Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Síkötés-beállítás topikból

ÜZENETEK (10)Időben csökkenő Időben csökkenő
minerel
3725 élménybeszámolót írt
3725
18 éve tag
2012.02.01. 22:51
100Km??? Miért nem Vác?
Előzmény: (Aurélia 132915)
AAron
2621 élménybeszámolót írt
2621
17 éve tag
2012.02.01. 22:42
Ha valamit félre akarsz érteni, félre is fogod !
De engem teljesen hidegen hagy, hogy mennyire sz@rul beállított kötéssel szakítod el a térd szalagodat.
Minek írtam ennyit, minek akarok segíteni, magam sem tudom.
Figy !
Csak a lényeget nem érted, figyelj arra, amit olvasol !!!

"Bocs a léc és a kötés, nem 10 éves, hanem 3."
nem kell bocsánatot kérni, semmi gond, ne érezd magad rosszul
--a példa valós és mindenki okulására szolgált--

"Ugyanazokat az adatokat adtam meg, ami alapján én is kiszámoltam."
Aurélia NE számolgass, ez a lényeg

"cca.100 km!"
Ez tényleg szívás, talán nem oda kellene vinni
Előzmény: (Aurélia 132915)
Aurélia
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
2012.02.01. 22:32
Bocs a léc és a kötés, nem 10 éves, hanem 3. Ugyanazokat az adatokat adtam meg, ami alapján én is kiszámoltam. Mindkét esetben VALÓS. Miért akarnék rosszul számolni, és fals adatokkal beállíttatni? Azt szerettem volna, hogy JÓL legyen beállítva. A szervíz nem a szomszédban van...Léc, cipő bepakol, oda-vissza cca.100 km! Üzemanyag, időőő! Gondolod, hogy azért, hogy becsapjam magam? Kicsit szőkenős feltételezés ez, nemdebár? És ha már visszaolvastál, láthatnád: az alap problémám 0,5 eltérés volt. De mindenkinek köszönöm a kimerítő válaszokat! További jó szabadidő eltöltést mindannyiótoknak!
Előzmény: (AAron 132897)
h i r d e t é s
AAron
2621
17 éve tag
2012.02.01. 22:24
na ja, értem

akkor az a rész delete
Előzmény: (gaboca 132910)
gaboca
3386 élménybeszámolót írt
3386
15 éve tag
2012.02.01. 22:21
Írta a második hsz-ében, 3 éves a szóban forgó léc.
Előzmény: (AAron 132897)
AAron
2621
17 éve tag
2012.02.01. 21:30
Aurélia !
Még mindig nem tudom eldönteni, hogy hibázott-e a bolt.
Beállított egy értéket, ami, ha kell megvédhető.
felhívta a figyelmedet, hogy a síléc életveszélyes és ajánlott egyet a boltból ( bár még elküldhetett volna a konkurenciához).
Egy 10 éves síkötés rugója már közel sem tudja azt, amit egy "nullkilóméteres" az is lehet, hogy ezt vette (vagy hasonlót) figyelembe és állította kisebbre az értéket.

ÉN visszaolvastam a témában, jó lenne, ha más is ezt tenné.

TAVALYI BEJEGYZÉSEK

1.
vegyünk egy családot (apa, anya, gyerek1, gyerek2)
Lécet kölcsönöz, a síterepen befizeti oktatásra.
Apa elmegy a kölcsönzőbe és bérel a családnak (jobb esetben nála vannak a bakancsok)4 pár sílécet.
Méretre állítják a kötést majd jön a kérdés: "mennyire húzzam"
Apa: Ő az alfahím, az apa, a legjobb síelő, "húzza meg főnők, maga vagyok Tomba a'la bomba.
Anya: a bemondott súlya, inkább a 10 évvel ezelőtti állapot vagy a vágyott súly
Gyerek1: a gyereket a suliban csak kis Hermannak hívják, tekerje fel azt is.
Gyerek2: a nyámnyila kislány minden tornaórán ott van, figyel a súlyára, akrobatikus alkat "a picilánynak inkább vegye le a mínusz tartományba".

A családunk kimegy a síterepre és átadja magukat a síoktatónak, a síoktató meg fogja a fejét, hogy milyen kreténül vannak beállítva kioldóerők.

Mindez bemondott adatok alapján.

2.
Most történt a hétvégén, "Fannin".
Ember (bot nélkül, Metronnal, bazi drága ornátusban) csoszog a lifthez.
A léc csőre megragad a havon, puff, ember kilép a kötésből.
Nem is habozik visszalép a kötésbe, csakhogy a kötés zárva maradt, így sikerült belépnie a kötésbe.
Megszólítottam és felhívtam rá a figyelmét, hogy ez így nem lesz jó, de rám se bagózott.
Tanulság:
Se a kioldóerő nem volt helyesen beállítva, sem a kötés nem volt beállítva a síbakancshoz.

LACKÓVAL "vívunk" :)

Áron:

Lackó, ej, ej.
Nem kóstolgatni akartalak.
De változatlanul nem értek egyet azzal, hogy a szervízben korrektül be tudjanak állítani egy kioldóerőt.
Nem azért, mert nem tudják, hanem azért, mert a kapott "adatok" lehet, hogy nem felelnek meg a valóságnak.
Az őn sílécének a kioldóerejét, az Őn által bemondott adatok alapján állítottuk be.
Ügyvéd-jegyző-tanú-aláírás.

Azt írod, hogy : "10-ből legalább 7-nél át kell állítanom a kioldást, az előfeszítést kb 10-ből 8-nál"
Lehet, hogy 7 esetből, 5 esetnél a szervíz a legjobb szaktudása szerint állított kioldőerőt, csak fals adatokat kapott.
A rutin és a tapasztalat "faktor" is jelentősen esik latba.

"Miért a szervíz?"
Mert még mindig jobb, mintha teljesen laikusként össze-vissza tekerészi a csavarokat a kötésen.
Igazad van.

"Az "inkább oldjon le" gondolkodás meg nagyon téves."
Ezen gondolkozom, de egyenlőre tartom az álláspontom (persze csak azért, hogy folytathassuk :D)

Az alapkérdés:
Ki állítson kioldőerőt?
Szervíz
Oktató
A többit hagyjuk (barát, feleség, szomszéd)és nem a rutinos, tapasztalt síelőkről beszélek.

Lackó:

"Lackó, ej, ej.
Nem kóstolgatni akartalak."
Hát itt már senkibe sem lehet tisztességesen belekötni???
:-DDD

"De változatlanul nem értek egyet azzal, hogy a szervízben korrektül be tudjanak állítani egy kioldóerőt.
Nem azért, mert nem tudják, hanem azért, mert a kapott "adatok" lehet, hogy nem felelnek meg a valóságnak.
Az őn sílécének a kioldóerejét, az Őn által bemondott adatok alapján állítottuk be."
Persze, hogy így van. De ezt mégsem írhattam le... :-)
Az ész nélküli -házmester unokaöccsének haverja által mondott "tuti"- állítgatásnál mondjuk még mindig jobb valamivel.
(azért hogy egy (tisztelet a kivételnek!) kölcsönzőben az előfeszítést sem állítják be korrekten,az nem igényel kommentet... )

"Ügyvéd-jegyző-tanú-aláírás."
:-D

"Lehet, hogy 7 esetből, 5 esetnél a szervíz a legjobb szaktudása szerint állított kioldőerőt, csak fals adatokat kapott."
Meg szoktam kérdezni a tanítványaimtól, hogy milyen kérdéseket tettek fel, mielőtt azt az észbontó beállítást elkövették. A válasz 95%-a: "súlyt és sítudást". Brutál...
Nálam vajon miért egy 3 perces beszélgetés előzi meg a beállítást? (mármint ugye a "javaslat tételét"...)
Helyesebb lányoknál ez egyébként 10-15 perc is szokott lenni, valami érthetetlen oknál fogva... ;-)

"A rutin és a tapasztalat "faktor" is jelentősen esik latba."
Sőt!

"Ezen gondolkozom, de egyenlőre tartom az álláspontom (persze csak azért, hogy folytathassuk :D)"
Helyes, folytassuk! :-D

"Az alapkérdés:
Ki állítson kioldőerőt?"

Az én sorrendem -szívem szerint- ez lenne:
1.oktató
2.saját maga, ha veszi a fáradságot, és utánaolvas-kérdez
3.szervíz, kölcsönző
4.mindenki más csak a sajátját állítgassa (ha van nője, akkor ő...)
;-)

Őszinte tisztelettel:

Lackó

Más: nagyon sajnálom, de egyéb okok miatt nem tudtam részt venni a nemrég volt síszervizes bemutatón, pedig nagyon szerettem volna. Nem lesz újabb?

Ha van kérdés, jöhet
Előzmény: (Aurélia 132891)
Aurélia
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
2012.02.01. 21:01
Pálcatörésről szó sincs, hisz azért érdeklődök itt, hogy ne ítéljek elhamarkodottan. De azért a kisördög rögtön előbújik, hogy ugyanakkor amikor ezt a beállítást csinálta, az volt a legfőbb gondja, hogy hogyan becsmérelje a lécemet, mert rám akart sózni egyet. Már 3 éve is, amikor vadonatújként először került hozzá élezésre, akkor is azt mondta, ha kedves az életem, akkor most dobjam ki az ablakon, és majd ŐŐŐŐ ajánl nekem egyet.Érdekes... még élek.Szóval nem első találkozás a fickóval, de azt hiszem az utolsó. Hihi...nőgyógyásznak se választanám :-D
Előzmény: (maci-laci 132888)
maci-laci
3532 élménybeszámolót írt
3532
18 éve tag
2012.02.01. 20:36
Tökéletesen egyet értek nem kell egyből pálcát törni DE !! Vannak szervizek ahol kellő szakértelmű ember áll a megrendelővel szemben és vannak ahol nem. Azt hiszem ebben könnyen egyet értünk. Nekem anno idején amikor először léc volt a lábamon igen csúfosan állították be. Béreltem az egész családnak felszerelést mivel dunsztom sem volt az egész síelésről így ezt találtam legjobb megoldásnak de utólag igen nagy szerencsém volt, hogy nem szakadt szét semmim. Az egyhetes síelés alkalmával soha nem oldott a léc, ami már akkor is furcsa volt de az ismerősöm (szintén bérlős és nem értett hozzá) azt mondta bizonyára nem estem akkorát, hogy oldjon. Akkor jöjjenek a száraz tények. Akkor kb 93 kilót nyomtam erős csontozattal sérülés mentesen és totál kezdőként kaptam egy frankó 7,5-ös beállítást. No comment. Szerintem a szerviz megválasztása egy bizalmi kérdés akár a fogorvos, nőgyógyász, urológus stb.
Előzmény: (AAron 132876)
AAron
2621
17 éve tag
2012.02.01. 19:24
A helyzet az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy rossz értéket állított be.
A szerviz bizonyos értékekről meg tud bizonyosodni ( súly, magasság, edzettségi fok...stb), de van amit Te (Én, Ő) mondasz neki .
Tapasztalatai szerint állított értéket.
Lehet, hogy az elkövetkezendő időszak havazásai miatt vette vissza az értékeket.

Ezt meg nagyon gyorsan felejtse el mindenki.
60 kg.=6-os érték.

TÁBLÁZAT SZERINT NEM ÁLLÍTUNK KIOLDÓERŐT

-----------------
mindentől függetlenül,lehet, hogy debil a szervizes
Előzmény: (Aurélia 132856)
Aurélia
10 élménybeszámolót írt
10
12 éve tag
2012.02.01. 16:45
Na most akkor figyeljetek! Ugyebár az volt a problémám, hogy 6,5-ről át kell-e állítanom 6-osra, ha így jön ki a számítással. Hogy elöl és hátul más értéken volt, az kissé meglepett, de a mostani polémiátokat olvasva, egyáltalán nem meglepő, aki csinálta az a "más érték" híve volt. Az a bizonyos feszítés úgy tűnik jól volt beállítva. ...Ééés itt jön a meglepetés. Elvittem a léceket, cipővel együtt egy szakszervízbe (megérdemelné, hogy név szerint kiírjam!). Magától értetődően hajszálra ugyanazokat az adatokat adtam meg. Na és mi történt: egy laza mozdulattal mindkettőt átállította 5-re!!!!ÉS mellé még óriási kioktató magyarázatot kaptam a szakszervízbeli beállítás szükségességéről. Hazatérvén persze utánaszámoltam, amiből kiderült (amit már sejtettem) hogy 12-21 kg-val könnyebb valakinek kellene lennem! Szóval ennyit a szakértelemről. A lecsatolódott lécekről remélem csak rémálmaimban fogok hallani.Viszont Nektek csak köszönet jár, mert titeket olvasva mostmár tudom, hogy mit és hogyan kell csinálnom! :-))
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.