Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Túra! topikból

ÜZENETEK (2)Időben csökkenő Időben csökkenő
bouquetk
389 élménybeszámolót írt
389
12 éve tag
2015.11.16. 14:52
Bélapót ismerve, nem hinném, hogy hágóvasassal veretne felfele. Alapból Stanival értek egyet, a hótalp alkalmazhatósága tekintetében. A hegyekben - nem sípályán - túrasínél hamar eljön az a pillanat, amikor túl nagy erőkifejtés léccel a lábon felfele haladni. Ha túl meredek akkor, megcsúszik a fóka, oldalazni kell, akkor meg szinte élen mész, ezért egyszerűbb felvinni. Hágóvas, jégcsákány télen alap egy magashegységben. De igazából ez már elég extrém. Amiről itt indult a csevely, az ettől sokkal lightosabb, felsétálni egy havas ösvényen, aztán visszacsúszni.
Trailrider
306 élménybeszámolót írt
306
15 éve tag
2015.11.14. 16:47
Véleményem szerint a hótalp, vagy split, és amiről még nem is esett szó - hágóvas - kérdésben nem lehet egyértelműen letenni a voksot egyik mellett sem. Minden a körülményektől függ, annak megfelelően kell kiválasztani az ideális eszközt. A splitnek nincs alternatívája mélyhavas, porhavas körülmények között. Hiába nagy a hótalp felülete, meg sem közelíti a dekkét, és akár combig, vagy tökig beszakad vele az ember minden lépésnél. Nem csak hogy nem hatékony, de veszélyesebb, mert nagyon mélyen perforálod a havat. A split meg alig süllyed be, olyan, mint egy nagy porhavas léccel túrázni, csak tologatni kell mosolyogva.
Viszont mit csinálsz akkor, ha kőkeményre fagyott a hegy (azon kívül, hogy nem mész oda, mert lejönni sem élvezet rajta, felmenni meg kimondott sz*pás). A fóka egy adott meredekség felett nem tart a jégen, ekkor előkerül a firnvas (ha van egyáltalán). Itt jön a következő problem, hogy nem használhatod a sarokemelőt, mert azzal nem tudod benyomni a firnvasat a hóba. Itt hótalppal egyszerűbb felmenni.
Aki kemény kötést és túrasíbakit használ, annak ilyenkor adott a lehetőség, hogy felcsattintsa a hágóvasat a deszkát meg elcsomagolja a hátára. Hacsak persze...
..nincs viharos szél, ami egyébként is fel akar lökni, de ha felteszel a hátadra egy vitorlát, garantáltan sikerül is neki.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.