Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

Heten haltak meg lavinabalesetben Ausztriában

2023.02.05. Bata Attila
A héten hatalmas mennyiségű hó hullott az osztrák hegyekben. A lavinaveszély jelentősen megnőtt, azonban ez sokakat nem tántorított el a sítúrázástól vagy a pályán kívüli síeléstől. A hétvégén Ausztriában hét, Svájcban két, Olaszországban pedig egy áldozatot követelt a hóomlás.

Tombol a tél a szlovák hegyekben

2023.02.04. Bata Attila
Igazi tél van a szlovák hegyekben és az ország északi részén. A havazás holnap reggelig folytatódik, majd a jövő héten érkezik a szezon eddigi leghidegebb időszaka. Ma szélviharok akadályozzák a síterepek normális üzemelését, pályán kívül jelentős a lavinaveszély.

Chopok: két méter hó és az összes sípálya üzemel!

2023.02.02. Bata Attila
A héten két komolyabb mérföldkőhöz érkezett a legjobb szlovákiai síterep. Nálunk inkább Chopok, a szlovákoknál Jasná néven ismert síterepen a természetes hóréteg vastagsága idén először meghaladta a két métert és az összes sípályát megnyitották.

Újabb méteres havazás érkezik az osztrák hegyekbe

2023.02.01. Bata Attila
A múlt héten Ausztria déli része kapott hatalmas mennyiségű havat. Úgy tűnik, hogy Holle anyó tervszerűen adagolja a fehér mannát, ezen a héten a hegység északi oldala számíthat jelentős adagra. Háromnapos havazás, hóviharok, széllökések és fokozott lavinaveszély tölti ki a hét hátralévő részét.

Zakopane: megnyílt a világ legnagyobb hólabirintusa

2023.02.01. Bata Attila
Az idén is megnyitotta kapuit a lengyelországi Zakopánéban a Snowlandia téli park, amely leginkább a hóból épített labirintusáról ismert. A hólabirintus mellett egy iglu épült benne jégszobrokkal, valamint szánkózni is lehet a park területén.

Ismét lehet szánkózni és sífutni a Normafán

2023.01.31. Bata Attila
Január végére ismét kedvezően alakult a hőmérséklet, így a Normafa Park üzemeltetői újra be tudták indítani a hóágyúkat, amelyek segítségével behavazták a szánkó-, illetve a sífutópályát. Mostantól mindkét pálya este 10-ig világítás mellett használható.

Mától ismét lehet síelni Eplényben!

2023.01.30. Bata Attila
A korábbi napokban a sípályák felső részét sikerült behavazni a hóágyúkkal. Az elmúlt időszakban a hőmérséklet a völgyben is kellően alacsonyra süllyed, hogy betudták indítani a hóágyúkat és befejezni az A1-es pálya alsó részét is.

A kis osztrák sípálya csak egy euróval emelte a napijegyet

2023.01.28. Bata Attila
Idén jelentős mértékben megdrágult az energia, ennek nyomán áremelésre kényszerültek a síterepek. Az alsó-ausztriai Jauerling síterepe igazából csak egy sípálya, de így is megtalálta célközönségét. A jó hír, hogy a helyieknek idén is sikerül kedvező áraikat megtartaniuk.

Schladming: sikeres volt a dupla villanyfényes verseny

2023.01.27. Bata Attila
A héten a hagyományos esti szlalom versenyt kiegészítették még egy szintén esti óriás-műlesikló versennyel is. A kettős verseny nagy sikert aratott a versenyzők, a rendezők, a közönség és a helyi turisztikai vállalkozások körében. Kérdés: hogyan lehetne ebből rendszert csinálni a jövőben?

Január végi körkép a hazai síterepekről

2023.01.23. 2023.01.26. Bata Attila | frissítve: 2023.01.26.
Többhetes szünet után a héten ismét lehet síelni hazai pályákon. Kedden Mátraszentistvánban beindítottak egy-két rövidebb felvonót. Szerdától Bánkúton is lehet síelni. Eplény is indulásra vár, amely a héten megtörténhet.

Másfél méternyi hó esett a karintiai síterepeken

2023.01.25. Bata Attila
Az egy héttel ezelőtti hatalmas hóesés után ismét komoly havazás érkezett Ausztria déli részére, ezúttal is Karintia és Stájerország kapta a legtöbb havat. Az előrejelzések elég jól bejöttek, a karintiai Wolfsberg járás környéki síterepek 130-150 cm friss havat jelentettek.

Két villanyfényes versenyt rendeznek Schladmingban

2023.01.12. 2023.01.24. Bata Attila | frissítve: 2023.01.24.
Sokak kedvence a Planai síterepén megrendezett villanyfényes szlalomverseny, a Night Race. A versenyt idén is megrendezik, azonban egy nappal később az óriás-műlesiklók is villanyfényben versenyezhetnek a törölt németországi futam pótlásaként.

Lindsey Vonn este száguldott le a kitzbüheli versenypályán

2023.01.22. Bata Attila
Különleges teljesítményt rögzítettek a kamerák a héten. Lindsey Vonn, az amerikaiak már visszavonult klasszis síelője első nőként síelt le a világ legnehezebbnek tartott versenypályáján, a kitzbüheli Streifon. És mindezt éjszakai csúszással!

Nagy-Hideg-hegy: 35 cm vastag a hó a menedékháznál

2023.01.19. Bata Attila
Bár az ország nagy részét eső áztatja, így kissé nehéz elhinni, hogy a magasabban fekvő területeken vastagon áll a hó. A sípályák ismételt nyitásához leginkább hidegre lenne szükség, erre már nem sokat kell várni. Várhatóan jövő héten ismét lehet hazánk valamelyik síterepén síelni.

Havazás után indul az igazi szezon a szlovák síterepeken

2023.01.19. Bata Attila
Szlovákiában is szinte szünet nélkül havazik a héten a magashegységekben, így érdemes lehet a jövő heti síelések tervezésénél a szlovák terepeken is nézelődni. Nemcsak a nagyobb síterepek, hanem a természetes hó miatt lendületet kapott valamelyik kisebb síterep is jó választás lehet.

Igazi tél, ismét nagyüzem a szlovén síterepeken

2023.01.18. Bata Attila
Az előző hetek képei után rá sem lehet ismerni a szlovén síterepekre. Az elmúlt 3-4 nap havazása teljesen megváltoztatta a tájat. A síterepek arra készülnek, hogy hétvégére a lehető legtöbb pályát elő tudják készíteni.

Havas hírek Ausztriából röviden és képekben

2023.01.17. Bata Attila
Jelenetősen javult a hóhelyzet a héten számos osztrák síterepen. Holnap, aztán a hétvégén is újabb havazás érkezik. A friss hó után az eddig nem üzemelt síterepek is kinyitnak. Számos síterep végre újabb pályákat tud megnyitni. Sok helyen a szánkópályákra is jutott elég hó.

Eddig fél méter friss hó Dél-Ausztriában és jön a folytatás!

2023.01.16. Bata Attila
Megérkezett a mostani hétre jósolt havazás első hulláma Ausztriába. Főleg a karintiai és stájer területeket érintette a nagyobb havazás, de szerencsére a hóból jutott az ország más területeire és síterepeire is. A folytatás továbbra is havasnak ígérkezik.

Szlovénia: 40-60 cm hó hullott a hegyekben 12 óra alatt

2023.01.16. Bata Attila
Tegnap este megkezdődött a havazás a szlovén hegyekben. A ma reggeli adatok szerint tekintélyes mennyiségű hó érkezett meg az éjszaka folyamán. Most nem egyszerű közlekedni a szlovén utak nagy részén, több hágót lezártak, az autópályán is késésekkel kell számolni.

Százéves hórekordot döntött meg a tél a norvég síterepen

2023.01.15. Bata Attila
Miközben január elején Európa közepén nagyítóval kerestük a friss havat, addig Norvégiában az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb havazása hozott örömöt a síterepekre. Volt olyan település, ahol 100 éves rekordot döntött a hóréteg vastagsága január első hetében.

Végre! Jövő héten igazi tél lesz az Alpok síterepein

2023.01.14. Bata Attila
Ezen a héten a tél már megtette az első lépéseket, hogy feledtesse velünk a 2-3 hetes kihagyását, amellyel nagyon magára hagyta a síterepeket. A következő héten több hullámban érkezik havazás az Alpokba, a hét második felében már a hőmérők is igazi téli értékeket mutatnak majd.

Chopokon beindították a legendás síliftet

2023.01.13. Bata Attila
Az idei szezon is elég sok újdonságot hozott Chopok mindkét oldalára. A déli oldalon ötéves szünet után helyreállítottak egy legendás húzóliftet, a nosztalgiázók és a pályán kívül síelők örömére.

Szlovákia: havazás hozott javulást a magasabb régiókba

2023.01.11. Bata Attila
Szlovákiába is megérkezett a várva várt havazás a hét elején, azonban összefüggő hótakarót még csak magasan, 900-1000 méter felett találunk a szlovák hegyekben. Főleg a Tátrákban javultak a hóviszonyok, az alacsonyabb síterepek inkább a lehűlésnek örülhetnek.

Fél méter friss hóval ismét nyitva a szlovén síterep

2023.01.10. Bata Attila
Az elmúlt napok havazása után ismét kinyit a legmagasabban található szlovéniai síterep Bovec-Kanin. A zárásnak ezúttal nem a hóhiány volt az oka, hanem sokkal inkább a sok hó, hóviharban nem lett volna értelme beindítani a lifteket.

Már havazik az Alpokban, de a nagyobb adag most érkezik

2023.01.09. Bata Attila
Vasárnap óta havazik az Alpokban. Ma reggelre már sok helyen kifehéredett a táj, azonban a nagyobb mennyiséget ma estéről holnap reggelre várjuk. Keddig több helyen 60-80 cm hó is hullhat a magasabb régiókban.

Kreischberg: magyar snowboardos tarolt le mindenkit

2023.01.05. Bata Attila
Nehéz szavakat találni arra, amit egy 18 éves magyar snowboardos művelt tegnap az ausztriai Kreischberg síterepén. Rossz módszerrel, a csákányos felvonóba két kézzel kapaszkodva jutott fel egy meredek szakaszra, ahol elesett, majd visszacsúszva számos síelőt letarolt. A helyszínről segítségnyújtás nélkül távozott.

Vizsgálat indult a hintertuxi halálos síbaleset ügyében

2023.01.05. Bata Attila
Az idei szezonban eddig 13 haláleset történt az osztrák síterepeken. Ez a szám jóval magasabb, mint az előző 10 szezon átlaga. Szintén magas a sérülésekkel járó balesetek száma. A hintertuxi halálos baleset után eljárás indult a síterep ellen.

Hóhiány miatt alternatív programok a közeli osztrák síterepeken

2023.01.04. Bata Attila
A szokásosnál enyhébb időjárásban is próbálnak a síterepek üzemelni, de ez már nem egyszerű az alacsonyabban fekvő pályákon. Az alsó-ausztriai síterepek közül néhányan a hétvégére megnyitják a hó nélküli pályáikat a túrázók és a kerékpárosok részére.

A világ leghosszabb függőhídja télen is nyitva a cseh síterepen

2023.01.03. Bata Attila
A világ leghosszabb függőhídját tavaly májusban adták át Csehországban egy síterepen. Értelemszerűen, az idei az első téli szezon, amikor havas körülmények között is látogatható. Közös jegy váltható, amely tartalmazza a síbérletet, a függőhíd és más látványosságok árát is.

Egy hazai síterep marad nyitva a januári tavaszban

2023.01.02. Bata Attila
Két nap telt el eddig az idei évből, és itthon mindkét napon megdőltek a hőmérsékleti rekordok. A 20 fokhoz közeli hőmérsékleteket ugyan nem a sípályáink mellett mérték, de ebben a tavaszban már csoda kell ahhoz, hogy a hazai pályák üzemeljenek. Ez már csak egy síterepnek sikerül.

Hintertux: halálos síbaleset a jeges, meredek pályán

2023.01.02. Bata Attila
Január elsején a hintertuxi síterep egyik pályájának meredek és jeges szakaszán hárman is buktak. Közülük egy a helyszínen életét vesztette, a másik kettőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Durva melegrekordokkal indult az új év!

2023.01.01. Bata Attila
Számos helyen szokatlan meleggel köszöntött be a 2023-as év első napja. Több helyen nemcsak a január elsejei melegrekordok dőltek meg, hanem a január havi csúcs is. Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban rekordokat mértek, de máshol is kora tavasz volt a környékünkön.

Zágrábban rendezik 2023 első női világkupa versenyét

2023.01.01. Bata Attila
Január 4-én és 5-én ismét a magyar határhoz közeli sípályán versenyeznek egymással a világ legjobb női versenyzői. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a tavaszias időjárás ellenére sincs akadálya a verseny megrendezésének.

Jahorina: januárban indulhat be az igazi síszezon

2022.12.23. 2022.12.31. Bata Attila | frissítve: 2022.12.31.
Rájár a rúd az egykori Jugoszlávia síterepeire. Korábban fantasztikus szezonokat elkönyvelő szerb, boszniai és montenegrói pályákra még nem érkezett meg az igazi tél.

Szilveszterre nyári bobpályát nyitnak egy osztrák síterepen

2022.12.30. Bata Attila
Vérmérséklettől és temperamentumtól függően változik, hogy ki milyen hangulatban tanulmányozza mostanában a hójelentéseket és az időjárási előrejelzéseket. Azok, akik síelni szeretnének, nem bontanak pezsgőt örömükben.

Veszélyes a hóhiány! Halálos síbalesetek a pályák mellett

2022.12.30. Bata Attila
Az utóbbi napokban négy halálos síbaleset történt Nyugat-Ausztriában, az áldozatok közül hárman még nagyon fiatalok voltak. A balesetek okait még nem tárták fel teljesen, de szerepet játszik a sítudás hiányossága és a sítudáshoz képest túl gyors tempó, amely sok esetben végzetessé vált.

Shiffrin: 80! Mesterhármas Semmeringen!

2022.12.30. Bata Attila
Három nap, három verseny és három győzelem. Ez Mikaela Shiffrin mérlege az évvégi semmeringi versenyeken. Ezzel együtt a 80. világkupa győzelmét ünnepelhette és nagyon közel került ahhoz, hogy a még előtte álló két klasszist az idei szezonban utolérje vagy megelőzze.

Lavina indult el mesterséges havon egy tiroli sípályán

2022.12.28. Bata Attila
Ritkának mondható lavina indult el tegnap az egyik tiroli síterepen. A lezárt, fekete pályán, hóágyúzott mesterséges hó indult meg a pálya teljes szélességében. A mentőegységek estig kutattak esetleges sérültek után.

Itt kezdte Vlhová, hét év után kinyitott a szlovák sípálya

2022.12.28. Bata Attila
Hosszabb szünet után ismét üzemel az a sípálya Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) mellett, ahol a szlovákok olimpiai- és világbajnok síelője az első csúszásait tette meg hároméves korától.

Földcsuszamlás sodorta el a francia ülőlift oszlopát

2022.12.28. Bata Attila
Komoly károkaz okozott a földcsuszamlás a franciaországi Chatel (Portes du Soleil) síterepén. Az egyik ülőlift tartóoszlopát körülbelül 10 méterrel sodorta arrébb. A lift helyett síbuszok közlekednek a síszezon fontos időszakában.

Kolašin 1600: elmaradnak a montenegrói fejlesztések

2022.12.27. Bata Attila
Tavaly komoly lépést tett a fejlődésben a montenegrói Kolašin 1600 síterepe. Akkor átadtak egy modern ülőliftet és jelentős fejlesztéseket hirdettek meg az idei szezonra. Ezek már biztosan elmaradnak, de ettől még nem kell teljesen lemondani a síterepről.

Túlélőket keresnek az ausztriai lavinaomlás után

2022.12.25. 2022.12.27. Bata Attila | frissítve: 2022.12.27.
Ma délután 3 óra körül lavina indult el az ausztriai Lech-Zürs síterepén a sípályák felett. Azonban a lavina elérte az egyik sípályát is, ahol feltételezések szerint több síelőt is betemetett. A hegyimentők, a rendőrség, a tűzoltók és az önkéntesek, közel 200-an kutatnak feltételezett túlélők után.

Hinterstoder: új kabinos liftet építettek az osztrák síterepen

2022.12.24. Bata Attila
Nemcsak a síterep, hanem az egész felső-ausztriai tartomány legnagyobb síterep-fejlesztését hajtották végre az idén Hinterstoderen. A korábbi hatszemélyes kabinos helyett egy tízszemélyes kabinos épült, amely gyorsaságban, kapacitásban és kényelemben is előnyösebb az elődjénél.

Síterepeket zártak be a rendkívüli hideg miatt az USA-ban

2022.12.21. Bata Attila
Olyan hideg árasztotta el Észak-Amerikát, hogy néhány síterepet be kellett zárni. Ahogy az üzemeltetők írták: a vendégek és a személyzet egészségének érdekében az extrém hidegben zárva tartanak.

December 22-én nyit a sátoraljaújhelyi sípálya

2022.12.21. Bata Attila
Holnap, csütörtökön megnyitja kapuit a Zemplén Kalandpark sípályája is. Ezzel Eplény és Mátraszentistván után háromra emelkedik a lesiklást kínáló hazai síterepek száma. A Normafánál a sífutókat és a szánkózókat várják.

Megosztják a nyitvatartást a sítúrázók és a síelők között

2022.12.21. Bata Attila
A Bad Gasteinhoz tartozó Graukogel részen már most lehet tudni, hogyan üzemelnek a szezonban. Karácsonytól heti három napot a sítúrázók, a többi négy napon pedig a lesiklók használhatják a pályákat.

Ingyenes síelés gyereknek Hochkar környékén december 24-én

2022.12.15. 2022.12.21. Bata Attila | frissítve: 2022.12.21.
Érdekes akcióra készülnek az alsó-ausztriai síterepek. December 24-re a lentebb felsorolt síterepekre az interneten ingyen foglalható napijegy gyermekek részére. A jegyek száma korlátozott, és a jelentkezés sorrendjében osztják ki.

Semmering: zöld utat kapott az év végi világkupa verseny

2022.12.20. Bata Attila
Tegnap megtartották a december végi semmeringi világkupa verseny helyszínének ellenőrzését. Az ellenőrök nagyon elégedettek voltak mindennel, így elvileg nincs akadálya a karácsony utáni versenyek megrendezésének.

Ötéves kislány esett ki az ülőliftből Ausztriában

2022.12.18. 2022.12.19. Bata Attila | frissítve: 2022.12.19.
Valószínűleg egy félreértett figyelmeztető tábla miatt esett ki az ülőliftből egy ötéves szlovén kislány ma délelőtt a karintiai Nassfeld síterepén.

A Mátraszentisváni Síparkban megkezdődött a síszezon

2022.12.18. Bata Attila
Ma délelőtt újabb hazai síterepen lehetett lécet csatolni és síliftre ülni. Ezúttal a Mátrában található Sípark nyitotta meg a szezont.

Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.