Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Ski C.U.L.T. információk topikból

ÜZENETEK (5)Időben csökkenő Időben csökkenő
Lackó
3275 élménybeszámolót írt
3275
19 éve tag
2012.11.29. 22:23
Láttuk, sőt elemezgettük is ;-) a rólatok készült videókat, és tényleg nagyon jó dolgokat lehetett látni.
A végére tényleg szépen összeálltak a mozgások.
Én is nagyon kiváncsi vagyok, hogy mi lesz majd a havon... :-)
Előzmény: (Joci 144515)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.11.29. 19:46
Most jöttem a műanyagról, ahol a legkeményebbekkel figyeltük az oktatást. A feladatokat figyelve jutott eszembe még egy dolog:
Azért is tud ennyire könnyed, takarékos lenni a síelés, mert már a legkisebb sebességnél, egyenes siklás közben is felébrednek nagyon szép erők. Ha úgy tanítunk, hogy ezeket figyelmen kívül hagyjuk vagy tudatosan háttérbe szorítjuk, akkor mindent saját erőből kell kierőlködni.
Ha viszont okosan felhasználjuk a dinamikát, sokkal kevesebb energia kell a síeléshez. Arról nem beszélve, hogy a dinamika a síelés lényege, így szerintem már az elejétől meg kell ismertetni vele a síelőt, tanítani a kezelését és a felhasználását. Ráadásul ez biztonsági szempontból is nagyon hasznos.
Előzmény: (Joci 144515)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.11.29. 16:35
Kösz a visszajelzést! :-) Örülök, ha így érezted, pontosan ez volt a cél. Nagyon bízom benne, hogy havon is fog meg fog jelenni a hatása, de a kész rendszerbe fog beavatkozni, azaz nem egy csapára fogja leváltani a régi síelést, hanem a terveink szerint esélyt adunk egy átalakulási folyamatnak.

Szó sincs valami nagy csodáról, csak a korábban használt és elterjedt oktatási módszereknél nem sikerült megtalálni néhány olyan apró lépést, ami segített volna egy-két kritikus pillanatban. Pár éve elkezdtük megérezni, hogy mi az a kritikus pont, amin a sítanulás meg szokott botlani, és ezt építettük bele a megszokott dolgokba, kicsit újraszervezve őket.
Szerintem két nagyon jó dolog van benne:
- egyszerűen lehet vele könnyed síelést elérni;
- ennek ellenére már az első lépések is a versenyzésben és a profi síelőknél használt technikákat alapozzák meg.

Nagyon szeretnénk, ha sok oktató kezdené megtanulni (a mostani 14 szerintem egyébként elég jelentős szám kezdőlépésnek), és még több síelő rakná le így az alapokat. Nem miattunk, hanem mert az lenne gyönyörű, ha rengeteg biztos tudású, könnyed mozgású síelő töltené meg a pályákat. Márpedig erre mindenkinek megvan az esélye, ha jó alapokat kap.
Előzmény: (Joci 144515)
Joci
461 élménybeszámolót írt
461
18 éve tag
2012.11.29. 11:24
Csak röviden néhány észrevétel a Strong Base-el kapcsolatban.
A helyszín, az idő, és a résztvevők is mondhatni minden nagyon együtt volt. Na és persze nagy élmény, és elismerés egy nagy múlttal rendelkező versenyzővel együtt ízlelgetni, és felépíteni a síelés alapjait egy új szemszögből megközelítve.:-)
Tetszett a megközelítés, hogy egyenes siklásból milyen egyszerűen, különösebb energia befektetés nélkül jutottunk el a hóeke ívekig anélkül, hogy közben magával a hóekével egyáltalán nem is foglalkoztunk. Még csak szó sem esett róla.
Ügyesen be lett csempészve a síelésbe a lapján fogatás anélkül, hogy bárkit is előre görcsös megfeleltetési kényszerbe hoztak volna (azzal mondván most ezt várjuk el tőled …)
És mire feleszméltünk már a pedál is megjelent egy-egy jól sikerült ív kivitelezésénél.
Engem meggyőzött ez a kétszer 1,5 óra. Sok hasznos információt kaptam a két alkalom kapcsán, és kíváncsian várom, hogy az itt kapott infók hogyan fognak majd működni a havon, persze ellenőrzött körülmények között. (Mondjuk december közepén Kreischberg kitűnő alkalomnak ígérkezik erre és a folytatásra a SKI C.U.L.T family camp keretében.)
Előzmény: (ozsi 144406)
ozsi
2143 élménybeszámolót írt
2143
14 éve tag
2012.11.27. 14:39
Befejeződött az első StrongBase, várjuk a következőt, amelyik hamarosan megtelik, és alighanem kellene újabb időpontokat is meghirdetni.

Elég sokat dolgoztunk már ezzel a módszerrel, de ez mégis egy kockázatos vállalkozás volt:
- Haladó síelőket rángattunk vissza a kezdő lét első óráinak világába, és kérdés volt, hogy ki miként fog ehhez hozzáállni.
- A haladási ütemet az előre meghatározott három órába kellett besűríteni. Bár erősen reménykedtünk, hogy jól becsültük meg a szükséges időt, mégis volt benne rizikó, hogy megjönnek-e a megfelelő mozgások.

A cél az volt, hogy az alapok újraépítésével elkezdjünk megalapozni egy stabil testhelyzetet, amelyik alkalmas a jó forgatásra. A jó alaptartásokra épített forgatásnak komoly dinamikákat kell eredményeznie, márpedig a végső cél a síelés életszerű dinamikáinak a felépítése volt, hiszen ez a síelés sava-borsa.

A hozzáállás fantasztikus volt, a hangulat laza, a figyelem pontos. Két síoktató is volt a csoportban, az egyik ráadásul olyan versenyzői múlttal, ami miatt Magyarországon mindenki nagyon nagy tisztelettel néz fel rá - velük inkább konzultációs, workshopszerű szakmai értekezés zajlott. Mindegyikük maximális figyelemmel mutatta meg, hogy a legfőbb erény a szakma iránti kíváncsiság és alázat. Emberileg és szakmailag is nagyon sokat tanultunk tőlük, ezért külön köszönet! Jó lenne, a sok fiatal kollégájuk példát venne róluk abban, hogy mindig késznek kell lennünk foglalkozni a síeléssel.

Valamivel 11 körül még volt bennem egy cseppnyi aggodalom, (ekkor még nem kötöttünk össze két kanyart), mert bár sokszor volt nagyon szép síelés, hibák is voltak még bőven.

Amint összekötöttük a hóekeíveket, megjelent az előző napok munkájának az eredménye, a felépített stabil tartások olyan élváltásokat hoztak az első kísérletekre, hogy nem akartam hinni a szememnek. Pont ott volt az ellazulás ahol kell, pont ott jött vissza újra az aktív dinamika, ahol a helye van, az élváltásban a völgylécek úgy álltak lapjukra mint a vöcsök (pedig műanyagon ez nehezebb, mint havon), a belső sík gyönyörűen siklottak a lapjukon, a forgatás olyan dinamikákat hozott nulla tempónál, hogy meggörbültek a lécek (egy lapos műanyagpályán!!!)...
A végén már a rövidlendületek alapjait is össze tudtuk rakni, mégpedig úgy, hogy a legfontosabb rész - az ellazulás az élváltásban - volt a legjobb.

Csak gratulálni tudok mindegyikőjüknek. Most már csak havon kell majd összerakni aminek az alapjai itt elkezdtek összeállni. Szívesen megnézném élőben a következő havas síelésüket... :-)
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.