Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Előzmény és válaszok a Melyik a jobb: a karving vagy a párhuzamos-farolós technika? topikból

ÜZENETEK (8)Időben csökkenő Időben csökkenő
endre77
318 élménybeszámolót írt
318
4 éve tag
2020.11.13. 14:22
Hat igen!

valahol mindenkinek igaza van..miert szereti valamiert a puncs tortat,a masik meg a gomba porkoltet..azt nem kell megerteni csak elfogadni!!

En mindig palyan motoroztam..az a legbiztonsagosabb mert tudom mi var ram.../ismerem a palyat!!/..vakon nem szeretek menni.hol egy faag a ho alatt hol egy godor..stb! De attol meg sok ismerosom imadja es csak ezt csinaljak!Szoval jo dolog!!..CSAK NEM NEKEM!!

Aranylag nagy tempoval menni a megturta palyan..foleg ha jol megturt!!Azt imadom..ha jeges itt ott az nem baj ha a leced csizmad jo es tudod mit csinalsz!!

A carving ha a versenyeket nezed mindig jeges palyan zajlik..bele nyomjak a folyadekot a hoba hogy kemeny legyen ..ha nem igy lenne mar a 4.-ik versenyzo derekig ero godorbe menne!!..igy is sikszor elegge kimelyul!!!

A carving helyesen kivitelezve..az nagyon biztonsagos..de ahogy az emberek 99% muveli az nem carving csak azt hiszik hogy az es az elegge veszelyes tud lenni!

Teljesen termeszet ellenes testtartasban..terd csipo torogetessel..ha nem tudod akkor es ugy oda nyomni a lecet ahogy kell akkor egy kemeny gyors
jeges palyan buki a mutatvany!!

Hihetetlen mennyi ember tudomanyosan tanitja a hulyeseget Carving neven Magyarorszagon is meg amerikaban is meg mindenhol!

A carving tanulasnak a legnagyobb hibaja az az hogy kitol???

Fizkailag is technikailag is nehez jo kondi kell hozza meg szinte nincs kitol!!Mert akik szetcsavart csipovel ,terdbol nyitott labbal.."A"-frammel veretgetnek lefele ..kozben terduk betorve..az csak ido..kerdese, amikor csipo es terdbajuk lesz!!Arrol nem is beszelek surun el fognak szallni,- temponal...jeg az eszukbe se jusson!!..persze van egy ket super gyakorlott sielo akik kevesbe jo technikaval is eljutnak eleg meszire jo szintre!!

Ez egy verseny technika...ez olyan mint a gyorsasagi motorozas..nem vagy versenyzo..de ha felmesz egy palyara sportmotorral..es ugy ulsz mint a covek ..nem bujsz bele a motorba nem csuszol le a belso ivre a motor melle nem ellenkormanyozol nem nyomod a labtartokat..stb..stb..akkor ha geniusz vagy huszaros alap ulessel is vegig tudsz menni eleg jol de nem igazan jol sosem!!

a Carving az versenytechnike..ezert nehez igazan jol megtanulni...meg nics nagyon kitol!!! Magyaorszagon van egy Hegyi Balazs nevu srac akit ha megnezteg igen jol siel s edz fiatal kis gyerekeket is fenomenalisan nez ki par kisgyerek!! SZOVAL O EGY JO VONAL!!!Vannak meg paran akik ugyan ebben az iranyban sielnek de nem sokan..persze sok embert nem ismerek!!
Előzmény: (magnum56 209762)
lean.png
thK6OLTWT1.jpg
hard.jpg
thHLX1VGC9.jpg
thPQDGWRNR.jpg
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.11.13. 13:22
Te bátrabb vagy nálam. Én mindig féltem a pályán kívüli sízéstől, különösen ha nem ismertem a terpet. Nekem is nagy élvezet a mélyhó, de leginkább a pályán, amíg le nem tapossák. Ez persze sajnos ritkán fordul elő.
Előzmény: (bouquetk 209760)
bouquetk
387 élménybeszámolót írt
387
12 éve tag
2020.11.13. 12:30
Számomra már rég nem kérdés, el a pályákról. Nem tudok jobbat elképzelni, mint bedönteni a lécet egy brutál meredekbe, ahol legalább combig ér a könnyű, érintetlen porhó. Amibe, ha esel, mint egy nagy puha dunyha. Jöhet az erdő a maga relatív biztonságával, mint Filzmoos, vagy Hochkeil. De szeretem a nagy tereket, mint Kaprun, Zillertal stb. Emlékszem két éve januárban rengeteg volt a hó, napokig nem tudtam megunni Saalbachban a Tirol S melletti erdőt.
Előzmény: (magnum56 209744)
h i r d e t é s
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.11.13. 11:07
Szerencsés ember vagy, hogy mindenféle sítechnikát egyformán élvezetesnak tartasz. Nekem a karving élvezetesebb, bár én mindig is szerettem nagy ivekben csúszni, már a karving megjelenése előtt is.

A teljesen zárt lábas tecnikát és nem tartom annyira biztonságosnak (és szépnek sem), mert könnyebben kibillen az ember, ha pl. megakad valamiben a léc. Kis terpeszben én sokkal biztosabbnak érzem magam.

A buckákon való sízést még Szlovákiában tanultam egy Iván nevű szlovák oktatótól. (Iván egy ideig a szlovák ifjúsági válogatott edzője volt, de piálás miatt elcsapták). Úgy tanította, hogy nem a buckák között kell csúszni, hanem fel kell menni a buckák tetejére, de nem kell minden buckán fordulni, csak minden negyediken, ötödiken. Így a buckákon is lehet nagy ívekben menni. A bucka előtt hátra dőlni, majd a bucka tetején visszahúzni hasizommal. Ez is élvezetes és nem kell úgy kapkodni a lábaidat mint a mogul-nál.

A mélyhósízés valóban mindent visz, de én is csak ritkán jutok hozzá. Legutóbb Briancon-ban néhány éve, amikor éjszaka esett fél méter könnyű porhó. Még a pályáról sem kellett kimenni, mert nem taposták le csak másnapra.

Köszönöm a véleményedet.
Előzmény: (RM 209755)
RM
874 élménybeszámolót írt
874
19 éve tag
2020.11.13. 10:23
Szerintem éppen az a szép a síelésben, hogy a pályaviszonyokhoz alkalmazkodva különféle technikákkal lehet csodálatos környezetben sportolni.

Nekem kb. ugyanazt az élményt nyújtja:
- Carvingolni nap elején egy frissen ratrakolt tükörsima pályán.
- Nap vége felé a pálya szélén (ahova kitúrták a havat) szinte teljesen zárt lábbal, párhuzamos léccel egy vékony sávon lemenni.
- Buckák között szlalomozni.

Mondjuk a jeges pályát nem élvezem.

De ami mindent visz a mélyhó síelés (sajna ritkán adatik meg és elég kezdő vagyok benne):
Kattints a képre a videó megtekintéséhez:


A gyerekek meg az ugratásra, "kiserdőben" síelésre esküsznek. :-)
Előzmény: (magnum56 209754)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.11.13. 09:22
Kedves Endre!
Teljesen igazad van abban, hogy amatőr szinten az a legfontosabb, hogy élvezze az ember a síelést. Persze az sem árt, ha elegánsan és biztonságosan teszi.

Azonban nem vagyok biztos, hogy a régi hosszú lécekkel nem lehet karvingozni. Ugyan még nem próbáltam, de ha lesz rá lehetőségem, akkor kipróbálom. Szerintem lehet azzal is. Ha élére állítod, és megnyomod, akkor ugyanúgy ívben meghajlik a hagyományos léc is. Egyébként a régi lécek sem voltak teljesen párhuzamosak. Én megmértem egy kb. 40 éves lécet (Elan RC 05), és ennek is 1 cm-rel keskenyebb a közepe mint az eleje.

Én is szeretek élen menni, mert élvezetesebb. Lankásabb pályán is jól fel lehet gyorsulni, mert a léc nem túrja a havat, így nem fékeződik. A kék vagy enyhén piros pályákon pedig általában simább a hó, mert nem kotorják le. Tényleg olyan érzés, mint amilyen a gyorsasági motorozás lehet. Sőt, ha egy szépen kezelt sima pályán jól felgyorsulok, nekem néha olyan érzésem van, mintha nem is a havon mennék, hanem a hó felett repülnék. Mivel a léc nem túrja a havat, nem is érzem hogy havon megyek.

Szóval abban egyetértünk, hogy a karving élvezetesebb. De szerinted biztonságosabb-e?
Előzmény: (endre77 209753)
endre77
318 élménybeszámolót írt
318
4 éve tag
2020.11.12. 22:13
Kedves Imre!

Ja hat ez egy erdkes dolog!Ki mennyire szeret sielni es mennyire akar megtanulni!Aki szeret nezelodni bejarni sok palyat annak szinte mindegy csak biztonsagosan leerjen es elvezze!!

Milyen leccel siel!!A regi hosszu egyenssel jobb ha faroltatgat..mert caarvingolni ugy sem tud!!A carving lec az meg arra valo hogy iven menj..mar aki tud es mennyire tudsz szepen iven menni...Mennyi idot energiat tudsz es akarsz beletenni...Ja meg kitol tanulsz mert ott aztan ugy elmesz vak vaganyra ahogy illik!!!

Meg hat ha nem csak megturt palyan mesz meg ,"mogulokon"..ott szinten nem fogsz iven /"carvingolni"/....

Ki mit szeret en csak turt palyan megyek mas nem is erdekel csak elen menni boritani ivrol ivre...olyan mint a gyorsasagi motorozas ..vagy egy tanc szepn lazan vagy kemenyen elrol elre!!probalok egy millimetert sem faroltatni!!!
Előzmény: (magnum56 209744)
magnum56
322 élménybeszámolót írt
322
15 éve tag
2020.11.12. 08:43
Melyik a jobb: a karving vagy a párhuzamos-farolós technika?

Melyik a szebb és elegánsabb?
Melyik a biztonságosabb?
Melyik tud több élvezetet nyújtani?
Kell-e még tanítani a párhuzamos-farolós tecnikát a fiataloknak?
Egy idősebb embernek érdemes-e megtanulni karvingozni?

A kérdések nem versenyzőkre vonatkoznak, mert ott más szempontok érvényesülnek.
Kinek mi a véleménye?
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.