Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2021.10.25.
Livigno: már lehet sífutni a "tavalyi havon"
Ahogy már az előző években is megszokhattuk, az olasz település az idén is megépítette októberben a sífutópályáját, ahol a hétvége óta a profik és az amatőrök is róhatták a köröket.
2021.10.24.
Les 2 Alpes: pazar időjárással nyitott a francia gleccser
Franciaországban a hétvégén már a második gleccseren is lehet síelni. Tignes után Les 2 Alpes is fogadja a síelőket, igaz az utóbbi helyen csak az őszi szünet végéig, november 7-ig nyitották meg a pályákat.
2021.10.22.
Sölden: nézők előtt indul az idei világkupa szezon
Talán ez az egyik legfontosabb újdonság, hogy idén visszatérhetnek a nézők a pálya szélére. Nemcsak az osztrák versenyeken, hanem jelenleg úgy néz ki, hogy a következő időszak versenyeit is nézők előtt rendezik. Az utóbbi idők legigazságosabbnak szánt világkupa szezonja kezdődik a tiroli Sölden gleccserén.
2021.10.21.
Kreischberg: az új sílift kabinjai már a helyükre kerültek!
Folyamatosan figyelemmel követjük a magyarok által is kedvelt stájerországi síterep legnagyobb fejlesztését. A körülbelül 40 millió eurós beruházás a héten újabb mérföldkőhöz érkezett: az összes 10 személyes kabint feltették a drótkötélre.
2021.10.20.
Hochkar: kórházban végződött a szezon első szánkózása
Még szezon előtt vagyunk, tehát idejében elvégezhetjük szokásos feladatunkat: szeretnénk felhívni a figyelmet a biztonságos téli sportolásra. Természetesen, amint elkezdődött a szezon, egyre többször fordulnak meg a mentősök a sípályákon.
2021.10.20.
Covid: Svájcban nem kérnek igazolást a síeléshez
Megszületett a döntés! Svájc ezúttal is különutas stratégiát választott a síszezonra. A síterepek úgy döntöttek, hogy nem kérnek covid-igazolást a síliftek használatához, azonban, aki belső térben szeretne hüttézni, igazolás nélkül nem teheti meg.
2021.10.19.
Megdőlt a maratoni futás rekordja síbakancsban
Egy újabb érdekes rekord dőlt meg az október elején tartott londoni maratoni futóversenyen. Abszolút minden tisztelet azoknak, akik a maraton távját (42,195 km) bármilyen lábbeliben teljesítik, külön elismerés azoknak, akik ezt síbakancsban teszik meg.
2021.10.18.
Dolomitok: 14 új lift vár a síelőkre az idei szezonban
A szerencsétlenül alakult tavalyi olasz síszezon egyik következménye, hogy a tavalyi szezonra elkészült új lifteket is csak idén próbálhatják ki először a síelők. Európa egyik legjobb sírégiójában az elmúlt évben 130 millió eurót költöttek fejlesztésekre.
2021.10.17.
Cervinia: covid-szabályokkal indult a szezon az olasz síterepen
A hétvégén újabb olasz síterepen indították be a lifteket, ezúttal Zermatt olasz oldalán Cervinián kezdhették meg a szezont a síelők. A szezonra bevezetett olasz szabályoknak megfelelően indult a szezon, csodás idő fogadta a síelőket fenn a hegyen.
2021.10.16.
Tignes: elkezdődött a síszezon Franciaországban is!
A hétvégén újabb ország került a térképre, ahol már síelni lehet. Az osztrák, svájci, olasz és skandináv pályák után újabb síelő nagyhatalom, Franciaország indította be az első lifteket. A franciák vélhetően síelésre kiéhezve várják az idei szezon, hiszen tavaly nem üzemelhettek a síliftek.
2021.10.13.
Látványos síelés: köveken és kavicsokon is csúszik a léc
A francia Kael Feraud érdekes módon csillapítja nyáron a csúszás iránti vágyát. Ha nincs hó, akkor a hegyoldalban összegyűlt kisebb-nagyobb kövek is megteszik. Ha egyszer lendületet tud nyerni, utána már a köveken is csúszik a léc. Igen, esni nagyon nem lehet kellemes.
2021.10.12.
Vlhová és Shiffrin is várja már a szezon első versenyét
A jövő héten már a tiroli Sölden gleccserén versenyeznek a világ legjobb síelő. A hölgyek közül ketten is sajtótájékoztatót tartottak az előző napokban. Az ott elhangzottakból válogattunk.
2021.10.08.
Titlis: Svájcban a harmadik síterep nyílik a hétvégén
A két megbízhatóan teljesítő svájci gleccser, Zermatt és Saas Fee után a harmadik síterepen is csúszhatnak a svájciak és a külföldiek. Az Engelberg felett 3020 méteres magasságban található síterep szombat reggel kezdi meg a szezont.
2021.10.08.
Finnországban is elindult a síszezon
Bár a komolyabb havazásra még Finnországban is várni kell, azonban két síterepen is olyan hatalmas mennyiségű havat tároltak el az előző szezonból, hogy semmi akadálya annak, hogy hétvégén megkezdődjön az idei finn síszezon.
2021.10.06.
Koralpe: viták miatt veszélyben az idei síszezon
Ezúttal nem a covid, nem a hóhiány hanem a síterep tulajdonosa és az üzemeltetésre szerződött vállalkozó közötti vita miatt került veszélybe az idei szezon. A nézeteltérés és üzengetések már hónapok óta zajlanak Koralpén, egyre kisebb az esély, hogy szezonkezdet előtt sikerül megegyezniük.
2021.10.05.
Többen kaptak visszatérítést a 19/20 szezonbérletek árából
Egyre többen fordulnak az osztrák lifttársaságokhoz azzal az igénnyel, hogy pénzvisszatérítést szeretnének a fel nem használt szezonbérleteikre abban a szezonban, amikor 2020 márciusában hirtelen leállították a sílifteket, és többet már nem is lehetett síelni.
2021.10.04.
Hochkar: megkezdődött a szezonbérletek árusítása
Ahogy lenni szokott, ilyenkor kb. 2 hónappal a szezonkezdet előtt, már mindenki megveheti a síbérleteit kedvezményes árakon. Hochkar síterep visszafizetési garanciát vállal abban az esetben, amennyiben a jelenleg tervezett 3G-szabályozásnál szigorúbb intézkedések lépnének életbe.
2021.10.03.
Kínában is lehet már síelni, megnyitott az első síterep
Az idei szezonban Kínában rendezik a téli olimpiát. Bár a főeseményt csak februárban tartják, de terveink szerint idén többet foglalkozunk majd a kínai síeléssel. Annál is inkább, mert október elsejétől már lehet síelni az országban, kinyitott az első síterep.
2021.10.02.
Franciaország: idén nem marad el a síszezon!
A turizmusért felelős francia államtitkár, Jean-Baptiste Lemoyne szerint Franciaország az előttünk álló szezonban biztosan engedélyezi a síszezont, és valószínűleg nem köti covid-igazoláshoz sem. A hivatalos bejelentésre és a részletekre a tervek szerint október 13-ig várni kell.
2021.10.02.
Hivatalos: 4807,81 méter az Alpok legmagasabb pontja
Francia geológusok kétévente másznak fel a Mont Blanc tetejére, hogy a lehető legnagyobb pontossággal megmérjék a csúcs magasságát. A mostani adatok szerint négy év alatt 91 centiméterrel zsugorodott az Alpok teteje.
2021.10.01.
Courchevel: megsérültek a kabinok a biztonsági tesztelés alatt
Courchevel, a francia Három-völgy egyik legismertebb síterepe. A tavalyi elmaradt szezon után mostanában már komolyan készülnek az idei szezonban. Most zajlik a síliftek biztonsági tesztelése is, amelynek során kisebb baleset történt a két nagykabinnal.
2021.09.30.
Marcel Hirscher bemutatta saját gyártású síléceit
Minden idők legjobb síelője, az osztrák Marcel Hirscher saját márkájú síléccel lépett a piacra. A hír már régóta ismert volt, hivatalosan szerdán Kaprunban jelentette be, hogy mostantól elérhető a VAN DEER néven forgalmazott síléce.
2021.09.29.
Világkupa: idén duplán a kitzbüheli és wengeni klasszikusok
Véglegesnek tekinthető az idei alpesi világkupa versenynaptára. A tavaly bevezetett járványügyi intézkedésekből idénre is maradt néhány, de most már Európán kívül is rendeznek versenyeket, különösen a szezon legnagyobb érdeklődéssel várt versenyét, a téli olimpiát Kínában.
2021.09.28.
Földrengés közben síelnek a pályán Ausztráliában
Valószínűleg "ilyen csak egyszer van az életben" típusú élménye lehetett annak a néhány ausztrál síelőnek, akik a múlt héten Mt. Buller síterepén kezdték a napot és csúszás közben mozdult meg alattuk a föld. A földregést több ausztrál síterepen is érezték.
2021.09.26.
Kreischberg: megérkeztek az új sílift első kabinjai
A hírek szerint minden a tervek szerint alakul, az építkezés az előre eltervezett ütemezés szerint zajlik a magyarok egyik kedvenc osztrák síterepén. Ha továbbra is minden a tervek szerint alakul, akkor december 4-től már hivatalosan is üzemel az új, tízszemélyes kabinos lift.
2021.09.26.
Fóliázás: nyolc méter vastag havat mentettek meg Norvégiában
Látványos eredményeket produkált idén a norvégiai Fonna gleccser síterepén az un. snow-farming, vagyis a korábbi szezonról eltárolt hómennyiség nyári megóvása a következő szezonra. Szeptember elejére kb. nyolc méter vastagon megmaradt a hó a hővisszaverő fólia alatt.
2021.09.25.
Chopok: megkezdődött az új lift építése
Jövőre egy új lifttel bővül a kínálat Szlovákia legnagyobb síterepén. A 2022/23-as szezonra elkészülő lift előkészítő munkálatait már most megkezdték az északi oldalon.
2021.09.24.
Olaszország: lesz síszezon, védettségi igazolással vagy teszttel
Tavaly az egész síszezon elmaradt Olaszországban, mivel a járvány miatt bezárták a síterepeket. Idén az olasz síterepek ezt szeretnék elkerülni. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy idén nem marad el a síszezon, azonban védettségi igazoláshoz vagy negatív teszthez kötik a síelést.
2021.09.23.
Svindal megismételte az ikonikus ugrást a hófalak között
Közel 60 évvel ezelőtt készült egy fénykép, amely akkor bejárta a világot. Egy síelő ugrik át az országút hatalmas hófalai között, alatta pedig a kor egyik ismert autója. A már visszavonult norvég klasszis ugyanerre az ugrásra vállalkozott.
2021.09.22.
Már 10 síterepre érvényes a Gopass szezonbérlet
Az eredetileg a szlovák, illetve cseh síterepekre érvényes Gopass szezonbérlet mostanra már négy országban és 10 síterepen használható.
2021.09.21.
Covid-összefoglaló: így lehet síelni Ausztriában az idén
Tegnap az osztrák egészségügyi és turisztikai miniszterek közösen ismertették a téli szezonra meghatározott szabályokat. Ezekre kell odafigyelni síelésnél, vendéglőben vagy a szálláshelyeken.
2021.09.20.
Havazott az Alpokban, 30-40 cm a magasabb részeken
Hétvégén az Alpok felső régióiban havazott. Nagy magasságban fehérlenek a hegyek Franciaországtól Ausztriáig. A havazás mértéke nem olyan jelentős, de ebben az időszakban ez sem rossz a szezon előtti hangulathoz.
2021.09.20.
A tiroli síterepeken idén sem álltak le a fejlesztésekkel
Természetesen a járvány miatti csökkenő bevételek a fejlesztések nagyságán is meglátszanak, azonban az idén is számos újdonsággal találkozhatunk a tiroli síterepeken.
2021.09.18.
Pitztal: szombaton megnyitott a tiroli gleccser!
Egy héttel a tervezett dátum előtt, szeptember 18-án megnyitotta kapuit a tiroli Pitztal gleccser. Ezzel együtt Ausztriában már három (tiroli) gleccseren lehet síelni.
2021.09.17.
Újabb olasz gleccser nyitott ki! Síelés csak védettségivel
Mától már a második olasz gleccseren lehet síelni az idei szezonban. Stelvio után Val Senales (Schnalstal) pályáin is lehet már szeptemberben síelni. Fontos tudni, hogy itt a 12 éven felüliek csak védettségi igazolvánnyal használhatják a sílifteket!
2021.09.16.
Videó: remek hóviszonyok a söldeni gleccseren
Ausztriában már két gleccseren is lehet síelni. Hintertux egész évben síelhető, a másik tiroli gleccser, Sölden, nemrég nyitotta meg a kapuit. A síterep beszámolója szerint "bombasztikus" hóviszonyok között.
2021.09.15.
Tirol nem tervez létszámkorlátozást a sílifteken
Természetesen a színfalak mögött már lázasan egyezkednek a hatóságok és a síterepek az Alpok országaiban, ez számos nyilatkozatból is érződik. A sikeres, vagyis legalább a tervezhető szezon érdekében szükséges lépések már körvonalazódnak.
2021.09.13.
A világ leghosszabb műanyag sípályája épül Ázsiában
Az utóbbi időkben számos egy kilométernél hosszabb műanyag sípálya is a tervező asztalokra került, néhányat már meg is valósítottak.
2021.09.12.
Melyik osztrák síterepen lesz legdrágább idén a napijegy?
Természetesen idén is folytatódik a síbérletek drágulása. Átlagosan 4-5%-kal kérnek többet a napijegyekért, mint tavaly. Idén újabb lélektani határt lép át több osztrák síterep, néhány helyen már 60 eurónál többet is elkérnek egy napijegyért.
2021.09.10.
Ausztria: csak beoltott síoktatók vehetnek részt továbbképzésen
Az osztrák síiskolákat összefogó szervezet (ÖSSV) bejelentette, hogy csak beoltott oktatók vehetnek részt a továbbképzéseinken. Ezen felül azt a javaslatot is megfogalmazták, hogy a síiskolák csak beoltott oktatókat alkalmazzanak a következő szezonban.
2021.09.08.
Sölden: pénteken kezdődik az idei szezon!
A tiroli Sölden gleccserén ezen a hétvégén megkezdődik a szezon! Szeptember 10-től a kedvező hóviszonyoknak köszönhetően az első pályát már megnyithatják a gleccseren.
2021.09.04.
Hóágyúkkal harcolnak az erdőtűz ellen az amerikai síterepeken
Már három hete ég az erdő Kaliforniában. Az utóbbi napokban egyre több síterep került veszélybe. Volt, ahol kisebb károkkal megúszták a tüzet, de vannak olyan síterepek, ahol most éjjel-nappal üzemelnek a hóágyúk a védekezésben.
2021.09.03.
Így lehet most használni a sílifteket Olaszországban
Olaszország augusztus 6. óta védettségi igazolással engedélyezi számos rendezvény látogatását, sporttevékenység gyakorlását vagy szolgáltatás igénybevételét. Szeptember 1-től a tömegközlekedés szabályai is megváltoztak, ide tartozik a síliftek üzemeltetése is.
2021.09.02.
Szeptemberben további gleccserek nyitnak az Alpokban
Egyre több síterep küldi el információt a tervezett nyitásról. Ahogy a korábbi években, ezek a dátumok most sincsenek kőbe vésve, leginkább az időjárástól függ a szezonkezdet. A gleccserek üzemeltetői már felkészültek, és egy nagyobb havazás egy-két héttel előre hozhatja a tervezett nyitást.
2021.08.31.
Havazással búcsúzik a nyár a Magas-Tátrában
Napok óta havazik a Magas-Tátra tetején, tegnap reggelre a Lomnici-csúcson 24 centiméter vastagra hízott a hótakaró. Lehet mondani, hogy az augusztusi havazás nem ritkaság a Tátrában, de azt is vegyük figyelembe, hogy az előző három évben (2018-ban, 2019-ben és 2020-ban) augusztusban sosem alakult ki összefüggő hótakaró a csúcson.
2021.08.25.
Az olasz miniszter szerint idén nem marad el a síszezon
Lassan beköszönt a szeptember, ilyenkor a síőrültek már félszemmel a gleccserekre figyelnek, de a kevésbé kemény mag is elmereng azon, hogy milyen lehet az előttünk álló szezon. Természetesen azt még mi sem tudjuk, még megjósolni sem, de figyeljük, hogy mások mit mondanak, mint például az olasz turisztikai miniszter.
2021.08.24.
Argentína: az év havazása érkezett a szezon végére
Dél-Amerikában lassan véget ér a síszezon, amely eddig túl sok örömöt nem hozott a kevés hó miatt. Argentínába az elmúlt héten a szezon eddigi legnagyobb havazása érkezett, számos korábban bezárt síterep is kinyitott a várva-várt havazás után.
2021.08.22.
Jasná: egy fontos kabinos lift építését kezdik meg
A szlovák síterep a héten jelentette be, hogy megkezdik egy új lift építését, amely egy kritikus szakaszon szüntetheti meg a hosszú sorokat a jövőben. Az új lift megépítésére még várni kell és csak a következő, 2022/23-as szezonban készül el.
2021.08.11.
Csak bátraknak: óriáshinta Nassfeld legújabb látványossága
Karintia legnagyobb síterepe a nyári szezonban is igyekszik a régió legfontosabb turisztikai célpontja maradni. Az eddigi jelentős kínálat a tartomány legnagyobb hintájával bővült júliusban.
2021.08.02.
Alsó-Ausztria: húzólifttel juthatnak fel a kerékpárosok a hegyre
Egy leleményes újítás egyszerűsítette a hegyi kerékpárosok feljutását az ausztriai St. Corona am Wechsel kerékpáros központjában. Ezúttal bicikliket lehet a húzólifthez rögzíteni.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »