19.
Pitztal: megkezdődött a szezon a tiroli gleccseren!
Bár az idei szezon más lesz, azért a nyár végének egyik biztos jele, hogy a gleccsereken is megkezdődik a szezon. Szombaton a tiroli Pitztal gleccserén nyitották meg a 2020/2021-es szezont, így Hintertux után egy újabb osztrák gleccseren lehet mostantól síelni.
2020.09.18.
Hároméves bérletet kínál a Chopok üzemeltetőinek cseh síterepe
A szlovák TMR cég üzemelteti az ismert alacsony- és magas-tátrai síterepeket, pl. Chopok, Csorba-tó, Tátralomnic stb. Szlovákián kívül Ausztriában (Mölltal), Lengyelországban (Szczyrk) és Csehországban (©pindleruv Mlýn és Jeątěd ) is vannak érdekeltségeik. Ez utóbbi síterepen hároméves bérlet bevezetését tervezik, ha engedélyezik a fejlesztési terveiket.
2020.09.17.
A franciák betartható szabályokkal várják idén a síelőket
France Montagnes, a hegyvidéki turisztikai szolgáltatásokban érdekelt francia vállalkozások legnagyobb szervezete. Tagjai között közel 100 ismert francia síterepet, számos idegenforgalmi egyesületet és régiós turisztikai hivatalt találunk.
2020.09.14.
Fóliával négy méter vastag havat mentettek meg a gleccseren
A napokban kezdték el felszedni a tavasszal lerakott hőszigetelő fóliát az olaszországi Presena-gleccser (Tonale) pályájáról. Az eredmény szemmel is látható, kb. 3-4 méter vastag hóréteget óvott meg a speciális takaró az időjárás viszontagságaitól.
2020.09.10.
Hinterstoder: komoly fejlesztéseket tervez az osztrák síterep
Nagyszabású fejlesztésekre készül a magyarországi piacon is egyre aktívabb felső-ausztriai síterep, Hinterstoder. 2023-ra három új ülőlifttel, új pályákkal, hóágyúkkal és víztározókkal bővítenék a jelenlegi síterepet. Új kapcsolat épülne ki a szomszédos települések irányába.
2020.09.09.
Új típusú símaszkot készít egy svájci kanton
Nem mondhatni, hogy nem készülnek a síterepek az idei szezonra. Bár a koronavírus miatt vannak bizonytalan pontok, de az látszik, hogy a sí ipar minden szereplője próbál mindent megtenni, hogy a lehető legjobban felkészüljön a szezonra.
2020.09.08.
Ilyen szabályokkal készülnek az osztrák síterepek a szezonra
Az idei síszezon sok mindenben különbözni fog a koronavírus előtti korszak síelésétől. Az összes alpesi ország gőzerővel dolgozik a síszezonra érvényes szabályok kidolgozásán. Ausztriának kiemelten fontos a téli turizmus, hamarosan megtudjuk milyen feltételekkel várnak bennünket.
2020.09.07.
Wurzeralm: felújították a siklóvasutat az osztrák síterepen
42 év balesetmentes közlekedés után új kabinokat kapott a wurzeralmi siklóvasút. A kabinokat nyár elején cserélték le, a nagyközönség már augusztus óta használhatja őket. A hivatalos átadást a hétvégén tartották volna, de az időjárás közbeszólt.
2020.09.01.
Svájc: hihetetlen panoráma a nyárvégi havazás után
Tegnap havazás kezdődött Dél- és Nyugat-Európa magasabb hegyeiben. A havazás a francia-spanyol határon található Pireneusoktól a Nyugati-Alpokon át, egészen Szlovéniáig terjedt.
2020.08.27.
Nagyon népszerűek voltak júliusban az osztrák hegyek
Kijöttek az osztrák szálláshelyek júliusi statisztikái. Nagyon változatosak az adatok, röpködnek a pluszok és a mínuszok. Ami pontosan látszik, a turisták egyértelműen eldöntötték a nyáron: több hegyvidék, kevesebb város.
2020.08.25.
Az ausztrál havazás még a kengurukat is meglepte
Úgy tűnik, hogy véget ér a többnapos havazás az ausztrál hegyekben, amely néhány helyen méterhez közeli mennyiségű havat hozott. A nagyvilág a havazásról inkább a hóban ugrándozó kenguruk videóiból értesülhetett. Természetesen, mi is megmutatjuk ezeket.
2020.08.25.
A világ leghosszabb kabinos liftje épült a szerb síterepen
A szerbiai Tornik síterepére vezető közel 9 (!) kilométer hosszú kabinos liftet korábban szerették volna megépíteni, de a járvány miatt kicsit késett az átadás. A síterep szerint itt épült a világ leghosszabb kabinos liftje, amely Zlatibor településről a síterület csúcsára szállítja a síelőket.
2020.08.21.
Zipline: a világ legmagasabban épített átcsúszóját adták át
A héten nyílt meg Svájcban, Verbier síterepén a világ legmagasabban épített átcsúszója, angol és nemzetközileg ismertebb kifejezéssel a zipline.
2020.08.20.
Sölden: nézők nélkül rendezik a világkupa futamot októberben
Szokás szerint idén is Söldenben rendezik meg az első világkupa futamokat. Most annyi különbséggel, hogy a megszokott dátumhoz képest egy héttel előbbre hozták a versenyeket, valamint biztonsági okokból most nézők nélkül bonyolítják le.
2020.08.19.
Az összes brit beltéri sípálya kinyitott augusztusban
Nagy-Britanniában augusztus elejétől engedélyezték, hogy a fedett sípályák ismét vendégeket fogadjanak. Mivel fedett létesítményekről beszélünk, elég lassan ment az engedélyezés. Természetesen külön szabályokkal lehet síelni a koronavírusos időszakban.
2020.08.16.
Tirol: 40 évvel ezelőtt nyitott ki Kaunertal-gleccser síterepe
A híres öt tiroli gleccser (Sölden, Hintertux, Stubai, Pitztal és Kaunertal) talán legkevésbé ismert tagja idén augusztusban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját.
2020.08.09.
Hamarosan kész a modern kabinos lift Zágráb mellett
Az idei szezonban érdemes lesz déli irányban is nézelődni, mert Horvátországban, Szerbiában és Montenegróban is nagyszerű fejlesztéseket látunk a síterepeken. Kezdjük a legközelebbivel, a Zágráb melletti Sljeme síterepen.
2020.08.04.
20-40 cm friss hó ma reggelre az Alpok magasabb részein
Ahogy már párszor megszokhattuk az előző nyarak alatt, nagyon rövid idő alatt gyorsan megérkezhet a tél az Alpok magasabb régióiba. Most is ezt történt: ma reggelre több helyen mértek 20-40 cm havat a mostani havazás után.
2020.07.27.
Jasná: zöld utat kapott a márciusi világkupa verseny
A múlt héten Szlovákiába érkeztek a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) ellenőrei, hogy megnézzék, Jasná-Chopok mennyire felkészült a márciusi világkupa futamok megrendezésére.
2020.07.23.
Új-Zéland: alakul a szezon, Dél-Amerika: hatalmas havazások
Ilyenkor nyáron az igazi télimádók a Föld déli félteke felé fordítják tekintetüket és nagyokat dobban a szívük egy-egy hatalmas havazás láttán. Hóból idén sincs hiány, de a koronavírus helyzet több síterep sorsát már a szezon előtt eldöntötte, de van olyan ország is, ahol szinte a megszokott módon lehet síelni.
2020.07.09.
Mölltal: először nyílik Snow Park nyáron a gleccseren
Az első változások már érezhetőek az új menedzsment hozzáállásban. Az idén először megnyílik a nyári Snow Park a gleccseren.
2020.07.07.
Rövid ideig tél: havazott a Magas-Tátrában
Egy napra ismét tél lett a legmagasabb szlovák hegységben. Kedd reggelre 4 cm hó hullott a Lomnici-csúcson.
2020.06.30.
Egyre több havat takarnak le fóliával az olasz gleccseren
A Presena-gleccser Olaszországban található. A Déli-Alpok egyik leghavasabb pontjának számít a sokéves statisztikák alapján. Úgy néz ki, hogy még a bőséges téli csapadék sem óvja meg a meg a gleccsert, ezért itt is be kell takarni nyárra speciális fóliával, hogy lelassítsák az olvadás folyamatát.
2020.06.03.
Ausztria: nyitva a határ a magyarok előtt!
Az osztrák kormány szerdán bejelentette, hogy Olaszország kivételével az összes szomszédos ország előtt megnyitja határait.
2020.06.01.
Donovaly: újabb lépés a fedett sípálya megépítésében
A szlovákiai Donovalyban már évek óta terveznek egy egész évben üzemelő sícsarnokot, fedett pályákkal. Most a település megadta az engedélyt az építkezésre.
2020.05.25.
Zermatt: a világkupa leghosszabb pályáját építenék meg
A héten új ötlettől bolydult fel a még tetszhalott állapotában létező versenysport. A svájci Zermatt síterepének vezetője felvetette, hogy megépítenék a világkupa leghosszabb lesiklópályáját, amennyiben megkapják a novemberi időpontot a rendezésre.
2020.05.17.
Vasárnaptól több osztrák-magyar határátkelő megnyitott
Vasárnap nulla órától Ausztria újabb határátkelőket nyitott meg Magyarország, Szlovákia és Csehország irányából. A rendelkezés csak földrajzilag segíti az átjárást, kevesebbet kell kerülniük azoknak, akik eddig is átjárhattak. A turizmust és vásárlást még nem érinti.
2020.05.11.
Szlovéniában csütörtöktől ismét lehet síelni
Szlovénia egyre jobban áll a koronavírus járvánnyal folytatott küzdelmében és ebbe már az is belefér, hogy a héten, május 14-én, ismét megnyitják az ország leghóbiztosabb síterepét, az olasz határon található Bovec-Kanint.
2020.05.01.
50 nap után újraindították az ülőlifteket a Tátrában
A szlovákiai enyhítések egyik jele, hogy május 1-től ismét járhatnak az ülőliftek és egyéb felvonók az Alacsony- és a Magas-Tátrában.
2020.04.28.
Az osztrák válogatott a gleccsereken gyakorol májustól
Szigorú biztonsági intézkedések mellett, de ismét havon gyakorolhatnak az osztrák alpesi válogatott tagjai. Május elejétől kisebb csoportokban ismét edzhetnek a tiroli síterepeken.
2020.04.27.
Jasná: 20 ezer köbméter havat tároltak el decemberre
Idén is összegyűjtötték a havat Szlovákia legmodernebb síterepén. Letakarták egy hatalmas fóliával, majd a következő szezon elején kibontják és szétterítik a havat.
2020.04.23.
Svájcban kinyitnak a szállodák wellness szolgáltatásai
Svájc is lassan és fokozatosan tér vissza a koronavírus-járvány előtti állapotához. Turisztikai szempontból az egyik legfontosabb újdonság, hogy mostantól a szállodákban található szaunák, fürdők és wellness részlegek ismét fogadhatnak vendégeket, igaz csak a szálloda vendégeit.
2020.04.23.
Sok helyen hóágyúk segítenek a fertőtlenítésben
Az utóbbi időszakban a koronavírus járvány hírei mindent uralnak. Talán kevesen gondolnák, de a síterep berendezéseit is fel lehet használni a járvány elleni küzdelemben, pl. hóágyúkkal fertőtleníteni a nagyobb felületeket.
2020.04.22.
15 méter vastag hóval nyit májusban a norvég síterep
Rekordmennyiségű havat kell eltakarítaniuk az üzemeltetőknek, de keményen dolgoznak, hogy május elsején már síelőket fogadhasson a norvég gleccser.
2020.04.17.
A Grossglockneren még nem indították be a hómarókat
Ezen a héten kellett volna a legendás hómaróknak elindulniuk a hegy mindkét oldaláról, hogy megtisztítsák Ausztria egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát, a Grossglockner-panorámautat. Most minden bizonytalan, csak az biztos, hogy áprilisban a hókotrók helyett a napsugarak fognak a hófalak eltávolításán dolgozni.
2020.04.14.
Ukrajna: havazott a kárpátaljai síterepeken
A hétfő reggel érkezett kisebb lehűlés az alacsonyabban fekvő helyeken csak esőt, viszont a hegyvidéki területeken havazást hozott.
2020.04.14.
Meglepő: egy cseh síterep ismét beindította a síelést
A húsvéti ünnepek előtt kinyitott egy csehországi síterep (Praděd - Figura), melyet kb. egy hónappal ezelőtt a koronavírus-járvány miatti intézkedések miatt zártak be. Természetesen, a járvány még nem múlt el Csehországban sem, ezért a síterep hozzáállása megosztja a nagyközönséget.
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »