Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2021.01.20.
Hochgurgl: leégett a síterep motorkerékpár múzeuma
Igazi világszenzációnak számított a 2015 novemberében átadott komplex épület a tiroli Hochgurgl síterepén. Az épületben a síterep állomása mellett kialakítottak egy motorkerékpár múzeumot is, amely hétfő hajnalban, a páratlan motorokkal együtt, a tűz martalékává vált.
2021.01.20.
Körkép: hol lehet síelni januárban?
Korlátozottak a lehetőségek január elején azoknak, akik síelni szeretnének. Az ilyenkor leginkább látogatott külföldi síterepek nagy része ideiglenesen bezárt. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
2021.01.19.
Lavina: biztonságosabbá vált a Magas-Tátra
Lavinaveszély szempontjából jóval biztonságosabbá válhat az idei szezontól a Magas-Tátra legmeredekebb sípályája, a Lomnici-nyereg alatti rész. Itt található a "híres" fekete pálya, valamint mellette egy olyan rész, ahol kedvező hóviszonyok esetén a freeride síelők szeretnek lejönni.
2021.01.16.
Hol lehet síelni Magyarországon a hétvégén?
Az idei szezon legjobb hétvégéje előtt állnak a hazai pályák. A pályák számában és hosszában is a legtöbb most áll a hazai síelők rendelkezésére. Egy rövid körkép a síterepek közösségi médiában közzétett információi alapján.
2021.01.15.
Ausztria, Svájc: méteres havazás az elmúlt napokban
Intenzív havazás érkezett az Alpok északi oldalára az elmúlt napokban. Egy nagyon rövid szünettel két hullámban egy méter körüli friss hó hullott 2-3 nap alatt Ausztria nyugati részében, valamint Svájcban.
2021.01.12.
Méteres havazás érkezik az Alpok északi oldalára
Az év első nagyobb havazása kezdődik ma az Alpok északi oldalán. A déli oldalon (Karintia, Kelet-Tirol, Olaszország vagy Szlovénia) már bőven hullott ezen a télen, most itt az ideje, hogy a főgerinctől északra található síterepek is részesüljenek a hóból.
2021.01.10.
Hamarosan sorra nyithatnak ki a hazai síterepek
Tartós hideg periódus köszöntött hazánkra, így az összes hóágyúzható síterepünkön megkezdhették a hógyártást. Jelenleg Eplény síterepén lehet síelni, de a következő napokban folyamatosan nyithat meg a többi síterep is.
2021.01.09.
Megemelték a gyorshajtás büntetését Ausztriában
2020 első felében ötvenen vesztették életüket az osztrák utakon gyorshajtás miatt kialakult balesetekben. Ezek után néhány osztrák tartomány keményebb fellépést sürgetett a gyorshajtókkal szemben, amelynek eredménye a január 1-től életbe lépett módosítások.
2021.01.08.
Franciaország: január 20-ig zárva maradnak a síterepek
Tegnap este bejelentették a francia kormány döntését, amelynek értelmében az eredetileg január 7-ig érvényben lévő tiltást január 20-ig meghosszabbítják, így a következő két hétben továbbra sem üzemelhetnek a francia síterepek.
2021.01.07.
Kreischberg: freestyle világkupa versenyeket rendeznek
Az észak-amerikai versenyek törlése után a Kreischberg/Murau világkupa verseny továbbra is fix pont maradt a FIS freestyle világkupa naptárban. A hétvégén körülbelül 20 ország versenyzői mérik össze tudásukat a Big Air versenyben. Az Eurosport 2 élőben közvetíti a döntőket.
2021.01.06.
A tél bejelentkezett: az év első havazásai hazánkban!
Szerda reggelre friss hó lepte be a Dunántúl egy részét, illetve a magasabb északi hegyeinket is. Ezzel egy több hullámban érkező havazás első adagját kaptuk meg, amelyhez még a következő napokban újabb utánpótlás érkezik.
2021.01.06.
"Különleges nézők" a hétvégi világkupa versenyeken
Ha helyszíni szurkolókat nem is láthatunk, de nézők nélkül nem maradnak a hétvégi osztrák alpesi világkupa verseny női versenyzői. Egy jópofa ötlet a szervezőktől és a helyi gyerekektől. Az utóbbiak számos hóembert építettek, akik a célegyenes tribünjén várják a versenyzőket.
2021.01.04.
Négy méter vastag a hó a szlovén-olasz határon
Az elmúlt két napban kb. 60-80 cm friss hó hullott 1500 méter felett a szlovéniai Júliai-Alpokban, közel az olasz határhoz. A közvetlenül a két ország határán található Bovec-Kanin síterepén tegnap már meghaladta a négy métert a hóréteg vastagsága.
2021.01.03.
Újabb méteres havazás Olaszországban
Hétvégén ismét havazás kezdődött az olasz hegyekben, amely ezúttal is jelentős mennyiségű havat hozott nemcsak az Alpok, hanem az Appenninek hegyeibe is. A havazásnak még van utánpótlása, hét közepétől a hideg is megérkezik, így az alacsonyabb régiókban is igazi télre lehet számítani.
2021.01.01.
Szlovénia: ismét engedélyezték a síelést, negatív teszttel
Több országban is hetente változnak a dolgok mostanában. Szlovéniában nagyon kell követnie a fejleményeket annak, aki síelni szeretne. A karácsonykor bevezetett zárás után január 1-től ismét kinyithatnak a szlovén síterepek, igaz csak negatív teszt eredmény bemutatásával lehet használni a lifteket.
2020.12.31.
Január 1-től bezárják a síterepeket Szlovákiában
Szlovákia újabb szigorításokat vezet be a koronavírus elleni küzdelemben. 2021. január 1-től az összes síterepet be kell zárni Szlovákiában, és a szállodák sem fogadhatnak új vendégeket.
2020.12.30.
2021-ben kevéssel drágul az osztrák autópálya-matrica
Egy kicsivel drágább lesz, és új színben tündököl majd a 2021-es évre érvényes osztrák autópálya-matrica. Az ára az infláció mértékében emelkedik, a színe pedig almazöldre vált.
2020.12.28.
Eplény újra nyitva, kisebb havazás a hegyekben
Eplényben tegnap délben nyitották meg az A1-es pályát és a mellette található ülőliftet. Párnapos szünet után ismét kinyitottak a Bakonyban. A hideg megérkezése után az első napon közel 5000 köbméter havat gyártottak a hóágyúk, így a Síaréna tájékoztatása szerint átlagosan 40 cm vastag a hóréteg a pályán.
2020.12.24.
Körkép: hol lehet Európában síelni decemberben?
Ha valaki mégsem tudná kibírni síelés nélkül az év hátralévő napjait és bevállalja ennek karanténban kiszabott következményét, akkor egy rövid körkép arról, hogyan viszonyulnak az európai síterepek a német-olasz-francia tengely által javasolt korlátozásokhoz.
2020.12.23.
Karácsonykor kezdődik a síszezon Ausztriában
Finoman szólva sem indul egyszerűen az idei síszezon Ausztriában. Már az előzményeket is hosszan lehetne sorolni, de a síterepek (és a síelők) még két nappal a nyitás előtt sem voltak pontosan tisztában a szabályokkal, például kinyithatnak-e a hütték elvitelre?
2020.12.22.
Svájc: a nagy síterepek még nyitva, de elkezdődtek a bezárások
Nem a legjobb a járványhelyzet Svájcban az utóbbi időben. A fertőzések növekvő száma miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a síterepekre, hogy szüntessék be, vagy legalább korlátozzák a síelés lehetőségét. Mától, sorra zárnak be a jórészt kisebb és kevésbé ismert síterepek. A nagyobbak még kitartanak.
2020.12.22.
Ausztria kötelezővé teszi az FFP2 maszkokat a sílifteken
Az osztrák síterepek már lelkesen készültek a várva várt karácsonyi nyitásra, amikor pénteken kellemetlen hírt kaptak a kormánytól. A mostani tervek szerint a sílifteket csak FFP2 típusú maszkokkal lehet használni, amely több síterepet is elbizonytalanított, hogyan is lehet így üzemelni a következő napokban.
2020.12.21.
Eplény: ideiglenesen bezártak a következő hidegfrontig
A decemberi időjárás nem kedvez egyelőre a hazai síelésnek. Eplényben már november vége óta lehet síelni, azonban az "igazi" nyitás december elején következett be. A jó hír, hogy a következő néhány nap enyhe időjárása után érkezik a hideg levegő, indulhatnak a hóágyúk és ismét megnyithat a síterep.
2020.12.17.
Jungfrau: a világ egyik legmodernebb síliftjét adták át
Múlt szombaton újabb mérföldkőhöz érkezett a Jungfrau környékének turizmusát nagyban modernizáló un. V-Bahn projekt megvalósítása. 908 munkanap után átadták az Eiger Expess névre keresztelt kabinos liftet, amely jelenleg a legmodernebbek közé tartozik a világon.
2020.12.14.
Mától kérik a negatív tesztet a szlovák sípályákon
Miben közös a híres, amerikai síterep, Aspen a szlovák síterepekkel mostanában? Ezeken a helyeken csak 72 órásnál nem régebbi, negatív Covid-teszttel engedélyezett a síelés és a szállodák használata. Mindkét helyen mától lépett életbe a szabályozás.
2020.12.13.
Nagy havazás után Szlovéniában is beindult a szezon
A héten az Alpok déli oldala hatalmas havazást kapott. Volt, ahol már négy méternél is vastagabban állt a hó. Hétközben a szlovén kormány, igaz szigorításokkal, de zöld utat adott a síterepeknek. A frissen jött lehetőséggel egyre több síterep élt.
2020.12.12.
Ausztria: kevesebb pályával nyitnak karácsonykor a síterepek
Végre, eldőlt a kérdés, hogy karácsonytól Ausztriában is lehet síelni. Igaz, ezt sikerült úgy megoldani, hogy a külföldről érkezők részére a síelés papíron kizárt. Az elmaradó vendégek miatt a legtöbb síterep csak néhány pályával és néhány lifttel indul neki a szezonnak.
2020.12.10.
Szlovákia: negatív Covid-teszttel engedélyezett a síelés
Decemberben több lépésben vezetnek be korlátozó intézkedéseket Szlovákiában. A síelők részére a legfontosabb korlátozás, hogy december 14-től a szlovák síterepek és szállodák csak olyan vendégeket fogadhatnak, akik három napnál nem régebbi negatív Covid-tesztet tudnak bemutatni.
2020.12.08.
280 cm vastag hó a szlovén síterepen!
Az elmúlt napok havazásai természetesen nem kerülték el a szlovén hegyeket sem. Ez mindig így van télen, ha a déli ciklon jelentős mennyiségű csapadékot hoz az észak-olasz, illetve a dél-ausztriai hegyekbe. Bovec-Kanin szlovén oldalán már 280 cm vastagon állt a hó ma reggel.
2020.12.07.
Két méter hó hullott Olaszországban több helyen
Körülbelül 2000 méteres magasságban két méter vagy annál is nagyobb mennyiségű havat kaptak az olasz hegyek az elmúlt közel három nap alatt. A havazásnak még nincs vége! Egy rövidebb szünet után folytatódik a havazás és további fél méter vagy akár annál is több hullhat csütörtökig!
2020.12.06.
Livigno (Olaszország): másfél nap alatt 150 cm hó hullott!
Egész hétvégén folytatódott a hatalmas havazás az észak-olasz hegyekben. Livigno területén, a magyarok által is kedvelt településen, illetve síterepen, kb. 1800 méteres magasságban 36 óra leforgása alatt kb. 150 centiméter hó hullott.
2020.12.06.
Január 7-ig nem nyithatnak ki az olasz síterepek
A pénteken érvénybe lépett szabályozás értelmében az olasz síterepek leghamarabb január 7-én fogadhatnak vendégeket. A téli sportok szempontjából az olasz rendelkezések a legszigorúbbnak tűnnek az alpesi országok közül.
2020.12.04.
Donovaly és Chopok: Szlovákiában is elkezdődött a síszezon!
Pénteken Donovaly kezdte meg először az idei szezont a szlovák síterepek közül, amelyet Chopok követ szombaton. Törvény szempontjából még mindig nem egyértelmű, hogy lehet-e síelni decemberben Szlovákiában, ezen a hétvégén még biztosan engedélyezett a síelés.
2020.12.03.
Mától nyit Eplény a hosszú pályával és az ülőlifttel!
A T1-es tanulópálya gyermekeknek történő ingyenes megnyitása után is folytatták a hóágyúzást az Intersport Síarénában. Az egyes számú sípályát és a T2-es tanulópályát átlagosan 60 cm-es hóréteggel ma 11:00-kor tervezik megnyitni Eplényben.
2020.12.03.
Kopaonik: Szerbiában is megkezdődött a síszezon
A mai napon újabb európai országban lehet síelni. Szerbia legmodernebb síterepe, Kopaonik nyitotta meg kapuit a meglepően nagy számú látogató előtt. A nagy érdeklődéshez az is hozzájárulhatott, hogy az első napon ingyen lehet síelni.
2020.12.02.
Ausztria: december 24-től nyithatnak a síterepek, de...
Nem sokkal ezelőtt ért véget az osztrák kormány sajtótájékoztatója a járványellenes intézkedések meghosszabbításáról, illetve enyhítéséről. Kiderült, hogy az osztrák síterepek december 24-től fogadhatnak vendégeket, de a szigorítások miatt inkább csak a helyieket.
2020.12.02.
Mátraszentistvánban is beindították a hóágyúkat
December első napján a naptári téllel együtt a hideg is megérkezett a Mátrába. A Mátraszentistváni Sípark területén késő estére a hóágyúzáshoz ideális hőmérsékletre hűlt le a levegő. Mínusz hét fokban egymás után indították be a hóágyúkat.
2020.12.01.
Bosznia-Hercegovina legjobb síterepén is lehet már síelni!
Ha az Alpokban csak korlátozottan lehet síelni decemberben, amelyre egyre több az esély, akkor ebből hasznot húzhatnak más síterepek, például a boszniai Jahorina. A Balkán egyik legismertebb síterepén vasárnap kezdődött meg a szezon.
2020.11.29.
A svájciak buszokkal vinnék hozzájuk a francia síelőket
Európa országainak síbolondjai manapság a svájciakra tekintenek, amely jelenleg az egyetlen ország az Alpokban, ahol engedélyezik a síelést, és amelyről az is elmondható, hogy biztosan nem akarja korlátozni a szezonban. Ha a franciák nagyon síelni akarnak karácsonykor, akkor csak át kell menniük a határon.
2020.11.28.
Romániában is megkezdődött az idei síszezon!
Újabb országgal bővült az európai országok sajnos szűk köre, ahol az utolsó novemberi hétvégén engedélyezett a síelés. A romániai hosszú hétvégére több síterep is nyitással készült, többek között a Madarasi Hargita is kinyitott egy rövid pályával.
2020.11.26.
Franciaország: karácsonykor nem üzemelhetnek a síliftek!
A hét elején Emmanuel Macron francia köztársasági elnök már "megágyazott" a mostani bejelentésnek. A karácsonyi ünnepek alatt a síterepek fogadhatnak vendégeket, de a sílifteket le kell zárni. Tehát, jó levegőn el lehet tölteni az ünnepeket a hegyekben, de marad a sífutás vagy a sítúrázás.
2020.11.26.
Uniós vita: Ausztria engedélyezné a síelést decemberben
Valódi frontvonal kezd kialakulni az Alpok uniós országai között. Az olasz miniszterelnök felhívását, miszerint csak januártól lehessen síelni, úgy tűnik, hogy a francia és a német kormány is támogatja. Ausztria ellenzi a tervet, még karácsony előtt nyitnának az osztrák síterepek.
2020.11.26.
Svájc: javulnak a járvány számai, folytatódik a síelés
Aki mostanában nagyon síelni szeretne menni, annak eléggé limitáltak a lehetőségei. Észak-Amerikában megkezdődött a szezon, a skandináv országokban is engedik a síelést, azonban a legközelebb a svájci hegyekben lehet - a biztonsági intézkedések betartása mellett - csúszni.
2020.11.25.
Ausztria, Olaszország: mikor kezdődhet a síszezon?
Eléggé népszerűek a tippelős játékok oldalunkon. Ha most arra kellene tippelni, hogy melyik országban mikor nyithatnak ki a síterepek, akkor eléggé bajban lennénk. Továbbra is sok a bizonytalanság, de nézzük, hogy áll a jelenlegi helyzet ebben a két országban.
2020.11.22.
A Tátrában és a többi szlovák síterepen már hóágyúznak
Hétvégére a szlovák hegyekbe is megérkezett a hideg. Péntektől folyamatosan üzemelték be az ország síterepei a hóágyúkat. A szezonnal kapcsolatban természetesen sok a bizonytalanság, de a vendéglátók elképzelni sem tudják, hogy idén elmaradhat a síszezon.
2020.11.21.
Az olasz síturizmus a karácsonyi nyitást sürgeti
A kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös színű térségekben továbbra sem enyhítik a szigorú korlátozásokat, miután egy nap alatt több mint 37 ezer új fertőzöttet szűrtek és 699 beteg halt meg Olaszországban az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint.
2020.11.20.
Idén is megnyílt a jégkatedrális a Magas-Tátrában
Péntektől látogatható Szlovákia egyik legismertebb téli attrakciója, a magas-tátrai jégkatedrális. Az Ótátrafüred felett található Tarajkán a koronavírus-járvány ellenére is megépítették a látványosságot. Ezúttal a szentpétervári Krisztus Feltámadása katedrálisról mintázták az alkotást.
2020.11.19.
Hétvégén ismét világkupa versenyek, nézők előtt!
Hétvégén a finnországi Levi síterepén ismét világkupa futamokat rendeznek, most csak a hölgyek részére. A verseny érdekessége, hogy a világjárvány óta ez lesz az első világkupa futam, amelyet a nézők a helyszínen követhetnek végig.
2020.11.19.
Brutális fekete pályát építenek a francia Három-völgyben
Az idei szezon francia újdonságainak bemutatását nem egy új lifttel kezdjük, hanem egy új pályával. A franciaországi Három-völgy sírégióban található Courchevel síterep 2023-ban alpesi világbajnokságot rendez a szomszédos Meribellel együtt. A világbajnokságra épül a meredek és nehéz pálya.
2020.11.16.
December közepétől nyitna a legtöbb osztrák síterep
Keddtől újabb szigorításokat vezetnek be Ausztriában. Síelés szempontjából ez már nem oszt és nem szoroz, hiszen már az előző szigorítás is leállította a sílifteket a turisták előtt. A mostani állapot a tervek szerint december 7-ig tart.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »