Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2022.03.31.
Jelentős havazás kezdődött Ausztriában és Szlovéniában
Úgy néz ki, hogy a tél még nem lőtte el az összes puskaporát és a mostani hétvégére visszatér a szomszédos országokba. A várható hómennyiségeket érdemes óvatossággal kezelni, azonban a még üzemelő magashegyi- és gleccserpályák elég utánpótlást kapnak ahhoz, hogy hétfőtől visszatérjen a téli hangulat.
2022.03.31.
Szlovákiában havazással indul az április a hegyekben
A kellemesen tavaszias napok után Szlovákiában is hidegebbre fordul az időjárás és a hegyekben a hétvégén ismét beköszönt a tél. Még találunk nyitvatartó síterepeket, de értelemszerűen egyre csökken a számuk.
2022.03.23.
Kranjska Gora: új, négyszemélyes lift épül az idén
Szlovéniában kevés fejlesztésről tudtunk beszámolni az utóbbi években. Azonban most úgy tűnik, hogy megváltozik valami, jelentős építkezések indulnak be a közeljövőben.
2022.03.19.
Lavina zúdult sípályára Tirolban
Szerencsés kimenetellel zárult a péntek délutáni hóomlás a tiroli Serfaus-Fiss-Ladis síterepén. A lavina abban a hegyoldalban indult el, ahol egy buckapálya üzemelt, majd később átterjedt egy "normál" pályára is. A hegyimentők alapos kutatás után nem találtak senkit sem a hó alatt.
2022.03.14.
Új rekord a Tátrában: síelés 174,57 km/órás sebességgel
Megdőlt a gyorsasági síelés sebességi rekordja a Magas-Tátrában, a Tátralomnic feletti részen. A Lomnici-nyeregből induló fekete pályán a szlovák Michal Bekeš közel 175 km/órás sebességgel repesztett le.
2022.03.13.
Kopaonik: 2006 óta nem hullott ilyen sok hó
Az elmúlt időszak rendkívül sok havat hozott a szerb síterepen. Hét nap alatt közel fél méterrel vastagadott a természetes hóréteg vastagsága, amely péntekre már elérte a 152 centimétert. Legutóbb 2006 márciusában mértek ilyen vastag havat.
2022.03.13.
Látványos videó egy hatalmas tetőlavináról Japánból!
Az idei japán havazással egyszerűen nem lehet betelni. A szokásos japán mértékekhez képest is bőségesen érkezik az idei szezonban az égi áldás. Több helyen évtizedes rekordokat dönthet meg szezon végére a hómennyiség.
2022.03.12.
Galsterberg: új kabinos lift épül Schladming mellett
A Schladming-Dachstein sírégióhoz tartozó Galstenberg (Pruggern) síterepén új, tízszemélyes kabinos lift építését kezdik meg egyből a szezon végén. A tervek szerint a liftet már decembertől használhatják a síelők.
2022.03.11.
Ötscher: lavina okozta három sítúrázó halálát
Ma délelőtt halálos kimenetelű hóomlás történt a Lackenhof/Ötscher síterepéhez közel, pályán kívül. Négy sítúrázóból hárman az életüket veszítették, a negyediket súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
2022.03.10.
Három hazai terepen lehet síelni az ünnepi hétvégén
Március 15-i ünnepi hétvége következik és három hazai pályán is lehet síelni a négynapos ünnep alatt. Az üzemelő hazai pályák száma kellemes meglepetés a február közepén tapasztalt enyhe időjárás után. A következő napokban ideális időjárás ígérkezik a tavaszi síeléshez.
2022.03.09.
Nem szűnik meg a helikopteres síelés Ausztriában
Ausztriában csak egy tartományban engedélyezik a helikopteres síelést (helisí), egyedül Vorarlbergben lehet a tömegtől távoli hegyek érintetlen hómezőit helikopterrel megközelíteni. A túrákat szervező vállalkozás engedélye idén lejár, sokan azt várták, hogy nem kapják meg a hosszabbítást.
2022.03.08.
Szaúd-Arábia nem viccel: sípályát építenek!
Már megszokhattuk, hogy az arab országok egymást licitálják felül a vadabbnál vadabb építkezésekkel. A környéken már építettek fedett sípályát, most azonban megkezdték egy "igazi", kültéri sípálya építésének az előkészítését.
2022.03.08.
Március 9-én Flachauban pótolják a férfiak szlalom versenyét
Január elején kétszer is nekifutottak a férfi szlalom verseny megrendezésének Zágráb mellett, azonban a pálya alkalmatlansága miatt törölni kellett azt. Az osztrák Flachau jelentkezett és március 9-én itt pótolják be az elmaradt megmérettetést.
2022.03.07.
Hatalmas hó fogságából ásták ki a japán síterepet
A japán síterepek az idei szezonban is hozzák havas formájukat. Az ország középső részén található síterepen február vége felé már közel hétméteres hóban lehetett síelni pályán kívül.
2022.03.06.
Nyitás Ausztriában: viszlát, maszk és igazolás a síelésnél!
Ausztriában március 5. mérföldkövet jelent a járvány elleni intézkedésekben. Tegnap óta a bevezetett intézkedések nagy részét visszavonták, a síterepeken teljesen visszaállt a helyzet a járvány előtti állapotra.
2022.03.06.
Hatalmas fejlesztés kezdődik a szlovén síterepeken
Az elmúlt évtizedben nem sok változott a szlovén síterepeken. A tulajdonosok saját erőből nem tudtak sokat fejleszteni, az állam pedig nem adott erre pénzt. Mostantól jelentős változás áll be, az állam támogatja az új síliftek építését.
2022.03.05.
Síbalett: ötvenévesen sem kopott meg a bajnok tudása
Ez a cikk valami olyasmiről szól, amelyről a mai tizenéveseknek már fogalmuk sem lehet. Egykoron létezett egy sportág, amit úgy hívtak, hogy síbalett. Régen még olimpiai aranyat is osztottak azért, ha valaki sílécekkel a lábán balettozott. Egy fura apropója van ennek a nosztalgiázásnak.
2022.03.04.
Gerlitzen: magyar síelő esett ki a síliftből
Csütörtök délután három óra körül egy magyar síelő esett ki a karintiai síterep egyik négyszemélyes ülőliftjéből. A férfi a kezéből kiesett síbotot próbálta megmenteni, miközben kicsúszott a székből. Körülbelül hat métert zuhant.
2022.03.04.
Új rekord: ennyi síterepen sikerült csúszni 24 óra alatt
Újabb világrekord dőlt meg egy olyan kategóriában, amelynek az értelméről szép kis vitákat lehet folytatni. Azonban az biztos, hogy egy ilyen vállalkozást megszervezni sem lehet könnyű, a végrehajtásba pedig nem csúszhat hiba.
2022.03.04.
Hat évvel a földrengés után ismét kinyitott az olasz síterep
2016-ban földrengés sújtotta a régiót és a síterep berendezéseit is tönkretette. Az egykori öt ülőliftből kettőt már sikerült újraépíteni, így közel hat év után ismét síelőket fogadhattak.
2022.03.03.
Appenninek: hatalmas havazás Olaszország középső részén
Hétvégén kissé délebbre húzódott a havazás Olaszországban. Ezúttal az Appenninek-hegység legendásan havas Abruzzo része kapott annyi havat, hogy néhány településen komoly fennakadásokat okozott a havazás.
2022.03.02.
Március 1-től újra lehet síelni Eplényben!
Ma délelőtt 10 órától ismét lehet síelni az eplényi pályán. Az elmúlt napok sikeres hóágyúzása után teljes hosszában elkészítették az A1-es pályát. Ma 10 és 18 óra között üzemel a síterep, a négyszemélyes felvonó szállítja a síelőket.
2022.03.01.
Simply Red koncert áprilisban Ischgl-ben 2300 méteren
Idén visszatér a korábban megszokott tavaszi gigakoncert az egyik legjobb osztrák síterepekre. Eldőlt, hogy április 2-án a brit Simply Red zenekar ad koncertet a sípálya mellett, 2300 méteres magasságban felállított színpadon.
2022.03.01.
Ausztria március 5-től eltörli a korlátozások nagy részét!
Március 5-től minden megváltozik. Teljesen eltörlik a 2G/3G szabályozást, amely azt jelenti, hogy semmilyen igazolást nem kérnek a síeléshez, a szállásokhoz vagy a vendéglőkhöz. Az élet nagyjából visszatér a régi, járvány előtti, kerékvágásba.
2022.02.28.
Az idei lesz Jahorina történetének legjobb szezonja
A boszniai síterepen idén is pörög az élet. Az elmúlt évek fejlesztései után és a lazább járványügyi intézkedések hatására az idén minden eddiginél nagyobb forgalmat könyvelhetnek el. Már most megdőltek a tavalyi szezon látogatottsági számai.
2022.02.26.
Szlovákia február 26-tól enyhít a korlátozásokon!
Jelentősen enyhít az eddigi korlátozásokon Szlovákia szombattól. Eltörlik a most használatos OTP rendszert a legtöbb helyen, vagyis igazolás nélkül lehet síbérletet vásárolni, szállást igénybe és étterembe beülni.
2022.02.25.
Videó: viharos szél fogadta a síelőket a szlovén síterepen
Az utóbbi napokban nem volt olyan közeli ország, ahol a hatalmas szél miatt ne kellett volna leállítani egy kis időre az ülőlifteket. Ezúttal a szlovéniai Krvavecről tudjuk megmutatni, hogy milyen lehet kiszállni a liftből és egyből érkezik a tomboló szél.
2022.02.25.
Covid-kalauz a környező síterepekre - 2021/2022
Már számos európai sícentrumban megkezdődött a szezon. Idén is megkíséreljük a lehetetlen vállalkozást, vagyis összegyűjteni az információkat, hogy mi az aktuális helyzet a hazai és a környező országok síterepein.
2022.02.23.
Hatalmas szél dobálta a sílift kabinját a Magas-Tátrában
Mostanában túl sok gondot okoz a szél az európai síterepeken. Szinte nincs olyan ország, ahol hosszabb-rövidebb időre ne kellene leállítani az ülőlifteket. Tegnap a Magas-Tátra egyik kabinosában lehetett szörnyű érzésük a szélben hánykódó lift utasainak.
2022.02.22.
Csorba-tó extra: sítúrázás és esti síelés
A szezon végére újdonságokat vezetett be a magas-tátrai síterep. Módosított útvonalon és hosszabb "nyitvatartással" fogadják a sítúrázókat, valamint a szezon maradék részében hat estén villanyfényes lesiklásra várják a síelőket.
2022.02.21.
Videó: síelés a kitört olasz vulkán közelében
Ma ismét kitört az Etna, Dél-Olaszország, Szicília máig is aktív tűzhányója. Érdekesség, hogy a vulkán közelében síterep is található. Az alábbi videóból is látszik, hogy a közeli tűzhányó füstölgése nem igazán befolyásolta a síterep üzemeltetését.
2022.02.19.
Védettségi igazolás nélkül lehet utazni Szlovéniába!
Szlovénia fontos bejelentés tett a hétvégén. Szombattól már szabadon lehet belépni az országba, nem kérnek semmilyen járványügyi igazolást. Ugyanezt az intézkedést a turizmusban és az élet egyéb területein hétfőtől vezetik be belföldön is.
2022.02.18.
10 év után nyílt meg újra a Bohinj melletti apró síterep
Szlovénia egyik legkomolyabb síterepfejlesztése nem mutat látható eredményeket már körülbelül 12 éve. A Bohinj 2864 névre elkeresztelt projekt lényegében Kobla síterepének kiterjesztését és összeköttetését jelenti a szomszédos sítereppel.
2022.02.16.
Svájc szinte az összes járványügyi korlátozást eltörli
Svájc február 17-től szinte az összes korábban bevezetett járványügyi korlátozást eltörli. Lényegében csak a maszkkötelezettség marad meg néhány esetben.
2022.02.16.
Járványhelyzet: enyhítések a szlovák szálláshelyeken
Mától valamivel könnyebb lesz a helyzet a szlovák szálláshelyeken. A hivatalos változat szerint eddig OP+ rendszerben fogadhattak vendégeket a szállások, mától ez módosul az OTP-rendszerre.
2022.02.16.
Így változnak a szlovák járványügyi szabályok
Szlovákiában ismét változnak a járványügyi szabályozások. A szlovák állampolgárok mellett a turisták is új dolgokkal ismerkedhetnek. Megpróbáljuk elsősorban azt összefoglalni, amely a szlovák síterepekre látogatókra vonatkozhat.
2022.02.15.
Visszatért a tél az olasz, szlovén és karintiai hegyekbe
Nagyon rég vártunk már erre. Hosszú idő után ismét havazott az olasz, szlovén és karintiai hegyekben. Az Alpok déli részét kiadós csapadékzóna érte el, amely nemcsak az olasz, hanem a dél-svájci, szlovén, horvát és a karintiai részeken is havazást okozott.
2022.02.15.
Kolašin: átadták Montenegró legmodernebb síliftjét
Hétfőn átadták a montenegrói síterepfejlesztések egyik újabb jelentős állomását. Az ország egyre nagyobb összegeket fordít arra, hogy a nyári tengerparti turizmus mellett a téli turisztikai lehetőségek is fejlődjenek.
2022.02.14.
Átadták a Dolomitokban a kabrió típusú kabinos liftet
Hétvégén Olaszországban is átadták az első un. kabrió típusú felvonót. A lift érdekessége, hogy a kabin tetejére egy kisebb "teraszt" építettek, így a bátrabbak ebben a nyitott térben is utazhatnak. Hasonló liftek már üzemelnek pl. Svájcban és Franciaországban.
2022.02.14.
Lego figurák a gyerekek kedvencei a lengyel síterepen
Februárban ritka látványossággal bővült Białka Tatrzańska pályája. Ezúttal a gyerekre gondoltak elsősorban, amikor az egyik pálya mellett a Lego kb. 160 centiméter magas figuráit állították ki.
2022.02.13.
Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren!
Liu Shaoang futamgyőztesként jutott döntőbe a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számában a pekingi téli olimpián, ahol rajt-cél győzelmet aratott! Ez Magyarország első aranyérme téli olimpián egyéni számban!
2022.02.11.
Francia síterepek: kisebb enyhítés a maszkkötelezettségben
Február 9. óta megváltozott az előírás a francia síterepeken. Mostantól már nem kötelező az un. nyitott sílifteken maszkot hordani.
2022.02.10.
Alpesi sí: Szőllős Barnabás hatodik lett az olimpián
Nagyszerű eredménnyel, egy hatodik hellyel zárta az olimpia kombináció versenyét a néhány éve már izraeli színekben induló Szőllős Barnabás. Az első helyen az osztrák Johannes Strolz végzett.
2022.02.10.
Ischgl: sílécen fogták el a csempészt a határon
Sok olvasónk körében ismert, hogy az osztrák Ischgl síterepe átnyúlik a svájci oldalra, a Samnaun részre. Bár a sírégió nagyobb része az osztrák oldalon található, azonban sokan szívesen síelnek át a svájci oldalra, ahol vám- és adómenetesen lehet vásárolni.
2022.02.10.
Három év után újra jár a sílift Besztercebánya mellett
Szlovákiában szépen havazott az utóbbi időben. Ennek köszönhetően még a "tetszhalott" síterepek is magukhoz térnek. Múlt héten a Besztercebányától 15 kilométerre található Podkonice (Padkóc) településhez közeli síliftet indították be. Idén először, de igazából három év óta ez volt az első alkalom.
2022.02.09.
Skalka: végre üzemel az ülőlift a szlovák síterepen
Február 1-től újra lehet síelni a Körmöcbánya közeli szlovák síterepen. Pontosabban, síelni eddig is lehetett, hiszen itt található Szlovákia egyik legnépszerűbb sífutó központja. Mostantól azonban az ülőlift is működik, és a lesiklók is élvezhetik a havas telet.
2022.02.08.
Havazás Szlovákiában, Chopok elérte a 2 métert!
Az elmúlt napokban folyamatosan havazik a szlovák hegyekben, átlagosan 20-50 cm friss hó érkezett a síterepekre. Chopokon a természetes hóréteg vastagsága már átlépte a kétméteres határt.
2022.02.07.
130 utas rekedt egy meghibásodott síliften Csehországban
Egy kellemetlen kaland ért véget szerencsésen a csehországi Přemyslov síterepén vasárnap délután. A felvonón rekedt összes utast biztonságban lehozták a földre.
2022.02.06.
Megvédi-e olimpiai címét a magyar férfi váltó?
Négy évvel ezelőtt megtörtént a csoda, vagyis Pjongcsangban a férfi váltó – Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor és Burján Csaba összeállításban – megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.
2022.02.06.
Fekete nap: nyolc halálos lavinabaleset Ausztriában
Pénteken nyolc, szombaton pedig még egy halálos lavinabaleset történt Ausztriában, természetesen sípályákon kívül. A hét elejei nagy havazás és a szeles időjárás miatt számos lavinaveszélyes hely alakult ki az osztrák hegyekben.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »