Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2022.09.23.
Október elején újabb síterepek nyitnak Ausztriában
Ausztriában jelenleg három gleccseren lehet síelni, de a többi gleccserpályán is lázasan készülnek már a nyitásra. Néhány helyen már ismert a nyitás dátuma. Ha az előre jelzett havazás valósággá válik, akkor október első hetére az összes osztrák gleccsersíterep kinyithat.
2022.09.22.
Csak sífutóknak: szezonkezdet a Dachstein-gleccseren
Ma reggel újabb gleccserrel bővült az Alpokban nyitva tartó síterepek száma. Igaz, az osztrák Dachstein-gleccseren az idén nem fogadnak lesiklókat, így várhatóan az egész terület a sífutók paradicsomává válhat.
2022.09.21.
A svéd főváros dombja sípályává változott
Nagyszerű lehetőséggel bővült a svéd főváros, Stockholm szabadidős kínálata. Külön öröm, hogy ebben a síelés is helyett kapott. Szeptember elején adták át a város dombjára épített műanyag borítású sípályát, amelyet télen-nyáron használhatnak a helyiek.
2022.09.20.
Sölden: pénteken kezdődik a szezon a gleccseren
Újabb osztrák sítereppel bővül az üzemelő síterepek száma az Alpokban. Szeptember 23-től a tiroli Sölden gleccserén kezdődik meg a szezon, az első hétvégén egy pályával.
2022.09.20.
Dachstein: idén a sífutók terepe marad a gleccser
Az idei forró nyár rengeteg kárt okozott a magasan fekvő síterepeknek. Ennek egyik legutóbbi példája a Dachstein-gleccser, ahol az idén lezárják a pályákat az alpesi síelők elől. A jelenlegi állapot szerint a sífutók továbbra is gyakorolhatnak a gleccseren, egész szezonban övék a síterep.
2022.09.20.
Kigyulladt a svájci gleccser liftállomása kb. 3000 méteren
Ma hajnalban tűz ütött ki a svájci Glacier 3000 síterepén. A Mario Botta sztárépítész által tervezett panorámavendéglő is a felvonó hegyállomásában kapott helyet. Sérültekről nincs információ, a tűzoltás és a mentés a nehéz terepviszonyok miatt nem egyszerű.
2022.09.19.
Zermatt és Stelvio: újra lehet síelni ezen a két gleccseren
Szeptember 20-án kedden ismét lehet síelni az Alpok két nyári síterepén. Ahogy a svájciak közleménye fogalmaz, folytatódik a "nyári síelés". Az újra nyitáshoz kellett az előző hétvége havas időjárása, és a mostani mínuszok a magasabb régiókban.
2022.09.16.
Két olasz gleccseren indítják be a sílifteket
Azt is mondhatnánk, hogy hamarosan megduplázódik az Alpokban üzemelő síterepek száma, hiszen az elkövetkező napokban két olasz síterep is csatlakozik a jelenleg üzemelő két síterephez. Apró üröm az örömben, hogy két gleccseren csak versenyzőknek biztosítanak edzési lehetőséget.
2022.09.15.
Mintha havazott volna: hatalmas jégeső a francia városban
Mintha havazott volna a dél-franciaországi város, Gap utcáin, igazából hatalmas jégeső érte el a települést. A fényképeken havazásnak tűnhet a felgyülemlett jég, és a helyiek is hólapátokkal tudták csak eltüntetni a jégverés maradványait.
2022.09.14.
Jasná: megérkeztek az új lift első kabinjai
A terveknek megfelelően halad az új, tizenötszemélyes kabinos lift építése Jasnán. Megérkezett 25 darab kabin, amelyeket már fel is fűztek a drótkötélre és megkezdődtek az első tesztek.
2022.09.13.
Megérkezett a szezon első havazása a Tátrába!
Vasárnapról hétfőre virradóra fehérlett a Lomnici-csúcs és környéke. A Magas-Tátra legmagasabb részeit néhány centiméteres hóréteg fedte be. A szeptemberi hó nem tartott sokáig, hamar olvadásnak indult.
2022.08.31.
Világrekorder libegőt építenek a karibi térségben
Az osztrák Doppelmayr cég a turizmusból élő karibi szigetország kérésére libegőt épít az eddig nehezen megközelíthető látványosság, a Boiling-tó mellé.
2022.08.30.
A japán rizs titka: síliften kell szárítani
Az biztos, hogy a japánoknál jobban nem sokan értenek ahhoz, hogyan kell a legjobb minőségű rizst megtermelni vagy elkészíteni. Kevesen gondolnák, hogy létezik olyan rizsfajta, amelynek a szárításához már évek óta sílifteket használnak.
2022.08.28.
Ezeken az olasz síterepeken nem emelkednek a bérletárak
Mindenki érzi a rezsiszámlák emelkedését, nincs ez máshogy Európa síterepein sem. A megemelkedett energiaárak miatt számos síterep emelni kényszerül. Meglepő és üdítő kivétel az olasz Montagna365 sírégió, ahol továbbra is tavalyi árakon lehet síelni.
2022.08.25.
Chopok: szezonkezdetre elkészül az új kabinos lift
Jól halad az új, 15 személyes kabinos építése a magyarok által is sűrűn látogatott szlovákiai Jasná (Chopok) síterepén. Az új lift építése már tavaly megkezdődött, az átadását idén decemberre tervezik.
2022.08.24.
Egész évben használható síterep nyílt Ukrajnában
A háború közepén adták át az ukránok az új szabadidő-központot, amely a nyugat-ukrajnai Lviv központjától négy kilométerre épült a Vinniki közelében. A rengeteg mozgásigényt kielégítő létesítményben műanyag pálya is épült, amelyeken akár egész évben lehet síelni.
2022.08.23.
Dél-Amerika: rengeteg havat hozott az augusztus
A Föld déli féltekén idén nyáron nagyon szerencsésen alakulnak a dolgok, szinte minden összejött a tökéletes síeléshez. Főleg Dél-Amerikában, de az ausztrál-új-zélandi régióban is rengeteg hó hullott, és végre a járványügyi intézkedések is megszűntek a külföldiek részére.
2022.08.21.
Videó a májusi magas-tátrai lavináról, a túlélő kamerájával
Mostanában került elő egy videó egy májusban történt lavinabalesetről, amelyet szerencsésen megúszott egy cseh férfi és 10 éves fia. A videót az édesapa fejkamerája rögzítette, látható rajta az örömsíelés a gyönyörű időben, a meginduló lavina, és milyen a helyzet a hóomlás közepén.
2022.08.20.
Havazás szakította meg a kánikulát a francia hegyekben
A 2003-as nyárhoz hasonlóan az idei forró nyár is nagy pusztítást végez a hegyek gleccsereiben. Csapadékhiány, aszály, csökkenő vízszintű tavak és folyók, valamint kiszáradó folyómedrek képeit láthattuk az előző időszakban. Ebben a helyzetben minden csapadéknak örülünk, sőt lassan minden hópihét megünneplünk.
2022.08.17.
Ausztria: az energiaárak megdrágítják a síbérleteket
Augusztusban általában már tudhatjuk, hogy mennyibe kerül a bérlet télen a kedvenc síterepünkön és a síterepek után a régiós bérletek árait ki szokták számolni. Idén nem lesz minden annyira magától értetődő, főleg a jelentősen megdrágult áramszámlák miatt.
2022.08.09.
Íme, az Instagram legnépszerűbb osztrák hegyei!
Jó kis vita lehetne belőle, hogy kinek melyik a kedvenc osztrák hegye? Nincs egyértelmű módszer ennek eldöntésére, azonban egy osztrák cég egy érdekes módszerrel próbálta kideríteni, hogy melyik hegyet szeretik leginkább fényképezni az osztrákok.
2022.08.07.
Ismét közlekedik a megújult libegő Sátoraljaújhelyen
Hétvégén ünnepélyesen is átadták az ország legújabb libegőjét a Zemplén Kalandparkban. A régi lift nyomvonalán egy modernebb és nagyobb kapacitású libegő szállítja az utasokat mostantól a Magas-hegyre.
2022.08.02.
Hintertux maradt az egyetlen még üzemelő alpesi síterep
Idén szinte minden összejött, amely negatív hatással lehet az alpesi gleccsereken található síterepek üzemeltetésére, így nem csoda, hogy sorra zárnak be egymás után. Augusztus elejére egyedül az osztrák Hintertux maradt nyitva a nagyközönség számára.
2022.07.27.
Pitztal: átadták a felújított gleccservasutat
Július közepén átadták a síterep (a gleccser) felújított földalatti vasútját. A korábbi szerelvényeket 38 évnyi szolgálat után cserélték le modernebbekre.
2022.07.26.
Zermatt: ideiglenesen szünetel a síelés a gleccseren
Az idei nyár nagyon sokat rontott az alpesi gleccserek amúgy sem rózsás állapotán. Sorra zárnak be az évtizedekkel még nyáron is síelhető gleccserek. Ma az egyik legbiztosabb pontnak tekintett síterep döntött úgy, hogy július 29-től a helyzet javulásáig bezárnak.
2022.07.18.
Pitztal és Sölden: nem kötik össze a két gleccsert
Vasárnap népszavazást tartottak Tirolban, ahol a helyiek leszavazták a két gleccser összeköttetésének a tervét, amelyet az osztrák sajtó az elmúlt években csak gleccserházasságnak titulált.
2022.07.17.
Kevés síelhető gleccsert találunk júliusban az Alpokban
Régen látott hóhiánnyal küzdenek az Alpok még nyaranta üzemelő gleccser síterepei. A május és a június jelentős havazás nélkül telt el, emellett a hőmérséklet is gyakran magas volt, így nem csoda, hogy a romló hóviszonyok között az Alpokban három, Norvégiában már csak egy gleccseren lehet síelni.
2022.07.12.
Méteres havazással erősített a síszezon Dél-Amerikában
Dél-Amerikában az első chilei és argentin síterepek már június közepén megkezdték a szezont, majd folyamatosan követték a többiek. A napokban hatalmas havazás érkezett az Andok mindkét oldalára, így az elmúlt évek viszontagságai után végre komoly esély nyílt egy igazán jó szezonra.
2022.07.11.
Planai: ötvenedik évfordulóját ünnepli a stájer síterep
A többi osztrák sítereppel összehasonlítva kissé késve kezdődött meg a szervezett síélet Schladmingban, azonban az elmúlt 50 évben folyamatos a fejlődés, amelynek köszönhetően az egyik legismertebb osztrák sítereppé nőtte ki magát.
2022.06.26.
Visszatért az élet a Föld déli féltekének sípályáira
Amíg mi itthon a strandolást tervezzük, addig a Föld déli részén beköszöntött a tél. A hegyvidéki országok síterepeinek és turizmusának komoly gondot jelentettek az elmúlt 2 év járványügyi korlátozásai. Jelenleg teljesen szabadon, járványügyi intézkedések nélkül indul a szezon és sok helyre a havazás is megérkezett már.
2022.06.20.
Stelvio: átadták az új kabinos liftet az olasz gleccseren
A Stelvio-hágó felett található síterep érdekessége, hogy csak a nyári hónapokban tart nyitva. Rendszerint május végén lehet először megközelíteni, amire az útkezelő eltakarítja a többméteres havat a legendás hegyi úton. Októberben bezárnak, hiszen télre újra megközelíthetetlenné válik a síterep.
2022.06.19.
Mölltal: idén nyáron elmarad a síelés az osztrák gleccseren
Kicsit nehezen indul idén a nyári gleccserszezon az Alpokban. Kevés hó maradt a hegyekben a téli szezon után és a május is sok helyen az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket hozott.
2022.03.31.
Jelentős havazás kezdődött Ausztriában és Szlovéniában
Úgy néz ki, hogy a tél még nem lőtte el az összes puskaporát és a mostani hétvégére visszatér a szomszédos országokba. A várható hómennyiségeket érdemes óvatossággal kezelni, azonban a még üzemelő magashegyi- és gleccserpályák elég utánpótlást kapnak ahhoz, hogy hétfőtől visszatérjen a téli hangulat.
2022.03.31.
Szlovákiában havazással indul az április a hegyekben
A kellemesen tavaszias napok után Szlovákiában is hidegebbre fordul az időjárás és a hegyekben a hétvégén ismét beköszönt a tél. Még találunk nyitvatartó síterepeket, de értelemszerűen egyre csökken a számuk.
2022.03.23.
Kranjska Gora: új, négyszemélyes lift épül az idén
Szlovéniában kevés fejlesztésről tudtunk beszámolni az utóbbi években. Azonban most úgy tűnik, hogy megváltozik valami, jelentős építkezések indulnak be a közeljövőben.
2022.03.19.
Lavina zúdult sípályára Tirolban
Szerencsés kimenetellel zárult a péntek délutáni hóomlás a tiroli Serfaus-Fiss-Ladis síterepén. A lavina abban a hegyoldalban indult el, ahol egy buckapálya üzemelt, majd később átterjedt egy "normál" pályára is. A hegyimentők alapos kutatás után nem találtak senkit sem a hó alatt.
2022.03.14.
Új rekord a Tátrában: síelés 174,57 km/órás sebességgel
Megdőlt a gyorsasági síelés sebességi rekordja a Magas-Tátrában, a Tátralomnic feletti részen. A Lomnici-nyeregből induló fekete pályán a szlovák Michal Bekeš közel 175 km/órás sebességgel repesztett le.
2022.03.13.
Kopaonik: 2006 óta nem hullott ilyen sok hó
Az elmúlt időszak rendkívül sok havat hozott a szerb síterepen. Hét nap alatt közel fél méterrel vastagadott a természetes hóréteg vastagsága, amely péntekre már elérte a 152 centimétert. Legutóbb 2006 márciusában mértek ilyen vastag havat.
2022.03.13.
Látványos videó egy hatalmas tetőlavináról Japánból!
Az idei japán havazással egyszerűen nem lehet betelni. A szokásos japán mértékekhez képest is bőségesen érkezik az idei szezonban az égi áldás. Több helyen évtizedes rekordokat dönthet meg szezon végére a hómennyiség.
2022.03.12.
Galsterberg: új kabinos lift épül Schladming mellett
A Schladming-Dachstein sírégióhoz tartozó Galstenberg (Pruggern) síterepén új, tízszemélyes kabinos lift építését kezdik meg egyből a szezon végén. A tervek szerint a liftet már decembertől használhatják a síelők.
2022.03.11.
Ötscher: lavina okozta három sítúrázó halálát
Ma délelőtt halálos kimenetelű hóomlás történt a Lackenhof/Ötscher síterepéhez közel, pályán kívül. Négy sítúrázóból hárman az életüket veszítették, a negyediket súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
2022.03.10.
Három hazai terepen lehet síelni az ünnepi hétvégén
Március 15-i ünnepi hétvége következik és három hazai pályán is lehet síelni a négynapos ünnep alatt. Az üzemelő hazai pályák száma kellemes meglepetés a február közepén tapasztalt enyhe időjárás után. A következő napokban ideális időjárás ígérkezik a tavaszi síeléshez.
2022.03.09.
Nem szűnik meg a helikopteres síelés Ausztriában
Ausztriában csak egy tartományban engedélyezik a helikopteres síelést (helisí), egyedül Vorarlbergben lehet a tömegtől távoli hegyek érintetlen hómezőit helikopterrel megközelíteni. A túrákat szervező vállalkozás engedélye idén lejár, sokan azt várták, hogy nem kapják meg a hosszabbítást.
2022.03.08.
Szaúd-Arábia nem viccel: sípályát építenek!
Már megszokhattuk, hogy az arab országok egymást licitálják felül a vadabbnál vadabb építkezésekkel. A környéken már építettek fedett sípályát, most azonban megkezdték egy "igazi", kültéri sípálya építésének az előkészítését.
2022.03.08.
Március 9-én Flachauban pótolják a férfiak szlalom versenyét
Január elején kétszer is nekifutottak a férfi szlalom verseny megrendezésének Zágráb mellett, azonban a pálya alkalmatlansága miatt törölni kellett azt. Az osztrák Flachau jelentkezett és március 9-én itt pótolják be az elmaradt megmérettetést.
2022.03.07.
Hatalmas hó fogságából ásták ki a japán síterepet
A japán síterepek az idei szezonban is hozzák havas formájukat. Az ország középső részén található síterepen február vége felé már közel hétméteres hóban lehetett síelni pályán kívül.
2022.03.06.
Nyitás Ausztriában: viszlát, maszk és igazolás a síelésnél!
Ausztriában március 5. mérföldkövet jelent a járvány elleni intézkedésekben. Tegnap óta a bevezetett intézkedések nagy részét visszavonták, a síterepeken teljesen visszaállt a helyzet a járvány előtti állapotra.
2022.03.06.
Hatalmas fejlesztés kezdődik a szlovén síterepeken
Az elmúlt évtizedben nem sok változott a szlovén síterepeken. A tulajdonosok saját erőből nem tudtak sokat fejleszteni, az állam pedig nem adott erre pénzt. Mostantól jelentős változás áll be, az állam támogatja az új síliftek építését.
2022.03.05.
Síbalett: ötvenévesen sem kopott meg a bajnok tudása
Ez a cikk valami olyasmiről szól, amelyről a mai tizenéveseknek már fogalmuk sem lehet. Egykoron létezett egy sportág, amit úgy hívtak, hogy síbalett. Régen még olimpiai aranyat is osztottak azért, ha valaki sílécekkel a lábán balettozott. Egy fura apropója van ennek a nosztalgiázásnak.
2022.03.04.
Gerlitzen: magyar síelő esett ki a síliftből
Csütörtök délután három óra körül egy magyar síelő esett ki a karintiai síterep egyik négyszemélyes ülőliftjéből. A férfi a kezéből kiesett síbotot próbálta megmenteni, miközben kicsúszott a székből. Körülbelül hat métert zuhant.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AKCIÓK
SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.