Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
h i r d e t é s
SÍTEREPAJÁNLÓ
Kreischberg - Murau
A magyarok kedvenc síterepe! 42 km kezelt sípálya, 13 lift!
Donovaly
11 km sípálya & 16 sílift
Budapesttől csak 200 km-re!
Lachtal
Hóbiztos sízés 1600 és 2222 m közötti magasságban
Rax - Raxalpe
Hótalpas túrák 1600m-en a Rax fennsíkon
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Batus által írt 50 legfrissebb cikk

2018.12.12.
Videó: helikopteres mentés síbaleset után
Az eset még vasárnap történt az amerikai Tallac-hegységben. Egy pályán kívüli síelő zuhant le a hegyről, körülbelül 60-90 méteres zuhanás után ért földet. Mivel a baleset a lakott területekről nehezen megközelíthető részen történt, helikopteres segítséggel szállították el a helyszínről.
2018.12.11.
Havazik Szlovákiában, 30-50 cm hó várható holnapig
Már tegnap megkezdődött a havazás a szlovák hegyekben, mára már több helyen is szép vastag hótakaró alakult ki, amely a lehető legjobbkor jön a síterepeknek mostanában.
2018.12.11.
Ausztria: másfél méter friss hó a hegyekben
Pár nap alatt tél lett az osztrák hegyekben, a helyenként kopár hegyoldalak vastag téli ruhát öltöttek Vorarlbergtől kezdve Salzburgon keresztül egészen Stájerországig.
2018.12.11.
Svájc: már méterekben áll a hó a hegyekben
Már péntek óta havazik a svájci hegyekben, elsősorban az Alpok északi oldalán található síterepeken. A helyi lavinakutató intézet adatai szerint hétfő estig 70-120 cm hó hullott az északi részeken, ennek a fele, kb. 30-60 cm vasárnap este és hétfő este között hullott le.
2018.12.10.
Rengeteg hó hullott, fehérek a francia síterepek
Franciaországban már péntek óta havazik az Alpok északi oldalán. Az ismert síterepen, Val d'Isere, a világkupa versenyt is törölni kellett a hóvihar miatt. A havazás nagy része vasárnap estéről ma reggelre érkezett meg. A havazás még ma is folytatódott, és holnapra is jut még egy kisebb adag.
2018.12.09.
Videók: sílifteket himbáló szélviharok a síterepeken
Ma számos síterepen le kellett állítani az ülőlifteket, hiszen komoly szélvihar tombol(t) a hegyekben. Nézzünk néhány videót, amelyen látszik, hogy nem véletlenül nem ül senki ezeken a lifteken.
2018.12.09.
Hochzillertal: összeütköztek a sílift kabinjai
Vasárnap délelőtt a nemrégiben átadott tízszemélyes sílift kabinjai ütköztek egymásnak a tiroli síterepen. Ma az Alpok számos síterepén a hatalmas szélvihar miatt az ülőliftek közül sokat leállítottak, de a viharos szél a leállított liftek székeit és kabinjait is hajmeresztően dobálja jobbra-balra.
2018.12.08.
Nassfelden is megkezdődött a síszezon
Pénteken Karintia legnagyobb síterepén is beindultak a liftek. Összesen kilenc lift üzemelt az első napon, az üzemeltetők szerint a pályán 30-60 cm vastagon terítették szét a havat. Az első hétvégén 41 euróba kerül egy felnőtt napijegy.
2018.12.08.
Egy hét után továbbra is lehet síelni Eplényben
Ma egy hete, hogy megkezdődött a síszezon Magyarországon, pontosabban a bakonyi síterepen Eplényben. A jó hír, hogy a síterep a december elsejei nyitása óta folyamatosan üzemel és ezen a hétvégén is várja a hazai síelőket.
2018.12.07.
Alpok: méteres hó, jön az első nagy havazás!
Advent második hétvégéjére megérkezik az a hatalmas havazás, amit a síelők szoktak maguknak kívánni a tervezett síelésük előtt. Az Alpok északi oldalán kedd reggelig egy méter, de helyenként akár 150 cm hó is hullhat. Mutatjuk a menetrendet.
2018.12.07.
Tátra: két síterepen is megkezdődik a síszezon
Hétvégén a szlovákiai Magas-Tátrában is megkezdődik a síszezon. Elsőnek a csorba-tavi síterepen lehet síelni már pénteken, szombattól pedig a Nyugati-Tátrában található Rohács is fogadhatja az első síelőket. Tátralomnicon még egy hetet várni kell a rajtra.
2018.12.07.
Bukovel: már lehet síelni a legjobb ukrán síterepen
Az elmúlt hétvégén a síelésre kiéhezett ukránokat a farkasordító hideg sem tartotta vissza attól, hogy végre csúszhassanak egyet hazai havon, Bukovel síterepén. A szezonkezdethez nagyban kellett a hóágyúk segítsége, mivel a természet eddig szűkmarkúan adagolta a havat.
2018.12.06.
Donovaly: pénteken nyitnak az első sípályák
December 7-től már lehet síelni Donovalyban, a magyarok egyik legkedveltebb szlovák síterepen. A szezonkezdet teljesen hasonlít a korábbi évek kínálatához. Ezúttal is először a lankásabb oldalon (Zahradiste) található lifteket, illetve pályákat indítják be.
2018.12.06.
Három-völgy: leszerelik a tájcsúfító vezetéket
Sokkal olcsóbb az elektromosságot magasan elhelyezett vezetékeken szállítani, mint a föld alatt. Azonban hazai tájainkon is dühítő, hogy néha nem lehet egy normális fényképet készíteni, hogy ne rondítson bele valamilyen vezeték. A Három-völgy síterepei próbálnak megszabadulni a tájcsúfító elemektől, és a föld alá helyezni őket.
2018.12.05.
Jasná: péntektől megnyílhat a déli oldal is
Az alacsony-tátrai síterep az előző hétvégén kezdte meg a szezont, egyelőre még csak az északi oldalon, korlátozott kínálattal, összesen három pályával. Bár az időjárás továbbra sem a legkedvezőbb, a tervek szerint péntektől már a déli oldal pályáiból is megnyitnak néhányat.
2018.12.05.
Börtön a tanárnak diákjai halálos lavinabalesete után
Véget ért a per, amelyben egy francia tanárt vádoltak emberöléssel. A tanár megengedte diákjainak, hogy egy lezárt pályán síeljenek, de egy lavina elsodorta őket és ketten életüket vesztették. A tanár két év börtönbüntetést kapott, amelyből egyet felfüggesztettek.
2018.12.04.
Hétvégére érkezhet a havazás és a hideg az Alpokba
Kissé tréfát űz a síelőkkel az időjárás december elején, de valószínűleg már nem kell sokat várni, hogy megérkezzenek a hóviharok az Alpokba és velük együtt az igazi hideg. A meteorológusok a hétvégére várják a fordulópontot, a havazást és a komoly lehűlést az Alpok síterepein.
2018.12.04.
Kopaonik: Szerbiában is megkezdődik a síszezon!
Kedden Szerbia legjobb síterepén is megkezdődik a síszezon. Az első napon nem kell fizetni a síelésért, a hét többi napján, szerdától vasárnapig 20% kedvezménnyel lehet síelni. A pályákon kb. 20 cm vastag a hó.
2018.12.04.
Csodás képek: méteres hó Izlandon!
Izland északi részére már napok óta jelzik a havat a meteorológusok, de a mostani eredmény már jóval több a korábbi óvatos becsléseknél. Szinte naponta vastagodik, tegnap már meghaladta az egy métert. Ha marad a hideg, akkor a fehér karácsony már biztosnak tűnik ebben az országrészben.
2018.12.03.
Tűz ütött ki egy tiroli síterep liftállomásán
Ma reggel 9:30 körül eddig ismeretlen okokból tűz ütött ki a Hochfügenhez közeli Zillertal Shuttle lift alsó állomásán 1450 méteres magasságban. A tűz komoly károkat okozott az épületben. A liftet lezárták, további értesítésig nem működik.
2018.12.03.
Tatry Ski: közös lengyel-szlovák bérlet 14 síterepre
Évekkel ezelőtt a szlovák határhoz közeli lengyel síterepek is léptek egy nagyot a síelők érdekében. Korábban nem volt igazán vonzó, hogy a sok apró síterepre külön-külön kellett bérleteket venni, így néhány síterep megalapította a Tatry Ski bérletet, a régió közös síbérletét.
2018.12.02.
Szlovénia: hat síterep is kinyitott a hétvégén
Dél-nyugati szomszédunknál is beindult a szezon december első hétvégéjén. Korábbi szezonkezdetekhez képest eléggé nagy számban nyitottak meg az ország ismertebb síterepei. A kilenc nagyobb síterep közül hat nyitotta meg a kapuit.
2018.12.02.
Síterep-fejlesztések Karintiában: hóágyúk és nyári élmények
Negyedik részéhez érkezett az osztrák tartományok idei fejlesztéseit bemutató sorozatunk. A nagyobb síterepekkel rendelkező tartományok után most Karintia kerül sorra, ahol az idén jórészt a hóágyúzásra költöttek, valamint egyre jobban előtérbe kerül a nyári üzemmód jobb kihasználása.
2018.12.01.
Ausztria: hol lehet síelni az első decemberi hétvégén?
Hétvégén már december és Ausztriában egymás után nyílnak meg a síterepek. Az alábbiakban megpróbáljuk felsorolni az aktuális információk alapján a nyitvatartó síterepeket. Mivel a síterepek még csak néhány pályával és lifttel nyitnak, indulás előtt érdemes tájékozódni a helyi kínálatról.
2018.12.01.
Hochkar: hétvégén megkezdődik a síszezon
Megérkezett a havazás, korábban a hógyártáshoz szükséges hideg, így most már biztos, hogy december elsején megkezdőik a síszezon az alsó-ausztriai síterepen. Hochkarhoz közeli és közös síbérlettel használható Lackenhof/Ötscher síterepe egy héttel később kezdi meg a szezont.
2018.11.30.
Szombaton már lehet síelni Eplényben!
Igazán meglepő hírt küldött számunkra az Intersport Síaréna. Az elmúlt napok hóágyúzásának és a következő időszak további hóágyúzásainak köszönhetően hétvégén már lehet síelni Eplényben. A tervezett nyitás: december elseje.
2018.11.30.
150 km pálya síelhető a Dolomitok első hétvégéjén
Nehéz időszakot éltek át az utóbbi hónapban az olaszországi Dolomitok síterepei. Bár a havazásra és a hidegre nem panaszkodhattak, főleg az Alpok északi oldalához képest, de az egy hónappal ezelőtti hatalmas havazás és árvizek komoly károkat okoztak a síterepek infrastruktúrájában.
2018.11.29.
Jasná: december 1-re tervezik a nyitást
Az elmúlt napokban ismét erőteljesen hóágyúznak a legnagyobb szlovák síterepen. A hóágyúzást már november közepén elkezdték, de az utóbbi napokban le kellett állniuk a kedvezőtlen időjárás miatt. A jelenlegi tájékoztatás szerint december elsején nyit a síterep északi oldala.
2018.11.28.
Kékestető 8 cm hó, Eplényben már hóágyúznak!
Tegnap reggel óta kisebb-nagyobb megszakításokkal havazik a hegyeinkben. Az Időkép ma reggeli, 6:45-ös térképén az látható, hogy már csak a déli országrészben hull a hó. A havazást a következő napokban hideg váltja fel.
2018.11.28.
Schladming: mától újabb síterep nyitott ki
November 28-án, szerdán reggeltől már lehet síelni a Schladming régió újabb síterepén. A négy hegy közül Planai már az előző héten kinyitott, most pedig az a hegy, ahol Marcel Hirscher is gyakorolt finnországi győzelme előtt, szóval mától Reiteralm is síelhető.
2018.11.27.
Megérkezett a havazás a hazai hegyekbe
Nagy mennyiségű csapadék hullott hétfőn az országban. Nagy részben eső formájában, de tegnap este a magasabb részeken előbb havas eső, majd havazás váltotta fel az esőt. Az Északi-középhegység magasabb pontjain ma reggelre több helyen is összefüggő hótakaró alakult ki.
2018.11.26.
Keddtől havazás a hazai hegyekben
Ezen a héten jelentősen megváltozik itthon az időjárás, a hét második felében már tél lesz, éjszakai mínuszokkal. Előtte azonban rengeteg csapadék érkezik. A hétfő délelőtti eső fokozatosan havazásba vált át és kedd reggeltől fehérek lesznek a hegyeink. Szerdára akár 20 cm hó is hullhat a magasabb régiókban.
2018.11.25.
Havazással indult a szezon a francia síterepeken
Az Alpok déli részét kisebb-nagyobb havazás borította be az elmúlt napokban. Nagyobb mennyiségű Svájc déli részén, az olasz síterepeken, és a dél-francia hegyekben hullott le. Franciaországban néhány ismert síterepen megkezdődött a szezon.
2018.11.25.
Alsó-Ausztria: új szabályok sítúrázóknak
A tavalyi szezonban nem volt egyszerű a sítúrázók helyzete nemcsak Alsó-Ausztriában, hanem szomszédunk számos síterepén. Balesetek követték egymást, időnként betiltották a sítúrázást a kezelt pályákon. Az idei szezonra az alsó-ausztriai síterepek új és vélhetően világos szabályokat dolgoztak ki a sítúrázóknak.
2018.11.24.
Alpok: 120 ezer év gleccsertérképe videóba sűrítve
Egy nemzetközi kutatócsoport számítógéppel modellezte, hogyan változott a gleccserek helyzete és a mérete az Alpokban. Julien Seguinot és kollégái az alábbi kétperces videóban az előző 120 ezer év alpesi gleccsereinek mozgását mutatja be.
2018.11.23.
Lachtal: itt is megkezdődött a síszezon!
Mától, ha még csak néhány lifttel is, de megkezdődött a szezon a stájerországi Lachtal síterepén. A mostani síelés még csak erre a hétvégére szól, hétfőn bezárnak és legközelebb majd csak az első decemberi hétvégére nyitnak ki.
2018.11.23.
Pitztal: a pályalezárás nem tesz jót a síterepnek
Október óta hatóságilag lezárták Pitztal-gleccser egyik rövid, de eléggé fontos pályáját. A lezárt pálya miatt sokkal kevésbé vonzó most a síelés a gleccseren. Szerdán újratárgyalták az ügyet, de sajnos a pályát és környezetét továbbra sem lehet használni.
2018.11.22.
Tirol: halálos és súlyos balesetek a sípályákon
Két ismert tiroli síterepen is két komoly ütközéses baleset történt a szerdai napon. Az egyik ütközés következtében egy lengyel síelő az életét vesztette. A többieket is súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani. Kezdődik a szezon, sajnos ezzel egyidőben síbalesetek is bekerülnek a hírekbe.
2018.11.22.
Ischgl: 50 km pálya és 23 sílift üzemel csütörtöktől!
A korábbi években megszokott hatalmas lendülettel indul neki az idei szezonnak is a tiroli síterep. Bár idén novemberben az időjárás nem volt annyira kegyes az üzemeltetőkhöz, azért 50 kilométernyi síelhető pályát mégis sikerült előkészíteni, amely most a legnagyobb ajánlat az Alpokban.
2018.11.21.
Lindsey Vonn megsérült, kihagyja a szezon elejét
Szokás szerint novemberben az amerikai Copper Mountain síterepén gyakorolnak a világ legjobb lesiklói. Hétfőn egy szuper-g edzésen itt szenvedett sérülést az amerikai síelő. A sérülés nem a legsúlyosabb, de a december elejei fontos versenyhétvégét ki kell hagynia.
2018.11.21.
Nassfelden már 400 hóágyúval gyártják a havat
Az elmúlt napokban beindult a tél Karintiában is. Megnyílt az első síterep, Turracher Höhe, valamint kb. 30 cm hó hullott a hegyekben. A hazai síelők által ismert síterepeken pl. Nassfeld és Gerlitzen pedig beindították a hóágyúkat. Egyre közelebb a nyitás.
2018.11.21.
Maribor-Pohorje: 25 millió eurós fejlesztések a síterepen
Komoly változások előtt áll a nyugat-magyarországi síelőkhöz közeli szlovén síterep. A 2019/20-as szezonra 25 millió eurós (kb. 8 milliárd forint) fejlesztéseket hajtanak végre. A legfontosabb szempont, hogy a síterep hóbiztosabb legyen.
2018.11.20.
Kelet-Ausztria: 20-30 cm hó hullott a hegyekben
Ezúttal Ausztria déli és keleti tartományai kapták a nagyobb havat a délről érkező mediterrán ciklon miatt. A havazás még holnapig folytatódik az alacsonyabb régiókban is, ahol összesen 20 cm is összejöhet szerda reggelre. A hegyekben ennél valamivel több, 30-40 cm várható a havazás végére.
2018.11.20.
Tátra: 10 ezer darab napijegyet árulnak 9 euróért
Tegnap kezdődött a TMR akciója, amelynek keretében 10 ezer darab napijegyet lehet akciósan vásárolni Jasná, Tátralomnic és Csorba-tó síterepeire. A kedvezményes napijegyet csak online lehet vásárolni, amíg a készlet tart.
2018.11.20.
Gondokat okoz a havazás az osztrák és szlovén utakon
A mediterrán ciklon havazásokat okoz tőlünk nyugatra és délre. A hó mennyisége nem túl nagy, de ahhoz elegendő, hogy fennakadásokat okozzon az utakon. Ausztriában, a karintiai részen, az A2-es autópályát reggel 9 óra körül már három helyen kellett lezárni.
2018.11.19.
Turracher Höhe: keddtől megkezdődik a síszezon!
Szokás szerint, az egyik legelső nem gleccser síterepként kezdi meg a szezont az osztrák Turracher Höhe síterepe. És szintén a korábbi gyakorlatnak megfelelően, az első napon ezúttal is csak a Wildkopf lift üzemel és 10 euróba került egyelőre a napijegy.
2018.11.19.
Kékestető, Bükk, Normafa: megérkezett a havazás!
Ahogy azt előre megjósolták a meteorológusok hétfő reggelre megérkezett a havazás hegyeinkbe. Úgy tűnik, hogy a jóslat másik része is beválik, hiszen nagy mennyiségű havazásra nem számíthatunk, a legtöbb helyen hólepel jelenti majd a legnagyobb vastagságot, de a lényeg: közelít a tél és a síszezon!
2018.11.19.
Rengeteg hó hullott a görög hegyekben
Néhány napja már havazik Görögországban. Egy görög lap szerint a görög hegyek most úgy néznek ki, mintha az Alpokban lennénk. Sok helyen már a hóréteg vastagsága elérte a fél métert, van ahol ennél is vastagabb hóról érkeznek adatok.
2018.11.18.
Tátra, Jasná, Donovaly: beindultak a hóágyúk
Most már tényleg közeledik a tél és ezzel együtt a síszezon Szlovákiában is. A héten több síterepen is beindították a hóágyúkat, lassan lehet számolni a napokat, néhány síterep december elejei nyitásban bízik.
2018.11.18.
Most mi lesz? Kanada sem akar olimpiát rendezni
A kanadai Calgary városa a héten szavazott, és a szavazók 56%-a úgy gondolta, hogy nem akarnak téli olimpiát rendezni 2026-ban. Újabb visszalépés, újabb pofon a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Lassan már lasszóval kell fogni azokat a városokat, amelyek hajlandóak (téli) olimpiát rendezni.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 178 vendég és 7 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet