Mivel az elmúlt néhány napot pályákon töltöttem, 5 nap írásait olvastam végig, és rengeteg gondolat fogalmazódott meg bennem.
Valamelyik topicban Huligan írta, hogy jogosítványhoz kötné a síelést. Teljesen egyet értek vele. Jogsi híjján, egy oktatótól kapott képzés, "pályajártasság" is elfogadható lenne. Írom ezt úgy, hogy a biztonságos síelést tartom a legfontosabbnak. A gyerekeimnek nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire figyelni kell mindenre és mindenkire a pályán. Teljesen olyan, mint városi forgalomban közlekedni. Sebesség és tömeg tekintetében is.
Replaci írja:
"A bökkenő a korszerűséggel van. Ami jó volt régen, nem mindíg állja meg a helyét manapság."
Ez nekem sántít. Kit érdekel, hogy korszerűen síelek-e vagy sem. Az ember saját örömére siklik, és nem a közönségnek. Azt elfogadom, hogy a carving lécek más technikát igényelnek.
Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy oktatótól kérjek segítséget, de minél jobban beleásom magam a témával foglalkozó írásokba, egyre nyilvánvalóbb, hogy érdemes. Utoljára 25 éve látott síszakos tesi tanár. Sokat tanultam tőle, de nagyon régen volt.
Én vágással foglalkozom, mégis élvezettel nézem Koty mozgóképes hangulatjelentéseit. Nagyon sok "szakmai" hiba van bennük, de kit érdekelnek? Működnek. Nagyjából ezt gondolom a "szakmai" szempontok szerint hibátlan síelésről is.
Külön kell választani a szenvedélyes síelőket a telelős, a síelés hangulatát és nem a siklást élvezőktől. Ez utóbbiaknak teljesen feleseleges tanulniuk, hiszen nem a csúszás élvezete a cél. Az más kérdés, hogy – mint a segédmotorosoknak – egy alap síKRESZ vizsgára kötelezném őket is.
Jellemző volt az oktatás hiánya a napokban, a kijegesedett lekoptatott pályákon. A síelők többsége kétségbe esetten állt egy-egy meredek jeges szakasz fölött, és próbálta ellesni a lejutás trükkjét.
Az én gyerekeim is Visegrádon tanultak. Arra ideális.
A többi gondolatom elszállt, míg ezeket leírtam.
Ja, mi van, ha jól síelek, de rettenetesen rossz az erőnlétem és 150-200 m rövidlendület után pihegek? Egy hét után már a dupláját is bírom :)
Szívesen elmennék egy ilyen öregfiúk okításra, de félő nem bírnám az iramot.