Menü ≡

Bata Attila által írt 50 legfrissebb cikk

2021.07.31.
Csak bátraknak: óriáshinta Nassfeld legújabb látványossága
Karintia legnagyobb síterepe a nyári szezonban is igyekszik a régió legfontosabb turisztikai célpontja maradni. Az eddigi jelentős kínálat a tartomány legnagyobb hintájával bővült júliusban.
2021.07.25.
Engedélyezték a leghosszabb világkupa versenypályát
Az utolsó akadály is elhárult, lassan megkezdődhet egy különleges pálya építése, amely a következő szezonokban jelentősen megváltoztathatja a világkupa versenyek szezonkezdetét.
2021.07.19.
Hómentés: idén nyáron is fóliával takarják le az olasz gleccsert
Idén már 13. alkalommal álltak neki a pályamunkások, hogy letakarják az olaszországi Presena-gleccser havát a nyári hónapokra és minél többet megmentsenek belőle a nyári időjárás viszontagságaitól.
2021.07.06.
USA: covid ellenére ez volt az ötödik legjobb szezon
Az elmúlt hónapban látott napvilágot az amerikai síterepeket tömörítő szervezet (NSAA) jelentése az előző szezonról. Talán meglepő lehet, hogy a járvány alatt és a szigorúbb intézkedések mellett is sokan látogatták az amerikai síterepeket, amelyek a fennállásuk ötödik legjobb szezonján vannak túl.
2021.07.02.
Véget ért a hórekord sí- és szánkószezon Szlovéniában
Az előző hónapban még síelni, az előző héten még szánkózni lehetett a szlovén Kanin síterepén. Hóban páratlanul gazdag szezont zártak a szlovén hegyek.
2021.06.24.
Megépülhet a nagyon régen várt francia kabinos lift
Júniusban aláírták a franciaországi Flaine síterepének hatalmas beruházásáról szerződést. Közel 60 évi tervezgetés után zöld utat kapott a völgyből a síterepre tartó kabinos lift építése.
2021.06.21.
Afrika, Ausztrália és Új-Zéland: megkezdődött a síszezon
A Föld déli féltekén néhány síterepen már ezekben a hetekben elkezdődött az idei síszezon. Több helyen még várni kell a nyitásra, és a járványügyi szabályozások miatt még kétséges az idei dél-amerikai szezon sikere.
2021.06.01.
Megkezdődött a nyári síszezon Franciaországban!
A hétvégén az első gleccser megnyitásával végre megkezdődött a nyári szezon Franciaországban is. Bár nem túlzás azt állítani, hogy igazából a "rendes" síszezon is most kezdődhetett el végre.
2021.05.25.
Olasz tragédia: emberi mulasztás a háttérben?
Néhány dologban már tisztábban látunk a szombati tragédia kapcsán, de maradtak még fontos kérdések, amelyeket a vizsgálatoknak kell tisztázniuk.
2021.05.24.
Halálos tragédia: kabinos lift zuhant földre Olaszországban
Szörnyű tragédia történt ma délután Olaszországban, a Lago Maggiore melletti Mottarone-hegyen. Legfrissebb hírek szerint egy földre zuhant kabinban 15-en utaztak, közülük 13-an azonnal életüket vesztették, két gyermeket kórházba szállítottak.
2021.05.19.
Szlovénia: hatalmas hó a Júliai-Alpokban és rekord Krvavecen
Ha valaki az egykori jugoszláv régió vagy a balkáni síelés megszállottja, akkor az idei szezont a legmagasabb polcra tehetné a hóviszonyok miatt. A koronavírus miatt azonban csak sajnálni lehet, hogy mi lett ebből a szezonból.
2021.05.18.
Olaszország: május 22-től kinyithatnak a síterepek
A hétfői döntés értelmében szombattól ismét lehet síelni Olaszországban, bár ez május közepén csak néhány síterepet érint igazából. A nyári szezon szempontjából azonban bíztató, hogy ismét járhatnak az ülőliftek.
2021.05.13.
Tízméteres hó alól ásták ki Ausztria kedvenc panorámaútját
Szinte minden évben beszámolunk arról, hogy ismét járható Ausztria legnépszerűbb alpesi panorámaútja, a Grossglockner Hochalpenstrasse.
2021.05.05.
Nyit a Lomnici-nyereg, remek májusi hóhelyzet a Tátrában
A mostani hétvégén továbbra is három síterepen lehet síelni északi szomszédunknál. Májushoz képest remek hóviszonyokkal, és a tervek szerint május 9-ig biztosan üzemelnek a pályák Szlovákiában.
2021.04.23.
Chopok: 110 nap után szabad a pálya a síelőknek!
Szlovákiában ezen a héten jutott el a járvánnyal kapcsolatos intézkedések enyhítése arra a fokra, hogy a síterepek ismét fogadhatnak látogatókat. Rövid körkép az első napról, képes beszámolókban.
2021.04.18.
Szlovákia: ismét nyitnak a síterepek a Tátrában
Szlovákiában hétfőtől ismét lehet síelni. Az idei évben először nyithatnak a szlovák síterepek. Az április időszakhoz képest meglepően jó hóviszonyokat találunk a szlovák magashegységekben.
2021.03.29.
Val Thorens: drónokkal teszik biztonságosabbá a síterepet
A francia síterep bejelentette, hogy hőkamerával felszerelt drónokkal pásztázzák a hegyoldalakat, hogy segítséget nyújtsanak a hegyimentőknek az esetleges beavatkozások alkalmával.
2021.03.15.
Tavasz helyett: méteres havazás az Alpokban
A hétvége óta folyamatosan havazik az Alpokban, főleg a magasabb régiókban. Most a hegység észak-nyugati részén (a francia-svájci határ két oldalán) magasabb a frissen hullott hó mennyisége. A hét közepéig folytatódik a havazás.
2021.03.12.
Három hazai helyszínen síelhetünk a hosszú hétvégén
Az előttünk álló háromnapos ünnepen még pontosan három magyar síterepen indítják be a lifteket, tehát akár naponta máshol is síelhetünk itthon. Sátoraljaújhelyen idén most lehet utoljára síelni, Eplényben és Mátraszentistvánban pedig az időjáráson múlik, hogy meddig tart ki a szezon.
2021.03.09.
Videó: medve üldözte a síelőt a romániai sípályán
Újabb medve tévedt a sípályára Romániában, ezúttal is Predeal síterepén. Egy síoktató elég hosszú felvételt készített a találkozásról és arról, ahogyan próbál gyorsabban síelni, mint a medve futni.
2021.03.09.
Eplény: 100. napnál tart a síterep ebben a szezonban
A mai napon a 100. üzemnapját kezdi meg az eplényi Intersport Síaréna. A síterep az utóbbi napokban ismét beindította a hóágyúkat. A legfontosabb, ülőliftekkel kiszolgált pályáik továbbra is síelhetők. Remélhetőleg, messze még a szezon vége.
2021.03.08.
Videó: a gyönyörű Sellaronda covid idején, túrasível
Sajnos a múlt héten az is eldőlt, hogy idén már nem nyitnak ki a Dolomitok síterepei, így a híres Sellaronda megsíelése ebben a szezonban kimarad mindenkinek. Vagyis ez nem teljesen igaz. Van, aki túrasível már megtette a kört és fantasztikus videót készített a túrától.
2021.03.06.
Videó: windszörffel is lehet csúszni a svájci hegyek haván
Közel egy évvel ezelőtt két napon át forgattak a svájci wind- és sárkányszörfösök a Svájci-Alpokban, Engadin közelében. Egy rövid előzetes a napokban látott napvilágot erről a kalandról.
2021.03.05.
Jasná: havazás miatt felcserélték a hétvégi programot
Hétvégén öt év után ismét világkupa futamokat rendeznek a szlovákiai Alacsony-Tátrában. Ahogy öt éve, az időjárás most is befolyásolja a programot. Szerencsére, most úgy néz ki, hogy a szombati nap programját kell "csak" megcserélni a vasárnapival.
2021.03.03.
Kreischberg: megkezdődött a régi sílift bontása
Pontosabban, inkább azt kellene mondani, hogy megkezdődött az új kabinos lift építése, amely a régi lift helyére érkezik. Ebben az esetben is igaz, minden nagyobb építkezés bontással kezdődik.
2021.03.03.
Április 6-ig zárva maradnak az olasz síterepek
Ahogy az egyik síterep üzemeltetője kommentálta a hírt: Olaszországban gyakorlatilag úgy ért véget a síszezon, hogy el sem kezdődött.
2021.03.02.
Kolašin 1600: remek szezont zár a montenegrói síterep
Covidos időkben, a montenegrói korlátozások közepette is remek szezont fut jelenleg a "legifjabb" montenegrói síterep. A tavalyi szezonnal összehasonlítva sokkal jobbak a számok, igaz akkor hóból volt egy kis hiány.
2021.02.27.
A sílifteket leállították, de a síelés nem állt le
Európa több országában sem lehet beindítani a lifteket, de ez még nem jelenti azt, hogy teljesen le kell mondani a síelésről. Ezekben az országokban érdekes és teljesen legális megoldásokkal pótolják a síelés örömeit.
2021.02.25.
Körkép: hol lehet Európában síelni februárban?
Még februárban is korlátozottak a lehetőségek azoknak, akik síelni szeretnének. Síelni itthon lehet, vagy Svájcnak, délnek, keletnek, vagy a messzi északnak kell elindulni Európában.
2021.02.24.
Lengyelországban továbbra is üzemelhetnek a síterepek
A mai sajtóértekezleten Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kéthetes próbaidőszak lejárta után is nyitva maradhatnak a lengyel síterepek.
2021.02.23.
Chopok-Jasná: márciusban világkupa verseny
A célegyenesbe értek az előkészületek a március 6-7-én rendezendő világkupa futamokra, amelyeket elég közel rendeznek a magyar határhoz, a hazai síelők egyik kedvenc szlovák síterepén, Jasnán. Sajnos, idén a versenyeket csak a televízió előtt követhetjük.
2021.02.22.
Nassfeld: kötelező a negatív koronavírusteszt a sípályákon
Hétvége óta szigorítottak a legnagyobb karintiai síterepen is. Mostantól csak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel (akár PCR vagy antigén) lehet síelni. A síterep tesztállomásokat hozott létre a síelőknek.
2021.02.22.
Így indul újra a síelés Izraelben az enyhítések után
Az idei szezonban számos országban találunk arra példát, hogy az aktuális járványhelyzettől függően hol engedélyezték, hol bezárták a sílifteket. Izrael példája azért lehet érdekes, mert az ország már elérte az átoltottságnak azt a fokát, amelynél meglépték síterepük megnyitását.
2021.02.17.
Kitört a havas Etna, látványos képek a vulkánról
Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki tegnap az Etna szicíliai vulkán. Érdekesség, hogy a hegyen síterep is található, amelyet idén a korlátozások miatt még nem lehetett megnyitni.
2021.02.16.
Tirolban negatív tesztet kérnek a síeléshez
Az osztrák vírushelyzet jelenleg a tiroli tartományban tűnik a legsúlyosabbnak, itt a vírus mutációja okoz gondokat. Hétfőtől az összes tiroli síterepen csak negatív teszttel lehet síelni.
2021.02.15.
Szőllős Barnabás a 13. helyen végzett a világbajnokságon!
Az egykoron magyar színekben, azonban az utóbbi három évben az izraeli válogatottban versenyző Szőllős Barnabás nagyszerű eredményt ért el, a 13. helyen végzet az alpesi világbajnokság mai alpesi összetett versenyében.
2021.02.14.
Március 5-nél korábban nem nyithatnak az olasz síterepek
Az eredetileg engedélyezett február 15-i időpontban nem nyithatnak ki az olasz síterepek, az új céldátum március 5-e. A lenti cikk a korábbi hírt tartalmazza, frissítésekkel.
2021.02.14.
117 km/órás sebességnél, hátrafelé síelve kerülte el a bukást!
A cortinai alpesi világbajnokságon vasárnap a férfi lesikló versenyt versenyeztek. Több érdekes esemény is színesítette a versenyt, azonban a francia Maxence Muzaton látványos mentéséről sokáig fogunk még beszélni!
2021.02.14.
Tinder: síelős képpel nagy az esély a randira
Természetesen már arra is készült felmérés, hogy milyen képpel a legesélyesebb, hogy összejön a randevú a népszerű párkereső alkalmazáson, a Tinderen. Nem is lenne annyira érdekes a dolog, ha nem a síelős képek vezetnék a listát.
2021.02.12.
Igazi téli nagyüzem a magyar síterepeken
Csütörtöktől egy elég hosszú, legalább tíznapos, de akár kéthetes hideg periódus érte el Magyarországot, amely a következő időszakban ideális feltételeket nyújthat a hazai pályák üzemeléséhez.
2021.02.08.
Havazás miatt maradt el a világbajnokság első versenye
Megtréfálta az időjárás a szervezőket és havazás miatt már az első napon halasztani kellett az első versenyt. A női alpesi összetett (lánykori nevén kombináció) versenyeinek pótlásáról később döntenek.
2021.02.07.
Két hét a tévé előtt: kezdődik az alpesi világbajnokság!
A megnyitó ünnepséggel ma este kezdetét veszi a 46. alpesi világbajnokság. A helyszín az olaszországi Cortina d'Ampezzo, ahol hagyományokban igazán gazdag a síelés és az ezzel kapcsolatos versenysport is.
2021.02.07.
Szaharai homok színezte meg a hegyek havát
Szombaton a légtömegek nagy mennyiségű szaharai homokot szállítottak a kontinens felé, amelyből rengeteg rakódott le a síterepek és a hegyek havas részein, alaposan megváltoztatva a hó "fehér" színét. Olasz, francia, andorrai és svájci hegyekben és településeken is készültek képek az érdekes és nem is olyan ritka jelenségről.
2021.02.05.
Szlovénia: az összes síterep kinyithat a hétvégétől
A szlovén kormány csütörtöki rendelete szerint szombattól az összes síterep üzemelhet az országban. A síeléshez Szlovéniában továbbra is 24 óránál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatni.
2021.02.05.
Lengyelország: február 12-től ismét nyithatnak a síterepek
A lengyel kormány mai döntésének értelmében a következő hét péntektől az összes sípálya kinyithat az országban.
2021.02.04.
Ausztria: nagyon lecsökkent az idei síszezon forgalma
A bécsi Österreichisches Institut für Wirtschaftsforschung (WIFO) gazdaságkutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint jelentős visszaesés tapasztalható az idei osztrák téli szezon eddigi forgalmában, a helyzet csak kissé javulhat a szezon végére.
2021.02.03.
Balhé egy illegálisan üzemelő sílift miatt Csehországban
Európa nagy részén jelenleg állnak a síliftek. A legtöbb sítereppel rendelkező országok közül csak Svájcban és Ausztriában lehet síelni, igaz az utóbbi helyen a turisztikai korlátozások miatt szinte kihalt a síterepek nagy része.
2021.02.02.
Franciaország: februárban sem nyitnak ki a síterepek
Tegnap este a francia kormány bejelentette, hogy a síterepeken továbbra is tilos a síliftek üzemeltetése. A tilalom február végéig biztosan érvényben marad.
2021.02.01.
Fantasztikusan néz ki a Magas-Tátra, Nógrádból nézve!
Az alábbi képeket az MTI fotósa, Komka Péter készítette a mai napon Salgótarján környékéről. A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően csodálatosan látszanak a Magas-Tátra hófödte csúcsai még Nógrád megyéből is.
2021.02.01.
Zermatt: modern lift épült, de hol a személyzet?
A jövő már kopogtat a svájci Zermatt síterepén. Nemrég helyezték üzembe azt a tízszemélyes felvonót, amelynek üzemeltetését már a modern technológiára bízták, az emberi beavatkozás csak legvégső esetben.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »