Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

Készülnek az új sífelvonók Szlovéniában

2023.09.12. Bata Attila
Az idei tél igen komoly változást hoz a szlovéniai síterepeken. Összesen nyolc síterepen modernizálnak vagy építenek új felvonókat kb. 80 millió eurós költséggel. A tervek szerint a következő szezonban az összes liftnek üzemelnie kell.

Idén ingyen síelnek a gyerekek ebben az olasz régióban

2023.09.05. Bata Attila
Tavaly ilyenkor különleges esetnek számított az olasz Montagna365 régió, ahol egy centtel sem emelték meg a síbérletek árát a megelőző évhez képest. Az idén a felnőttbérletek ára emelkedett, de a nyolc éven aluliak ingyen síelnek.

Jövő tavaszra megújul a Dachstein-gleccser hegyállomása

2023.09.04. Bata Attila
Ausztria egyik legnépszerűbb magashegyi kilátójának hegyállomásán komoly fejlesztés indul. Szeptember 6-tól jövő tavaszig néhány hét kivételével lezárják a gleccserre vezető felvonót, megkezdődik az építkezés.

Stelvio: újra lehet síelni az olasz gleccseren

2023.09.03. Bata Attila
Múlt héten az Észak-Olaszországot sújtó kánikula annyira megrongálta a pályákat, hogy azokon már nem lehetett biztonságosan síelni. A gleccser síelőket nem fogadott. Ezen a héten megérkezett a lehűlés és vele a havazás is. Szombat óta visszatért a síélet!

Tavaly zárta története legjobb szezonját a Dolomitok sírégió

2023.08.31. Bata Attila
A világ egyik legismertebb és legszebb sírégiója, az olaszországi Dolomitok-hegység pályarendszere a tavalyi rekordszezon után az idén bizakodva tekint a novemberi szezonkezdet elé.

Elérte az ezereurós határt a salzburgi szezonbérlet

2023.08.30. Bata Attila
Talán a legnépszerűbb osztrák szezonbérlet ára az idén ismét emelkedik, és késői vásárlás esetén már át is lépi az eddig lélektani határnak tartott ezer eurót. Elővételben még mindig olcsóbb, és az eddig napvilágra került bérletárakat tekintve még mindig kedvező megoldás azoknak, akik egy szezonban elég sokat síelnek a régiós bérlet síterepein.

Téli hangulatot hozott a nyárvégi havazás az Alpokban

2023.08.29. Bata Attila
Vasárnap este óta havazik az Alpok magasabb régióiban, amely természetesen nem teljesen szokatlan dolog augusztus utolsó napjaiban, de a mostani havazás egyik furcsasága, hogy napokkal a kánikulai hőmérsékletek után érkezett a havazás.

Kánikula után havazás a magasabb francia hegyekben!

2023.08.28. Bata Attila
Három nap alatt nagyot változott a világ a francia hegyekben. Csütörtökön még a hegyekben is szokatlanul magas értékeket mértek, ma reggelre pedig több ismert francia síterepen is kb. 10 cm hó hullott.

Rengeteg új lift épült idén az Alpok síterepein

2023.08.27. Bata Attila
Az idei szezonban sem állnak le a fejlesztésekkel az Alpok síterepei. Ha minden jó megy, akkor a szezon kezdetére körülbelül 90 új felvonó közlekedhet az alpesi sípályák mellett.

Megérkezett az évtized havazása Dél-Amerikába!

2023.08.26. Bata Attila
Dél-Amerikában lassan véget érnek a téli szezon hónapjai. Augusztus végére megérkezett egy kiadós havazás, így sok helyen szeptember végéig biztosan kitartanak.

Stelvio: szünetel a síelés az olasz gleccseren

2023.08.25. Bata Attila
Sajnos, bekövetkezett, amitől tartani lehetett. Az elmúlt időszakban egész Olaszországban tombol a kánikula. Észak-Olaszországban 35-40 fok közötti csúcsértékeket mérnek, a hegyekben még hűvösebb a levegő, de a sípályáknak már túl meleg.

Livigno: igazi havon versenyeznek ma a sífutók a belvárosban

2023.08.24. Bata Attila
Már évek óta hagyomány, hogy az olasz síterep augusztus végén nagyszabású síversenyt rendez a település utcáin. A tavalyi szezonban dombokban eltárolt havat kibontják, és erre az egy estére téli mesevilággá válik a település a nyári melegben.

Új és visszatérő síterepek a világkupa versenynaptárában

2023.08.23. Bata Attila
Az alpesi síelés legmagasabb színtű versenysorozata hamarosan megkezdődik. A 2023/24-es világkupa szezon előtt összefoglaljuk az előző szezonokhoz képest fontosabb változásokat a versenyhelyszínek tekintetében.

Pakisztán: mentik a gyerekeket a magasban himbálózó kabinból

2023.08.22. Bata Attila
Szinte az egész ázsiai ország szájtátva figyeli, sikerül-e kimenteni egy elakadt felvonókabinban rekedt nyolc utast Pakisztán északi részén található hegyvidéki régióban. Az utasok nagy része reggel óta az egy kábelen himbálózó kabinban töltötte a napot.

Elképesztően síelnek Bode Miller hároméves ikrei

2023.08.21. Bata Attila
Szokták mondani, hogy az alma nem esik messze a fájától. Ebben az esetben az egykori síelő világklasszis, az amerikai Bode Miller hároméves ikrei mutatják meg, hogy minden esély megvan arra, hogy apjuk nyomdokába lépjenek.

Svájc: 140 utast mentettek ki helikopterrel éjszaka

2023.08.20. Bata Attila
Nem volt egyszerű éjszakájuk azoknak, akik szombaton a Thuni-tó feletti siklóvasúttal (Niesenbahn) utaztak. Este nyolc óra után műszaki hiba miatt teljesen leállt a felvonó és a sikló utasait, valamint a hegyállomáson tartózkodó vendégeket helikopterrel szállították le a völgybe.

Hirscher a dán szemétégető pályájáról: Bécsben is jó lenne

2023.08.18. Bata Attila
Minden idők egyik legjobb alpesi síelője, a nyolcszoros összetett világkupa győztes osztrák Marcel Hirscher mostanában Dániában járt és nem tudott ellenállni a kísértésnek. Lécet csatolt és kipróbálta a főváros műanyag pályáját, amely egy különleges helyszínen, egy szemétégető tetején/oldalában épült.

Újra jár Szlovákia legendás, együléses libegője

2023.08.17. Bata Attila
Tizenkét év szünet után a hétvégén ismét üzembe állították Szlovákia egyetlen együléses lanovkáját a Szlovák Paradicsomban. A festői környezetben található libegő október végéig közlekedik.

Alpesi Sí Világkupa Versenynaptár 2023/24

2023.08.16. Bata Attila
Az alpesi sí világkupa naptár tervezete az októbertől márciusig rendezett futamok helyszíneit és időpontjait tartalmazza. Idén is az ausztriai Söldenben startol a profi síelők versenysorozata. Izgalmas új helyszín lesz az olasz-svájci határon átívelő pálya a Matternhornra néző Zermattban.

Nem épül összekötő lift Les 2 Alpes és Alpe d’Huez között

2023.08.10. Bata Attila
Hazánkban is kiterjedt rajongótábora van a hatalmas területeket felölelő francia sírégióknak. Két ismert síterep, Les 2 Alpes és Alpe d’Huez régóta dédelgetett terve a közös liftről újabb elutasítást kapott.

Cervinia: 365 napos síszezon és új liftek a tervekben

2023.08.08. Bata Attila
Nem állnak le a fejlesztések az olaszországi Breuil-Cervinia síterepén. A nyáron átadott megalift után újabb lifteket terveznek közel 50 milliárd forintért. Közben bejelentették, hogy a következő szezonban folyamatosan üzemelnek, vagyis szünnap nélkül, évi 365 napon lát lehet síelni a gleccseren.

Kína hamarosan átadja az 50. beltéri síterepét

2023.07.28. Bata Attila
A kínaiak óriási hangsúlyt fektettek a téli sportok és ezen belül a síelés népszerűsítésére az elmúlt években. A kampány célja az volt, hogy a helyi rendezésű téli olimpia előtt minél több embernek adjanak lehetőséget a téli sportok kipróbálására, azonban a fejlesztések az olimpia után sem álltak le.

Ma reggelre havazott a Magas-Tátrában és az Alpokban

2023.07.27. Bata Attila
Az elmúlt napokban kissé felfrissült az időjárás a környékünkön. A kánikulát megszakítva hűvösebb levegő érkezett hazánkba és a szomszédos országokba. Ma reggelre a Magas-Tátra csúcsai befehéredtek.

Jasná: az ellenőrök elégedettek a világkupa előkészületeivel

2023.07.23. Bata Attila
Az előttünk álló szezon világkupa futamai közé visszakerült a szlovákiai Jasná-Chopok. Szokás szerint a nemzetközi szövetség (FIS) ellenőrei nyáron a versenyhelyszínekre utaznak és minden részletet megbeszélnek a rendezőkkel. Június végén Jasnán jártak.

Helyzet a gleccsereken: az idei nyár eddig jobb, mit a tavalyi

2023.07.21. Bata Attila
A nyár második felébe lépve, érdemes szétnézni hogyan is alakult eddig a gleccserszezon a még nyári síelésre alkalmas pályákon az Alpokban. A tavalyi katasztrofális nyár után az idén már jobb hóviszonyok között lehetett síelni.

Matterhorn: átadták az Alpok két oldalát összekötő felvonót

2023.07.02. Bata Attila
A hétvégén újabb mérföldkőhöz érkezett a Zermatt régió turisztikai fejlesztése. Az utolsó szakasz is elkészült, így mostantól felvonókkal lehet eljutni a svájci Zermatt-ból az olaszországi Cerviniára és vissza. Ezzel a kapcsolattal lehet a legmagasabb ponton átjutni az Alpok egyik oldaláról a másikra.

Az igazi síőrült a liften alszik, hogy reggel első legyen

2023.06.30. Bata Attila
Európában nem jellemző ez az őrület, de Észak-Amerikában és Új-Zélandon sokan sportot űznek abból, hogy a síszezon megnyitóján az első lifttel induljanak fel a hegyre. Egyfajta dicsőség a szezonban elsőként felülni a sífelvonóra.

Schladmingból Alaszkába: a fél világot átutazta a használt sílift

2023.06.26. Bata Attila
Világosan látszik, hogy a tehetős síterepek könnyen megengedhetik maguknak, hogy új sílifteket vásároljanak, illetve gyakori esetekben lecseréljék a régieket. Természetesen a régivel is valamit csinálni kell, gyakran egy másik síterepen „kezdenek új életet”, akár a világ másik végén.

Giro után megnyitották az olasz síterep meredek kerékpárútját

2023.06.20. Bata Attila
A kerékpározás tipikusan a síelők egyik kiegészítő sportjának számít. A legkeményebbek akár mindkettőt is űzik télen, de sokaknak a síszezon vége a kerékpáros időszak kezdetét is jelenti. Tarvisio, az ismert olasz síterep közelében olyan kerékpáros pályát adtak át, ahol mindenki tesztelheti állóképességét.

Egy osztrák síterep eladta az ülőliftjét, hogy kifizesse adósságait

2023.06.15. Bata Attila
A Felső- és Alsó-Ausztria tartományok határán található Forsteralm eladta ülőliftjét, és ezzel kifizette adósságait. A síterep már az előző szezonban teljesen új koncepcióval indult el, amelynek három legfontosabb eleme a családi síelés, a sítúrázás és a hótalpas túrázás.

Magas-Tátra: télen megduplázódott a magyar vendégek száma

2023.06.04. Bata Attila
A helyi turisztikai hivatal képviselője szerint a járvány után visszatértek a síelők a Magas-Tátrába. A szállóvendégek száma már meghaladta a járvány előtti szintet. Leglátványosabban a magyar vendégek száma emelkedett, tavalyhoz képest megduplázódott a számuk a síszezonban.

Két modern felvonó épül decemberre Kitzbühelben

2023.05.30. 2023.06.01. Bata Attila | frissítve: 2023.06.01.
Az idei szezon sem telik el újdonság nélkül a többször is a legjobb osztrák síterepnek választott Kitzbühelben. Azt már megszokhattuk, ha új lift épül, akkor abból csakis a legmodernebb, de ezúttal két világszínvonalú ülőlifttel is gazdagodik a tiroli síterep.

Helló május! Méteres havazás érte el a Dolomitokat

2023.05.12. Bata Attila
Úgy néz ki, hogy a tél még nem tud teljesen visszavonulni, így májusban is nagyobb havazás érte el az Alpok hegyeit. Olaszországban, a keleti oldalon, akár egy méter friss hó is hullhat holnapig a Dolomitokban, ebből ma délelőttig egy jelentős mennyiség már meg is érkezett.

Kincsvadászat Obertauernben, sűrű április hóesésben

2023.05.11. Bata Attila
Amikor február közepén megtudtam, hogy április közepén az ausztriai Obertauernben síelhetek, rögtön két dolog jutott az eszembe. Először is, örültem, hogy régi adósságom törleszthetem, mert a környékbeli síterepeket már sokszor kipipáltam, azonban ide még nem jutottam el. Másodszor pedig a bőröm és a tavaszi napsütés korábbi kapcsolatából okulva beszereztem egy hatalmas adag naptejet a legmagasabb faktorokkal, amely elég lehet ilyen magasságban az április napsugarak ellen.

Elképesztő videó a gleccserhasadékba esett síelőről

2023.04.26. Bata Attila
Hihetetlen szerencsével úszta meg a kalandot a francia síelő, aki a franciaországi La Grave környéki freeride paradicsomban csúszott. Hirtelen eltűnt egy gleccserhasadékban, ahol fennakadt egy hópárkányon, majd a társai húzták ki kötéllel.

Jasná: 2024 januárjában ismét világkupa futamot rendeznek

2023.04.18. Bata Attila
Bár még nem ismert és egyáltalán nem hivatalos a jövő évi világkupa versenynaptár, azonban a szlovák síterep bejelentette, hogy 2024. január 20-án és 21-én a világ legjobb női versenyzői ismét az Alacsony-Tátrában versenyeznek.

Igazi tél érkezik az osztrák hegyekbe április közepére

2023.04.11. Bata Attila
Az időjárás igencsak igyekszik bepótolni a főszezon gyengébb napjait és újabb komoly mennyiségű havazás érkezik az osztrák hegyekbe. Akár fél méternél is több hó hullhat rövid időn belül, ilyenre ritkán akad példa április közepén.

30-50 cm friss hó érkezett a szlovén hegyekbe

2023.03.27. Bata Attila
Kicsit megkésve, de újabb adag havat kaptak a szlovén síterepek, amelynek a még mindig üzemelő néhány síterep örülhetett a legjobban. Lassan itt is befejeződik a szezon, de jövőre tényleg brutális fejlesztéseknek lehetünk tanúi a szlovén hegyekben.

Havazik Szlovákiában! Helyzetkép a síterepekről

2023.03.27. Bata Attila
Ha ideiglenesen is, de visszatért a tél Szlovákiába. A ma reggel kezdődött havazás még nem adta ki magából az összes csapadékot, holnap reggelre már nem csak a magasabb részek fehérednek be. A nyitvatartó síterepek száma ugyan lecsökkent, de a lehűlés és a friss hó után javul a pályák állapota.

Kreischberg, Schladming: áprilisig kitart a síszezon

2023.03.21. Bata Attila
Stájerországban már lecsökkent a nyitvatartó sípályák száma, de szokás szerint márciusban még nincs vége a szezonnak. Néhány, magyar fülnek ismerősen hangzó síterepen pl. Kreischberg, Lachtal, Planai vagy Stuhleck még áprilisban is lehet síelni.

Utolsó hétvége: véget ér a síelés a Mátrában

2023.03.17. Bata Attila
Egy jó és egy rossz hírrel jelentkezett a Mátraszentistváni Sípark. Sajnos, a szezon utolsó hétvégéjén tartanak nyitva, azonban szombatra ismét „formába hozták” és megnyitják a 4-es pályát és vele együtt a négyszemélyes felvonót.

A hó fogságából kell kiásni a sílifteket Kaliforniában

2023.03.16. Bata Attila
Amíg itthon a második, Ausztriában a hatodik legenyhébb telet zártuk, addig Észak-Amerikában, de főleg Kalifornia síterepein sokáig emlékezni fognak az idei hóban gazdag szezonra.

Havazás érkezik március 15-re az osztrák hegyekbe

2023.03.12. Bata Attila
Hiába írunk tavaszt, a tél még nem ért véget az Alpokban. A hétvégén is komoly mennyiség hullott a nyugati részeken, valamivel kevesebb a keleti (osztrák) hegyekben. Szerda reggelre (március 15.) úgy néz ki, hogy az alacsonyabban fekvő osztrák síterepek is újra havat kapnak.

Rekordbeállítás: Shiffrin 86. világkupa győzelme

2023.03.10. Bata Attila
Az idei szezonban fantasztikus teljesítményt nyújtó amerikai Mikaela Shiffrin megszerezte a 86. világkupa elsőségét, ezzel pedig a győzelmek számát tekintve utolérte a svédek egykori világklasszisát, Ingemar Stenmarkot.

Cervinia: régóta várt új lift épült az idei szezonra

2023.03.10. Bata Attila
Az idei szezonban jelentős változás állt be Cervinia síterepén, ugyanis az egyik 720 fő/óra kapacitású húzóliftet lecserélték egy hatszemélyes ülőliftre, amely óránként már 2400 főt szállíthat.

Százévesen sem mond le a síelésről a szlovén örökifjú

2023.03.10. Bata Attila
Egyre ismertebb lett szűkebb hazáján kívül is az idei évben a 100. születésnapját betöltő szlovén Franc Primožič, aki fiatalokat megszégyenítő aktivitással használja ki a síszezont még ebben a tiszteletreméltó korban is.

Méteres havazás érkezik az Alpok nyugati részére

2023.03.09. Bata Attila
Már tegnap elkezdődött és hétvégéig komoly mennyiségű hó várható a francia hegyekben, valamint az olasz és svájci síterepeken. Utóbbi két országban a francia határhoz közelebbi részek részesülnek az égi áldásból.

Zipline építését tervezik Donovalyban

2023.03.09. Bata Attila
Donovaly újabb lehetőséggel szeretné bővíteni a turisztikai kínálatát. Más síterepekhez hasonlóan itt is egy un. zipline épülne, amely az országút által szétválasztott síterep mindkét oldalát összekötné.

Növényi olajat tankolnak a kapruni ratrakokba

2023.03.09. Bata Attila
Salzburg legmagasabban található síterepe már októberben megkezdte az idei szezont, amelynek egyik újdonságát a ratrakokba töltve találjuk. A síterep jelentős mennyiségű gázolaj helyett növényi olajjal üzemelteti december óta a ratrakokat.

Hochkaron még április 10-ig lehet síelni

2023.03.08. Bata Attila
Még egy hónap és a közeli osztrák tartományban, Alsó-Ausztriában is véget ér a síszezon. Szokás szerint ezúttal is a legjobb klímával megáldott síterep Hochkar fejezi be utoljára a szezont. A tervek szerint egészen húsvéthétfőig járnak a síliftek.

h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
Havazás Előrejelzés
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.